Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Tips rond het Lauwersmeer: de leukste activiteiten in Groningen

Daphne Europa, Nederland 13 Comments

Na al mijn verre reizen merk ik dat ik ook steeds meer behoefte heb aan reizen dicht bij huis. Fijne, korte tripjes. Plekken waar ik binnen een paar uur ben en na een paar dagen weer helemaal relaxt vertrek. Zo maakte ik een mini roadtrip in het noorden van de provincie Groningen: rond het Lauwersmeer. Een heerlijke plek in de kop van Groningen waar prachtige natuur, landerijen, boerenland en de Wadden samen komen. Ik neem je mee op ontdekkingsreis en deel mijn tips rond het Lauwersmeer!

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Tips rond het Lauwersmeer: bezienswaardigheden en de leukste activiteiten

Fiets de ‘Kiek over Diek’ route

In het Lauwersmeergebied vind je veel verschillende fietspaden. Deze brengen je naar de meest bijzondere plekjes en prachtige uitzichtpunten. Wat dacht je van een rondje om het Lauwersmeer, de Molenaarsroute of het rondje Pieterburen. Zelf fietste ik een deel van de 90 kilometer lange Kiek over Diek route. Deze fietsroute verbindt het Lauwersmeer en de Dollard met elkaar en loopt dwars door het Waddengebied en is zeker één van mijn tips voor leuke activiteiten rond het Lauwersmeer!

Wil je jouw fietsroute uitbreiden? Let dan op de TOPS die je onderweg tegenkomt. Een TOP is een Toeristisch Overstappunt. Deze bewegwijzering zorgt ervoor dat je niet verdwaalt en gemakkelijk op de mooiste bezienswaardigheden in de provincie komt.

Na deze tips rond het Lauwersmeer meer lezen over Groningen stad: dit zijn de leukste dingen om te doen in Groningen en dit zijn de lekkerste plekjes om te eten in Groningen stad!

Wadlopen van Brakzand naar Schiermonnikoog

Het Waddengebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en mag je zeker niet overslaan als je in Noord-Nederland bent. Je kunt het gebied vanaf de boot bekijken, maar dichterbij het wad dan tijdens een wadlooptocht kom je niet. Met eigen ogen ervaar je de weidsheid van de Waddenzee. Karakteristieke wolkenpartijen. Water, slib en zand dat heen en weer stroomt. Vogels die aan de hemel vliegen en zeehonden die af en toe hun kopje boven water uit steken. 

Een goede gids bij de oversteek is essentieel. Ik maakte de tocht naar Schiermonnikoog en werd begeleid door Wadlopers Jan en Marjan. Je wordt met de boot naar de zandplaat gebracht om vervolgens in zo’n 3,5 uur naar het eiland te lopen. Van zandplaat ‘Brakzand’ loop je ongeveer 13 kilometer over de zeebodem voordat je op Schiermonnikoog aankomt.

Meer lezen over de tocht naar Schiermonnikoog? In deze blogpost vertel ik je alles over wadlopen naar Schiermonnikoog

Tips voor wadlopen in Groningen

Soms loop je over blootliggend zand, een andere keer over de zachtere bodem van de zee. Door geulen en het slik. Om succesvol te kunnen lopen vergt deze sportieve activiteit enige voorbereiding.

Waar je om moet denken is onder andere:

Liever geen natte voeten? Maak een zeehondentocht op de Waddenzee en ervaar zeehonden in hun natuurlijke leefomgeving.

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Natuursafari door Nationaal Park Lauwersmeer

Eén van mijn tips rond het Lauwersmeer is het maken van een leuke Landrover natuursafari op de voormalige Lauwerszee. Samen met een boswachter van Staatsbosbeheer ontdek je de Hollandse Wildernis. Je reist door een natuurgebied dat normaliter afgesloten is voor publiek en waar de dieren vrij kunnen ronddwalen. Onderweg spot je verschillende vogels, Schotse Hooglanders, Konikpaarden en koeien. Met een beetje geluk zie je ook een vos of de imponerende zeearend. Deze natuursafari bewijst dat je voor een leuke safari niet helemaal naar Afrika hoeft. Wat mij betreft is dit één van de leukste bezienswaardigheden in Groningen! 

Tip! De natuursafari is één van mijn ultieme tips voor leuke activiteiten in de provincie Groningen. Benieuwd welke dingen je nog meer moet doen in de provincie Groningen? Lees ze snel!

Slapen onder de sterren rond het Lauwersmeer in de provincie Groningen

Altijd als een onder de sterrenhemel willen slapen? Tijdens de Dag van het Wad was het mogelijk om dit georganiseerd mee te maken. Een absoluut highlight in Groningen toch?Met niets anders dan een veldbed, een slaapzak en een bivakzak overnacht je onder de sterrenhemel op de dijk bij de Waddenzee. Het is eens niet je wekker die je wakker maakt, maar warme zonnestralen, de frisse wind en het gemekker van grazende schaapjes. De koffie word je op bed gebracht en het ontbijt op de dijk geserveerd. Alles wat je nodig hebt om heerlijk rustig wakker te worden!

Slaap je liever niet buiten onder de sterrenhemel in Groningenl? Boek dan een trekkershut in Noordpolderzijl. Of kampeer aan het meer bij Camping Lauwersoog. Naast kamperen kun je verblijven in een natuurhuisje in het Nationaal Park Lauwersmeer of in een pipowagen verblijven. 

Cultureel in de provincie Groningen bij Wongema 

In het pittoreske Hornhuizen vind je jouw ‘huis aan het eind van de wereld’. Wongema is een plek waar werken, ontspannen en genieten samen komen. Een dorpscafé waar de inwoners van Hornhuizen en omgeving kunnen genieten van muziek, film, eten en feest. Een werkplek waar denkers, makers en praters ongestoord aan het werk kunnen gaan en een fijne plek om met maximaal 20 man vlakbij de Waddenzee te overnachten. Een leuke plek in de provincie Groningen om eens een kijkje te nemen.

Ultieme Lauwersmeer tip: ga op Dark Sky Expeditie

Nationaal Park Lauwersmeer is een van de weinige plekken in Nederland dat zich een Dark Sky Park mag noemen. Doordat dit gebied vrij is van lichtvervuiling wordt het hier ’s nachts écht donker. Zo donker dat je het universum ziet oplichten aan de hemel en met een beetje geluk de melkweg kunt zien. Je kunt dit gebied ervaren vanaf één van de uitkijktorens. Maar een leukere manier is om over het Lauwersmeer te varen. De zon verdwijnt langzaam achter de horizon waardoor de sterrenhemel steeds beter zichtbaar wordt. Een prachtige ervaring in de provincie Groningen!

Lekker eten rond het Lauwersmeer in Groningen

Al die leuke activiteiten maken je hongerig. Gelukkig heb je in het noorden van de provincie Groningen ook ontzettend leuke en lekkere restaurants. Zo kun je heerlijk dineren bij Waddenpaviljoen de Noorman. Ook Restaurant het Booze Wijf is een aanrader. Wil je luxe uit eten en echt een culinaire smaakexplosie ervaren? Ga dan naar Herberg Restaurant Molenrij. Hier weten Stefan en Simone hoe je écht moet koken! Een ding is zeker; jij zult lekker eten in Groningen!

Heb jij door mijn Lauwersmeer tips al zin om op ontdekking te gaan in de provincie Groningen? Met deze Groningen tips en bezienswaardigheden ben je er klaar voor!

Op ontdekking in Provincie Groningen - ga naar het Lauwersmeer

Ik bezocht dit gebied op uitnodiging van Marketing Groningen. Uiteraard lees je in dit artikel alleen mijn persoonlijke ervaringen. 

Comments 13

  1. Post
   Author
 1. Pingback: Mijn terugblik op reizen in 2019 - Daphnedevries.nl

 2. Pingback: Hotspots in Groningen: de lekkerste plekjes van Groningen - Daphnedevries.nl

 3. Pingback: Wadlopen bij Noordpolderzijl: doen in Nederland - Daphnedevries.nl

 4. Pingback: De mooiste tulpenvelden in Groningen - Daphnedevries.nl

 5. Pingback: De mooiste tulpenvelden in Groningen - Daphnedevries.nl

 6. Pingback: Doen in Nederland: wadlopen naar Schiermonnikoog - Daphnedevries.nl

 7. Pingback: Suppen in Groningen: ontdek de grachten per sup - Daphnedevries.nl

 8. Pingback: Terschelling tips: de beste hotspots & to do's - Daphnedevries.nl

 9. Pingback: Wandelen op de Veluwe: 5 mooie wandelgebieden - Daphnedevries.nl

 10. Pingback: Nederland Bucketlist: dit wil jij zien in eigen land - Daphnedevries.nl

 11. Pingback: Wat te doen in Groningen: tips & bezienswaardigheden - Daphnedevries.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.