Damaraland is een van de mooiste plekken tijdens route Namibie

Route Namibië & Botswana: 3,5 weken op safari in Afrika

Daphne Afrika, Botswana, Namibië 37 Comments

Wakker worden van trompetterende olifanten. Uit je stoel op schieten, omdat niet veel verder op een nijlpaard door het riet van ‘jouw’ campsite scharrelt en even wachten met die hap nemen, omdat je aangegaapt wordt door een hyena. Al deze dingen gebeurden mij tijdens mijn 3,5 week durende safari door Namibië & Botswana. Ik genoot intens van de natuur terwijl ik in mijn daktent lag. Het leek alsof de dieren naast mij in de tent lagen. Ook zag ik de dieren van dichtbij. Soms -zoals die hyena en dat nijlpaard- zelfs té dichtbij. Maar altijd heb ik er van genoten. In deze post deel ik, op veler verzoek, mijn selfdrive route Namibië & Botswana.

Van Windhoek naar de Sossusvlei met de 4x4 met daktent in Namibie

Route Namibië & Botswana: de perfecte 4×4 selfdrive door Zuiderlijk Afrika

Dag 1 – 2: Amsterdam via Frankfurt naar Windhoek

Vanaf Amsterdam vliegen we via Frankfurt naar Windhoek waar we de volgende ochtend vroeg aankomen. We moeten even wachten op het vliegveld tot onze contactpersoon van de verhuurmaatschappij er is met de auto. Buiten vertelt hij ons van alles over de auto. Waar is alles te vinden, wat zit er allemaal in de auto en hoe moet je er in rijden. Allemaal nuttige tips als je voor het eerst op selfdrive gaat met een 4×4!

Na de uitleg kunnen we op pad. Op naar het centrum van Windhoek voor wat boodschappen en daarna door naar onze accommodatie die net buiten het centrum gelegen is: Arebbusch Lodge. Het voornaamste deel van de rest verblijven we in onze daktent, alleen vandaag nog even in een lodge. Arebbusch Lodge is een prima accommodatie waar we verblijven in een standaard kamer.

De weg van Windhoek naar de Sossusvlei hoort in je route Namibie
ReizenReizen

Dag 3 – 4: Sesriem bij de Sossusvlei

Onze selfdrive route Namibië begint pas écht op dag 3 als we Windhoek achter ons laten en naar Sesriem rijden. In zo’n 4,5 uur reizen we via Remshoogte Pass naar Sesriem. Hier zoeken we een mooi kampeerplekje voor onze Toyota Hilux. Voordat we de tenten uitklappen gaan we het park in, want we willen nog graag de zonsondergang zien vanaf de duin. Het is nog een hele klim, maar voor zonsondergang zijn we gesettled en kunnen we genieten.

Terug op de campsite klappen we voor de eerste keer de tenten uit. Natuurlijk hebben we in Windhoek wel even geoefend, om zeker te weten dat de tenten in orde zijn en alles aanwezig, maar hebben we er niet in geslapen. Zo’n eerste keer voor het ‘echie’ is toch best spannend. Maar zonder problemen zetten we de daktenten op. Koken, naar de sterren kijken en slapen. Morgen vroeg op!

Sesriem Campsite is de enige camping binnen de poorten van de Sossusvlei. Hierdoor kun je vóórdat de zon opkomt het park al in, ongeveer een uur eerder dan de andere gasten,  waardoor je in alle rust kunt genieten van het kleurenspel. De tweede dag staan we dan ook vroeg op. In het donker maken we ons klaar en pakken we alles in. We racen naar de ingang en daarna door naar Dune 45, kom maar door met die zonsopkomst!

Helaas vergt het klaar maken en inklappen iets meer tijd dan we gehoopt hadden en was de zon al op voordat we bij Dune 45 waren. Toch hebben we genoten van alle mooie kleuren die de zonsopkomst in de Sossusvlei met zich mee brengt. De rest van de dag brengen we door in de Hidden Vlei, de Dead Vlei en later in de middag in het zwembad, want jeetje wat is het warm! En stoffig. Maar zo ontzettend mooi! 

Dag 5 – 6: Swakopmund via Solitaire

We verlaten de Sossusvlei en gaan op weg naar Swakopmund. Het is een lange rit vandaag. Onderweg stoppen we in het mega kleine plaatsje Solitaire en eten hier een mega lekkere appeltaart bij een bakkerij. Eigenlijk stelt Solitaire weinig voor, maar het sfeertje dat er hangt is erg speciaal en de appeltaart is ook zeker de moeite waard.

We slapen in een super fijne villa met drie slaapkamers in The Stiltz. Naast dat de villa prachtig is ingericht in Afrikaanse stijl, is deze ontzettend ruim en beschikt de villa over een houtkachel. Daarnaast is het ontbijt ook echt heerlijk. Een heerlijk verblijf e een absolute aanrader!

Dag twee staat in het teken van quad rijden en sandboarden. Altijd al eens van een duin af willen surfen? Nou in Swakopmund kan dit! Op een soort gewaxte plaat word je liggend van een duin afgeduwd en surf je giga hard naar beneden. Met de quad surf je dan wel niet van de duin af maar zie je nog maar weer eens hoe mooi het landschap van de  Namib woestijn is! 

Swakopmund is de adrenaline stad van Namibië. Ik schreef over 4 hotspots in deze stad. En mocht je niet uitgekeken raken op al het tofs in Swakopmund zou ik hier lekker nog een nachtje blijven!

Dag 7: Spitzkoppe

Nadat we in Swakopmund boodschappen hebben gedaan rijden we naar Spitzkoppe. Dit is ongeveer 2 uur rijden, dus komen er nog voor de lunch aan. Bij Spitzkoppe had ik een beetje hetzelfde gevoel als toen ik naar Las Vegas reed. Ineens, in the middle of nowhere, doemt er iets als een soort fata morgana op in de woestijn. In dit geval geen stad, maar een 1728 meter hoge Spitzkoppe. Ook wel ‘de Matterhorn van Afrika wordt genoemd. 

We zoeken een geweldig plekje uit en terwijl we onze lunch nuttigen genieten we van de geweldige omgeving. Ingeklemd tussen de rode rotsen is het alsof je alleen op de wereld bent. Na de lunch bezoeken we de natuurlijke rotsbrug en rock pool, waar we genieten van een prachtig uitzicht over de omliggende omgeving.

Aan het einde van de middag brengen we met gids een bezoek aan rotstekeningen. Deze mag je niet zonder gids bezoeken, omdat in het verleden veel tekeningen beschadigd zijn geraakt. We zagen tekeningen van een neushoorn, giraffe en een luipaard. Eenmaal terug op ons plekje genieten van een prachtige African Sunset! De mooiste van de hele reis. 

Dag 8: Ugab Rhino Camp

Vandaag staat een bijzondere rit op het programma. Bijzonder omdat het Ugab Rhino Camp in the middle of nowhere gelegen is en de weg er naartoe niet zonder slag of stoot gaat. Met vele hobbels, over rotsen maar door een prachtige omgeving rijden we naar het camp.

Onderweg bezoeken we de zeehonden bij Cape Cross. Hier vind je echt weet ik hoe veel zeehonden bij elkaar. Leuk om te zien, maar die lucht! Gelukkig hadden wij onze buff om voor onze mond te doen, want die lucht was echt niet te harden!

ReizenReizen

Na een prachtige weg door Damaraland komen we aan het einde van de middag aan bij het Ugab Rhino Camp. Wat blijkt; we zijn de enige gasten in dit bijzondere camp dat is opgericht om neushoorn populatie te behouden. Onderweg kun je als je mazzel het de neushoorn spotten, op de campsite heb je kans op olifanten te zien. Hoewel deze camping primitief is, is deze toch ook wel erg knus en heb je ’s avonds door de weinig luchtvervuiling een sterrenhemel om U tegen te zeggen! WAUW!

De sterrenhemel hier was echt één van mijn highlights in Namibië! Benieuwd naar welke andere highlights ik zag in Namibië

Dag 9: Twyfelfontein

We rijden in zo’n vier uur naar Twyfelfontein. Wederom door het prachtige, desolate landschap van Damaraland. Rond de middag komen we aan bij  de meest luxe camping van ons hele verblijf: Mowani Mountain Camp. Een geweldig plekje naast een rotswand met uitzicht over de vlaktes. Gelegen naast de gelijknamige luxe lodge waar je helaas niet even een kijkje kunt nemen. Maar als je eens wat luxer wilt, kunt je dit luxe verblijf natuurlijk ook gewoon boeken. Moet je wel even flink in je buidel tasten. 

Ook mooi: deze accommodaties in de omgeving van Twyfelfontein!

In de middag brengen we nog een bezoek aan de rotstekeningen. Onder begeleiding van een gids zien we tekeningen van bokjes, olifanten, giraffes en leeuwen. Deze tekeningen zijn gemaakt door de San bosjesmannen en uniek! Dit is namelijk één van de weinige plaatsen waar je rotstekingen in deze hoeveelheid en van duizenden jaren oud zult vinden. Aan het einde van de dag genieten we op onze mooie campsite van wederom een mooie zonsondergang!

Dag 10 – 12: Etosha National Park

Onze safari in Namibië zit er aan te komen, want het Etosha National Park is de volgende stop. Drie hele dagen trekken we door het grootste nationale park van Namibië en zullen we op drie verschillende campsites overnachten. De eerste is Okaukuejo Rest Camp, het meest westelijk gelegen campsite. Daarna verblijven we in het middengedeelte in Halali Rest Camp en eindigen we in Namutoni Rest Camp in het oosten. 

Voordat we Etosha inrijden slaan we een hoop boodschappen in bij de OK supermarkt in Outjo zodat we de komende dagen vooruit kunnen. In Khorixas vind je ook een supermarkt, maar die is minstens 4x zo klein als die in Outjo. Onze eindbestemming ligt op zo’n vijf uur rijden van Twyfelfontein en bereiken we in de middag. Gelukkig hebben we ook nog wat tijd om de omgeving rond het eerste camp te verkennen. 

Het droge, dorre landschap van Etosha National Park is misschien niet het meest fascinerende landschap. Wel heb je hierdoor een weids uitzicht en goed zicht op de verschillende waterpoelen waar veel wild zich rond verzamelt! De campsites in Etosha zijn qua drukte en beleving niet te vergelijken met de andere campsites. Je merkt hier dat het een populair park is en dit veel mensen trekt.

Gaafste encounter ooit!

Mijn favoriete ervaring in Etosha vond plaats op de ochtend dat we vroeg Namutoni hadden verlaten en de DikDik Drive oprijden. We staren nog wat slaperig om ons heen de bossen in. Weinig tot niets kan ons bekoren, tot we ineens iets zien bewegen. Niet helemaal zeker, maar het lijkt op een luipaard. Goed verstopt in de bosjes, maar niet goed genoeg om aan ons zicht te ontkomen, want het is inderdaad een luipaard! We zetten de auto stil en besluiten te wachten tot hij te voorschijn komt. Het duurt lang. Telkens beweegt hij wel iets, maar niet voldoende. Tot hij na ongeveer een uur aan de wandel gaat en vlak naast de auto onder een ander bosje gaat liggen! WAUW, wat een encounter! Dit is het moment waarop we hadden gewacht en ik één van mijn mooiste wildlife foto’s ooit kan maken!

Wil je liever een luxere rondreis door Namibië maken? Neem dan een kijkje bij Van Verre voor een prachtige individuele rondreis Namibië! 

In Etosha National Park maakte ik deze foto van een luipaard in de bossen vlakbij de camping

Dag 13: Grootfontein

Vandaag is het tijd om Etosha achter ons te laten en in oostelijke richting te trekken. Na zo’n vier uur rijden bereiken we onze volgende bestemming Roy’s Rest Camp. Gelegen op zo’n 55 kilometer van Grootfontein, aan de doorgaande weg richting Rundu. We hebben vandaag eigenlijk verder geen programma, dus kunnen een beetje tot rust komen in het camp dat door alle rariteiten een beetje sprookjesachtig aan doet. 

Benieuwd wat ik allemaal meenam op safari in Namibië & Botswana? Check dan mijn inpaklijst!

Roy's Rest Camp is ook een leuke camping om te overnachten in Namibie

Dag 14: Bagani

Ook op dag 14 moeten we weer een stuk reizen, maar vandaag reizen we naar het leuke Ngepi Camp. Naast dat de campsites ruim zijn en het camp mooi tussen het groen en aan de rivier gelegen is kun je bij Ngepi ook veel ondernemen. Je kunt genieten bij de ‘Croc Pool’, een soort lagune in de rivier, chillen in een hangmat of in de schaduw genieten van het uitzicht op het meer. Ook kun je erop uit door o.a. een natuurwandeling te maken, een mokoro trip boeken of op game drive in het Mahango Game Reserve. Wij besluiten een sunset cruise over het meer te boeken en maken vast kennis met de prachtige Okavango rivier! Een relaxte middag!

Als je een rustmomentje in je reis wilt inbouwen of veel van de activiteiten wilt doen zou je hier eventueel ook nog een extra nacht kunnen verblijven! Meer informatie over alle campsites in Namibië vind je hier!

Dag 15 – 17: Kasane bezoek aan de Victoria Falls

Er staat een lange rit van zo’n zes uur en de grensovergang met Botswana op de planning. Alles verloopt voorspoedig en komen in de middag aan bij onze volgende bestemming. De komende dagen verblijven we in (de beurt van) Kasane. De eerste twee nachten in Senyati Safari Camp en de derde nacht kiezen we voor wat meer luxe in The Old House. We wisselen de daktent zo af en toe graag even in voor wat luxe. Ook omdat Senyati Safari Camp best een stukje buiten Kasane ligt is het wel fijn één nacht wat centraler te verblijven. Daarnaast kun je bij The Old House verschillende activiteiten ondernemen. Hierover straks meer.

Verblijven in Senyati Safari Camp & de Victoria Falls

Hoewel Senyati Safari Camp best een stukje rijden van de stad, wordt dit gecompenseerd door het waterhole dat grenst aan het terras bij de ‘bar’. Hier kun je heerlijk zitten met een drankje en kijken naar de vele olifanten die er komen drinken. 

De tweede dag in Kasane gaan we op excursie naar de Victoria Falls. We hebben deze excursie ter plaatse geboekt, wat heel veel gedoe scheelt met kosten en verzekeringen voor de auto. Die blijft immers gewoon op de campsite. Uiteraard moet je nog wel een visum kopen voor Zimbabwe (30 US$ p/p), betalen voor de rit ernaartoe (50 US$ p/p) en ter plaatse entree (30 US$ p/p). 

Aangezien we de Victoria Falls in mei bezoeken en het water erg hoog staat zijn de Falls in volle glorie te bewonderen. De hoeveelheid water is echt ongelooflijk. Zoveel dat je over geen enkel pad kunt lopen zonder zeiknat te worden. Mocht je, zoals wij, na een bezoek aan de watervallen ook nog op de brug willen kijken en/of activiteiten willen doen, dan kun je ook een stempel halen voor Zambia. Hiermee mag je de hele brug over, die halverwege overgaat in Zambiaans landgoed. Dit is dan ook waar het activiteitencentrum staat waar je een swing of zipline kunt maken of kunt bungeejumpen! Of gewoon net als ik, alle drie! 

The Old House & een sunset cruise

Na de geweldige ervaring bij de Victoria Falls is het op dag drie tijd voor wat luxe! We verblijven in het knusse en kleinschalige The Old House. Gelegen in Kasane en met uitzicht op de Chobe rivier en beschikkend over een buitenzwembad, een mooie tuin en een restaurant. Waar we ’s avonds dan ook heerlijk gaan eten!

Maar voordat we gaan eten maken we een sunset cruise. Zoals ik eerder al noemde kun je bij The Old House namelijk verschillende activiteiten ondernemen, waaronder een sunset cruise in het Chobe National Park. Een prachtige boottocht waarbij ik niet alleen leer dat olifanten kunnen zwemmen, ik zie ze ook! Hoe bijzonder!

Benieuwd naar mijn antwoord op veelgestelde vragen over safari in Namibië & Botswana? Check mijn antwoorden hier!

Dag 18 – 19: Chobe National Park

Vanuit Kasane is het niet ver meer naar de ingang van het Chobe National Park. Dit wildreservaat staat vooral bekend om zijn enorme populatie olifanten. Schattingen lopen uiteen, maar aan 120.000 olifanten kun je zeker denken. Het gebied is zo groot als Zwitserland en bestaat uit uitgestrekte glasvlaktes, ongerepte natuur en water in overvloed. De perfecte plek voor veel wildlife. 

Verschillende campsites in Chobe National Park

Onze eerste nacht verblijven we aan het Chobe Riverfront en de tweede nacht in het Greater Chobe National Park. Ihaha Camp Site is de eerste camping waar ik slaap en de enige camping gelegen aan het Chobe Riverfront. Savuti Camp Site is de tweede waar we verblijven in het nationale park en als je het mij vraagt één van de beste camp sites van noord Botswana. Niet zozeer de faciliteiten, maar meer de locatie. In mijn optiek één van de mooiste plekken om gamedrives te maken. Overdag zag ik veel wild, maar ook ’s nachts waren de geluiden om me heen erg intens!

Dag 20 – 21: Moremi Game Reserve

Temidden van de Okavango Delta vind je Moremi Game Reserve. Het enige gedeelte in de delta waar je zelf kan rijden, zonder dat je in moet vliegen. Doordat Moremi Game Reserve het overgangsgebied tussen de Okavango Delta en de droge Kalahari is verschilt het landschap met Chobe en is het één van de beste safarigebieden in Botswana!

Verschillende campsites in Moremi Game Reserve

Ook in Moremi Game Reserve verblijven we twee nachten. Het eerste camp waar ik verblijf is Khwai. Gelegen bij de noordelijke gate van het reserve. De tweede camping, Third Brigde, ligt verder in het park gelegen. In beide parken liggen de campsites gemiddeld zo’n vier uur rijden van elkaar. Eigenlijk rijd je middels een game drive naar je nieuwe camp en verken je op die manier het park. Vaak vertrokken we rond een uur of 6 in de ochtend vanaf onze campsite en kwamen we in de middag aan op onze nieuwe plek. Hier hadden we even rust en namen we een douche, zodat we dit ’s avonds niet in het donker hoefden te doen.

In de namiddag trokken we er weer op uit om zo het mooiste moment van de dag mee te pakken: het gouden uurtje! Rond zonsondergang reden we weer terug naar de campsite om vuur te maken en het eten te bereiden. De dag werd vaak afgesloten met een evaluatie van de dag en een uitgebreide sessie ‘stargazing’!

Dag 22: Maun

Onze safari over de weg zit erop als we Moremi Game Reserve verlaten en richting Maun rijden waar we na zo’n vier uur rijden aankomen. Echter is Maun dé toeristische gateway naar dit gebied, dus dé plek voor allemaal te gekke activiteiten. Wij kiezen voor eentje waar we zeker geen spijt van zullen krijgen namelijk: een vlucht in een vliegtuig over de Okavango Delta!

Vanuit de cessna hebben we een magnifiek uitzicht op de delta. De intense kleuren. Helderblauw. Knalgroen. De zon spiegelend in het vele water en de dieren die zich als speldenknopjes bewegen over de savanne. Eenmaal boven in de lucht zie je pas echt hoe imposant de Okavango Delta is! 

We overnachten in het Discovery Bed & Breakfast. Een kleinschalig B&B met slechts 9 hutjes die zijn ingericht in Afrikaanse stijl. Een prima uitvalsbasis voor je bezoek aan Maun.

Benieuwd naar wat ik de highlights van Botswana vind? Ik deel de 7 mooiste momenten!

Dag 23: Ghanzi

Op de weg terug was een stop in noodzakelijk omdat de afstand naar Windhoek te groot was. In zo’n vier uur rijden we naar het Thakadu Bush Camp, ons laatste verblijf in Botswana. Naast zeer eenvoudige kampeerplekken heeft dit bush camp ook tenten en huisjes. Ik sliep in één van de tenten, die qua prijs bijna net zo duur zijn als een simpele campingplek, maar wel zo comfortabel. Thakadu Bush Camp is best groot opgezet en beschikt over zowel een zwembad als een restaurant. Omdat voor ons gevoel de reis er al een beetje op zat besloten we hier ’s middags lekker niet zoveel te doen en een spelletje voor de tent te spelen en ’s avonds in het restaurant te dineren.

Meer lezen over alle campsites in Botswana? Ik deel alle plekken waar ik verbleef. 

Dag 24: Buitenpos

We laten Botswana achter ons en steken de grens over met Namibië. De reis sluiten we af met een verblijf nabij Gobabis in Zelda Game & Guestfarm waar we na een kleine drie uur rijden aankomen. Naast de campsite waar ik verbleef hebben ze ook luxere huisjes en kun je de dieren op de farm bezichtigen. Ze hebben een luipaard, emoes, stekelvarkens en nog wat andere dieren. Ondanks dat ze ook verschillende activiteiten in de omgeving aanbieden hadden wij meer zin in een laatste fotosessie met onze Hilux en daktenten!

Wij maakten naast onze stop in Ghanzi ook nog eentje in Buitenpos. Dit voelde een beetje als twee dagen terug rijden naar Windhoek, zonder echte highlights. Wil jij tijd besparen, dan zou je ook kunnen kiezen voor een plek tussenbeide en er één stop van maken. 

Dag 25 – 26: Terug naar huis

De laatste rit is aangebroken. In zo’n vier uur rijden we terug naar Windhoek waar we in het centrum nog een lokale (souvernirs)markt bezoeken en souvenirs inslaan. Dit was tot nu toe alleen nog maar bij de Victoria Falls gelukt, dus er moest nog wat bij! Aan het einde van de middag leveren we onze auto in op het vliegveld, kopen we nog wat extra souvenirs van onze laatste centen (want ja het geld moet toch op) en vliegen we rond een uur of 21:00 naar Frankfurt. Waar we de volgende ochtend aankomen en drie uur later doorvliegen naar Amsterdam. Een onvergetelijke reis is tot een einde gekomen!

♥ Wat vind je van mijn selfdrive route Namibië en Botswana? Zou jij deze route ook willen reizen? Of ga je liever met een georganiseerde reis naar Namibië en Botswana?

Route Namibië & Botswana: 3,5 weken op safari in Afrika

Comments 37

 1. Wat een toffe route! Wij zijn vanuit Namibië naar de Okavango Delta gegaan, vervolgens naar Chobe en toen de grens overgestoken naar Zimbabwe. Ik vond dit echt de mooiste reis tot nu toe 🙂

  1. Post
   Author

   Oh wauw! Ook niet mis! Ik kan me heel goed voorstellen dat dit je mooiste reis tot nu toe is! Ik denk ook zeker de mijne. Ik vond het daar zo geweldig! Hoewel ik Nieuw Zeeland ook echt fantastisch vond. Oh lastig kiezen! Haha

  2. Wat heerlijk om allemaal te lezen. Prachtige reis hebben jullie gehad. Ga je weer??
   Wij zijn verslaafd. Ondertussen 6x geweest en nummer 7 wordt in mei.
   Vraagje: welke route heb je genomen van Spitzkoppe naar Ugab en van Ugab naar Twijfelfontein?
   Groeten Desiree

   1. Post
    Author

    Het was zeker weten een prachtige reis en ik ga zeker nog (eens) terug! Ik vind Afrika geweldig en wil het nog zo vaak als mogelijk is bezoeken. Wauw al 6x die kant op geweest, heel gaaf! Ik vind het lastig te zeggen welke route we van Spitzkoppe naar Ugab hebben genomen maar we zijn via een 4×4 route (door het binnenland) gegaan en Tracks4Africa leidde de weg 😉 Hopelijk heb je er wat aan!

    Veel plezier in mei! Groetjes!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Helemaal goed! Het begin is er dus. Het is echt één van m’n mooiste reizen ooit, dus een dikke vette aanrader ?

 2. Wat een mooie route en een handige artikel! Ik zou het toch wel heel eng vinden om sommige dieren van zo dichterbij tegen te komen. Maar wel een bijzondere ervaring waarschijnlijk!

  1. Post
   Author

   Het is ook spannend, maar ook wel weer heel gaaf om zo dichtbij de dieren in hun natuurlijke omgeving te zijn. Die ervaring kan ik je zeker aanraden 😉

 3. Wauw, wat een landschap zeg! En al die dieren, fantastisch! Lijkt mij echt een toffe ervaring om nijlpaarden en olifanten van zo dichtbij te zien. En jij durft, ziplinen, bungeejumpen en een swing maken, haha. Had ik toch overgeslagen vrees ik ;).

  1. Post
   Author

   Geweldig hè?! Die kleuren zijn magisch! Ik denk nog vaak terug aan deze reis, want wat is het daar mooi. Zeker toffe ervaring! Net als ziplinen, bungeejumpen én de swing 😉

 4. Wauwwww wat een mooie route, wat handig dat je deze route in elkaar hebt gezet en deelt 🙂 Namibië staat nog ontzettend hoog op mijn bucket list, maar ik ga er liever niet alleen naartoe. Ik wil dan namelijk het liefst met een camper rondreizen en dat is alleen toch minder leuk en gezellig. Maar wie weet haal ik mijn zusje snel over om deze kant op te gaan (onder andere door jouw mooie foto’s met haar te delen haha ;p)

  1. Post
   Author

   Ik kreeg veel vragen over mijn route en bepaalde keuzes, dus het leek mij hoog tijd voor een post hierover ☺️ Fijn dat jij zo enthousiast bent over de blog en Namibië! Ik zou het je zeker aanraden. Niet zozeer met een camper trouwens, tenzij deze 4×4 is, want anders zul je vaak aan het graven en ploeteren zijn. Een 4×4 is echt onmisbaar in Namibië!

 5. Wat gaaf! Wij gaan in juni ongeveer deze route doen! Als ik dit lees en zie kan ik bijna niet wachten…zo mooi! Ik hoop dat ik net zoveel geluk heb als jullie en ook een mooie luipaard kan zien…wow!

  1. Post
   Author

   Kan me heel goed voorstellen dat je dan nu al niet meer kunt wachten! Het is ook wel echt een geweldig mooie reis! En duim met je mee voor de luipaard! ☺️

 6. Beste Daphne,

  Bedankt voor je mooie verhaal en super leuke en bruikbare tips.
  Wij gaan eind Juli naar Namibië, met een 4×4, maar met alleen maar lodge’s voor onze overnachtingen.
  Onze route is wel iets anders dan die van jullie, maar een aantal stukken komen aardig overeen.
  Onze route gaat vanaf Windhoek eerst naar de Fish River canyon om zo via Aus, sossusvlei naar swakopmund te rijden. Niet in 1 dag natuurlijk. Vanuit swakopmund via damaraland naar etosha. Na Etosha gaan we via Rundu naar de Caprivi en na 3 dagen Caprivi terug naar waterberg om zo teug naar Windhoek te rijden.
  Mijn vraag is eigenlijk, De weg van Etosha naar Rundu willen wij in 1 keer rijden, is dit te doen als wij ruim op tijd vertrekken? Wij zitten op die rij dag niet meer in etosha, maar in net buiten de ingang bij namatoni, in mokuti lodge.

  Nogmaals bedankt voor jouw ervaringen.

  Grt Mike

  Ps we hebben er zoveel zin in. LoL

  1. Post
   Author

   Hi Mike, dank je voor je enthousiaste reactie! En wat heerlijk dat jullie ook die kant op gaan in juli! Goede vooruitzichten, jullie gaan het ongetwijfeld te gek hebben. Ik denk inderdaad wel dat je prima in één dag naar Rundu kan als je al buiten Etosha slaapt. Wij reisden van Etosha naar Grootfontein en maakten voordat we het park uit gingen nog een game drive en de dag erna reisden de naar Bagani (dus verder dan Rundu). Jullie zitten dan al buiten het park dus in één keer naar Rundu moet wel lukken. Ontzettend veel plezier gewenst en laat je weten hoe jullie het gehad hebben? Groetjes!!

   1. Beste Dapnhe,

    Bedankt voor je reactie. Hier kunnen we wat mee en hoef ik me niet druk te maken . Ik heb je pagina opgeslagen en als we terug zijn post ik een reactie.

    Grt Mike

    1. Post
     Author

     Graag gedaan! En wat super leuk! Ben echt benieuwd naar jullie ervaringen ? Heeeeeeel erg veel plezier!

 7. Hoi Daphne,

  Leuke en interessante site/blog om te lezen wat je zoal meemaakt.
  Mocht je nog eens teruggaan naar Nambia,laat dan de Nutella maar thuis,is gewoon te koop in de supermarkt.
  Makkelijk toch.Scheelt ook in gewicht.
  Ikzelf heb in Nambia Cape Cross “geboycot” ivm de zeehondenslacht.Gruwelijk.
  En achter de rug om van toeristen natuurlijk.
  Tja,en Botswana is top 100%,hopelijk dat het wildlife/natuurbeleid niet verslechtert nu er een nieuwe president is die toch anders denkt,meer een Trump persoon helaas.

  Groetjes Hetty

  1. Post
   Author

   Thanks Hetty! Wat een leuke reactie. Goed om te weten voor de volgende keer dat ik de Nutella gewoon daar kan kopen. Want teruggaan wil ik zeker! Het was echt een van de mooiste reizen ooit! Oh echt, dat wist ik helemaal niet van Cape Cross! Heftig! Ik hoop met je mee dat Botswana net zo blijft als het is, ook met de nieuwe president! De natuur en wildlife is echt top!

 8. Hoi Daphne,

  Zoals belooft een reactie naar aanleiding van onze reis naar Namibië.
  Het was echt geweldig, maar dan ook echt geweldig. Wij hebben zo ontzettend veel gezien. Het meeste waar wij onder de indruk van zijn, zijn de elke keer weer veranderende vergezichten. Daarna de vriendelijke mensen. Wij hebben 26 dagen rondgereisd, van Windhoek naar beneden langs de kust en toen weer helemaal naar de Caprivi. Bij elkaar 5500 kilometer. Wij kunnen dus wel zeggen dat we wat gezien hebben. De rit van Etosha naar Rundu was ook inderdaad prima te doen. Ook de terug rit van Divundu naar grootfontein was makkelijk te doen. Ik zou het Namibië iedereen aanraden, maar vergeet niet de Caprivi, want daar heb ik Afrika gezien zoals hij echt is.

  Grt Mike

  1. Post
   Author

   Hi Mike, wat leuk dat je nog een reactie achterlaat en je belevenissen met me deelt! Wat ontzettend fijn dat jullie zo hebben genoten en dat het jullie verwachtingen heeft overtroffen! Wat een bijzondere reis moet het geweest zijn. De Caprivi is inderdaad een prachtig stuk, weer heel anders dan de rest van Namibië. Eigenlijk is heel Namibië te gek, precies om wat je zegt “de veranderende vergezichten”. Zoveel variatie! Bedankt voor het delen Mike!

 9. Hoi Daphne, wat een prachtige reis. In juli 2019 zijn wij ook van plan deze reis te gaan doen met daktent. Heb jij de game drives zelf gedaan of met gids ( in Etosha en Chobe)?

 10. Hoi Daphne, ik ben bezig een reis naar namibie te plannen en vroeg me af waar jullie de 4×4 gehuurd hebben. Hebben jullie er een goede ervaring mee gehad?

  1. Post
   Author

   Hi Lonneke, wij hebben onze reis (incl 4×4) bij Selfdrive 4×4 geboekt. En dat was allemaal prima geregeld. Wat leuk dat jij ook die kant op wilt. Al een idee wat je allemaal wilt doen? Groetjes

 11. Ha Daphne,

  Wij zijn ook bezig met het voorbereiden van een Namibierondreis met daktent4x4 en het is dan erg leuk en inspirerend om je blog te lezen!
  Wat ik graag zou willen weten: wanneer zijn jullie precies geweest? Wij zouden (in 2020) graag vanaf 23 april tot begin mei willen reizen en ben benieuwd of dat overeenkomt met je blog. Ook vroeg ik me af hoe het zit met de groentevoorziening. Kun je daar voldoende van kopen, of moet er ook veel blikvoer mee? Ik hoor graag iets van je!

  groet,

  Lieneke

  1. Post
   Author

   Hi Lieneke,
   Wat leuk om te horen dat je veel inspiratie uit mijn blog haalt. En geweldig dat jullie ook die kant op gaan. Wij waren er in mei. Volgens mij vertrokken we op 3 mei en dan dus een kleine 4 weken. Dus jullie gaan iets eerder. Je kunt wel wat verse groente kopen in Namibië, echter zul je, voornamelijk als je in the middle of no where bent voor een paar dagen, meer blikvoer gebruiken. Dit omdat je in de ‘koelkast’ beperkte ruimte hebt en blikvoer nou eenmaal langer houdbaar is. Ook schud de auto erg veel op de onverharde wegen, dus ook handig om daar rekening mee te houden (pletten van eten en glas wat kapot knalt). Wij deden vaak boodschappen voor een paar dagen en aten dan de eerste dag(en) wat verse dingen en daarna blik. Veel plezier met het plannen van jullie reis! Groeten Daphne

 12. Hi Daphne,
  Wat een toffe reis heb je gemaakt! Ik ben bezig met mijn planning en ik vroeg mij af of je dingen achteraf anders had willen doen/ bepaalde plaatsen achterwege laten en liever iets anders had bezocht? Groeten Simone

  1. Post
   Author

   Hi Simone, Thanks! Het blijft ook zeker een van m’n favorieten. Ik had vooral langer willen blijven, want vond het heel mooi. Wat je wel moet weten met deze reis is dat je veel onderweg bent en veel van plek naar plek reist, dus veel in de auto. Ook door de safari aan het einde. Wel iets om in gedachten te houden. Ik ben dol op safari dus had nog wel langer in Botswana willen blijven. Jij al ver met je planning? Groetjes Daphne

   1. Thanks voor je reactie! Ja ik zit te kijken om ook te gaan boeken via Selfdrive 4×4. Het lijkt mij denk ik wel handig om het via een organisatie te doen (hoewel ik dit eigenlijk nooit doe met reizen), zodat als er wat is je iemand kan bellen. Heb jij het als prettig ervaren of had je achteraf zoiets van: alles zelf boeken had ook makkelijk gekund?
    Daarnaast vind ik het wel behoorlijk prijzig aangezien we met z’n tweeën zijn en daardoor de prijs 2.290 p.p. wordt. Dus hierdoor ook wat twijfel of dit niet onnodig veel geld uitgeven is haha. Nog tips/ adviezen hierin? Groetjes!

    1. Post
     Author

     Ik boek normaal ook alles zelf, maar vond het in dit geval ook wel fijn om het geregeld te hebben. Met name omdat het niet op de bonnefooi kan en het onze eerste echte kampeer/safari was. Daarnaast had ik geen zin in het gepuzzel. Wij waren met z’n 4en dus dat drukte de prijs nog wat. Maar met z’n 2en is het inderdaad wat kostbaarder doordat je de auto ook met z’n 2en betaald. Volgens mij kun je, als je wilt, wel alles gewoon zelf boeken en dit scheelt ongetwijfeld in de kosten. Helemaal als je flexibel bent en kunt schuiven met je vluchten. Hier kun je wellicht nog naar kijken. Ik was in ieder geval wel tevreden met Selfdrive 4×4. Ben benieuwd naar jouw ervaringen!

 13. Hoi Daphne,

  Wat een leuke en goede website heb je gemaakt. Wij gaan 7 juli naar namibie en botswana en hebben super veel aan jouw tips en weetjes in de voorbereiding waar we nu mee bezig zijn.
  Kun je de activiteiten allemaal goed ter plekke boeken of zijn er ook activiteiten die je vooraf moet boeken?

  Groetjes,
  Angelique

 14. Wat een ontzettend leuke en interessante blog! Wij vertrekken 19 juli met onze kinderen van 10 en 12. Kijken er enorm naar uit maar vinden het ook wel heel spannend. Allerlei doemscenario’s zijn al de revue gepasseerd 🙂 Maar als ik jouw blog lees, is het vooral genieten van al het moois. Nog 2 maanden….

 15. Hoi Daphne,

  Ik ben al meerdere malen op jouw blog over Namibië Botswana beland. Het originele plan was om in mei 2020 te gaan, en we hadden alles gepland. Helaas dus deze reis moeten uitstellen. Inmiddels zijn wij aan het plannen voor mei 2022, en gaan we toch een andere route doen. De planning was om aan de westkant van Botswana weer naar beneden te rijden (we gaan eerst naar Etosha), maar nu gaan we toch door naar Kasane om vanuit daar uiteindelijk door Chobe naar Kwhai te rijden. Google maps geeft aan dat dit kan, maar ik was toch wel benieuwd hoe jullie dit hebben gedaan. Zijn jullie door het park gereden, of er omheen? Is het te doen? Uiteraard huren wij een 4×4. Bedankt voor je reactie!

  1. Post
   Author

   Hi Esmée, ik duim voor je dat je in 2022 eindelijk die kant op mag. Het enige voordeel is dat deze reis wel echt het wachten waard is, dus je gaat een top vakantie hebben! Wij hebben ook met een 4×4 rondgereisd en zijn inderdaad door Chobe en Moremi gereisd, met de auto en er niet omheen. Het is prima te doen, als je maar een goede navigatie (Tracks4Africa) hebt. Want sommige wegen zie je bijna niet met het blote oog (als het gras hoog staat haha). Soms zul je wel zien dat een weg er even tijdelijk niet is, ivm regenval en dan is het ineens een waterpoel en moet je even een stukje om. Maar dat maakt het ook weer leuk. De route in deze blog is ook precies de route die we gedaan hebben en ook de plekken waar we overnacht hebben, dus dan kun je zien welke plekken dat waren. Heel veel plezier alvast! Groeten Daphne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.