Dat de Okavango Delta onderhevig is aan seizoensgebonden overstromingen weet ik. Ook dat hele gebieden onder water kunnen staan, maar het is toch even schrikken als je midden in de delta zelf ineens voor een enorm waterplas staat en de enige mogelijke weg er dwars doorheen is. Lees je mee hoe ik met mijn 4×4 vast kwam te zitten in de Okavango Delta?

Wat doe je als je vast zit in de Okavango Delta in Botswana?
Water in overvloed in de Okavango Delta
Langzaam speur ik het landschap van de drassige delta af. Dit gebied zo groot als Zwitserland dat gevoed wordt door de kilometers lange Okavango Rivier die van Angola door de Namibische Caprivi richting de Kalahari woestijn stroomt trekt veel dieren aan. Ik staar over de uitgestrekte glasvlakte de grootste inlandse delta ter wereld op zoek naar leven. Ik geniet van de ongerepte natuur, de weidsheid. Water in overvloed. Genoeg plekken om je te verstoppen tussen het hoge riet. Ik snap wel dat dit een ideale plek is voor veel dieren. Het landschap van deze levensader in het noordwesten van Botswana is zo gevarieerd.
Het enige gebied in de drassige delta waar je zelf met een 4×4 kan komen ligt in de meest oostelijke zijde van de Okavango Delta. Dat Moremi Game Reserve het overgangsgebied tussen de Okavango Delta en de droge Kalahari is maakt het enorm rijk en afwisselend qua flora en fauna. En één van de beste safarigebieden in Botswana. Onderweg zie ik hordes impala, nieuwsgierige kudus, relaxte zebras. Gnoes, hartebeesten en opschrikkende steenbokken. Olifanten, nijlpaarden, apen, neushoorns. Het houdt niet op! Ik geniet met volle teugen wanneer er ineens een mega grote waterplas opdoemt. Moeten we daar doorheen?

Geen water boven de gele streep van de 4×4 in Botswana
Daar staan we dan met onze Toyota Hilux. Met zo’n 30 graden. Midden in de delta. We kijken elkaar aan en vragen onszelf al wat handig is. We stappen uit en kijken om ons heen. De een gaat links, de ander rechts. Zou er toch niet een andere weg naar de andere kant zijn dan er dwars doorheen? Allemaal komen we tot de conclusie dat er geen andere optie is. De enige weg is dwars door de enorme waterplas heen. We mogen dan wel een 4×4 hebben, toch vind ik het allemaal maar spannend. “Het water mag nooit boven deze gele streep op de auto komen”, hoor ik Khwame van Bushlore Africa nog zeggen. Als ik naar de auto kijk, naar het water en dan weer naar de auto weet ik het zo net nog niet.

Het water in en checken, is dat wel verstandig in een delta?
Voordat we onszelf te water wagen lijkt het ons wel zo verstandig te checken hoe diep het water is. Niet ver bij ons vandaan horen we olifanten trompetteren en takken afbreken. En niet zolang geleden hebben we ook nog nijlpaarden gehoord. Ineens beseffen we ons dat we midden in de Afrikaanse natuur staan. Naast onze auto en de enige optie om verder te gaan is, nog verder bij diezelfde auto, onze veilige haven, vandaan. Wanneer we besluiten dat er niets anders op zit gaat vriendlief op zoek naar iets waarmee we dit kunnen doen. Hij vindt een schep. We zullen toch moeten checken hoe diep het is. Vakkundig wordt ook nog bekeken hoe hoog de gele streep op de auto is. Vriendlief gaat naast de auto staan. Ongeveer tot de onderkant van zijn broekspijpen. Ehh, maar dat is niet zo hoog.
Hij loopt richting het water. Maar voordat hij erin stapt kijkt hij nog even achterom. Gespannen gezichtjes staren hem aan. Waarom wilden we dit ook alweer? Voetje voor voetje. Prikje voor prikje schuifelt hij door het water. De eerste paar meter zijn afgelegd en het valt nog mee met de diepte. Maar dan ineens valt hij bijna om. Goed, linksom is dus geen optie. Alleen rechtdoor of de rechterkant blijven over. Rechtdoor is eigenlijk sowieso geen optie, want is een plas niet altijd het diepste in het midden? Vriendlief gaat voor rechts. Maar ook dat is niet ideaal, want rechts zit allemaal riet. Wat als daar beesten zitten. Of een moerassige ondergrond. Net als hij besluit zijn angst opzij te zetten besluiten de olifanten van een stukje verder op ruzie te gaan maken en komen ze onze kant op.
Daar sta je dan middenin een waterplas met ruziënde olifanten in de buurt. Vriendlief besluit toch door te gaan, maar houdt een oogje op de olifanten. Voet je voor voetje schuifelt hij verder. Op sommige plekken rijkt het water tot net onder zijn broekspijpen. Maar soms er ook boven. Na een ware ploetertocht komt hij aan bij de overkant. Hij heeft het gehaald. Nu de tientonner nog. Even schiet er door mijn hoofd dat hij daar wel heel alleen aan de overkant staat. Snel schud ik die gedachte van me af.

Rechts, gas erbij en stuur naar links
De Hilux wordt gestart en rijden we richting het begin van de plas. Hier houden we nog even halt. Vriendlief geeft nog even wat aanwijzingen. Eerste stukje rechtdoor. Dan rechts aanhouden en dan weer terug naar links sturen. Dat klinkt niet heel moeilijk. De versnelling z’n één en langzaam trekken we op. Plons, we zitten in de plas. Een paar kleine angstkreetjes volgen. Toch maar iets meer gas. Snel het stuur naar rechts, gas erbij, naar links en stuiter, stuiter; we zijn er! Luid applaus volgt. We zijn gered uit de drassige delta! We lijken wel een stel Hollandse toeristen dat juicht omdat het vliegtuig in Antalya is geland. Pfff dat had ook zo maar anders af kunnen lopen!
Meer lezen over Namibië & Botswana?
Ik heb ontzettend veel geschreven over mijn belevenissen in Namibië & Botswana. Hieronder kun je ze vinden. Zo schreef ik blogs over de mooiste campingplekken in zowel Namibië als Botswana. Wat kost 3,5 weken safari? Wat moet je inpakken voor een reis naar Namibië & Botswana. Maar ook benoem ik een aantal highlights als de Sossusvlei en Spitzkoppe. Genoeg inspiratie en tips ter voorbereiding op jouw reis door Namibië & Botswana!
- Namibië tips: praktische informatie voor jouw rondreis
- Namibië: op safari in Etosha National Park
- Route Namibië & Botswana: 3,5 weken op safari in Afrika
- Inpaklijst Namibië & Botswana: ultieme safari paklijst
- Op reis naar Namibië & Botswana: antwoord op veelgestelde vragen
- Kamperen in Namibië: tips en de leukste campings
- Budget Namibië & Botswana: Dit kost 3,5 weken rondreizen
- Namibië bezienswaardigheden: 9x doen in Namibië
- Jouw Namibië & Botswana Travel Guide
- Doen in Namibië: bezoek Spitzkoppe
- Sossusvlei Namibië: beste tips en bezienswaardigheden
- Op avontuur in Botswana: kampeer in een daktent
♥ En heb jij ook dit soort ervaringen meegemaakt waarbij je (bijna) vast zat en andere gekke dingen op reis?

Comments 4
Zo, lekker een spannend avontuur in de wildernis 😀 Lijkt me echt heel bijzonder om al deze dieren zo dichtbij in het wild te zien. Olifanten heb ik eerder gezien in het wild en die beesten zijn echt zó groot en kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn. Ik snap wel je angst om uit de auto in de waterplas te gaan staan… ik zou het hem niet nadoen geloof ik 😉
Author
Ik hou echt van safari. Misschien wel een van de leukste dingen om te doen! En boze olifanten zijn inderdaad geen pretje. Wanneer ze met hun oren gaan flapperen moet je wegwezen. Ook in de auto 😉
Wat een knappe foto’s 🙂 Spannend hoor, met die gele streep op de auto, haha! Dertig graden is wel erg warm!
Author
Thanks Bart 🙂 haha ja die gele streep! Die vergeet ik nooit meer. En 30 graden is zeker warm, maar vaak wel met een lekker briesje. Dus wel uit te houden. Geen NL/Belgische hitte zeg maar 😉