Ga zeker eens in je leven wadlopen naar Schiermonnikoog

Doen in Nederland: wadlopen naar Schiermonnikoog

Daphne Nederland 7 Comments

Het Werelderfgoed van de Waddenzee op een unieke en sportieve manier beleven? Bij laagwater komt de zeebodem droog te liggen en kun je er overheen lopen. Het uitgelezen moment om dit UNESCO Werelderfgoed op een unieke manier te ontdekken. Iets wat je zeker één keer in je leven moet doen is wadlopen naar Schiermonnikoog. In dit blog alles over mijn wandeltocht van Brakzand naar Schiermonnikoog.

Een absolute must in noord Nederland wadlopen van Brakzand naar Schiermonnikoog

Wadlopen naar Schiermonnikoog: van Brakzand naar het waddeneiland

Het waddengebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en mag je zeker niet overslaan als je het noorden van Nederland bezoekt. Een wadlooptocht is een unieke belevenis om met eigen ogen de weidsheid van de Waddenzee te ervaren. De karakteristieke wolkenpartijen aan de hemel. Water, slib en zand dat heen en weer stroomt. Vogels zwevend in de lucht en zeehonden die af en toe hun kopje boven water uit steken. Je kunt het waddengebied vanaf de boot bekijken, maar dichterbij het wad dan tijdens een wadlooptocht kom je niet.

Wadlopen van Brakzand naar Schiermonnikoog

Een goede gids bij de oversteek is essentieel. Wadlopers Jan en Marjan zijn ervaren gidsen en nemen je met veel enthousiaste mee naar het Waddeneiland. Je vaart met de boot naar Brakzand, een zandplaat tussen Schiermonnikoog en Lauwersoog. Deze komt bij laagwater grotendeels droog te liggen en is het beginpunt van jouw wandeltocht richting Schiermonnikoog.

Je loopt grotendeels over hard zand waar je gemakkelijk overheen loopt. Toch zul je onderweg ook regelmatig wegzakken en door geulen moeten ploeteren. In zo’n 3,5 uur loop je 13 kilometer, voordat je in de veerhaven van Schiermonnikoog aankomt. Hier aangekomen heb je de mogelijkheid je even af te spoelen voordat je weer met de boot terug vaart naar Lauwersoog.

Een vakantiehuisje in Lauwersoog is de perfecte uitvalsbasis om de Wadden te verkennen. Maar ook om het Nationaal Park Lauwersmeer en het noordwesten van de provincie Groningen te ontdekken. 

Meer lezen over het gebied rond het Lauwersmeer? Lees deze blog en ga op ontdekking in de provincie Groningen

Tips voor wadlopen naar Schiermonnikoog

Soms loop je over blootliggend zand, een andere keer over de zachtere bodem van de zee. Door geulen en het slik. Om succesvol te kunnen lopen vergt deze sportieve activiteit, naast een goede algehele conditie, enige voorbereiding. Trek vooral comfortabele kleding aan en schoenen die vies mogen worden.

Wat heb je nodig voor wadlopen:

Liever geen natte voeten? Maak een zeehondenexperience op de Waddenzee en ervaar zeehonden in hun natuurlijke leefomgeving.

Andere wadlooptochten in Noord-Nederland

Naast wadlopen naar Schiermonnikoog zijn er nog andere tochten die je kunt maken. Deze variëren in duur en lengte. Zo kun je ervoor kiezen om naar de Engelsmanplaat, Simonszand of Rottumeroog te lopen. Of wat dacht je van een zwerftocht bij Noordpolderzijl. Maar wil je je zelf uitdagen? Loop dan naar Ameland of Terschelling.

♥ Heb jij al eens wad gelopen? En zou jij ook willen wadlopen naar Schiermonnikoog? 

Comments 7

 1. Pingback: Suppen in Groningen: ontdek de grachten per sup - Daphnedevries.nl

 2. Pingback: Provincie Groningen: op ontdekking rond het Lauwersmeer - Daphnedevries.nl

 3. Pingback: Terschelling tips: de beste hotspots & to do's - Daphnedevries.nl

 4. Pingback: Nederland Bucketlist: dit wil jij zien in eigen land - Daphnedevries.nl

 5. wij zouden graag met een groep van 14 personen van brakzand naar Schiermonnikoog lopen.
  Op 5 september, Is dit mogelijk?

  1. Post
   Author

   Hi Yvonne, wat leuk dat jullie wadlopen. Zeker doen! Alleen kun je die niet bij mij boeken helaas. Ik heb alleen een blog over mijn ervaring geschreven en regel de tocht niet zelf. Wel kun je die bijvb boeken bij wadloper.com. Met hun heb ik de tocht ook gedaan. Veel plezier!

 6. Dag Daphne, het was destijds een erg leuke tocht? Het weer was prachig en de deelnemers, jullie dus, enthousiast. We proberen er steeds iets leuks van te maken. Ik ben nu zelf bezig met een cursus van de Waddenvereniging om ambassadeur van de Wadden te worden. Groet Jan C. Kraster

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.