Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Tips rond het Lauwersmeer: de leukste activiteiten in Groningen

Daphne Europa, Nederland 13 Comments

Na al mijn verre reizen merk ik dat ik ook steeds meer behoefte heb aan reizen dicht bij huis. Fijne, korte tripjes. Plekken waar ik binnen een paar uur ben en na een paar dagen weer helemaal relaxt vertrek. Zo bezocht ik zopas een gebied in het noorden van Nederland: het Lauwersmeer. Een heerlijke plek in de kop van Groningen waar prachtige natuur, landerijen, boerenland en de Wadden samen komen. Ik neem je mee op ontdekkingsreis en deel mijn tips voor de provincie Groningen.

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Tips Provincie Groningen: bezienswaardigheden rond het Lauwersmeer

Fietsroute Kiek over Diek

In het Lauwersmeergebied vind je veel verschillende fietspaden. Deze brengen je naar de meest bijzondere plekjes en prachtige uitzichtpunten. Wat dacht je van een rondje om het Lauwersmeer, de Molenaarsroute of een Rondje Pieterburen. Zelf fietste ik een deel van de 90 kilometer lange Kiek over Diek route. Deze fietsroute verbindt het Lauwersmeer en de Dollard met elkaar en loopt dwars door het Waddengebied. 

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Wil je jouw fietsroute uitbreiden? Let dan op de TOPS die je onderweg tegenkomt. Een TOP is een Toeristisch Overstappunt. Deze bewegwijzering zorgt ervoor dat je niet verdwaalt en gemakkelijk op de mooiste bezienswaardigheden in de provincie komt.

Meer lezen over Groningen? Dit zijn de leukste dingen om te doen in de provincie Groningen!

Wadlopen van Brakzand naar Schiermonnikoog

Het Waddengebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en mag je zeker niet overslaan als je in Noord-Nederland bent. Je kunt het gebied vanaf de boot bekijken, maar dichterbij het wad dan tijdens een wadlooptocht kom je niet. Met eigen ogen ervaar je de weidsheid van de Waddenzee. Karakteristieke wolkenpartijen. Water, slib en zand dat heen en weer stroomt. Vogels die aan de hemel vliegen en zeehonden die af en toe hun kopje boven water uit steken. 

Een goede gids bij de oversteek is essentieel. Ik maakte de tocht naar Schiermonnikoog en werd begeleid door Wadlopers Jan en Marjan. Je wordt met de boot naar de zandplaat gebracht om vervolgens in zo’n 3,5 uur naar het eiland te lopen. Van zandplaat 'Brakzand' loop je ongeveer 13 kilometer over de zeebodem voordat je op Schiermonnikoog aankomt.

Meer lezen over de tocht naar Schiermonnikoog? In deze blogpost vertel ik je alles over wadlopen naar Schiermonnikoog

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie GroningenOp ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Tips voor wadlopen in Groningen

Soms loop je over blootliggend zand, een andere keer over de zachtere bodem van de zee. Door geulen en het slik. Om succesvol te kunnen lopen vergt deze sportieve activiteit enige voorbereiding.

Waar je om moet denken is onder andere:

Liever geen natte voeten? Maak een zeehondentocht op de Waddenzee en ervaar zeehonden in hun natuurlijke leefomgeving.

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie GroningenOp ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Natuursafari door Nationaal Park Lauwersmeer

Eén van mijn provincie Groningen tips is het maken van een leuke Landrover natuursafari op de voormalige Lauwerszee. Samen met een boswachter van Staatsbosbeheer ontdek je de Hollandse Wildernis. Je reist door een natuurgebied dat normaliter afgesloten is voor publiek en waar de dieren vrij kunnen ronddwalen. Onderweg spot je verschillende vogels, Schotse Hooglanders, Konikpaarden en koeien. Met een beetje geluk zie je ook een vos of de imponerende zeearend. Deze natuursafari bewijst dat je voor een leuke safari niet helemaal naar Afrika hoeft. Wat mij betreft is dit één van de leukste bezienswaardigheden in Groningen! 

Wist je dat je ook toffe wandelingen kunt maken in Nationaal Park Lauwersmeer? In deze blog over wandelen in Groningen vind je er wel 3 in dit gebied! 

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Slapen onder de sterren in de provincie Groningen

Altijd als een onder de sterrenhemel willen slapen? Tijdens de Dag van het Wad was het mogelijk om dit georganiseerd mee te maken. Een absoluut highlight in Groningen toch?Met niets anders dan een veldbed, een slaapzak en een bivakzak overnacht je onder de sterrenhemel op de dijk bij de Waddenzee. Het is eens niet je wekker die je wakker maakt, maar warme zonnestralen, de frisse wind en het gemekker van grazende schaapjes. De koffie word je op bed gebracht en het ontbijt op de dijk geserveerd. Alles wat je nodig hebt om heerlijk rustig wakker worden?

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie GroningenOp ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Slaap je liever niet buiten onder de sterrenhemel in Groningenl? Boek dan een trekkershut in Noordpolderzijl. Of kampeer aan het meer bij Camping Lauwersoog. Naast kamperen kun je verblijven in een natuurhuisje in het Nationaal Park Lauwersmeer of in een pipowagen verblijven. Meer inspiratie nodig? Neem dan eens een kijkje tussen deze bijzondere plekjes om te overnachten in Groningen

Cultureel in de provincie Groningen bij Wongema 

In het pittoreske Hornhuizen vind je jouw ‘huis aan het eind van de wereld’. Wongema is een plek waar werken, ontspannen en genieten samen komen. Een dorpscafé waar de inwoners van Hornhuizen en omgeving kunnen genieten van muziek, film, eten en feest. Een werkplek waar denkers, makers en praters ongestoord aan het werk kunnen gaan en een fijne plek om met maximaal 20 man vlakbij de Waddenzee te overnachten. Een leuke plek in de provincie Groningen om eens een kijkje te nemen.

Meer leuke restaurants in Groningen? Dit zijn de leukste hotspots in Groningen!

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Tips provincie Groningen: ga op Dark Sky Expeditie

Nationaal Park Lauwersmeer is een van de weinige plekken in Nederland dat zich een Dark Sky Park mag noemen. Doordat dit gebied vrij is van lichtvervuiling wordt het hier ’s nachts écht donker. Zo donker dat je het universum ziet oplichten aan de hemel en met een beetje geluk de melkweg kunt zien. Je kunt dit gebied ervaren vanaf één van de uitkijktorens. Maar een leukere manier is om over het Lauwersmeer te varen. De zon verdwijnt langzaam achter de horizon waardoor de sterrenhemel steeds beter zichtbaar wordt. Een prachtige ervaring in de provincie Groningen!

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Lekker eten rond het Lauwersmeer

Al die leuke activiteiten maken je hongerig. Gelukkig heb je in het noorden van de provincie Groningen ook ontzettend leuke en lekkere restaurants. Zo kun je heerlijk dineren bij Waddenpaviljoen de voormalige Noorman. Ook Restaurant het Booze Wijf is een aanrader. Wil je luxe uit eten en echt een culinaire smaakexplosie ervaren? Ga dan naar Herberg Restaurant Molenrij. Hier weten Stefan en Simone hoe je écht moet koken! Een ding is zeker; jij zult lekker eten in Groningen!

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie GroningenIk bezocht dit gebied op uitnodiging van Marketing Groningen. Uiteraard lees je in dit artikel alleen mijn persoonlijke ervaringen. 

Heb jij al zin om op ontdekking te gaan in de provincie Groningen? Met deze Groningen tips en bezienswaardigheden ben je er klaar voor!

Op ontdekking in Provincie Groningen - ga naar het Lauwersmeer

Comments 13

  1. Post
   Author
 1. Pingback: Mijn terugblik op reizen in 2019 - Daphnedevries.nl

 2. Pingback: Hotspots in Groningen: de lekkerste plekjes van Groningen - Daphnedevries.nl

 3. Pingback: Wadlopen bij Noordpolderzijl: doen in Nederland - Daphnedevries.nl

 4. Pingback: De mooiste tulpenvelden in Groningen - Daphnedevries.nl

 5. Pingback: De mooiste tulpenvelden in Groningen - Daphnedevries.nl

 6. Pingback: Doen in Nederland: wadlopen naar Schiermonnikoog - Daphnedevries.nl

 7. Pingback: Suppen in Groningen: ontdek de grachten per sup - Daphnedevries.nl

 8. Pingback: Terschelling tips: de beste hotspots & to do's - Daphnedevries.nl

 9. Pingback: Wandelen op de Veluwe: 5 mooie wandelgebieden - Daphnedevries.nl

 10. Pingback: Nederland Bucketlist: dit wil jij zien in eigen land - Daphnedevries.nl

 11. Pingback: Wat te doen in Groningen: tips & bezienswaardigheden - Daphnedevries.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.