Laat je verdwalen in Napels: de smalle straatjes van het Quartieri Spagnoli

daphne Europa, Italië 6 Comments

Verlaat de Via Toledo

Ik besluit de drukke Via Toledo achter me te laten en links af te slaan. De brede straat maakt plaats voor smalle geplaveide straatjes met hoge, pastelkleurige huizen. Verpauperd. Tegen een heuvel opgebouwd met steile trappen. In het Quartieri Spagnoli worden de drommen mensen scooters die me voorbij schieten. Zonder helm, geparkeerde auto’s omzeilend. Sommige auto’s lijken al jaren niet verplaatst te zijn. De één is nog stoffer dan de ander. Sommigen zijn volgepropt met speelgoed en lijken eerder dienst te doen als opslag dan als vervoermiddel.

Balkons vol planten en rokende bewoners

De balkons staan vol met planten. De bewoners ertussen, genietend van hun zoveelste sigaretje. Iedereen lijkt hier te roken. Zou het komen door het barre verleden van de wijk? Waar prostitutie en criminaliteit aan de orde van de dag waren? Of is dat juist wat je doet als je een leven zonder zorgen probeert te leiden?

Een soort melkboer maar dan anders

Ik schrik op uit mijn dagdroom als ik uit het niets een vrouw hoor schreeuwen. In een taal die ik nauwelijks thuis kan brengen probeert ze de man iets duidelijk te maken. Ik kijk omhoog en zie dat ze aan een touw trekt. Een emmer met spullen komt van beneden naar naar haar toe. Niet veel later komt het emmertje weer naar beneden. Het lijkt wel een soort ruilhandel. De melkboer, maar dan anders.

Lelijke kriebels, urine & schone was

Mijn weg vervolg ik door de smalle straten. Versiert met graffiti. Soms slechts wat lelijke kriebels om de boel wat op te fleuren. Af en toe de prachtigste, kleurrijke tekeningen. Mijn zintuigen worden geprikkeld. De ene keer door de zure urinelucht die me overvalt, afgewisseld door heerlijke geurende was dat boven mijn hoofd hangt. Te drogen aan lijnen die van de ene naar de andere kant van de stad gespannen zijn. Tegen het einde van de middag wordt de eerste was weer binnengehaald. Weer een katrolletje dat het werk doet.

Beroemd of berucht?

Het Quartieri Spagnoli is de oudste volksbuurt van Napels. Het is een bijzonder stukje Napels, maar ook het beruchte Napels. Van oorsprong is de wijk gebouwd tijdens de Spaanse overheersing in de 17de eeuw. Al snel na de aanleg werd de wijk berucht door een hoge mate van criminaliteit en prostitutie. Dit Italië van de arbeidersklasse was erg arm, leed aan een hoge werkloosheid en werd sterk beïnvloed door de Camorra. Tegenwoordig valt het best mee, maar ga alleen overdag de wijk in, let een beetje op je spullen en laat je meenemen terug in de tijd!

♥ Vind jij dit soort buurten ook altijd zo fascinerend? Waar liet jij je voor het laatst verdwalen? 

Comments 6

  1. Post
   Author

   Ach niet alles kan in één keer Narelle. Moet je gewoon nog een keertje terug komen 😉 Is in ieder geval wel echt de moeite waard!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Ik ook Joanne! Lekker struinen en dan zie je wel wat je tegen komt. Ben jij al eens in Napels geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *