Waarom de Okavango Delta op je bucketlist moet

Daphne Botswana 5 Comments

Botswana is zo’n bestemming waar super veel te zien is, maar een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Botswana is toch wel de Okavango Delta. De grootste binnenlandse delta ter wereld. Een ultiem natuurgebied met ontzettend veel dieren. Maar er is meer! Ik vertel je graag waarom de Okavango Delta in Botwana niet mag ontbreken op jouw bucketlist!

Bucketlist material! De Okavango Delta in Botswana is een absoluut hoogtepunt

Waar vind je de Okavango Delta

De Okavango Delta is een gebied zo groot als Zwitserland dat zich bevind in het Afrikaanse land Botswana. Gevoed door de kilometers lange Okavango Rivier, die van Angola door de Namibische Caprivi richting de Kalahari woestijn stroomt, trekt de delta veel dieren aan. Een uitgestrekte grasvlakte dat tot de grootste inlandse delta ter wereld behoort. Het water van de delta mondt niet uit in de zee. Een deel van het water stroomt naar het Ngami-meer, maar het overgrote deel verdwijnt in het diepe zand van de Kalahariwoestijn. In dit natuurgebied vind je ongerepte natuur, weidsheid. Water in overvloed. Genoeg plekken voor de dieren om zich te verstoppen tussen het hoge riet. Ik snap wel dat dit een ideale plek is voor veel dieren. Het landschap van deze levensader in het noordwesten van Botswana is zo gevarieerd.

Afrika Reizen bij Van Verre

Met een 4×4 door de drassige delta

Hoewel je niet overal in de Okavango Delta zelf kunt rijden is het te gek om de delta met de auto te ontdekken. Het enige gebied in de drassige delta waar je zelf met een 4×4 kan komen ligt in de meest oostelijke zijde van de delta. Hier ligt het Moremi Game Reserve dat ongeveer eenderde van het totale Okavango-oppervlak beslaat.

Dat Moremi Game Reserve het overgangsgebied tussen de Okavango Delta en de droge Kalahari is maakt het enorm rijk en afwisselend qua flora en fauna. Door de aanwezige rivieren, water- en zoutpannen is de wildstand is er bijzonder goed wat Moremi Game Reserve tot één van de beste safarigebieden van Botswana maakt! Het kan zijn dat je vast komt te zitten in de Okavango Delta, maar dit mag de pret niet drukken 😉

Ook leuk: Boek een Fly-In Safari Botswana en vlieg van het ene safari camp naar de volgende en maak de mooiste safari’s!

Dieren in de Okavango Delta

Tijdens mijn safari in de Okavango Delta zie ik hordes impala, nieuwsgierige kudus, relaxte zebras. Gnoes, hartebeesten en opschrikkende steenbokken. Olifanten, nijlpaarden, apen, neushoorns. Het houdt niet op! We hebben er al weer wat kilometers op zitten als de zon langzaam achter de horizon begint weg te zakken. De lucht is knalblauw, maar door de ondergaande zon wordt het landschap geel verlicht. Mijn camera in de aanslag op zoek naar beweging. Een prachtig gekleurde vogel. Een hyena. Of een lid van de Big Five. Mijn geduld wordt beloond. Ineens, uit het niets, staan er tientallen buffels langs de kant van de weg. Oude, jonge, grote en kleine. Een hele horde.

Een stuk verderop een luipaard. Hij is op jacht. Speurend over de vlakte op zoek naar een lekker stukje vlees. We volgen hem door de delta. Genieten van het prachtige beest. Dit is hoe safari hoort te zien!

Vliegtuig vlucht over de Okavango Delta

Na een aantal dagen met de 4×4 door de delta getrokken te hebben lijkt het me ook gaaf om het bijzondere landschap van bovenaf te zien. Het drassige landschap waar we al een paar dagen doorheen rijden vanuit een ander perspectief te zien. En wat is nou dé manier om een totale indruk van de delta te krijgen? Juist, vanuit de lucht. Tijdens een vliegtuig vlucht over de Okavango Delta ervaar je des te meer hoe bijzonder dit natuurgebied is!

Wil je de delta liever van dichterbij zien? Maak dan een mokoro tocht. Hierbij vaar je met een mokoro door kronkelende rivieraders, waterplassen en het moesland van de delta. Met een mokoro boottocht ervaar je de Okavango Delta op een unieke manier.

Afrika Reizen bij Van Verre

In Maun stappen we in een klein vliegtuigje om een uur laagvliegend over de Okavango Delta te genieten van een magnifiek uitzicht op deze bijzondere levensader. Compleet onder de indruk van hoe ontzettend imposant de delta is vliegt het landschap aan ons voorbij. De prachtige kleuren. Helderblauw. Knalgroen. De zon spiegelend in het vele water dat zich een weg door de savanne heeft gebaand. Eenmaal boven zien we pas echt hoe groot de Okavango Delta is en beseffen we ons nog des te meer hoe fantastisch mooi hij is.

Meer lezen over Botswana?

♥ Staat de Okanvango Delta al op je bucketlist? Zo niet, dan denk ik dat dit na het lezen van deze blogpost wel zo is. Want jeetje wat is de Okavango Delta een bijzonder gebied!

Comments 5

 1. Lijkt me supermooi! Sowieso nog een gebied dat ik ooit nog wil ontdekken. Het vliegtuig zou ik wel aan de grond laten staan trouwens. Veel te eng en slecht voor het milieu ook nog.

  1. Post
   Author

   Botswana is echt prachtig. Namibië ook trouwens. Groot gelijk dat je nog eens naar dit gebied wil! En vliegtuig is inderdaad niet goed voor het milieu, maar had de vlucht echt niet willen missen. Het was echt onbeschrijfelijk mooi 😉

  1. Post
   Author

   Het was ook echt super tof! De kleuren vanaf boven zijn weer zo anders dan vanaf de grond! En al die beesten! Echt te gek! 🙂

 2. Super gaaf en wij gaan komende september een reis door Namibië en Botswana maken. Ik heb twee vraagjes:
  – Voor de gehele reis dien je van te voren alle activiteiten te boeken of kan dat ook een dag van te voren?
  – Wij slapen net buiten Maun, is het dan mogelijk om binnen 1 dag de Moremi Game Reserve te doen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.