Etosha National Park: het grootste nationale park van Namibië

daphne Afrika, Namibië 14 Comments

Het zachtgele licht van de opkomende zon schijnt in je gezicht, je hebt nog een tweede laag kleding aan want het is fris deze ochtend, je camera heb je in de aanslag en je ontbijtje gesmeerd zodat je geen kostbare tijd verdoet. Je raam is open, zo heb je beter zicht op het droge, vlakke landschap. En dan, uit het niets, duikt familie olifant op. Dit beloofd een mooie dag te worden in Etosha National Park, het grootste nationale park van Namibië.

familie olifant in Etosha in Namibie

Oog in oog met de Big 5!

Als je al eens eerder op safari geweest ken je ze. De Big 5. Leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. Dé dieren die je graag wilt spotten. Natuurlijk is het niet zo dat zonder deze 5 je safari niet geslaagd is, want Afrika heeft veel meer te bieden. Wat dacht je van de zeldzame wilde honden, supersnelle cheeta’s of die leuke aardvarks. Toch heeft het iets speciaals als je ze alle 5 spot!

In Etosha struint de Big 5 rond en heb je grote kans ze te spotten. Etosha is landschappelijk gezien niet het mooiste park van Afrika, wel spot je er, in tegenstelling tot in ander parken, eenvoudig dieren. Het vlakke, droge landschap, de lage beplanting en de vele waterpoelen vol dieren maken Etosha zelfs één van de beste parken in Afrika om de Big 5 te spotten.

zoutvlakte van etosha in namibie

De seizoenen in Etosha

Etosha dankt haar naam -de grote witte plaats- aan de Etosha Pan die een kwart van het parkoppervlak beslaat. Deze eindeloze witte zoutvlakte wordt omringd door droge bossen en struiken met scherpe doornen. Rond de zoutpan liggen een groot aantal drinkplaatsen die erg in trek zijn bij de dieren.

Het onherbergzame Etosha kent eigenlijk twee perioden, seizoenen waarin het park en totaal anders uitziet. In de droge periode is het extreem stoffig, kurkdroog, schuifelen de dieren hunkerend naar water van waterpoel naar waterpoel en zijn alle bomen en struiken verdord. Gelukkig kent Etosha ook een natte periode waarin alles groen is, er voldoende eten en een overvloed aan water is en de jongen geboren worden.

familie olifant bij de waterpoel in Etosha Namibie

Het droge, dorre landschap van Etosha is misschien niet de meest fascinerende omgeving, echter biedt het wel een weids uitzicht en te gek zicht op de waterpoelen. Hier zie je giraffen drinken, olifanten zichzelf wassen en roofwild op de loer liggen om zijn prooi aan te vallen.

camping plek op rest camp Namutoni in Etosha Namibie

Kamperen in Etosha National Park

Via de Andersson Gate, de zuidelijke toegangspoort tot het Etosha, rijden we het park binnen. De wegen zijn onverhard, maar vlak en daarom goed te bereizen. Drie hele dagen hebben we de tijd om zoveel mogelijk wild te spotten voordat we via de Von Lindequist Gate Etosha aan de oostzijde weer uit rijden in de richting van Grootfontein. We overnachten in op drie verschillende plekken, in drie zogeheten rest camps. De eerste nacht slapen we Okaukuejo Rest Camp, het oudste camp van Etosha. De tweede nacht in Halali Rest Camp dat midden in het park ligt en de laatste nacht in Namutoni Rest Camp. Dat rond een oud Duits kasteel gebouwd is en fijne ruime plekken heeft. Naar mijn idee het mooiste camp van allemaal! Daarnaast hadden wij nadat we vroeg in de ochtend Namutoni hadden verlaten en de DikDik Drive opreden een van de mooiste encounters van onze reis. We spotten een luipaard! Eerst staarden we in de bossen en zagen we af en toe iets bewegen, maar na een uur werd ons geduld beloond en ging hij naast de auto in de bosjes liggen en maakte in één van mijn mooiste foto’s OOIT!

luipaard bij de dikdik drive in Etosha Namibie

Overnachten in Etosha is een onvergetelijke ervaring! Bij de rest camps kun je na de hele dag game drivend doorgebracht te hebben een biertje nemen aan de waterpoel. Wanneer het donker wordt zijn de roofdieren weer wakker geworden en komen ze drinken bij de waterpoel. Je zit op de eerste rij en kunt in alle rust genieten van het schouwspel dat zich voor je afspeelt. Giraffes, neushoorns en olifanten, we zagen ze allemaal! ’s Ochtends word je wakker van trompetterende olifanten en kun je als de zon op is direct je daktent opklappen en weer op pad!

olifanten bij de waterpoel in etosha namibie

Leuke feitjes & praktische informatie

 • Al in 1907 werd Etosha door de Duitse gouverneur Frederick von Lindequist gesticht. Dit maakt het één van de oudste parken in Afrika.
 • Etosha is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend. Verblijf je niet in het park dan moet je voor zonsondergang het park verlaten hebben.
 • Parkentree kost 80 Namibische Dollars per persoon per dag.
 • De maximumsnelheid in het park is 60 kilometer per uur.
 • Tussen de maanden november en juni bestaat er een verhoogd risico op malaria. Vergeet dus niet voldoende antimuggen maatregelen te nemen.

♥ Ben jij al eens in Namibië geweest en heb je Etosha National Park toen ook bezocht? 

Comments 14

  1. Post
   Author

   Klopt er is heel keuze. Gelukkig bepaalt de manier van rijzen al deels welk land het gaat worden. Selfdrive of privé safari, dus dat scheelt. Maar toch zijn alle landen prachtig!

  1. Post
   Author
 1. Prachtig zeg! Ik wil daar altijd nog eens heen, lijkt me zo bijzonder. De foto van het luipaard is trouwens wel echt prachtig!

  1. Post
   Author

   Jep echt een geluksmomentje! Etosha is ook echt een gaaf park, heel Namibië is te gek trouwens! Goed dat het op je lijstje staat 😉

 2. Kamperen in het park zelf, het lijkt me echt super gaaf. Wat een ervaring. Mocht je ook zelfstandig rondrijden in het park? En je hebt helemaal gelijk, de foto van het luipaard is werkelijk prachtig!

  1. Post
   Author

   In Etosha kun je inderdaad gewoon rondrijden in je eigen auto. De wegen zijn vrij goed dus dat is prima te doen. Na zonsondergang kun je ook night drives doen, die mag je alleen met een voertuig vanuit het rest camp doen. Ook erg leuk om te doen trouwens 😉

 3. Mooie foto’s! Bijzonder om de big 5 te spotten, lijkt me! Al zijn de andere dieren die je noemt volgens mij ook echt heel tof. Ja, wishlist-dingetje hoor! 😉

  1. Post
   Author

   Zeker bijzonder om de big 5 te spotten! Het is geen must, maar altijd leuk om ze allemaal te zien 😉 En de andere dieren zijn zeker ook te gek! Vooral cheeta’s en wilde honden, en giraffen, zebra’s.. Haha

  1. Post
   Author

   In Etosha zijn de plekken waar je overnacht omringd door een hek. De grote dieren kunnen dus niet bij je komen, de kleine wel. Die kruipen over of door het hek. Maar in bijvoorbeeld Botswana sliepen we midden tussen het wild zonder hek. Één keer liep een een hyena over onze campsite terwijl we aan het eten waren en een andere dag stonden we oog in oog met een nijlpaard dat het riet aan het afgrazen was! Een te gekke belevenis! Nog veel puurder dan in Etosha! Maar wat Etosha ook zo gaaf maakt zijn de waterholes. Hier heb je gewoon zo’n leuk zicht op alle drinkende beestjes 😉 En ja mijn luipaardfoto, hij verveelt nooit! Haha

 4. Ja, zo mooi daar! Ik vond Etosha ook geweldig, ondanks dat wij in het park zelf heel weinig wild zagen. De meeste dieren zagen wij rondom de drinkplaatsen. Kamperen in Etosha is heel gaaf, maar wat had ik het koud. De laatste nacht had ik mijn handdoek op de tent gelegd en deze was ’s ochtends gewoon bevroren…en mijn tenen ook 😉

  1. Post
   Author

   Klopt, de meeste dieren vind je bij de drinkplaatsen. Maar ook ’s ochtends heel vroeg en aan het einde van de dag zag ik er wel dieren. Overdag inderdaad weinig. Ze hadden het allemaal te warm en speelden verstoppertje 😉 Had je het koud? Oh wat balen! Ik heb het eigenlijk tijdens onze hele reis niet echt koud gehad. Had wel een lange broek aan met slapen, maar niet zo erg als jij zo te horen 😉 Wanneer was jij er dan? Ik in mei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *