De uitzichten over de kliffen in Sydney in Australie zijn geweldig

Een working holiday visum Australië: zo krijg je er eentje op je 31ste!

Daphne Australië, Oceanië 18 Comments

Je bent bijna 31 jaar en droomt ervan om voor langere tijd, misschien zelfs een jaar, naar Australië te gaan. Het liefst met een working holiday visum, want je wilt naast reizen ook geld verdienen. Om je reis te bekostigen, maar ook voor de ervaring. Hoe pak je dat aan als je, tegen de tijd dat je in Australië aan zult komen, al 31 jaar bent. Ik deel je mijn verhaal en zal je vertellen hoe ik op mijn 31ste met een working holiday visum Australië in reisde. 

Het Opera House en de Harbour Bridge in Sydney kun je bezoeken als je een working holiday visum hebt

Wat zijn de regels voor een working holiday visum Australië? 

Het working holiday visum is een visum dat jongeren tussen de 18 en 30 jaar in staat stelt om zowel door Australië te reizen, als in het land te werken. Je mag maximaal 6 maanden voor eenzelfde bedrijf werken en maakt, als je daarvan minimaal 3 maanden op een boerderij hebt gewerkt, nog eens kans op een tweede working holiday visum van een jaar. Veel backpackers reizen op dit visum door Australië. Ze reizen door het land, maar gebruiken hun tijd in Australië ook vaak om (extra) geld te verdienen om (elders) weer verder te reizen.

Voor dit visum is een leeftijdsgrens ingesteld. Tot en met 30 jaar mag je het visum aanvragen. Er is al sinds langere tijd sprake dat de Australische overheid dit wil verhogen naar 35 jaar. Echter is dit tot op heden nog niet geformaliseerd en is de leeftijdsgrens nog steeds 30 jaar

Lees ook: Mijn Australië Travel Guide en profiteer van mijn tips!

Het leven in Sydney is fijn kies daarom ook voor een working holiday visum Australie

Onze plannen concretiseren 

Na mijn eerdere bezoek aan Australië wist ik dat ik terug zou gaan. In de vijf weken dat ik er was ben ik verliefd geworden op het prachtige land, de sfeer, de mensen & het fijne klimaat. Daarnaast wist ik zeker dat als ik terug zou komen het voor langere tijd zou zijn. Het liefst zou ik emigreren, maar de boyfriend ziet een toekomst in Nederland. Dus dat zou het (voorlopig) niet worden, maar een jaar wilde hij wel gaan. Het plan is niet alleen te reizen, maar ook te werken. Het land beter te leren kennen en tijdelijk onderdeel te zijn van de maatschappij. Geen toerist, maar inwoner. Ergens werken en dan langzaamaan weer verder reizen. Dát we zouden gaan stond voor ons beide vast. Alleen wanneer was langere tijd onduidelijk. 

Afgelopen zomer hadden we het steeds vaker over Australië. Alleen nog steeds hadden we geen exacte datum. Want het moment was nog niet daar. En het financiële plaatje klopte nog niet. Wel hielden we in onze gedachten dat ik eind augustus jarig zou zijn en 31 jaar zou worden. En vanaf die dag zou ik geen working holiday visum meer kunnen aanvragen. Iets wat niet in ons plaatje paste, want dit working holiday visum zou voor mij de enige mogelijk zijn om ook te gaan werken in Australië. Natuurlijk heb je sponsorships enzo, maar dat was niet hetgeen ik wilde voor mijn jaar Australië. 

Uiteraard hebben we wat spaargeld en verdien ik wel iets met m’n blog, maar niet genoeg om een jaar lang van te leven in Australië. Er moet dus ook gewoon gewerkt worden en daarvoor heb ik een working holiday visum Australië nodig. 

Lees ook: Deze 15 items neem ik altijd mee in mijn backpack!

De zonsondergang vanaf de ferry naar Manly verveelt nooit, wacht niet en regel nu je working holiday visum

En nu? Hoe krijg ik dat working holiday visum Australië

Eerst zou de leeftijdgrens naar 35 per 2016, toen per 1 januari 2017, toen per 1 juli en toen… Steeds ging het toch weer niet door. Inmiddels was het al half augustus en was onze knoop nog niet doorgehakt. Wel kwam de datum van mijn verjaring steeds dichterbij en was de leeftijdsgrens van het visum nog steeds niet aangepast. Ik begon hem langzaamaan een beetje te knijpen. Want wat als ze de leeftijdsgrens tóch niet gaan verhogen naar 35. Dan was ik in de aap gelogeerd en kon ik wel fluiten naar mijn werkambities in Australië. 

Op een doodgewone woensdag, zo’n twee weken voor mijn verjaardag, kregen we ineens het lumineuze idee om mijn working holiday visum maar gewoon aan te vragen. Je moet 30 zijn als je het visum aanvraagt, maar nergens staat dat je ook nog daadwerkelijk 30 moet zijn als je Australië in reist. Ik kon het nu maar beter proberen, want nu had ik nog niets te verliezen en over twee weken wist ik zeker dat ik het niet meer zou kunnen. Tenzij ze toch nog heel snel die leeftijdsgrens omhoog zouden gooien! Maar die kans werd met de dag kleiner. 

Hoewel we nog geen idee hadden wanneer we zouden gaan, dát we zouden gaan stond vast. En binnen nu en afzienbare tijd stond ook eigenlijk wel vast. Ik kroop achter mijn laptop en begon het formulier in te vullen. Doorliep de hele visumprocedure waarin ik allerlei vragen kreeg en dus wel een tijdje zoet was met invullen. Klaar met invullen keek ik, terwijl ik op de verzendknop drukte, Marcel aan. “Op hoop van zegen dan maar!”

Mijn werkaspiraties lagen nu in de handen van de Australische overheid. Zou het visum nog voor eind augustus rond komen? En nog voor ik het wist was mijn visum goedgekeurd. Mijn IMMI Grant Notification had ik ontvangen! Say what?! Niets geen gedoe, maar gewoon een toegekend working holiday visum! 

Tip: Wil jij enkel op vakantie naar Australië en vind je het aanvragen van een visum maar lastig en spannend? Wil je graag hulp bij het aanvragen, neem dan contact op met een visumbureau en zij nemen al je zorgen uit handen!

De kliffen bij de Eastern Suburbs zijn echt prachtig

Mijn redding en dus mijn tips voor jou!

Het is misschien een beetje een grijs gebied, maar er staat nergens in de visa regels dat je nog daadwerkelijk 30 moet zijn als je Australië in reist met je working holiday visum. En wanneer je eenmaal een toegekend visum hebt, heb je nog precies een jaar om het land daadwerkelijk binnen te reizen. Dus in theorie kun je, als je het working holiday visum een dag voor je 31ste verjaardag aanvraagt, één dag voor je 32ste verjaardag het land in reizen. En dus tot net voor je 33ste verjaardag blijven (en werken). Dit omdat je visum pas daadwerkelijk in gaat op je in-reisdatum en je vanaf die datum één jaar in Australië mag blijven. 

In theorie hè, want pas nadat mijn visum was toegekend hoorde ik over de horrorverhalen omtrent visa-aanvragen. Van medische keuringen en mensen die verschillende documenten aan hebben moeten leveren tot maanden wachten. Ik mag dan ook van geluk spreken dat ik dit geen van allen aan de orde heb gehad, want dat had ik in die twee weken nooit meer kunnen regelen! Ik raad jou, wanneer jij ook 31 wordt, dan dus ook aan, iets eerder te beginnen met je visum aanvraag dan ik. Want stel dat je extra informatie aan moet leveren, dan heb je ook de tijd om het te regelen. Wel zo fijn!

Tip: Wil je voordelig geld overmaken van je Nederlandse naar een buitenlandse rekening én geld verdienen? Met CurrencyFair krijg je (via deze link) naast een hele goede wisselkoers ook nog een €30,- extra gratis!

Australie ontdekken en tegelijkertijd werken regel zeker een working holiday visum

Aan het werk in Australië

Inmiddels ben ik zo’n 2 maanden in Australië. Binnengelaten met mijn working holiday visum en inmiddels ook al een kleine maand aan het werk. 

Wat ik je met deze blog vooral wil laten zien is dat er dus mogelijkheden zijn om in Australië te werken met een working holiday visum, ook al ben je dus in theorie al te oud! Je moet alleen een beetje creatief zijn 😉

♥ Zou jij nog een jaar naar Australië willen en biedt deze blog nieuwe kansen voor jou?

Comments 18

  1. Post
   Author
 1. Dat heb je slim aangepakt, en achteraf gezien ook maar goed dat je het gedaan hebt. En dan ook nog een toffe baan gescoord. Ik zou best een jaar naar Australië willen, maar dan zal ik geen gebruik kunnen maken van een working holiday visum aangezien ik 45+ ben 😉

  1. Post
   Author

   Ahha beetje te oud maar Marcel 😉 Wie weet gaan ze die grens nog eens aanpassen. Ja stiekem ben ik er ook best wel een beetje trots op dat ik het zo geregeld heb. Is allemaal zo snel gegaan ook ?

 2. Mooi dat het alsnog gelukt is om het visum aan te vragen! Ik ben al 35, dus voor mij geen visum meer helaas. Marcel is toch ook al ouder dan 30/31? Hoe doet hij het dan met werken in Australië? Of hoeft dat niet als je ondernemer bent?

  1. Post
   Author

   Oh jammer Marcella! Naja jij hebt ook net een leuke nieuwe baan gevonden, dus voorlopig blijf je daar ook nog wel even 😉 Marcel werkt vanuit huis aan z’n NL bedrijf. In Australie valt dat onder ‘sabbatical’ 🙂

 3. Aaaach wat jammer. Gaat het voor mij dus niet meer worden. Ben al 31,5 haha. Zou echt graag een jaar naar Australië willen, denk alleen nu dat ik het moet doen voor 2/3 maanden zonder daar te werken. Wel super handig artikel voor mensen die nog net geen 31 zijn.

  1. Post
   Author

   Nee zeker jammer, wellicht als ze -binnen nu en afzienbare tijd- de leeftijdsgrens nog verhogen naar 35. Dat zou fijn zijn 🙂

  1. Post
   Author

   Ja snap ik, maar jij kunt overal werken als zzp’er, dus ook gewoon naar Australie als je wilt. Laptopje mee en gaan. Dat is gelukkig niet aan een leeftijd verbonden 😉

 4. Oh wat handig! Wij zouden tijdens onze wereldreis misschien ook wel even willen gaan werken in Australië. Ik moet volgend jaar nog 30 worden, maar mijn vriend wordt ook 31 volgend jaar. Dus dan zullen we onze plannen voor die tijd toch iets moeten concretiseren 🙂

  1. Post
   Author

   Oh ja dan komt die artikel precies op tijd voor jullie! Zeker verstandig even in te duiken en op tijd aan te vragen! Vooral als jullie willen gaan werken in Australie, dat kan nl alleen met dit WHV en niet met een toeristenvisum. Veel plezier alvast Britte 🙂

 5. Hoi Daphne,

  Mooi verhaal:)! Ik zat te zoeken naar de mogelijkheden voor een working-holiday visum als je 30 bent en toen kwam ik jouw blog tegen. Ik word over 2,5 maand ook 31 dus ben heel blij te lezen dat er nog een mogelijkheid is. Wel vroeg ik me af wat de juiste site is om het visum aan te vragen omdat er zoveel verschillende zijn.

  1. Post
   Author

   Hi Didy, wat fijn om te horen dat deze blog je geholpen heeft! Ik zou je visum zo snel mogelijk aanvragen, want als je hem hebt heb je nog een jaar om het land in te gaan. En vanaf die dag is hij een jaar geldig. Ook voor het geval je een medische keuring zou moeten laten doen. Die kunnen nl wel wat tijd innemen. Je kunt je WHV visum aanvragen op: https://online.immi.gov.au/lusc/login. Je maakt dan eerst een account aan, vult alle vragen in en dient hem in. Duurt even maar als alles goed is heb je ook je visum ?

    1. Post
     Author
 6. Hoi Daphne! Ik lees hierboven dat jouw vriend (als ik t goed begrijp) niet op een WH visa is gegaan omdat hij werkzaam is als zelfstandige en een reis zou gelden als sabbatical. Dat zou bij mij ook het geval zijn. Op welk visum is hij dan wel gegaan? 🙂 Hoor t graag, thanks! Groetjes Leonie

  1. Post
   Author

   Hi Leonie, klopt, hij is ondernemer en is op een 12 maanden toeristenvisum (subclass 600) gegaan. Hij moest wel aantonen dat hij zich een jaar lang kon onderhouden en allemaal andere dingen aantonen. Dus hij moest wat info insturen, maar was binnen 2 weken geregeld. Succes!! Groetjes Daphne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.