Ontdek Napels: verdwaal in de smalle straatjes van het Quartieri Spagnoli

Daphne Europa, Italië 17 Comments

Ontdek het echte, pure Napels. Laat de Via Toledo achter je en sla links af. Verdwaal en ontdek de smalle straatjes van de Spaanse wijk. Ik neem je mee op ontdekking in authentiek Napels!

Een van de leukste dingen om te doen in Napels in verdwalen in de straten van de stad

Verdwaal in het Spaanse deel van Napels

Als ik de Via Toledo achter me heb gelaten maakt de brede straat plaats voor smalle geplaveide straatjes met hoge, pastelkleurige huizen. Verpauperd. Tegen een heuvel opgebouwd met steile trappen. In het Quartieri Spagnoli worden de drommen mensen scooters die me voorbij schieten. Zonder helm, geparkeerde auto’s omzeilend. Sommige auto’s lijken al jaren niet verplaatst te zijn. De één is nog stoffer dan de ander. Sommigen zijn volgepropt met speelgoed en lijken eerder dienst te doen als opslag dan als vervoermiddel. Ik ontdek Napels pas echt, hier in het Quartieri Spagnoli.

Balkons vol planten en rokende bewoners

De balkons staan vol met planten. De bewoners ertussen, genietend van hun zoveelste sigaretje. Iedereen lijkt hier te roken. Zou het komen door het barre verleden van de wijk? Waar prostitutie en criminaliteit aan de orde van de dag waren? Of is dat juist wat je doet als je een leven zonder zorgen probeert te leiden?

Een soort melkboer maar dan anders

Ik schrik op uit mijn dagdroom als ik uit het niets een vrouw hoor schreeuwen. In een taal die ik nauwelijks thuis kan brengen probeert ze de man iets duidelijk te maken. Ik kijk omhoog en zie dat ze aan een touw trekt. Een emmer met spullen komt van beneden naar naar haar toe. Niet veel later komt het emmertje weer naar beneden. Het lijkt wel een soort ruilhandel. De melkboer, maar dan anders.

Lelijke kriebels, urine & schone was

Mijn weg vervolg ik door de smalle straten. Versiert met graffiti. Soms slechts wat lelijke kriebels om de boel wat op te fleuren. Af en toe de prachtigste, kleurrijke tekeningen. Mijn zintuigen worden geprikkeld. De ene keer door de zure urinelucht die me overvalt, afgewisseld door heerlijke geurende was dat boven mijn hoofd hangt. Te drogen aan lijnen die van de ene naar de andere kant van de stad gespannen zijn. Tegen het einde van de middag wordt de eerste was weer binnengehaald. Weer een katrolletje dat het werk doet.

Tip: Wat is er als Nederlander nou leuker dan fietsen op vakantie? Baja Bikes is een Nederlandstalige fietstouroperator met gids & fietshuur opererend in ruim 120 steden, waaronder Napels. Ga jij Napels ontdekken per fiets?

Beroemd of berucht?

Het Quartieri Spagnoli is de oudste volksbuurt van Napels. Het is een bijzonder stukje Napels, maar ook het beruchte Napels. Van oorsprong is de wijk gebouwd tijdens de Spaanse overheersing in de 17de eeuw. Al snel na de aanleg werd de wijk berucht door een hoge mate van criminaliteit en prostitutie. Dit Italië van de arbeidersklasse was erg arm, leed aan een hoge werkloosheid en werd sterk beïnvloed door de Camorra. Tegenwoordig valt het best mee, maar ga alleen overdag de wijk in, let een beetje op je spullen en ontdek Napels!

Tip: Napels is het ideale startpunt voor een rondreis door Zuid-Italië. Rijd richting het zuiden, via de Amalfikust tot aan Puglia met deze roadtrip route door Zuid-Italië.

♥ Vind jij dit soort buurten ook altijd zo fascinerend? Waar liet jij je voor het laatst verdwalen? 

Comments 17

  1. Post
   Author

   Ach niet alles kan in één keer Narelle. Moet je gewoon nog een keertje terug komen 😉 Is in ieder geval wel echt de moeite waard!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Ik ook Joanne! Lekker struinen en dan zie je wel wat je tegen komt. Ben jij al eens in Napels geweest?

 1. Wij zijn er een paar dagen geleden geweest. Toch het mooiste en meest authentieke Napels dat je kunt vinden. Overdag levendig met alle handel in de nauwe straatjes. ‘sAvonds was het inderdaad niet fijn om alleen de diepe metro van Montesanto binnen te gaan. Doen we geen 2e maal. Heel goed uitkijken voor de erg actieve zakkenrollers. Maar wel heel mooi.

  1. Post
   Author

   Klopt, een erg mooi (en rauw) stukje Napels. Overdag kun je er prima naartoe en is het erg bijzonder om te zien. Echter kun je er ’s avonds beter niet naartoe 🙂 Leuk dat jij Napels ook ontdekt heb Feiko! Ben je ook naar Pompei en Vesuvius geweest?

 2. Ga komende vrijdag voor 4 dagen naar Napels. Ik hou van de drukte, bruisende, chaotische plekken. De Quartieri Spagnoli lijkt me mooi en uiteraard ook Spaccanapoli. Neem mijn camera mee om dit allemaal vast te leggen. De waslijnen, de graffiti s, emoties etc etc . Tuurlijk zal ik goed uit kijken. Heb er zin in

  1. Post
   Author
 3. Zondag mijn laatste dag wil ik graag Pompeii bezoeken. Van plan om met de trein te gaan. Kun je beter van te voren een ticket kopen of beter daar bij de kassa in Pompeii??

  1. Post
   Author

   Ik heb gewoon op het station een treinkaartje gekocht en ben toen naar Pompeii gegaan. Daar aangekomen heb ik ter plaatse een kaartje gekocht voor Pompeii, er stond wel een rij, maar dat was prime te doen. Kwartiertje wachten, misschien iets langer. Maar kan prima ter plaatse! Veel plezier in Pompeii vast! Hopelijk heb je daar beter weer dan hier in NL 😉

 4. Vandaag weer terug van bruisend Napoli. Veel gelopen. Vind ik leuker dan met vervoer, zodoende kan ik veel zien en veel mooie foto’s geschoten. Genoten bij Spaccanapoli, quartieri spagnoli en nog veel andere mooie plekken. Ja, ik had ook gewoon een ticket gekocht bij station richting Pompei. s’morgensvroeg vertrokken. Toen viel het reuze mee met de drukte, ben binnen 10 minuten binnen. Wat later op de morgen en middag was het hartstikke druk. Het was zeker indrukwekkend.
  Napoli is zeker voor herhaling waard!! Arrivederci

  1. Post
   Author

   Goed om te horen dat je je goed vermaakt hebt in Napoli (en omgeving) en het een echte aanrader vindt! Fijn dat het ook allemaal mee viel bij Pompeii en dat je snel binnen was! Ben je nog naar de Vesuvius geweest? Of tijd te kort? En leuk dat je me nog even een berichtje stuurt om te laten weten hoe het was, dat vind ik erg leuk! 🙂

 5. Hey Daphne, wij gaan eind deze maand voor het eerst naar Napels…nog dingen die we zeker moeten zien?
  Ik wil het echte Napels zien, ..zeker tips voor eten ook zijn welkom!
  Is Quartieri Spagnoli veilig overdag? Ik lees hier van wel, wil er heel graag een beetje rondlopen…
  Op mijn planning staat zoiezo Procida, Ercolano, Vesuvius, marktjes en Napoli Sotterranea…heb jij dit al gedaan? Zo de moeite zijn…

  1. Post
   Author

   Hi Katrien, wat een heerlijk vooruitzicht dat je eind deze maand naar Napels gaat! Ik ben vanuit Napels naar Vesuvius gereisd en naar Pompeii. Dat vond ik erg leuk! Het Herculanium hadden we uiteindelijk niet genoeg tijd meer voor en Napoli Sotterranea stond wel op het lijstje, alleen hadden we het te goed naar ons zin op het terras dat we daar zijn blijven plakken haha. Het Quartieri Spagnoli kun je overdag prima bezoeken. Dan is het er ook zeker wel veilig. s Avonds zou ik het niet aanraden. Je gaat je vast heel goed vermaken daar! Veel plezier!

 6. Pingback: 3x Fijn in Italië -

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.