De mooiste tulpenvelden in Groningen provincie

De mooiste tulpenvelden in Groningen

Daphne Nederland 6 Comments

De tulpenvelden in de Bollenstreek ken je. De Keukenhof in Lisse ongetwijfeld ook. Maar wist je dat je in de provincie Groningen ook verschillende bollenvelden kunt vinden? Verspreid door de provincie vind je tal van velden vol kleurige bloemen. Vandaag deel ik de mooiste tulpenvelden in Groningen met je.

Dit zijn de prachtige tulpenvelden in provincie Groningen

De mooiste tulpenvelden in Groningen

Kleurrijke velden vol bloemen in Noord-Nederland

De fleurige bloemenpracht begint jaarlijks in maart met de krokussen, gevolgd door de prachtige, gele narcissen en daarna de heerlijk, geurende hyacinten. Als laatste zullen de tulpen gaan bloeien. De eerste bloemen bloeien meestal vanaf eind maart, maar vanaf midden april tot begin mei staan de velden volop in bloei. 

Let op: dit jaar loopt, door het koude weer van de afgelopen periode, de bloei van de tulpenvelden ongeveer twee weken achter op voorgaande jaren. De tulpen in het noorden van Nederland bloeien later dan anders, toch kun je al op verschillende plekken velden vol tulpen vinden.

Bollenvelden rond Spijk

Tijdens mijn tulpenreis door de provincie ben ik erg verrast door de tulpenvelden bij Spijk. Rondom Spijk staan verschillende bollenvelden in bloei. Je moet een beetje zoeken, maar vlakbij de N33 heb je de meeste kans. Zo heb je in de buurt van Dekkershuizen een mooi tulpenveld en bij Polen ook eentje. Deze bollen in het Groningse landschap zijn een feestje voor de tulpenliefhebber!

Op naar de bollen bij Uithuizermeeden

Nog een plek waar je mooie tulpenvelden in Groningen kunt vinden, is de polder boven Uithuizermeeden. Deze kleurt door de tulpenvelden in de vrolijkste kleuren.

Meer lezen over de provincie Groningen: Lees dan mijn blog vol leuke dingen rond het Lauwersmeergebied. En ook leuk? Deze blog met de leukste spelletjes voor 2 (of meer) personen!

Tulpen bij de Reiderwolderpolder

Het leuke aan de tulpenvelden in Groningen is dat je de bollenvelden kunt bewonderen zonder files. Zo ook vlakbij het dorpje Finsterwolde bij de Reiderwolderpolder. Velden vol tulpen en bloemen staan in bloei en dat levert prachtige foto’s op.

Zoek je nog een leuke overnachtingsplek in de provincie Groningen? Tussen deze mooie natuurhuisjes zit zeker een unieke plek om te overnachten in Groningen!

De mooie bollenvelden van Zijdijk

Eén van mijn favoriete plekken om tulpen te zien in 2021 is in Zijldijk. Net buiten het dorpje vind je aan de Honderdsterweg een prachtig tulpenveld. Je vindt hier tulpen in alle kleuren. Geel, rood, maar ook licht- en donkerroze. Het tulpenveld is te voet en met de fiets makkelijk begaanbaar, met de auto is het wat lastiger. Omdat de straat vrij smal is en keren niet heel gemakkelijk is. Ik zou je willen aanraden in het dorp bij het dorpshuis te parkeren en het laatste stukje te lopen. Kun je op de terugweg ook nog een kopje koffie of wat lekkers halen. Net iets noordelijker, aan het begin van het dorp, vind je ook nog een volledig wit tulpenveld.

De koolzaadvelden bij Woldendorp

Wist je dat je naast tulpenvelden in Groningen ook velden vol koolzaad kunt spotten? Bij Woldendorp vind je meerdere velden vol met vrolijk gele koolzaadbloemen. Dit landbouwgewas ziet er niet alleen mooi uit, het ruikt ook nog eens heel lekker. Dat vinden niet alleen wij, de nectar is namelijk erg in trek bij bijen.

Ook leuk: niet ver van Woldendorp vind je het leuke dorpje Termuntenzijl waar je heerlijke kibbeling kunt scoren bij de visboer. Ga daarna heerlijk wandelen bij de Punt van Reide, één van mijn mooiste wandelingen in Groningen en ontdek de bijzondere natuur rond de Dollard.

Kloosterburen in het Hogeland

In de gemeente Het Hogeland vind je rond Kloosterburen ook mooie tulpenvelden. Deze vrolijke bloemen sieren het Groningse landschap. Je vindt de tulpen in de mooiste kleuren.

Ook leuk: Op zoek naar de lekkerste plekjes in de stad Groningen? Lees dan deze blog vol hotspots in Groningen!

Zeerijp, Garsthuizen & Valom

Nog drie plekken om de bollen te spotten zijn Zeerijp, Garsthuizen en Valom. Ik ben zelf niet bij alle drie geweest, maar kreeg ze door als tip. Wel heb ik een stuk in westelijke richting vanuit Valom een tulpenveld gevonden. Het veld is niet heel groot, maar zeker leuk om aan te doen tijdens jouw tulpenroute in 2021. Graag ga ik volgend jaar weer op expeditie en op zoek naar de andere tulpenvelden in Zeerijp en Garsthuizen.

Fietsen door de bollenvelden in Groningen

Je kunt ervoor kiezen om van bollenveld naar bollenveld te rijden met de auto en op deze manier de Groningse bollenvelden te ontdekken. Ook is het leuk om op de fiets door het Hogeland te fietsen en op een relaxte manier de natuur aan je voorbij te laten trekken. Tijdens deze fietsroute van 35 km, die is samengesteld door Rotary Club Uithuizen Het Hogeland, rijd je langs plaatsen als Godlinze, Zijldijk, Losdorp, Oosternieland, Oudeschip en Spijk. Meer km’s maken met de fiets? Breid deze fietsroute uit richting het noorden en fiets 65 km door het Hogeland.

Kom je met de auto? Dan is de gemakkelijkste optie om te parkeren bij de parkeerplaats in Oosternieland en vanaf hier te starten met de fietstocht. Kom je met de trein? Dan kun je starten in Uithuizermeeden of Roodeschool. Fiets je vanuit Groningen richting het noorden? Dan kun je deze fietsroute bijvoorbeeld oppikken bij ’t Zandt of Oldenzijl.

Maak er een weekendje weg of uitje van en overnachten in Groningen. Of verblijf in een leuk huisje in de natuur! Dit zijn de leukste natuurhuisjes om te overnachten in Groningen;

De mooiste tulpenvelden in Groningen

Wandelen langs de tulpenvelden

Een andere manier om de bollenvelden en de mooie provincie in het noorden te ontdekken is door een fijne wandeling te maken. Tijdens de wandelingen door het Groninger landschap loop je langs landbouwakkers en geniet van van mooie tulpen- en bollenvelden. Rotary Club Uithuizen Het Hogeland heeft naast de fietstochten ook een mooie wandelroute van 10 km opgesteld die je mee neemt naar de bollen. De gemakkelijkste optie is parkeren bij de parkeerplaats in Zijldijk en vanaf hier naar Oldenzijl, Paapstil en via Oosternieland weer terug naar Zijldijk te lopen. De wandeling langs de bollen kunnen ook uitbreiden tot een route van 20 km. Hierbij voeg je o.a. Uithuizermeeden toe aan de wandelroute. Heb je zin om nog meer kilometers te wandelen? Dan vind je op hun site ook nog een wandeling van 30 en eentje van 40 km.

Tips om volop te genieten van de tulpenvelden in Groningen

Natuurlijk is het in deze bijzondere tijd niet de bedoeling dat we met z’n allen massaal naar de tulpenvelden in Groningen afreizen. We blijven zoveel mogelijk thuis en houden 1,5 meter afstand van elkaar. Wil je er toch even op uit, dan is juist de natuur in de provincie Groningen erg geschikt. Hierbij een paar tips om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk alleen of in ieder geval met zo weinig mogelijk andere mensen van de tulpenvelden in Groningen kunt genieten.

 • Ga vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag naar de tulpenvelden;
 • Het liefst op een doordeweekse dag. Ga je toch in het weekend? Dan is zaterdag de beste dag;
 • Blijf zoveel mogelijk aan de rand van de akker en op het pad en respecteer de gewassen door er niet tussendoor of in lopen;
 • Wie wil genieten van de bollenvelden in Groningen moet snel zijn want de meeste tulpenvelden staan tussen eind maart/begin april en begin mei in bloei. Maar niet getreurd want volgend jaar is er weer een kans om te genieten van de bollenvelden;
 • Zoek je een leuk huisje in de natuur van Groningen om te overnachten? Dit zijn de leukste natuurhuisjes om te overnachten in Groningen;
 • Benieuwd waar je verder in Nederland het beste de bollenvelden kan bezoeken en welke routes er zijn? Met deze tips zul je veel tulpen- en bollenvelden zien!

♥ Zou jij de tulpenvelden in Groningen willen bezoeken? En ga je dan het liefst met de auto of fiets op pad? Of ga je liever wandelen door de bollenvelden?

Comments 6

 1. Ik heb gezien dat er bij Zeerijp ook mooie velden zijn!

  Kleine tip voor iedereen die naar de bollenvelden toe gaan, je mag de velden niet IN lopen (zoals je op de foto doet!) Dit is niet omdat je de tulpen zou beschadigen, maar omdat er netten onder de grond zijn gespannen waarmee de boeren de bollen rooien. Doordat er mensen overheen lopen, komen deze netten vast te zitten en breken ze. De meeste boeren verdienen juist geld door de bollen te verkopen, niet door de tulpen te verkopen.

  1. Post
   Author

   Oh goede aanvulling! Zal ik er in opnemen. Heb echt heel voorzichtig gedaan en alleen aan het begin van het veldje gebleven, want wilde inderdaad niets beschadigen. Ik wist niet dat je de netten onder de grond kon beschadigen, dacht inderdaad alleen de tulpen, dus dit is een goede tip! ??

 2. Pingback: Wat te doen in Groningen: tips & bezienswaardigheden - Daphnedevries.nl

 3. Ieder jaar gaan we weer kijken een prachtig gezicht al die bloeiende tulpen ,de moeite waard zeker weten.en ja ga eraubniet tussen lopen ,ik zie regelmatig ouders met hun kids dit doen ..foto’s maken kan Ook op afstand

 4. Jack aangenaam
  Ik ben gister 25 April 2021 naar Groningen gereden heb het noordelijk deel van ten oosten van Termuntenzijl tot voorbij Pieterburen al de genoemde plaatsen en hun omgeving doorkruist
  Helaas heb ik maar 1 tulpenveld gezien en dat nog in de verte.
  Wil je wel even mede delen dat je info voor dit jaar niet klopt, wat mij erg tegen valt
  Ps ik heb wel een mooie motorroute gereden, maar ik ging voor de tulpenvelden
  Op terug weg naar Eindhoven ten oosten en noorden van Urk daar zijn nu wel mooie tulpen en narcis velden te bezichtigen

  1. Post
   Author

   Och wat zonde Jack! Het klopt dat de bollenvelden dit jaar wat later in bloei staan door het koude weer van de afgelopen periode. Maar maar 1 tulpenveld is inderdaad wel een beetje karig. Wat jammer! Gelukkig heb je onderweg toch nog mooie tulpen en narcisvelden gezien. En hopelijk heb je wel een mooie motorrit gemaakt en toch genoten van de provincie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.