Vietnam – van Hoi An naar de Mekong Delta

daphne Azië, op wereldreis, Vietnam 9 Comments

Gelukkig bleken we de ingeslagen oreo’s en noodles niet als noodpakket te hoeven gebruiken aangezien tyfoon Haiyan niet in de omgeving van Hoi An Vietnamees grondgebied raakte, maar in noord Vietnam omdat de storm net voor de kust besloot te draaien. Wij kwamen er dus, met ongeveer 1,5 dag regen en wat wind goed van af! Wij blij! Na de regen was het tijd voor leuke dingen en zijn we op de fiets Hoi An gaan verkennen. Wat een feest! Hoi An is echt een fantastisch leuk en gezellig stadje. Door de kleine straatjes met okergele huizen doet het een beetje Mediterraans aan, maar de lampionnetjes doen je beseffen dat je toch echt in Azië bent! Na een rondje fietsen werd het pas echt feest, we gingen bij een aantal van de zo ongeveer 300 tailors langs om kleding op maat te laten maken. Marcel besloot, hoe kan het ook anders, voor twee colberts en Daphne voor twee jurkjes te gaan. Na een aantal stofjes en een rondje met het meetlint wist de dame genoeg en konden we aan het einde van de dag al langs komen voor een eerste pas-sessie. Super snel! En inderdaad ‘s avonds lagen daar al 2 precies passende jurkjes en mooie colberts klaar, die we na een paar kleine aanpassingen de volgende dag op konden halen. Helaas werkt het wel verslavend en wil je daarna alleen nog maar kopen, kopen, kopen! Gelukkig hebben we ons in weten te houden en is het bij deze aankopen gebleven. Naast de tailors heeft dit leuke stadje nog genoeg anders te bieden, een heerlijk strand, waar we gelukkig ook nog even van genoten hebben, een gezellig centrum, fantastische restaurants, waaronder een Indiër met goddelijke ‘shrimp tikka marsala’ (dank Marian voor de tip!) en fantastische taartjes en lunches bij de Cargo Club.

Streets of Hoi An

Streets of Hoi An

Het Mediterraanse Hoi An ruilden we in voor strandwalhalla Nha Trang. Helaas is het weer in midden Vietnam niet zo goed als in noord, dus was er voor ons niet veel te relaxen op het strand. We weten nu wél hoe een tropische storm aanvoelt, pfoei! We hebben toen het eventjes droog was de Long Son Pagoda bezocht, een pagode met twee mooie witte buddha’s gelegen boven op een berg in de stad. Wat zorgt voor een fraai plaatje en een mooi uitzicht over de stad.

Na Nha Trang hoopten we op beter weer, want we zouden graag een motortocht maken door de Vietnamese binnenlanden en hadden gehoord en gelezen dat de omgeving van Dalat zich prima zou lenen voor een tochtje. Je gaat dan bij een easy-rider achterop de motor en hij neemt je dan mee door de prachtige natuur en laat je kennis maken met Vietnamese stammen. Op deze manier maak je op een bijzondere manier kennis met het echte Vietnamese (plattelands)leven. Helaas voor ons was ook het weer in Dalat niet veel soeps en moesten we tot onze (grote) spijt de motortocht aan ons voorbij laten gaan. Deze komt zeker op het lijstje voor als we ooit terug gaan! Wel hadden ze in de bus een gezellige jaren ’90 cd aan staan en reisden we onder het genot van de Backstreet Boys, Kate Bush en Boyzone, via een kronkelende bergweg met diverse modderstromen en overlopende watervallen, naar Dalat.

Door alle regen waren we er even helemaal klaar mee en besloten we om wat eerder dan gepland naar Ho Chi Minh City te gaan. Gelukkig was het in het vroegere Saigon prachtig weer! De eerste dag besloten we te voet de stad te gaan verkennen en naar het War Remnants Museum te gaan. Dit museum geeft aan de hand van heel veel foto’s een weergave van de Vietnamoorlog. Uiteraard wel met een eenzijdig verhaal – Amerika is de boosdoener – maar wel een heftige reportage met confronterende foto’s van wat mensen elkaar aan kunnen doen in tijden van oorlog!

De dag erna besloten we nog iets verder in de Vietnamoorlog te duiken en stond een bezoek aan de Cu Chi tunnels op de planning. Dit ondergrondse tunnelcomplex, dat onderdeel is van een veel groter tunnelnetwerk dat vrijwel door heel Vietnam loopt en bestaat uit minstens 300 km aan ondergrondse gangen, is door de Vietcong (de communistische rebellen) gemaakt tijdens de oorlog om de Amerikanen te ontvluchten. De tunnels zijn op verschillende niveaus gebouwd, vaak met elkaar verbonden met deuren die met boobytraps beveiligd zijn. Daarnaast zijn er in de tunnels verschillende ruimtes gebouwd, waaronder werk-, slaap- en eetruimtes, vergaderzalen en wapen- en voedselopslagplaatsen. Als bezoeker kun je ook door de tunnels kruipen om een idee te krijgen hoe het voor de Vietcong was om onder de grond te leven. Uiteraard zijn de Vietcong wat kleiner dan de gemiddeld Europeaan, dus waren de tunnels voor ons aardig krap. Ook al hebben ze de tunnels 20 cm verbreed voor toeristen.

Marcel at the Cu Chi tunnel

At the Cu Chi tunnels

Bij de tunnels zit ook een schietbaan, waar je voor een paar euro’s met een heus geweer kunt schieten. Omdat ik dat altijd al eens wilde doen, heb ik de gelegenheid met beide handen aangegrepen. Marcel heeft het geweer uitgezocht, want wat weet ik daar van 😛 Niet veel later stonden we dan met een AK47 op de schietbaan! Super leuke ervaring, maar wel pittige terugslag hoor zo’n ding! Naast ons stond een echte Amerikaan die voor een godsvermogen aan het verschieten was met een M16. Wat een geweld, maar wel gaaf!

Shooting an AK47

Shooting an AK47

Na alle culturele activiteiten was het tijd voor een beetje ontspanning! In HCMC stikt het van de goedkope beauty salons en kun je je op elke hoek van de straat laten vertroetelen. Een manicure, pedicure en hoofdmassage voor Daf en een rugmassage en knipbeurt voor Marcel. Daf was blij, want de nageltjes zagen er weer mooi uit voor $3,- dollar. Marcel iets minder, de massage was goed, maar zijn kapsel was niet helemaal geworden zoals gehoopt. Maar goed wat wil je voor $3,- bij een Vietnamese amateur kapper! Wel erg gelachen overigens.

Voor de volgende dagen stond een tour over de Mekong Delta op de agenda. Starten in HCMC en dan 3 dagen later aankomen in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. We varen in de omgeving van Ben Tre door verschillende vertakkingen van de Mekong. Bezoeken een coconut candy en honey factory. Waar ze diverse snoepjes van kokosnoot en verscheidene producten van de honing maken. Ook maken we kennis met de lokale live muziek door een opvoering van een schattige 5-tal Vietnamezen, 3 mannetjes die prachtig de instrumenten bespeelden en 2 vrouwen die als valse kraaien de muzikale begeleiding verzorgden. En wij daar maar zitten, vriendelijk lachen en knikken. Ook bezoeken we de Cai Rang floating market. We hadden een grote markt op het water voorgesteld, met vele grote en kleine boten en veel activiteit. Helaas viel het een beetje tegen en was het allemaal veel kleiner dan verwacht. De laatste dag varen we met de slowboat naar de grens met Cambodja en leggen we, na de visumprocedure, het laatste stuk van de trip naar Phnom Penh met de minivan af.

Cai Rang Floating Market

Cai Rang Floating Market

Inmiddels zitten we in Thailand (Krabi), maar moet ik het verhaal van Cambodja ook nog schrijven. Iets met tijdgebrek 😉 Toch gek, je lijkt alle tijd van de wereld te hebben, maar tijd om een verhaaltje te schrijven heb ik, door alle veel te leuke dingen, bijna niet.

De fotostream is ook weer bijgewerkt, zie http://www.flickr.com/photos/daphneleonie/sets/72157637305460913/ voor alle belevenissen in beeld.

Comments 9

 1. Hoi. Fijn dat we even weer kunnen lezen wat jullie zoal meemaken.
  Hier keken we even naar uit..tuurlijk willen we ook weten van Cambodja.
  Maar dat horen we nog wel.
  En tijd te kort komt ons bekend voor.

  Liefs Pap en Mam

 2. Jeetje zeg. wat een mooie verhalen allemaal en die foto’s….. MOOI!!!
  Rodin en Joris vinden die foto’s van jullie met het geweer het coolst!!! 😉
  Benieuwd naar het volgend verslag!!
  Liefs ons

 3. Super leuk om steeds jullie verhalen te lezen! Wat fantastisch zeg, wat jullie allemaal zien en mee maken. Met nog zoveel moois ook voor de boeg, echt bijzonder. Ik vind het echt leuk om steeds mee te lezen en de foto’s te zien. Dat wordt een leuke klus bij thuiskomst….het fotoboek:P!

  Veel plezier nog!!

 4. Hai. Weer erg leuk om jullie verslag te lezen. Voor ons heel herkenbaar, het doet me veel denken aan onze eigen avonturen toen. Net als die foto van Marcel bij de tunnels. Onze mannen pasten er niet meer in, hihi.
  Zo blij dat de storm langs jullie is gegaan en dat jullie er niet veel last van hebben gehad. Ik zal wel in de herhaling vallen maar ook ik kijk alweer uit naar jullie volgende verslag. Veel liefs van ons allebei

 5. Fijn om weer iets van jullie te lezen.
  Was weer heel indrukwekkend.
  Oma heeft haar tablet, we hebben de site en de foto’s er al even op gezet.
  Liefs,
  mama

 6. Gaaf, tour of duty! Weer heel leuk om jullie verhalen te lezen, professionele foto’s ook, heel mooi!

  Groetjes, ons!

 7. Heel leuk om weer iets van jullie te lezen, prachtige wat beleven jullie nu veel. En ja en wat jullie beleefd hebben in Cambodja dat willen we ook wel graag lezen, dus we wachten af maar we kunnen ons voorstellen dat je soms tijd te kort komt. Doe het rustig aan en geniet vooral. Dikke knuffel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.