wandelen in ter apel met een bezoek aan de kabelbaan

Wandelen in Ter Apel: het boswachterspad door Westerwolde

Daphne Nederland 7 Comments

Ontdek het mooie Westerwolde in het zuidoosten van Groningen en ga wandelen in Ter Apel. In deze blog lees je alles over de 12 km lange wandeling ‘het boswachterspad’ door de Ter Apelerbossen. Trek een paar goede wandelschoenen aan en ontdek de natuur rond Klooster Ter Apel.

Ga wandelen in Ter Apel en bewandel het boswachterspad door de Ter Apelerbossen in Groningen
Ga wandelen in Ter Apel en bewandel het boswachterspad door de Ter Apelerbossen in Groningen

Ontdek de natuur rond Ter Apel tijdens een wandeling door het Groningse landschap

Startpunt van de wandeling: het klooster van Ter Apel

Deze leuke 12 kilometer lange wandelroute van Staatsbosbeheer start bij het klooster van Ter Apel. Waar het klooster vroeger een onderkomen was voor reizigers en pelgrims die langs de handelsroute van Münster naar Groningen reisden, dient het tegenwoordig een heel ander doel. Hoewel het klooster stormen en branden overleefde heeft het helaas veel renovaties moeten ondergaan. Na een grootschalige restauratie is het klooster gerenoveerd en zijn veel authentieke kenmerken bewaard gebleven. Tegenwoordig vind je in het klooster van Ter Apel een museum, kloosterwinkel met unieke religieuze artikelen en kun je zelfgebouwen kloosterbier kopen in de kelder. 

Liever een kortere wandelroute bij het Klooster Ter Apel? Je kunt ook de rode paaltjes volgen voor de 2 kilometer lange route Tussen Ruiten en Molen Aa of de gele paaltjes voor de 4 kilometer lange wandelroute Kanunnikenpad.

Ga wandelen in Ter Apel en bewandel het boswachterspad door de Ter Apelerbossen in Groningen
Ga wandelen in Ter Apel en bewandel het boswachterspad door de Ter Apelerbossen in Groningen

Volg tijdens het wandelen in Ter Apel de blauwe paaltjes

Voor de start van de wandeling loop je naar het klooster en zoek je het informatiepaneel. Hier begin je met het volgen van de blauwe paaltjes. Tijdens deze mooie wandelroute in Westerwolde van 12 kilometer loop je door het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen op een beboste zandrug. Je wandelt door een oud bos, over (verharde) zandpaden en slingerende bospaadjes. In een mooi landschap van bossen, heide, akkerland en beekjes. De gemeente Westerwolde biedt een afwisselend landschap wat dit boswachterspad erg interessant maakt.

Zoek je wandelinspiratie voor andere plekken in Nederland? Kijk dan op de site van Staatsbosbeheer voor alles van korte ommetjes tot lange wandeltochten. 

Geniet onderweg van een ritje in de groene kabelbaan in Ter Apel

Het leuke aan wandelen door het kloosterbos van Ter Apel is dat je bijna niet kunt verdwalen. De blauwe paaltjes markeren de route die je moet wandelen. Houd de paaltjes aan jouw rechterhand en het enige wat je hoeft te doen is genieten van de geweldige natuur om je heen. Onderweg zul je ook langs het eerste hand-aangedreven kabelbaantje van Nederland wandelen en een ritje naar de overkant van het kanaal maken. Deze 22,4 meter lange kabelbaan is te vinden boven het Ruiten Aa kanaal en is een super leuke belevenis tijdens de wandeling in de bossen van Ter Apel. Geef je voeten even pauze en neem plaats in het bakje. Geef een slinger aan het draaiwiel en rol jezelf naar de andere oever van het Ruiten Aa kanaal. 

Let op: Deze kabelbaan is pas later in deze wandelroute opgenomen, dus let er even op tijdens jouw wandeling door de Ter Apelerbossen! Heb jij een route zonder dat de kabelbaan erin is opgenomen, is de omweg minimaal en zou ik de kabelbaan zeker niet overslaan.

De meest afwisselende en mooiste wandeling in Groningen?

De laatste tijd heb ik veel gewandeld in de provincie Groningen. Ik heb zelfs een blog geschreven over 12 mooie wandelroutes in Groningen. Eén van de wandeling in de blogpost is deze wandeling, het boswachterspad in de Ter Apelerbossen. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat deze wandeling me erg verrast heeft en het absoluut één de meest afwisselende wandelingen in de provincie Groningen is. De combinatie tussen bos, heide, het akkerland en de kabelbaan over het Ruiten Aa kanaal maken dit een erg gevarieerde wandeling. 

Meer lezen over leuke activiteiten om te doen in de provincie Groningen? Lees dan snel deze blog vol ultieme tips voor de provincie Groningen!

Lijkt het jou leuk te wandelen in Ter Apel? Zou jij het Boswachterspad in de Ter Apelerbossen lopen of zou je een kortere wandeling in Ter Apel maken?

Ga wandelen in Ter Apel en bewandel het boswachterspad door de Ter Apelerbossen in Groningen

Comments 7

 1. Ik heb gisteren in de sneeuw dit pad bewandeld. De blauwe paaltjes route. Het was betoverd om in de sneeuw te wandelen. Kom zeker in de zomer een keer terug

  1. Post
   Author

   Oh wat super leuk om te horen dat je zo genoten hebt Karin! Nu is het landschap met al die sneeuw natuurlijk te gek. Ik ben benieuwd naar je ervaring in de zomer straks.

  1. Post
   Author

   Oh echt?! Wat slim dat ze hem nu in de route hebben opgenomen. Was ook maar een kleine omweg. Ik ga er naar kijken en de blog aanpassen. Dank je wel voor de tip! Heb je genoten van de route?

 2. Prachtige wandeling met veel afwisseling. Gelopen met onze twee honden. In het kabelbaantje vonden ze wel wat griezelig maar zijn toch dapper gegaan. Kortom genoten!

  1. Post
   Author

   Ah wat goed dat je toch naar de overkant bent gegaan met het kabelbaantje! En goed te horen dat je genoten hebt van de wandeling ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.