Ben jij een avontuurlijke reiziger en houd je ervan om de natuur intens te beleven? Ga reizen en kamperen in Namibië! Overdag met een stoere 4×4 jeep met daktent het prachtige landschap trotseren. Telkens verandert het, je raakt er niet op uitgekeken. Aan het einde van de dag klap je de daktent vliegensvlug uit. Kook je een zelf gefabriceerde maaltijd, met een knisperend kampvuur op de achtergrond en een eindeloze sterrenhemel die het plaatje compleet maakt. ’s Nachts in je tent, als je net in slaap dommelt, hoor je de dieren. Ze brullen, vechten en rennen. Het lijkt alsof ze bij je in de daktent liggen. Zo intens dichtbij de natuur kom je maar op één manier! Waar wacht je nog op en ga kamperen in Namibië?!
De leukste campings om te kamperen in Namibië
Tijdens mijn rondreis door Namibië verbleef ik bijna alle nachten op de camping in mijn daktent. Wellicht een primitieve manier van reizen, maar oh zo gaaf! In deze post deel ik de leukste campsites waar ik verbleef met jou!
1. Sesriem Campsite, in Sossusvlei
Sesriem Campsite is de enige camping die binnen de poorten van de Sossusvlei ligt. Het voordeel van hier verblijven is dat je vóórdat de zon opkomt het park in mag. Dit is een uur eerder dan de andere gasten en biedt je dus de kans om de zonsopkomst in het park te bekijken! Je ziet de donkergekleurde duinen steeds lichter kleuren en als de zon volledig boven de duinen uitkomt knalrood oplichten. De horizon verandert van zachte pastelkleuren naar knal geel. Niet lang na de zonsopkomst kleurt de hemel stralend blauw wat fantastisch afsteekt bij het rood van de duinen. Een geweldige plek om te kamperen in Namibië!
Kamperen niet zo jouw ding en wil je liever wat meer comfort in een luxere accommodatie? Dat kan ook!
Naast dat de camping op een fantastische locatie ligt en er een zwembad is, zijn ook de kampeerplekken prima. Alle plekken bevinden zich onder een grote boom (wij hadden 25A) waardoor je de nodige schaduw hebt. Ook heb je een eigen waterkraantje, fire place en zijn alle plekken in de buurt van een toiletgebouw met daarin douches en toiletten. Heb je geen zin of tijd om Elim Dune te beklimmen voor een perfecte zonsondergang, dan kun je ook vanaf de camping genieten van een prachtige African Sunset. Vanaf je kampeerstoeltje zie je de lucht van oranje naar rood verschieten en de horizon verlichten.
Meer lezen over de Sossusvlei? Dit zijn mijn tips en de leukste bezienswaardigheden in de Sossusvlei!
2. Spitzkoppe Campsite, in Spitzkoppe
Uit het niets rijst de 1728 meter hoge Spitzkoppe als een soort fata morgana boven het stoffige, vlakke landschap van Namibwoestijn uit. Haar scherpe top heeft er voor gezorgd dat ze ook wel ‘de Matterhorn van Afrika’ wordt genoemd. Het is hier rustig en het voelt alsof je helemaal alleen op de wereld bent. Zo stil en zo rustig!
De camping in Spitzkoppe is eigenlijk een heel speciale plek om te kamperen in Namibië. De campsites zijn namelijk verspreid door het hele park en je mag zelf kiezen waar je wilt gaan staan. Van Eddy van de receptie begrepen we dat plek 9A gunstig gelegen was ten opzichte van de zonsondergang, dus dat wordt ons plekje. Als het donker wordt en de lucht van kleur veranderd zien we dat Eddy niet gelogen heeft. De zon zakt weg achter de rots voor ons en de hemel kleurt knaloranje om even later felrood op te lichten. Eenmaal donker kwamen er één voor één miljoenen sterren aan de hemel om ons desolate plekje midden tussen de rotsen nog een beetje te verlichten.
Deze camping is wat primitiever, want op onze campsite stond alleen een fire place en een vuilcontainer. Een stukje verder op was een pit toilet te vinden. Voor een Afrikaanse buitendouche, met warm water dat wel, moest je naar de receptie. Hier vind je ook flush toiletten. Wil je tijdens je verblijf in Spitzkoppe ook nog rotstekeningen zien? Eddy van de receptie gaat graag met je op pad. Voor 50 N$ per persoon neemt hij je in een uur mee naar de tekeningen!
Meer lezen over Spitzkoppe? Dat kan hier en lees alles over dé plek voor de mooiste African Sunset in Namibië!
3. Ugab Rhino Camp, in Damaraland
Midden in het desolate landschap van Damaraland, werkelijk in the middle of nowhere ligt het Ugab Rhino Camp. Na 4 uur over een rocky road gestuiterd te hebben kom je vanaf Spitzkoppe aan bij dit camp dat is opgericht om neushoorn populatie te behouden.
Deze camping is echt heel primitief. We hebben een omheinde plek onder een boom met daarop een bordje dat we uit moeten kijken voor olifanten en leeuwen en dat hier verblijven op eigen risico is. Altijd leuk. Helemaal omdat wij de enige gasten zijn op deze camping. Binnen de omheining bevindt zich ook een fire place waar we ons eigen vuurtje kunnen bouwen. Niet ver van onze omheining staat ons overdekte pit toilet en aan de andere kant staat onze primitieve douche. Een rieten hokje, met in het midden bovenaan een dwasliggende balk met een emmer met douchekraan. Deze is bevestigd aan een katrol waarmee je de emmer in hoogte kan verstellen en kan laten zakken voor het vullen. Naast het douchehokje staat een grote gietijzeren ton met een tapkraantje. Daaronder is plek voor een vuurtje om het water te verwarmen. Absoluut bijzonderen om zo te kamperen in Namibië.
4. Mowani Mountain Camp, in Twyfelfontein
De meest luxe camping van allemaal denk ik. Een mooie, grote campingplek, langs een rotswand met vrij uitzicht over de uitgestrekte velden van Damaraland. Een eigen badhuisje met daarin een douche, een toilet en een grote wastafel met spiegel. Ook hier werd de douche verwarmd middels een vuurtje onder een grote ton. Het klinkt misschien als een primitieve manier van het water verwarmen, maar het water was heerlijk warm en de douche was goddelijk. Afgezien van dat hadden we ook een heus keukenblok met wasbakken en aanrechtblad, een waslijn en een mooie plek onder een boom waar we lekker konden zitten rondom ons zelf gestookte kampvuur. Kamperen bij Mowani Mountain Camp vond ik echt helemaal te gek. Af en toe is een beetje luxe tijdens het kamperen in Namibië ook wel heel erg fijn!
Vanuit dit camp kun je heel goed een bezoek brengen aan de rotstekeningen van Twyfelfontein. Deze tekeningen, gemaakt door de San-mensen, zijn zo uniek omdat dit één van de weinige plaatsen is waar de rotstekingen in zulke grote hoeveelheden aanwezig zijn. De meeste graveringen laten dieren zien zoals bokken, olifanten, giraffes en leeuwen en zijn soms duizenden jaren oud. Je bezoekt de schilderingen met een gids die je in een klein uurtje alle mooie tekeningen laat zien.
5. Okaukuejo Rest Camp, in Etosha National Park
Deze camping is de meest westelijk gelegen camping in Etosha National Park. Okaukuejo Rest Camp is een grote camping met een grote goed verlichte waterhole. Rondom deze waterhole zijn veel bungalows gevestigd met een mooi uitzicht over de waterhole vanaf hun balkon. Andere gasten kunnen plaatsnemen op een bankje aan de rand en kunnen zo op een super makkelijke manier veel dieren zien.
Ook leuk om te lezen: Etosha National Park het grootste nationale park van Namibië.
Hoewel ik het waterhole echt indrukwekkend vond, vind ik dit de minste camping van allen. Het is een erg drukke camping, met kleine kampeerplekken zonder al te veel schaduw. Wel veel faciliteiten als een zwembad, restaurant en kiosk. Op de campingplek is een stenen zitje, een braaiplek, elektriciteitspunt, een lamp en prima douche- en toiletblokken.
6. Halali Rest Camp, in Ethosha National Park
Dit is de middelste camping in Etosha National Park. Naast dat dit ook een drukke camping is vond ik dit een fijnere camping dan Okaukuejo Rest Camp. De plekken zijn ruimer en het voelt rustiger, minder massaal aan. Ook Halili Rest Camp heeft een mooie waterhole. Je moet wel een stukje lopen en hij is kleiner dan die van Okaukuejo, maar is zeker niet minder de moeite!
Ook beschikt dit rest camp over veel faciliteiten, een zwembad, restaurant en een kiosk. Op onze campingspot was een stenen zitje, een braaiplek, elektriciteitspunt en lamp aanwezig en waren er prima douche- en toiletblokken op de camping. Een prima overnachtingsplek wanneer je Etosha National Park wilt bezoeken.
7. Namutoni Rest Camp, in Etosha National Park
Namutoni Rest Camp is de meest oostwaarts gelegen camping in Etosha en naar mijn idee ook de rustigste. De waterhole van deze camping is het minst interessant, omdat hier minder dieren op af komen ten opzichte van de andere waterholes in Etosha National Park. Echter is dit wel een goede plek voor game drives. Want dit is dus de plek waar ik mijn mooiste luipaard foto OOIT maakte (bij de Dik Dik drive, knoop die in je oren)! Naast ons eigen drive door het park hebben we hier ook nog een night drive gemaakt. Van 19:00 – 22:00 uur reden we in het donker rond, samen met de auto en gids van het camp, op zoek naar wildlife. Altijd spannend zo’n night drive!
Namutoni Rest Camp beschikt over nette toiletblokken, fijne campingplekken met redelijk wat schaduw door bomen en best veel ruimte. Naar mijn idee is dit de mooiste campsite in Etosha. Ook is het leuk dat je bij deze camping een soort fort met uitkijkpunt vindt. Verder beschikt het camp over een zwembad, restaurant en een kiosk. Op onze campingspot was een stenen zitje, een braaiplek, elektriciteitspunt en lamp aanwezig en waren er prima douche- en toiletblokken op de camping.
Liever in een luxere accommodatie overnachten in Etosha? Check dan deze pareltjes in Etosha en omgeving!
8. Roy’s Rest Camp, nabij Grootfontein
Op zo’n 55 kilometer van Grootfontein, aan de doorgaande weg richting Rundu, vind je Roy’s Rest Camp. De sfeer die bij Roy’s Rest Camp hangt is een beetje sprookjesachtig. De algemene ruimtes staan vol rustieke houten meubelen, hangen vol met stalen kunstwerken en andere bijzondere versieringen. Rondom het zwembad is het rariteitenkabinet met een oud bad en spiegels en het ‘internet café’ is in de buitenlucht en niet meer dan wat houten stoelen en krukken bij elkaar waar je WiFi bereik hebt.
Het is er heerlijk rustig en de campsites hebben redelijk wat schaduw. De campingplek heeft een eigen stroomunit, waterkraan, fire pit en stenen zitje. Er is ook een gezamenlijk bush kitchen en prima douches en toiletten. Een aparte, maar toffe manier van kamperen in Namibië!
Liever een luxer verblijf in de Caprivi Strip? Ook dat kan!
9. Ngepi Camp, nabij Bagani
Middenin de bossen, zo’n 4 kilometer van de doorgaande weg, vind je na een ploeter tocht door mul zand Ngepi Camp. Eén van Namibië’s leukste backpacker spots. Overdag kun je heerlijk rondhangen bij de ‘Croc Pool’, een soort lagune in de rivier, chillen in hangmatten of heerlijk in de schaduw genieten van een drankje. ‘s Avonds kun je de gezelligheid opzoeken aan de camp bar, dit is naast de receptie en ook de enige plek op de camping waar je WiFi hebt. Je kunt ook verschillende activiteiten ondernemen zoals een mokoro trip van 2,5 uur (200 N$), een sunset boat tour van 1,5 uur (200 N$) op de Okavango Rivier, een game drive in Mahango Game Reserve (3 uur, voor zo’n 500 N$) en wild river raften.
Je tent kun je opzetten op één van de gras camp sites aan de rivier. Naast een stroomunit heb je op de campsite ook een toffe buiten douche en apart toilet, een bush kitchen en een fire pit. Een idyllische plekje, midden in de natuur waar je vergezeld door het gebrul van nijlpaarden en het getrompetter van olifanten in een diepe slaap valt. Wel handig om te weten trouwens dat hier de ‘Zuid Afrika tijd’ gehanteerd wordt 😉
Mocht je Namibië combineren met Botswana? Neem dan ook een kijkje op dit blog over toffe camping spots in Botswana!
♥ Dit is wat mij betreft de tofste manier of Namibië & haar natuur te ontdekken! Wat vind jij ervan? Zou jij ook met een 4×4 door Namibië willen trekken en in een daktent willen slapen? Of zou je liever overnachten in een luxe lodge?
Comments 26
Wat gaaf dat je dit gedaan hebt zeg! Het lijkt mij stiekem best een beetje eng, met al die wilde beesten om je heen 😉 Als het er op aan komt, ga ik misschien toch wel voor de lodge hahaha
Author
Zeker weten Narelle! Het was echt een hele bijzondere reis! Omdat het voor ons de eerste keer was dat we zo reisden en ook niet van die kampeerhelden zijn vonden we het wel prettig om met z’n vieren te gaan. Een goede, en gezellige, keuze. Maareh, een lodge is ook zeker niet verkeerd hoor 😉
hallo Daphne ,
super leuk, we zijn ons ook aan het orienteren , ben wel veel in Afrika geweest maar niet zelfstandig kamperen, kun je aangeven wat de kosten ongeveer zijn van de campings,
ben een afweging aan het maken of kamperen of lodges.
bedankt
floor
Author
Hi Floor, wat leuk dat je wellicht zelfstandig wilt kamperen in Namibië (Afrika). Het geeft een hele andere dynamiek dan verblijf in lodges. Ik heb de reis als complete reis geboekt, dus weet niet wat de campsites exact gekost hebben (en nu zouden kosten), maar daar kun je online best veel over vinden. Een verblijf in lodges zal in ieder geval een heel stuk duurder zijn. En daarna vond ik het hele ‘camping life’ in de bush ook wel echt een hele leuke ervaring. Ik vond het zelfs zo leuk dat we moment 5 maanden met een 4×4 met daktent door Australie reizen! Benieuwd wat jij gaat doen!
Jaaa, dit lijkt me zo gaaf! Namibië begint me sowieso steeds meer te trekken, echt een geweldig land 🙂 Maar het lijkt me dan wat minder om in m’n eentje met zo’n auto rond te rijden haha. Zou je een rondreis in de zomerperiode aanraden? Ik heb geen idee hoe het dan zit qua drukte en weersomstandigheden enzovoorts ;p
Author
Ik zou Namibië inderdaad ook niet zo snel in je eentje in een auto doen. Mocht er iets mis gaan ben je toch wel helemaal alleen met je auto, soms in the middle of no where waar je tijden niemand tegen komt. Ik zou dat in ieder geval niet heel prettig vinden 😉 Maar Namibië is een prachtig land, dat zeker! Dus een bezoek zou ik zeker aanraden. Bedoel je dan onze zomerperiode? Of die in Namibië. De zomer daar is natuurlijk onze winter. Wij zijn in mei gegaan, onze lente, dat is daar herfst, dat is een goede periode. Ook hun herfst en winter is prima. Hun zomer is nat en erg warm ook, dus dat zou ik niet aanraden. De beste reistijd is dus eigenlijk van mei t/m september. Ga je al plannen maken? 😉
Thanks voor de goeie kampeertips! Ik ben me aan het verdiepen in een rondreis met 4×4 en daktent dus dit is heel handig 🙂 Krijg er steeds meer zin in!
Author
Graag gedaan! Wat leuk dat jij ook plannen aan het maken bent voor een mogelijke rondreis door Namibië! Wees wel op tijd met plannen hoor, anders is veel al vol en dat zou zonde zijn! 😉 Veel reisplezier alvast!
Hoi Daphne,
Wat een top site!
Mijn vriendin en ik hebben net besloten halverwege juni 3 wkn met een 4×4 door Namibië en Botswana te trekken. Echter hebben wij nog geen campsite geboekt, dus heb ik 2 vragen aan je en hoop dat je me kan helpen 1.) via wat hebben jullie de sites geboekt of alles via 4x4selfdrive? Indien via 4×4, misschien toch tips waar elders te boeken? 2.) het is nu begin april, zijn we te laat met boeken?
Alvast heel erg bedankt!
Groet,
Bob
Author
Hey Bob! Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over mijn site! Dat is altijd leuk om te horen 🙂 Dat is waar je het voor doet natuurlijk, anderen inspireren en helpen bij hun tripjes! Leuk dat jullie ook naar Namibië & Botswana gaan in juni. Wat is jullie route? Dat gaat vast onvergetelijk worden! Wij hebben de campsites inderdaad allemaal via selfdrive 4×4 geboekt. Dat vonden wij ideaal. Scheelde een hoop uitzoekwerk waar wij toentertijd geen zin in hadden 🙂 Je kan ze uiteraard ook zelf boeken, alleen verwacht ik dat veel al wel vol zal zitten. De sites, helemaal die in de parken in Botswana en bij de Sossusvlei in Namibië zijn relatief klein, dus weinig plekken. Waarom willen jullie niet via selfdrive 4×4? Of hebben jullie dat al geprobeerd? Wij hebben het 8 maanden van te voren geboekt, iets wat ik normaliter nooit doe, maar voor deze reis (ivm beschikbaarheid) wel nodig achtte. Ik hoor het wel! Groetjes Daphne!
Hoi daphne, superleuke tips! Hoe koud werd het snachts in mei? Wij gaan van 10 juni tm 9 juli, en vraag me af hoe koud het snachts wordt en of kamperen dan nog ‘leuk’ is.
Campings moet je van tevoren ook boeken dus? Of alleen op plekken als etosha?
Groetjes elise
Author
Hey Elise! Wij hadden alles van te voren geboekt inderdaad. Beschikbaarheid is, met name doordat de campings relatief klein zijn, vaak een dingetje. Dus wil je zeker zijn van een plekje zou ik vooraf boeken! ’s Nachts was het volgens mij zo rond de 10 graden. In mei dan. Wellicht is het in juni/juli nog wel wat koeler ’s nachts. Leuk vooruitzicht! Wat ga je allemaal doen?
Wat een tof avontuur, Daphne! Dit is natuurlijk wel dé ultieme manier om er met een daktent op uit te trekken. Zou je het op deze manier nog een keer willen doen?
Author
Zeker wel! Ik vond het een fantastisch avontuur en zou het zo overnieuw doen! Namibië is een te gekke bestemming! En ook Botswana vond ik te gek om zo te verkennen! Wat is jouw favoriet?
Hoi,
Via welke websites heb je de campings in Etosha geboekt?
Author
Hoi Fidessa, ik heb de reis van selfdrive 4×4 geboekt en zij hebben de campsites voor mij geregeld. Maar als je deze blog leest: https://daphnedevries.nl/etosha-national-park-namibie/ vind je ook wat links naar de campsites in Etosha. Daar kun je ze ook boeken. Succes!
Hoi Daphne, wat een leuke verhalen, wij zijn ook bezig voor mei om naar Namibië te gaan. Ik vraag mij alleen af of de tenten op het dak goed slapen. Ik heb af en toe wat rugklachten.
Author
Hi Diana, wat leuk dat jullie plannen hebben om in mei 2019 die kant op te gaan! De matrasjes in de daktenten zijn een paar centimeter dik. Ik slaap op m’n buik, dus voor mij is het prima. Voor rugslapers ook denk ik. Alleen als je op je zij slaapt vol je wellicht soms de bodem. Het slaapt prima, maar wellicht kun je het ook afwisselen met af en toe en wat luxere accommodatie met een echt bed? Succes met de voorbereidingen! Groetjes Daphne
Hi Daphne, zo leuk om al jouw avonturen hier te lezen. Wij zijn nu onze reis naar ZA-Namibië en Botswana met een 4x 4 + kamperen aan het voorbereiden. Dus dit is zo leuk voor de voorpret!
Een vraagje: hoe heb jij de insecten daar ervaren? Ik lees er nergens iets over, maar het is wel mijn enige fear-puntje haha. Verder hoe groter de beesten hoe beter 🙂
Author
Hi Sabina! Wat een heerlijk vooruitzicht ? Wat staat er allemaal op de planning? Qua insecten viel het wel mee volgens mij. Ik kan me niet herinneren dat ik er heel veel last van had. Gewoon insectenspray mee en elke dag sprayen. Dan komt het wel goed. Ligt ook een beetje aan het seizoen, ene meer dan andere ook dacht ik. Heel veel plezier met de voorpret! En ben benieuwd naar jullie belevenissen. Groeten Daphne
Hi Daphne, ja spray mee en gaan. Ben ook zo benieuwd. Vooral dat kamperen in de daktent (en s’ nachts moeten plassen haha). Wij gaan een reis maken van Kaapstad naar Johannesburg. Door Namibië en Botswana. Met o.a. Sesriem, Sossus, Swakopmund, Spitskopppe, Etosha, Caprivi, Chobe, Okavanga, Kasane, Maun etc. Volgens mij een onvergetelijke ervaring! Dus blij met al jouw blogs. Groet van Sabina
Author
Haha goed zo! Oh ja dat plassen is even een dingetje, maar komt goed ? Een geweldig vooruitzicht hoor ? En heel leuk om te horen dat m’n blog je helpt (bij het plannen)! Heel erg veel plezier alvast! Groeten Daphne
Hi Daphne,
Mooi reisverhaal!!
Ik heb een paar praktische vragen:
Zijn er onderweg genoeg gelegenheden om boodschappen te kopen?
Vuurtje stoken is leuk maar waar koop je hout?
Heb je recepten voor 2 pitsgerechten ik Ben niet zo’n keukenprinces ?
Heb je nog meer tips wat je echt mee moet nemen we gaan in augustus 2023?
Groetjes Ingrid
Author
Hi Ingrid, dank je wel! 🙂
Je hebt onderweg inderdaad wel supermarkten, vooral in de wat grotere plaatsjes. Maar niet overal, dus je moet het zeker wel plannen en rekening mee houden dat je voor een paar dagen boodschappen doet. Hout koop je ook bij de supermarkt, soms ook wel bij de (grotere) campsites.
Ik heb ook een blog geschreven over wat je mee moet nemen naar Namibië (en Botswana), daar heb je vast wel wat aan 🙂 https://daphnedevries.nl/inpaklijst-namibie-botswana/
En qua gerechten zijn gnocchi, rijst, pasta en wraps handig. Ik zou even googlen als ik jou was, genoeg inspiratie.
Heel veel plezier alvast!!
Groeten Daphne
Hoi Daphne,
Moet je alle campings vooraf reserveren?
of kun je er gewoon de dag zelf heenrijden?
mvg
Emy
Author
Hi Emy, dat hebben wij wel gedaan en dan heb je de zekerheid dat je een plekje hebt. Het is in Namibië nl niet zo dat als er geen plek is je binnen een paar km weer een andere camping vindt. Dus ik zou het (sowieso in drukke periodes) wel vooraf boeken.
Groetjes!