Etosha National Park: dé plek voor safari in Namibië

Daphne Afrika, Namibië 23 Comments

Het zachtgele licht van de opkomende zon schijnt in je gezicht. De kleuren zijn prachtig. Je hebt nog een tweede laag kleding aan, want het is fris deze ochtend. Je camera heb je in de aanslag en jouw ontbijtje is gesmeerd zodat je geen kostbare tijd verdoet. Het autoraam staat open, waardoor je beter zicht hebt op het droge, vlakke landschap. Je straat lange tijd uit het raam. Knippert. En dan, uit het niets, duikt er een olifantenfamilie op. Nu al! Dit beloofd een mooie dag te worden in Etosha National Park, het grootste nationale park van Namibië.

Familie olifant op pad in Etosha National Park in Namibie

Wild spotten in Namibië? Ga op safari in Etosha National Park

Wild spotten in Etosha National Park: de Big Five

Als je al eens eerder op safari geweest ken je ze. De Big 5. Leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Dé dieren die je graag wilt spotten tijdens jouw safari in Namibië. Natuurlijk is het niet zo dat zonder deze 5 je safari niet geslaagd is, want in Afrika leven meer bijzondere dieren. Wat dacht je van de zeldzame wilde honden, supersnelle cheeta’s of die leuke aardvarks. Wild spotten in Namibië is een waar feestje!

In Etosha National Park kun je bijna de gehele Big 5 vinden. Echter ontbreekt de Afrikaanse buffel. Simpelweg omdat er in dit droge nationale park niet genoeg water te vinden is voor dit dier. Etosha is landschappelijk gezien niet het allermooiste park van Afrika, wel spot je er, in tegenstelling tot in andere parken, eenvoudig dieren. Het droge, uitgestrekte landschap, de lage beplanting en de vele waterpoelen vol dieren maken Etosha National Park zelfs één van de beste parken in Afrika om wildlife spotten!

Ook leuk: Benieuwd naar mijn uitgaven tijdens mijn reis door Namibië & Botswana? Check dan mijn budgetpost waarin ik het benodigde budget voor Namibië & Botswana omschrijf! 

De natuur en seizoenen in Etosha National Park

Etosha dankt haar naam -de grote witte plaats- aan de Etosha Pan die een kwart van het parkoppervlak beslaat. Deze eindeloze witte zoutvlakte wordt omringd door droge bossen en struiken met scherpe doornen. Rond de zoutpan liggen een groot aantal drinkplaatsen die erg in trek zijn bij de dieren. Je zult in Etosha dan ook vele dieren spotten door bij een drinkplaats te stoppen en gewoon te blijven wachten. De dieren komen van zelf naar de waterplaats toe. Makkelijker dan dit wordt het niet om wild te spotten in Namibië!

Etosha kent twee seizoenen

Het onherbergzame Etosha kent eigenlijk twee perioden, seizoenen waarin het park er totaal anders uitziet.

In de natte periode wordt alles langzaamaan weer groen en vullen de waterpoelen zich weer met water. Van januari tot maart valt in Etosha National Park de meeste regen, opgevolgd door af en toe een buitje in april en mei. In deze periode is er voldoende eten en een overvloed aan water. Dit is dan ook het moment dat de jongen geboren worden.

In de droge periode is het extreem stoffig en kurkdroog. Alle bomen en struiken zijn verdord en de dieren schuifelen, hunkerend naar water, van waterpoel naar waterpoel. Hier zie je giraffen drinken, olifanten zichzelf wassen en roofwild op de loer liggen om zijn prooi aan te vallen. September tot december wordt hierdoor gezien als de beste tijd om dieren te spotten. 

Al helemaal in de reisstemming gekomen? Koop dan vast je Namibië reisgids!

Kamperen in Etosha National Park

Via de Andersson Gate, de zuidelijke toegangspoort tot Etosha, rijd ik het park binnen. De wegen zijn onverhard, maar vlak en daarom goed te bereizen. Drie hele dagen heb ik de tijd om zoveel mogelijk wild te spotten, voordat ik via de Von Lindequist Gate Etosha aan de oostzijde weer uit rijd in de richting van Grootfontein.

Welke campings verblijf ik in Etosha?

Ik overnacht in op drie verschillende plekken, in drie zogeheten rest camps. De eerste nacht in Okaukuejo Rest Camp, het oudste camp van Etosha. De tweede nacht in Halali Rest Camp dat midden in het park ligt en de laatste nacht in Namutoni Rest Camp. Dat rond een oud Duits kasteel gebouwd is en fijne ruime plekken heeft. Naar mijn idee het mooiste camp van allemaal!

Er was nog een andere reden dat mijn verblijf in Namutoni Rest Camp zo bijzonder maakte. Nadat ik vroeg in de ochtend Namutoni had verlaten en de DikDik Drive opreed had ik één van de mooiste encounters van de hele reis. Na een tijd staren in de bossen met af en toe een beweging, werd na een uur mijn geduld beloond. Een prachtige luipaard stapte uit de bosjes en ging naast de auto liggen. Hij was zo dichtbij! Wat een geweldig moment!

Lees ook: Annemarie haar praktische tips en leuke kampeerplekken in Namibië

Kosten kamperen in Etosha

Overnachten in Etosha is een onvergetelijke ervaring! Bij de rest camps kun je, na de hele dag game drivend doorgebracht te hebben, een biertje nemen aan de waterpoel. Wanneer het donker wordt zijn de roofdieren weer actief en komen ze drinken bij de waterpoel. Je zit op de eerste rij en kunt in alle rust genieten van het schouwspel dat zich voor je afspeelt. Giraffes, neushoorns en olifanten, we zagen ze allemaal! ’s Ochtends word je wakker van trompetterende olifanten en kun je als de zon op is direct je daktent opklappen en weer op pad!

Verblijven op de campsites is een stuk voordeliger dan in lodges. Voor bijvoorbeeld Namutoni Rest Camp betaal je (op dit moment) 280 Namibische dollar voor de campsite plus 170 Namibische dollar per persoon. Ook voor Halali Rest Camp en Okaukuejo Rest Camp betaal je deze prijzen. Naar het schijnt zullen de prijzen vanaf januari 2019 stijgen naar 300 Namibische dollars per persoon, maar vervalt de prijs voor de campsite.

Wil je niet kamperen maar zoek je leuke, luxe lodges in Etosha? Neem dan een kijkje bij mijn favorieten op Booking.com!

Super veel impala's in Etosha National Park in Namibië

Leuke feitjes & praktische informatie Etosha National Park

 • Al in 1907 werd Etosha National Park door de Duitse gouverneur Frederick von Lindequist gesticht. Dit maakt het één van de oudste parken in Afrika.
 • Etosha is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend. Verblijf je niet in het park dan moet je voor zonsondergang het park verlaten hebben.
 • De maximumsnelheid in het park is 60 kilometer per uur.
 • Parkentree kost 80 Namibische dollars per persoon per dag. Plus 10 Namibische dollars per auto per dag.
 • Tussen de maanden november en juni bestaat er een verhoogd risico op malaria. Vergeet dus niet voldoende antimuggen maatregelen te nemen.

Ben jij al eens in Namibië geweest en heb je Etosha National Park ook bezocht of staat dit park nog op jouw lijstje? 

Comments 23

  1. Post
   Author

   Klopt er is heel keuze. Gelukkig bepaalt de manier van rijzen al deels welk land het gaat worden. Selfdrive of privé safari, dus dat scheelt. Maar toch zijn alle landen prachtig!

  1. Post
   Author
 1. Prachtig zeg! Ik wil daar altijd nog eens heen, lijkt me zo bijzonder. De foto van het luipaard is trouwens wel echt prachtig!

  1. Post
   Author

   Jep echt een geluksmomentje! Etosha is ook echt een gaaf park, heel Namibië is te gek trouwens! Goed dat het op je lijstje staat 😉

 2. Kamperen in het park zelf, het lijkt me echt super gaaf. Wat een ervaring. Mocht je ook zelfstandig rondrijden in het park? En je hebt helemaal gelijk, de foto van het luipaard is werkelijk prachtig!

  1. Post
   Author

   In Etosha kun je inderdaad gewoon rondrijden in je eigen auto. De wegen zijn vrij goed dus dat is prima te doen. Na zonsondergang kun je ook night drives doen, die mag je alleen met een voertuig vanuit het rest camp doen. Ook erg leuk om te doen trouwens 😉

 3. Mooie foto’s! Bijzonder om de big 5 te spotten, lijkt me! Al zijn de andere dieren die je noemt volgens mij ook echt heel tof. Ja, wishlist-dingetje hoor! 😉

  1. Post
   Author

   Zeker bijzonder om de big 5 te spotten! Het is geen must, maar altijd leuk om ze allemaal te zien 😉 En de andere dieren zijn zeker ook te gek! Vooral cheeta’s en wilde honden, en giraffen, zebra’s.. Haha

  1. Post
   Author

   In Etosha zijn de plekken waar je overnacht omringd door een hek. De grote dieren kunnen dus niet bij je komen, de kleine wel. Die kruipen over of door het hek. Maar in bijvoorbeeld Botswana sliepen we midden tussen het wild zonder hek. Één keer liep een een hyena over onze campsite terwijl we aan het eten waren en een andere dag stonden we oog in oog met een nijlpaard dat het riet aan het afgrazen was! Een te gekke belevenis! Nog veel puurder dan in Etosha! Maar wat Etosha ook zo gaaf maakt zijn de waterholes. Hier heb je gewoon zo’n leuk zicht op alle drinkende beestjes 😉 En ja mijn luipaardfoto, hij verveelt nooit! Haha

 4. Ja, zo mooi daar! Ik vond Etosha ook geweldig, ondanks dat wij in het park zelf heel weinig wild zagen. De meeste dieren zagen wij rondom de drinkplaatsen. Kamperen in Etosha is heel gaaf, maar wat had ik het koud. De laatste nacht had ik mijn handdoek op de tent gelegd en deze was ’s ochtends gewoon bevroren…en mijn tenen ook 😉

  1. Post
   Author

   Klopt, de meeste dieren vind je bij de drinkplaatsen. Maar ook ’s ochtends heel vroeg en aan het einde van de dag zag ik er wel dieren. Overdag inderdaad weinig. Ze hadden het allemaal te warm en speelden verstoppertje 😉 Had je het koud? Oh wat balen! Ik heb het eigenlijk tijdens onze hele reis niet echt koud gehad. Had wel een lange broek aan met slapen, maar niet zo erg als jij zo te horen 😉 Wanneer was jij er dan? Ik in mei!

 5. Wow, Etosha lijkt me echt prachtig! Ik wil ook heel graag eens naar Namibie toe op reis. En tja, dan mag dit park echt niet ontbreken Gaaf ook al die drinkplaatsen waar de dieren zich verzamelen.

 6. Hoi Daphne,
  Super leuk om al in de stemming te komen via je blog en handige inpak meeneemlijst.
  wij gaan volgend jaar een selfdrive doen met onze zoon van dan 3.
  Hopelijk zien we ook zoveel dieren als op jou mooie plaatjes!
  Je inpaklijst heb ik even overgenomen 🙂
  Heb je nog tips mbt inkopen van etenswaar/avondeten?
  Groetjes Kim

  1. Post
   Author

   Hoi Kim, wat een goede plannen! En leuk dat je, naast de reis, ook zo enthousiast bent over m’n blog. Dat is altijd leuk om te horen. We kochten als we in de parken sliepen vaak spulletjes om of een stoof van te maken of pasta. Er was best wat blikvoer te koop en aardappelen blijven ook nog best een tijdje goed. Jullie gaan vast een geweldige reis tegemoet! Groetjes Daphne

  1. Post
   Author

   Hi Odette, ik heb een Canon 60D en voor de safari’s gebruiken we de Canon EF 70-300 mm F/4-5.6L IS USM. Een super fijne kwaliteit zoomlens. Een investering, maar zeker de moeite als je vaker op safari gaat. Anders kun je er wellicht eentje huren (of lenen).

 7. Hoi Daphne!

  Bij het voor bereiden van onze reis heb ik superveel aan jouw blogs over Namibië gehad, dank daarvoor! We zijn inmiddels terug en hebben veel van de plaatsen waarover je schrijft ook bezocht. Onder andere Etosha, waar we net als jullie enorm veel wild gezien hebben. Er is echter één dingetje… in je blog schrijf je steeds over de Big Five en dat Etosha één van de beste plekken is om die te spotten. Alleen heeft Etosha de Big Five eigenlijk niet, want er leven geen buffels in het park 😉

  1. Post
   Author

   Hi Esmeralda, wat fijn dat je zoveel aan m’n blog gehad hebt tijdens de voorbereiding. Was de reis helemaal zoals gehoopt?

   Over Etosha, geen buffels? Dat ga ik uitzoeken. Dacht nl echt dat ze daar waren. Maar ga nu twijfelen. Wellicht was het daarna pas in Botswana ☺️

 8. Onze reis was geweldig! Mede ook dankzij jouw tips&trucs 😉

  De buffels hebben wij inderdaad pas in de Caprivistrook onderweg naar Botswana gezien, maar verder was Etosha de plek waar we 4 van de Big 5 gespot hebben!

  1. Post
   Author

   Wat super leuk om te horen dat jullie zo genoten hebben en veel gehad hebben aan mijn tips!

   Toch de buffels pas in Botswana dus 😉 Maar zo te horen hebben jullie ze alsnog alle 5 gevonden, jeej! Wat was het mooiste aan je reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.