Chobe National Park Botswana Ihaha Campsite

Op avontuur in Botswana: kampeer in een daktent

daphne Afrika, Botswana 10 Comments

Schrikt back to basic en een beetje avontuur jou niet af? Ook niet als dat betekent dat de weg die je volgt op je navigatiesysteem ineens dood loopt. Teveel regenval zorgt dat je moet improviseren. Zelf op zoek moet naar een alternatief midden in de delta? Lees dan verder want dan weet ik dat Botswana dé geschikte bestemming voor jou is!

Kamperen in the bush van Botswana

Na mijn blog over kamperen in een daktent in Namibië is nu Botswana, het vervolg van die reis, aan de beurt! In Botswana maak ik eerst een stop in Kasane om vanuit daar de Victoria watervallen te bezoeken. Daarna breng ik een bezoek aan Chobe National Park en Moremi Game Reserve. Ik sluit mijn reis af met een rit terug naar Windhoek.

Olifanten in Chobe & de wildrijke delta

Voordat ik in detail de camp site ga toelichten, eerst wat meer informatie over de twee parken waarin ik verbleef. Chobe National Park is een wildreservaat dat vooral bekend is geworden vanwege de enorme populatie olifanten. Schattingen lopen uiteen, maar je moet al snel aan zo’n 120.000 olifanten denken. In het noorden van het wildreservaat stroomt de Chobe rivier die bij de olifanten bijzonder geliefd is als drinkplaats, zeker tijdens de droge periode.

Het Moremi Game Reserve ligt in het oostelijke deel van de Okavango Delta en beslaat éénderde van het totale Okavango-oppervlak. In het grootste deel van de delta kun je alleen komen met een lichtgewicht vliegtuig. Echter is dit deel van de delta een nationaal park waar elke bezoeker zelf mag rondrijden. Mede hierdoor is Moremi hét park om op safari te gaan. Daarnaast is de wildstand er bijzonder goed door de aanwezige rivieren, water- en zoutpannen. Ook de uitgestrekte moerassen en graslanden dragen hier aan bij!

1 – Senyati Safari Camp, nabij Kasane

Senyati Safari Camp ligt buiten Kasane en is best een stukje rijden van de stad. Echter wordt er veel goed gemaakt door het waterhole wat bij dit camp ligt. Regelmatig komt er wild drinken. Vanaf het terras bij de ‘bar’ heb je goed uitzicht op de waterplaats. Ik zag ontzettend veel olifanten hun dorst lessen. Maar als je de tunnel ondergronds neemt kom je pas echt heel dicht bij de waterplaats. Het camp bestaat verder uit een aantal kampeerplekken en een paar eenvoudige zelfcatering units. De kampeerplekken zijn ruim opgezet en op afstand van elkaar gebouwd, waardoor je best veel privacy hebt. Verder heeft elke kampeerplek een soort overkapping waar je de auto naast kan parkeren met eigen sanitaire voorzieningen inclusief wasbak, douche en toilet. Of je droogt er je was aan, zoals ik deed 😉

2 – Ihaha Camp Site, Chobe National Park

Ihaha is de eerste camping waar ik slaap in Chobe National Park. Dit is de enige camping gelegen aan het Chobe Riverfront. Verderop in het Greater Chobe National Park liggen ook nog andere camp sites: Savuti en in Linyanthi. Later zal ik in Savuti overnachten. Ihaha Camp Site is ontzettend ruim, een mooie plek, vlakbij het water. Ik heb het geluk dat de zonsondergang weer eens prachtig is en er op dat moment precies een giraffe langs de horizon schuifelt. Op de camp site is een vuurplaats en braaiplek aanwezig. Verderop is het toiletgebouw waar je (koud) kan douchen, zijn er toiletten en wasbakken voor de (af)was aanwezig.

In de parken kun je ’s avonds niet bij je kampvuur weg in verband met wilde dieren. Het park is niet omheind dus je slaapt in principe tussen de wilde dieren. Berg je spullen dan ook goed op ’s nachts, want voor je het weet is een hyena er met een schoen vandoor.

Foto Credits: Adventure Africa

3 – Savuti Camp Site, Chobe National Park

Het tweede camp dat ik bezoek in Chobe National Park ligt verder naar het zuiden gelegen. Savuti Camp Site is een relatief grote camp site met een braaiplek, vuurplaats en verder een grote boom voor de schaduw. That’s it! Er is wel een toiletgebouw, maar die is verderop. Hier vind je douches met warm water, spoeltoiletten en zeep (!) om je handen mee te wassen. Aan de andere kant van het blok vind je ook wasbakken om de afwas te doen. Savuti Camp Site is als je het mij vraagt één van de beste camp sites van noord Botswana. Niet zozeer de faciliteiten, maar meer de locatie. Wat maakt dat dit één van de mooiste plekken is om gamedrives te maken. Overdag zag ik er ontzettend veel, maar vooral ’s nachts waren de dieren actief en maakten ze ontzettend veel geluid! Doordat ik (zo ongeveer in heel Chobe NP & Moremi GR) teveel aan het genieten was van deze heerlijke plek ben ik helemaal vergeten foto’s te maken van de camp site.

4 – Khwai Camp Site, Moremi Game Reserve

In de Okavango Delta vind je Moremi Game Reserve. Het enige gedeelte in de delta waar je zelf kan rijden, zonder dat je moet vliegen. Het eerste camp dat ik hier bezoek is Khwai. Op de camping staan prachtige bomen de Albezia Harveyi. Naast dat deze bomen erg fijn zijn voor schaduw, zijn ze (vooral de vruchten ervan) ook erg in trek bij bavianen en andere apen. Schaduw lijkt fijn, maar ik zou mijn auto er niet onder zetten. Voor je het weet heb je een stuk fruit op je hoofd of een baviaan op je camp site. Ze lijken heel lief, maar zijn erg brutaal en agressief!

Verder is deze camping relatief klein en zijn de plekken, waar alleen een vuurplaats en braaiplek is, ruim opgezet. Verderop is er een prima toiletblok aanwezig. Ik had plekje één, helemaal vooraan. Iets wat ik wel een beetje spannend vond. Niet alleen had de nacht ervoor een leeuw direct voor de camping een wild dog gepakt, ook werd ik tijdens het diner verrast door een hyena die al snuffelend over mijn camp site liep! En niet veel later weer terug!

5 – Third Bridge Camp Site, Moremi Game Reserve

De laatste camp site midden in het park die ik bezoek is Third Bridge. Ook deze camping is mooi gelegen met ondermeer veel grote bomen. De weg er naartoe kan, met name als er veel regen is gevallen, een enorme uitdaging zijn. Bij mij viel het mee, maar om je een idee te geven van hoe het ook kan zijn moet onderstaand filmpje (credits: Selfdrive 4×4) maar eens kijken 😉

Hoewel de weg er naartoe een uitdaging kan zijn voor auto’s lijken dieren en minder moeite mee te hebben. ’s Nachts is de camping erg in trek bij roofwild dat langs sluipt. Jaagt en huilt. Tijdens het eten schuifelt er zelfs een nijlpaard vanuit het riet de camp site op. Gelukkig is hij te druk met grazen waardoor een sprintje naar de auto me bespaart blijft. Phoej! Naast een nijlpaard vind je op deze camp site ook een vuurplaats en zijn de, prima toiletblokken, een stukje verderop gelegen.

6 – Thakadu Bush Camp, nabij Ghanzi

Op de weg terug was een stop in Ghanzi noodzakelijk. Thakadu Bush Camp heeft naast erg eenvoudige kampeerplekken ook tenten en huisjes. Ik sliep in een tent. Deze is ruim opgezet en alle faciliteiten, zoals een toilet en douche, zijn in de tent te vinden. Wel eens makkelijk om ’s nachts niet op avontuur te hoeven als je moet plassen. Thakadu Bush Camp is best groot opgezet en beschikt over zowel een zwembad als een restaurant. Het eten in het restaurant is prima en goed genoeg als je geen zin meer hebt om in het donker op pad te gaan.

7 – Zelda Game & Guestfarm, nabij Gobabis (Namibië)

Deze bijzondere reis sluit ik af met een verblijf in Zelda Game & Guestfarm. Deze boerderij ligt nabij Gobabis, wat eigenlijk al geen Botswana meer is. Maar Namibië. Op deze boerderij kun je in de lodge verblijven, maar ook op de camping. Dit laatste is wat ik deed. Naast onderdak biedt deze farm ook een restaurant en kun je de dieren op de farm bezichtigen. Je vindt er een luipaard, emoes, stekelvarkens en nog wat andere dieren. De camp site is erg ruim van omgezet, met een grote braai, vuurplaats en stoelen en een tafel. Na een gekke-bekken-foto-sessie is dan echt de laatste nacht in Afrika aangebroken! Wat was het een bijzondere reis!

♥ Welke camp site in Botswana zou jij het liefst bezoeken?

Comments 10

 1. Wat een geweldig avontuur hebben jullie daar beleefd zeg! Ik heb ook gekampeerd in Botswana, zowel in de Okavango Delta en Chobe. Vooral het wildkamperen in de Okavango Delta vond ik erg spannend, maar wel zeer de moeite waard. Wie weet ga ik ooit nog terug want ik vond Botswana echt geweldig!

  1. Post
   Author

   Absoluut een gaaf avontuur! Ik zou ook zeker nog eens terug willen, want vond het slapen zo midden in de natuur en de wildbeleving echt te gek! Leuk dat jij ook fan bent! 🙂

 2. Ch❤️Be…altijd het gevoel dat ik daar naar terug moest…. volgend jaar is het dan eindelijk zover….waarschijn een fly-drive door Namibie en Botswana 😀

  1. Post
   Author

   Helemaal met je eens! Afrika is zo’n contingent wat je hart veroverd en niet meer los laat! Gaaf dat je terug gaat! Wat ga je allemaal doen tijdens je reis?

  1. Post
   Author

   Dat is het absoluut Lotte! Kan het je zeker aanraden, Botswana (eigenlijk heel Zuiderlijk en Oost Afrika) is te gek 🙂

 3. Dat is gaaf! Dat lijkt me een hele bijzondere ervaring. In een daktent heb ik nog nooit geslapen maar in die omgeving lijkt het me heel mooi. Zeker als je al die dieren tegenkomt. Olifanten zijn trouwens super om in het wild tegen te komen. Het zijn hele gave dieren

  1. Post
   Author

   Ik had hiervoor ook nog nooit in een daktent geslapen, dit was gelijk een goed begin 😉 Kamperen doe ik ook niet zo vaak, maar in Afrika was het een fantastische ervaring. Voornamelijk doordat je zo ontzettend dichtbij de natuur bent. Dieren om je tent, die geluiden, echt te gek!

 4. Als eerste je foto’s zijn echt mooi. Waan me nu al een beetje in Afrika. Back to basic vind ik helemaal niet erg en soms zelf nog wel fijner dan een duur hotel. Straks in mijn reis door Zambia gaan wij ook back to basic. We hebben soms dagen dat we in een tent slapen.

  Welk kamp kiezen vind ik moeilijk. Heeft allemaal wel wat. Ben sowieso niet goed in kiezen.

  1. Post
   Author

   Fijn dat je je al in Afrika waant! Jouw Afrika avontuur komt ook al steeds dichterbij! Echt super spannend! Veel succes met de laatste voorbereidingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *