4 redenen waarom je een wereldreis niet moet uitstellen

Daphne op wereldreis 11 Comments

Droom jij al tijden van het maken van een wereldreis? Met de backpack en de Greyhound reisend door Australië? Met je zelf gekochte campertje cruisen door New Zeeland? Of toch liever een half jaar in je eentje door zuidoost Azië? Stop met twijfelen en het verzinnen van argumenten om niet te gaan. Want voor alles is een oplossing te vinden.

1. Geld

Geld is zeker belangrijk wanneer je een lange reis wilt maken en het belangrijkste om dit bij elkaar te krijgen is sparen, sparen, en nog eens sparen. Is die Starbucks koffie die je meeneemt in de trein nou echt nodig? Of kun je toch beter koffie van thuis meenemen. Je eigen broodjes smeren is ook een stuk voordeliger dan lunchen in de bedrijfskantine. En die nieuwe jurk voor dat feest? Heb je die nou daadwerkelijk nodig? Die van vorig jaar kan je toch ook nog prima? Wellicht weerhoud de gedachte dat je aan alle drie niets hebt wanneer je heerlijk op een Thais strand ligt je van het doen van deze aankopen!

Is sparen niet zo jouw ding? Dan kun je natuurlijk ook werken wanneer je op reis bent. Wordt au pair in Parijs. Krijg het leven van geredde beren weer op de rit in een berenopvang in Canada. Of ga op summercamp in the USA. Ook kun je geld besparen met WWOOF (Willing Workers On Organic Farms). Je werkt vrijwillig op het Australische platteland, maar wel tegen kost en inwoning. Zo beleef je het echte Australische leven, maar heb je ook nog voldoende tijd voor avontuur.

keep calm

2. Baan

Een baan, vooral wanneer hij ook nog leuk is, is iets wat veel mensen weerhoudt om ook maar over een wereldreis na te denken. Zonde! Af en toe moet je een risico nemen om je dromen te verwezenlijken. Heb je een tijdelijk contract? Dan zou ik het risico sowieso nemen, want wellicht sta je over een jaar überhaupt op straat. Heb je een vaste baan die je graag wilt behouden? Ga eens met je werkgever in gesprek. Er zijn genoeg werkgevers die onbetaald verlof willen geven. Zeker als je al er al langere tijd werkt en waardevol bent voor het bedrijf. Je werkgever weet zeker dat je weer terugkomt en krijgt daarnaast iemand terug die geïnspireerd, ontwikkeld en gegroeid is. Neemt jouw werkgever je niet terug na een reis? Dan heb je in ieder geval de tijd van je leven gehad en vind je met jouw ervaringen en lef heus wel weer een andere baan.

3. Huis

Je hebt een mooie kamer in de binnenstad van Amsterdam die je niet graag kwijt wilt. Of woont net drie jaar in je eerste koophuis aan de rand van de stad Groningen. Maar je wilt op wereldreis en nu? Je kamer opzeggen of je huis verkopen hoeft niet altijd. Gelukkig zijn er legio mogelijkheden. Je huis kun je verhuren. Er is altijd wel iemand op zoek naar een kamer of een leuk appartement.Ook je koophuis kun je tijdelijk verhuren. Vrienden. Kennissen. Lukt dat niet? Dan zijn er vast wel vrienden van vrienden op zoek naar tijdelijke woonruimte. Anders zou je altijd nog een makelaar in kunnen schakelen bij de verhuur. Lukt verhuren niet dan kun je altijd je huurhuis opzeggen of je huis verkopen. Genoeg plekken waar je je spullen op kan slaan en na de reis van je dromen zie je wel weer verder!

Mocht je nou echt langere tijd weggaan en niet zoveel waarde hechten aan je spullen? Je zou dan eventueel je hele inboedel kunnen verkopen. Scheelt de kosten van een container en wat maanden intensief sparen 😉

4. Relatie

Je bent hoteldebotel verliefd, maar droomt ook van een wereldreis. Dat kan lastig zijn als je partner niet met je mee wil. Moet je dan je droom laten varen? Zeker niet! Als jullie echt van elkaar houden overleefd jullie relatie die paar maanden afstand wel. Je partner gunt jou die prachtige ervaring en laat je afreizen naar een tropisch oord en jij gaat niet in een dorm room liggen vozen met een Zuid Amerikaanse knapperd. Die paar maanden apart van elkaar maakt jullie relatie sterker. Overigens heb je tegenwoordig bijna overal Wifi en heb je Skype en Whatsapp, wat de afstand toch al weer een stuk kleiner maakt. Bovendien hoe goed is het voor je relatie als je je dromen opgeeft voor de ander?

always-do-what-you-are-afraid-to-do-life-quote

Neem je zelf ook niet voor om later te gaan. Want later komt snel. Voor je het weet heb je een duur koophuis en 6 kids. Dus wil je op reis, ga dan nu!

Eind 2013 zei ik mijn vaste baan op. Zocht huurders van ons huis en trok er een kleine 7 maanden op uit. Samen met mijn vriend. Om de wereld te ontdekken. Het maken van deze wereldreis was mijn beste beslissing ooit! Ben jij ook overtuigd om de knoop door te hakken en te gaan?

Comments 11

 1. Helemaal mee eens! Als je echt wilt, kan iedereen dit voor zichzelf mogelijk maken. Sparen werd een doel op zich. Het is al weer even geleden maar in 2008 ben ik 1,5 jaar met mijn man op huwelijksreis gegaan. Met onze landrover hebben we 80.000 km gereden. Helemaal super. Toen we terug kwamen was het ineens crisis maar ook dat hebben we overleefd en stiekem zit ik alweer na te denken over een volgende lange trip!

  1. Post
   Author

   Ow wat heerlijk Ellen! Echt een gave manier om je huwelijk te vieren! Met een landrover 80.000 km rijden lijkt me een hele toffe onderneming! Waar zijn jullie allemaal naartoe gereden? Ik snap ook dat het dan even schrikken is als je weer thuis komt, maar goed om te horen dat jullie dat ook prima hebben overleefd 😉 En stiekem denken over een volgende trip is heel herkenbaar. Zoooooo verslavend dat reizen 😉

  1. Post
   Author

   Pas maar op Anouk, als je eenmaal langere tijd weg bent geweest ben je om 😉 Bij mij begon het ook in Zuid-Afrika haha. In 2009 deed ik daar mijn minor. Een fantastisch land met een interessante geschiedenis, prachtige natuur en lieve mensen. Een bijzondere ervaring die jij daar vast en zeker ook gaat hebben! Wat ga je in Zuid-Afrika doen? Al concrete plannen? Of zie je het wel? Geniet vooral!

 2. Ik ben 2x een maand weg geweest (Amerika en Nieuw-Zeeland) maar een paar maanden op pad lijkt me heerlijk. Maar ook onwijs spannend! Dat koophuis aan de rand van de stad Groningen komt er nu bijna aan, eens kijken of de wereldreis ook op ons lijstje komt 🙂

 3. Post
  Author

  Een koophuis in Groningen is in ieder geval een mooie stap 🙂 Toch iets meer ‘wereldstad’ dan Leeuwarden hihi. Ik vond op wereldreis gaan iets wat ik moest doen, ik wilde het al zolang en dacht nu is het tijd om te gaan. En de rest is geschiedenis. Het is alleen wel zo dat ik het liefst morgen weer zou gaan. Zo fantastisch dat gevoel van vrijheid! Maar ja eerst maar weer ff sparen 😉

 4. Hoi! Als 2) je laat reizen het 1) geld op levert, je 4) relatie in 3) je huis verblijft met de kids dan is het helemaal mooi zeker als 4) het ok vind dat je 1/3 van het jaar elk jaar weer weg bent. Echter, als je dan wel thuis bent dan levert 2) je 1) geld op in je 3) huis en ben je dan er eigenlijk altijd voor je 4) relatie
  🙂

  1. Post
   Author
 5. Ik ben zelf op dit moment aan het studeren en over een paar jaar ben ik klaar met mijn studie. Het lijkt mij heerlijk om met een jeep door Australië te reizen of lekker te zitten luieren op een prachtig strand in Panama. Ik zat erg te twijfelen of ik dit zou willen doen, maar ik ben nu 100% overtuigd! Bedankt!

  1. Post
   Author

   Wat ontzettend leuk om te horen Dave! Te gekke plannen ook. Ik ben helemaal voor. Zo’n reis vergeet je nooit meer. Daarnaast leer je er ook nog enorm veel van. Des te meer reden dus om na het behalen van je diploma lekker de wijde wereld in te trekken 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.