Wadlopen bij Noordpolderzijl: doen in de provincie Groningen

Daphne Europa, Nederland 4 Comments

“Neem een korte broek en oude schoenen mee”, lees ik in mijn mail. Oude schoenen heb ik wel, maar een korte broek bij 15°C is niet iets waar ik direct warm voor loop. In mijn eigenwijsheid besluit ik dat een lange broek ook goed genoeg is en laat de korte thuis. Eenmaal aangekomen bij Noordpolderzijl heb ik direct spijt als ik mijn groepsgenoten in, jaja, korte broeken zie staan. Een enkeling heeft net als ik lak gehad aan de korte broek, maar de meesten niet en flaneren met hun witte melkflessen door de polder. Misschien had ik toch gewoon moeten luisteren. Wadlopen met een korte broek is misschien toch makkelijker. Ik besluit me niet tegen te laten houden door mijn lange broek en stap net als de rest achter de gids aan.

Eens iets anders? Ga wadlopen bij Noordpolderzijl!

Daar gaan m’n roze all stars tijdens het wadlopen bij Noordpolderzijl

Het eerste kleine stukje lopen we nog over de weg, maar dit kan niet lang duren denk ik bij mezelf. Aan de linkerkant zie ik het getijdenhaventje Noordpolderzijl en rechts van me zie ik een uitgestrekte kwelder. We slaan vast zo rechtsaf de kwelder op, denk ik nog. Maar niets blijkt minder waar, want aan het einde van de betonnen stijger zie ik dat we niet zonder slag of stoot naar de kwelder kunnen.

We moeten door het water. Nu al! Nog geen wad, slik of kwelder van dichtbij gezien en we moeten nu al door kniediep water! Ik heb zo’n idee dat onze gids het grappig vindt om ons bloggers te zien ploeteren. Niet dat ik hem ongelijk geef overigens 😉 En ploeter me door het eerste stuk heen. Bij de eerste stap voel ik hoe het water door mijn, nu nog fuchsia roze, all stars naar binnen loopt en mijn sokken nat worden. Brrr, dat water is best koud! Wat nou korte broek denk ik nog. Weer een stap verder merk ik dat mijn oh zo lekkere warme broek nat begint te worden en het water tot mijn knieën komt. Oké nu heb ik dus niets meer aan mijn lange broek.

Op het moment dat ik mijn voet wil verplaatsen merk ik dat de ondergrond mijn voet heeft vast gezogen. Ik trek mijn been iets harder omhoog en hoor een slurpend geluid. Ohja zo voelt slik dus. Na de eerste beproeving slaan we inderdaad rechtsaf de kwelder op. Al soppend door het slik vervolgen we onze weg. Ik moet goed kijken waar ik loop voor je het weet stap je in een diep stuk en verlies je je balans. Even gaat schiet er door mijn hoofd dat ik geen droge onderbroek heb meegenomen. Ai! Voorzichtig lopen dus. Stapje voor stapje bagger ik verder.

Benieuwd naar meer leuke dingen om te doen in Groningen en provincie?

Wadlopen bij Noordpolderzijl: doen in de provincie Groningen

Soppen door de kwelder van Noordpolderzijl

Vanuit de kwelder soppen we richting het westen naar de landaanwinningswerken. Hier vertelt onze gids hoe het land gewonnen wordt. Voordat het water is omgezet in een kwelder vindt er een langdurig proces van sedimentatie van zand en slib plaats waardoor het land opgehoogd wordt en kan begroeien. Een heel proces waar ik jullie verder niet mee ga vervelen 😉 Ook vertelt hij dat je vanuit Noordpolderzijl uitzicht hebt op Borkum, Rottumeroog en Rottumerplaat. Bij goed weer kun je zelfs Schiermonnikoog zien liggen! Helaas hadden wij niet zulk goed weer, dus bleef het bij de eerste 3 😉

Warme chocolademelk met slagroom

Wij trekken nog wat verder de zee in tot het op een gegeven moment harder gaat miezeren. Onze zin in een warme chocolademelk met slagroom (en een douche, maar daar moeten we nog even op wachten) neemt toe, dus besluit onze gids dat het genoeg is geweest. We baggeren dezelfde route terug en genieten van die welverdiende, warme chocolademelk in Café ’t Zielhoes.

Wadlopen vanaf Noordpolderzijl

Onze wadlooptocht werd ons aangeboden door de stichting Wadloopcentrum Pieterburen. Deze stichting organiseert fantastische wadlooptochten variërend van eenvoudige zwerftochten tot uitdagende oversteken. Ik vond het een super leuke ervaring om bij hoog water wad te lopen. Echter zou ik ook nog graag eens terugkomen en bij mooi weer, en laag water, de overtocht naar een eiland maken. Je kan ook naar wadlopen naar Schiermonnikoog. Of wat dacht je van Ameland! Iets voor op het lijstje!

♥ Ben jij al eens gaan wadlopen? Zou jij de overtocht naar Ameland ook aan durven? Of ga je liever een kweldertocht maken zoals deze? Ik kan het je aanraden, ga zeker eens wadlopen!

Comments 4

 1. Haha lekker eigenwijs! 😉 Nu ik dit allemaal zo lees en zie baal ik nog meer dat ik er niet bij kon zijn. Super leuk wat jullie allemaal hebben gedaan! Heb je je schoenen nog een beetje schoon kunnen krijgen? 😉

  1. Post
   Author

   Snap dat je baalt dat je er niet bij kon zijn! Het was ook echt een te gek weekend. Volgend jaar ga je gewoon mee 😉 Schoenen heb ik nog wel een beetje schoon gekregen, zijn alleen nu lichtroze, maar stiekem vind ik dat niet zo erg haha

  1. Post
   Author

   Het was ook echt hilarisch en zeker de moeite waard om een keer te doen! En oh ja wat was ik blij met die warme chocomel haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.