wandelen in ter apel met een bezoek aan de kabelbaan

Wandelen in Ter Apel: het boswachterspad door Westerwolde

Daphne Nederland Leave a Comment

Ontdek het mooie Westerwolde in het zuidoosten van Groningen en ga wandelen in Ter Apel. In deze blog lees je alles over de 12 km lange wandeling ‘het boswachterspad’ door de Ter Apelerbossen. Trek een paar goede wandelschoenen aan en ontdek de natuur rond Klooster Ter Apel.

Ga wandelen in Ter Apel en bewandel het boswachterspad door de Ter Apelerbossen in Groningen
Ga wandelen in Ter Apel en bewandel het boswachterspad door de Ter Apelerbossen in Groningen

Ontdek de natuur rond Ter Apel tijdens een wandeling door het Groningse landschap

Startpunt van de wandeling: het klooster van Ter Apel

Deze leuke 12 kilometer lange wandelroute van Staatsbosbeheer start bij het klooster van Ter Apel. Waar het klooster vroeger een onderkomen was voor reizigers en pelgrims die langs de handelsroute van Münster naar Groningen reisden, dient het tegenwoordig een heel ander doel. Hoewel het klooster stormen en branden overleefde heeft het helaas veel renovaties moeten ondergaan. Na een grootschalige restauratie is het klooster gerenoveerd en zijn veel authentieke kenmerken bewaard gebleven. Tegenwoordig vind je in het klooster van Ter Apel een museum, kloosterwinkel met unieke religieuze artikelen en kun je zelfgebouwen kloosterbier kopen in de proviandkelder. 

Liever een kortere wandelroute bij het Klooster Ter Apel? Je kunt ook de rode paaltjes volgen voor de 2 kilometer lange route Tussen Ruiten en Molen Aa of de gele paaltjes voor de 4 kilometer lange wandelroute Kanunnikenpad.

Ga wandelen in Ter Apel en bewandel het boswachterspad door de Ter Apelerbossen in Groningen
Ga wandelen in Ter Apel en bewandel het boswachterspad door de Ter Apelerbossen in Groningen

Volg tijdens het wandelen in Ter Apel de blauwe paaltjes

Voor de start van de wandeling loop je naar het klooster en zoek je het informatiepaneel. Hier begin je met het volgen van de blauwe paaltjes. Tijdens deze mooie wandelroute in Westerwolde van 12 kilometer loop je door het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen op een beboste zandrug. Je wandelt door een oud bos, over (verharde) zandpaden en slingerende bospaadjes. In een mooi landschap van bossen, heide, akkerland en beekjes. De gemeente Westerwolde biedt een afwisselend landschap wat dit boswachterspad erg interessant maakt.

Zoek je wandelinspiratie voor andere plekken in Nederland? Kijk dan op de site van Staatsbosbeheer voor alles van korte ommetjes tot lange wandeltochten. 

Maak een korte omweg voor de kabelbaan in Ter Apel

Het leuke aan wandelen door het kloosterbos van Ter Apel is dat je bijna niet kunt verdwalen. De blauwe paaltjes markeren de route die je moet wandelen. Houd de paaltjes aan jouw rechterhand en het enige wat je hoeft te doen is genieten. Alleen halverwege een klein stukje van de route afwijken om het eerste hand-aangedreven kabelbaantje van Nederland te bezoeken. Deze 22,4 meter lange kabelbaan is te vinden boven het Ruiten Aa kanaal en ligt net buiten de paaltjesroutes. Toch zou ik een bezoek aan de kabelbaan niet overslaan, want het is een super leuke onderbreking van de wandeling en het stukje dat je ervoor om moet is minimaal. Geen je voeten even pauze en neem plaats in het bakje. Geef een slinger aan het draaiwiel en rol jezelf naar de andere oever van het Ruiten Aa kanaal. 

Het punt waar je even een klein stukje van de wandelroute moet afwijken is wanneer je vanuit het bos op het Ruiten A kanaal Zuid uit komt. In plaats van links af, ga je hier rechts. Tot je bij het kabelbaantje komt. Hier steek je het, uiteraard met de kabelbaan, het Ruiten Aa kanaal over en vervolg je jouw route door links af te slaan en over het Ruiten A kanaal noord te lopen. Tot je aan jouw rechterhand weer een blauw paaltje ziet dat je (vlakbij de vossenbergweg) weer het bos inleidt. Vanaf hier zit je weer op de oorspronkelijke blauwe paaltjes route.

De meest afwisselende en mooiste wandeling in Groningen

De laatste tijd heb ik veel gewandeld in de provincie Groningen. Eén daarvan is deze wandeling, het boswachterspad in de Ter Apelerbossen. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat dit één van de leukste en meest afwisselende wandelingen is in de provincie. De combinatie tussen bos, heide, het akkerland en de kabelbaan over het Ruiten Aa kanaal maken dit een erg gevarieerde wandeling. 

Meer lezen over leuke activiteiten om te doen in de provincie Groningen? Lees dan snel deze blog vol ultieme tips voor de provincie Groningen!

Lijkt het jou leuk te wandelen in Ter Apel? Zou jij het Boswachterspad in de Ter Apelerbossen lopen of zou je een kortere wandeling in Ter Apel maken?

Ga wandelen in Ter Apel en bewandel het boswachterspad door de Ter Apelerbossen in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.