Laat je verdwalen in de medina van Fès

Daphne Afrika, Marokko 7 Comments

Er gebeurt veel in de oude medina van Fès. Overal waar ik kijk in de oude medina zie ik kleine winkeltjes. De één nog kleiner dan de ander. Ik zie mensen zich vluchtig door de kleine straatjes bewegen. Voor mijn neus zie ik een dame met haar kind op haar rug gebonden een langsrazende kar vol sinaasappelen ontwijken. Ik ruik de markt, vol heerlijk geurende producten. Vrouwen gekleed in djellaba’s kletsend op Place Seffarine. Mannen onder elkaar drinken zoete muntthee op het terras. Ezeltjes beladen met vellen pas geverfd leer sjokkend door de straten. Van de leerlooierij naar zijn bestemming verderop. Af en toe een verdwaalde scooter die de medina trotseert. In Fès, dat door UNESCO als Werelderfgoed is bestempeld, lijkt de tijd te hebben stil gestaan.

Er gebeurt veel in Fès, behalve op vrijdag. Op deze heilige dag voor de moslims is de medina uitgestorven. Om die reden bracht ik op vrijdag een bezoek aan de bergen. Een prachtige tocht door het ‘Zwitserland van Marokko’, langs watervallen en meren. Binnenkort zal ik je hier meer over vertellen 😉

Prachtige mensen in de straten van Fès

Prachtige mensen in de straten van Fès

Ontdek de eeuwenoude tanneries

Een bijzonder spel van kleuren bij de leerlooierijen van Fès

Een bijzonder spel van kleuren bij de leerlooierijen van Fès

Wanneer je in de buurt van de leerlooierijen bent hoef je alleen je neus maar te volgen om uit te komen op één van de terrassen die uitkijken op de ’tanneries’. Hier wordt leer nog op de eeuwenoude manier gelooid. In de tientallen ronde kalkvaten worden de huiden van geiten, schapen, koeien en kamelen schoongemaakt in vogelpoep en urine. Vandaar die sterke geur 😉 Hierna worden de huiden in andere vaten gestopt en krijgen ze een kleur. Rood, geel, blauw of groen. Nadat ze gekleurd zijn worden de huiden op de omliggende terrassen gelegd om te drogen. Rondom de vaten is het dan ook een mooi schouwspel van hardwerkende mannen omringd door prachtige gekleurde vaten en drogende huiden. Eenmaal opgedroogd brengen ezels de huiden naar één van de vele winkels waar de huiden bewerkt zullen worden.

Hardwerkende mannen druk aan de slag het leer te looien op authentieke wijze

Hardwerkende mannen druk aan de slag het leer te looien op authentieke wijze

Laat je verbazen op de drukke markt

De levendige markt in Fès

De levendige markt in Fès

Ook op de markt is het een drukte van jewelste. Een oude man met een ezeltje baant zich weg door de drukte. Mensen onderhandelen over sinaasappels en verse eieren. Ik kijk mijn ogen uit. Ik ruik de markt vol heerlijk geurende producten en zie de mensen hard werken. Een zaakje vol met stukken vlees. Verderop hangt het hoofd van een kameel. “Zou iemand dat kopen of hangt het er voor de show?” hoor ik mezelf denken. Ik zie kleine hokjes vol met kippetjes en stapels met verse groenten en fruit. Grote hanen tentoongesteld midden op het pad, hun pootjes vastgebonden zodat ze niet weg kunnen vliegen en een man die in alle rust verse worst draait. Op markten in het buitenland lijkt zoveel meer te gebeuren, ze fascineren me!

Maak kennis met de oude ambachten en de architectuur

Deze dame weeft op traditionele manier de prachtigste tapijten

Deze dame weeft op traditionele manier de prachtigste tapijten

Het goed bewaarde oude centrum uit 1200 trekt niet alleen bezoekers om de drukke markt en het fascinerende schouwspel bij de tanneries, maar ook de diverse oude ambachten als de tapijtknopers, de koperbewerkers, de schoenmakers en de keramiek kunstenaars, en het grote aantal moskeeën doen je versteld staan. In de vele winkeltjes zie je dan ook vele oude ambachten uitgeoefend worden.

De koranschool 'Medersa Bou Inania'

De koranschool ‘Medersa Bou Inania’

Ook vind je prachtige architectuur in de medina. Oogverblindend versierde moskeeën, authentieke panden en de mooiste mozaïekpatronen. In de medina vind je ook twee buitengewoon mooie koranscholen die zeker een bezoekje waard zijn. Dichtbij de drukst bezochte poort Bab Boujloud en aan één van de hoofdstraten ligt Medersa Bou Inania. Deze grote koranschool met moskee is nog volledig intact met prachtig tegelmozaïek en houtsnijwerk. Medersa El Attarine verdient ook zeker een bezoek. Deze medersa is kleiner en bevindt zich verderop in de medina, nabij universiteit van Al-Karaouine. Ook hier vind je prachtige mozaïeken en waar je je in een compleet andere wereld. Voor slechts 10 dirham (één euro) per school kun je deze serene plekken bezoeken.

Koranschool 'Medersa El Attarine'

Koranschool ‘Medersa El Attarine’

Vind je weg in de medina

In het begin kan Fès met al haar steegjes erg overweldigend zijn. Hoe ga je hier ooit je weg vinden? Laat je in het begin dan ook lekker verdwalen. Zodra je doorkrijgt hoe het in elkaar zit is het eigenlijk heel simpel. Er lopen verschillende kleurroutes, met elk een ander thema, dwars door de medina. De borden hangen vrij hoog aan de muur en als je ze eenmaal gevonden heb zie je ze vrij gemakkelijk. Daarnaast zijn er twee grote hoofdstraten die parallel aan elkaar door de medina lopen en die samenkomen bij Place Nejjarine. Beide straten zijn dan ook onderdeel van een kleurroute. Spreekt voor zich toch? 😉

♥ Ben jij klaar om je te laten verdwalen in Fès?

Comments 7

  1. Post
   Author

   Thnx Stéphanie! Marrakech ben ik nog nooit geweest, maar als het zo mooi is als Fès moet ik er ook maar eens naartoe 😉

 1. Leuk om te lezen! Ik was eigenlijk van plan om een dagje naar Meknes te gaan op de vrijdag maar een dagje in de bergen klinkt ook leuk.

  Hoe ben je eigenlijk van de luchthaven naar je Riad gegaan?

  1. Post
   Author

   Thanks Malou! Meknes schijnt ook erg leuk te zijn en wordt vaak aangedragen als dagtrip vanuit Fès. Een dagje naar de bergen was inderdaad ook heel tof! We hebben via onze riad een taxi geregeld, dat kostte 150 dirham. Kan vast goedkoper, maar wij vonden dit wel prima 😉

   1. Ok dankje! Dat wilde ik eigenlijk ook maar de riad die wij hebben geboekt, heeft geen website en er zijn nergens contactgegevens te vinden. Haha.

    1. Post
     Author

     Oh echt! Dat is onhandig 😛 Hoe heb je het geboekt dan? Wij hadden een super leuke chauffeur, hij heet Khalid! Hij is ook mee geweest de bergen in. Maar goed, in Marokko komt die naam vast vaker voor 😉 Op het vliegveld staan genoeg taxi’s die je vast ook wel willen brengen. Wel vooraf duidelijk prijs afspreken of meter aan laten zetten natuurlijk.

     1. Thanks voor de tips! Via expedia maar daar is alleen een adres te vinden. Komt vast goed!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.