Lauwersmeergebied: van whiskey proeven naar thee leuten

daphne Europa, Nederland 2 Comments

Dat het Lauwersmeergebied een veelzijdig gebied is liet ik je al zien in mijn fotoblog en in mijn post met de mooiste plaatjes. In het gebied vind je een uitgestrekt waddengebied, prachtige natuur, landerijen, boerenland, koeien en vogels. Iets wat ik al veel eerder had moeten ontdekken. Toen ik er nog woonde. Maar hé, zoals ze dat op z’n Fries zo mooi zeggen ‘better let as net’! In deze blog vertel ik meer over twee leuke activiteiten die je tussen het tot rust komen door kan doen. Lees je mee?

IMG_3467

Logement Doosje in Warfstermolen

In the middle of nowhere, in het dorpje Warfstermolen, staat een prachtig verbouwde boerderij. Het is al donker op het moment dat ik het terrein van Logement Doosje op kom, maar het ziet er sfeervol uit. Ik stap de boerderij binnen en loop een lange gang door. Langs de zadels, caps, paardrijlaarzen en heb direct het gevoel dat ik in een andere wereld beland ben. Ik snap wel wat ze zelf bedoelen met een “anders dan anders omgeving”. Wat is het hier mooi!
IMG_3459
IMG_3457
Nadat ik aan het einde van de gang een deur heb geopend kom ik in een heerlijk huiselijke kamer terecht. De open haard staat aan en het is er heerlijk warm. Wat ruikt dat haardvuur toch lekker. Ik neem plaats aan een mooi opgedekte tafel met voor mij glazen whiskey en een huisgemaakt stoofpeertje ernaast. Dit ziet er goed uit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig verstand heb van whiskey, maar daar gaat eigenaar Bennie verandering in brengen. Passievol vertelt hij dat whiskey is gemaakt van water, gerst en gist en mag pas na 3 jaar en 1 dag oud te zijn die naam krijgen. Maar wat staat er eigenlijk voor me?
IMG_3441
Op de foto staan twee whiskey’s, maar in totaal had ik er vier. De eerste is een Ierse Tullamore Dew. Daarna volgt nog een Ier, de Blackbush van de Bush Mills. De derde is een Schotse single malt genaamd Glenfiddich en de laatste is ook een Schotse single malt. De Laphroaig. Alleen de namen zijn al prachtig. Nu de smaak nog 😉 Na een slok van de eerste whiskey vraag ik me al af hoe ik die laatste ga trekken. Nummer één brand al op m’n tong en volgens Bennie wordt het alleen nog maar sterker. En dat is niet gelogen. De laatste is niet alleen sterk, hij is zelfs zo rokerig dat hij smaakt naar asbak. Na de proeverij weet ik dat ik nog steeds niet zo van whiskey houd, maar ben ik wel een stuk wijzer.
Houd jij van whiskey? Dan is dit zeker iets voor jou! En het mooie is na de proeverij hoef je niet naar huis te rijden, want je kunt in één van de gastenverblijven of zelfs in een heuse pipowagen overnachten.

Theefabriek in Houwerzijl

De volgende dag is het tijd om me te verdiepen in de wereld van thee. Met een heerlijke zonnetje op m’n bol sta ik in het pittoreske Houwerzijl te kijken naar een prachtig pand met een fantastische tuin. In de voormalige kerk en pastorie van het dorp vind je Nederland’s enige theemuseum. Hier ga ik op ontdekkingsreis!
IMG_3510
IMG_3481 IMG_3482
Wanneer ik naar binnenloop zie ik eerst de theeschenkerij die is gevestigd in het voorste gedeelte van de kerk. Ik word gelijk al blij van de vrolijke kleuren die ik zie. Wanneer ik iets verder loop sta ik in het theemuseum. Ik zie bijzondere decors die me meezuigen de geschiedenis van de thee in. Waar wordt thee verbouwd, hoe ziet het plantje eruit, welke blaadjes heb je nodig en hoe wordt dit verwerkt. Wat zit er eigenlijk in thee en hoe komt aardbeienthee aan z’n extra smaakje? En hoe drinken ze eigenlijk thee in Japan, Australië, Engeland en Zuid-Amerika? Ik maak een heuse ontdekkingsreis door de boeiende wereld van de thee.
IMG_3490 IMG_3494
Na mijn ontdekkingsreis ga naar de geurige theewinkel die gevestigd is in de prachtige pastorie. Hier vind ik een enorm assortiment aan theesoorten en -artikelen. Van zwarte, witte en groene thee, tot unieke kruidentheeën met helende krachten. Het assortiment is met 175 verschillende soorten thee zo groot dat het lastig kiezen is. Ik besluit om voor de heksenthee te gaan. “Een eigenwijs, magisch en kruidig brouwsel volgens een eeuwenoud wiccarecept”, aldus de beschrijving. Naast thee vind je er ook prachtig servies van over de hele wereld. Ga jij voor een mooie gietijzeren theepot uit Japan of toch liever een kleurrijke theekop van porselein uit China?
IMG_0813
Nu is het tijd om zelf lekker te genieten van een welverdiend kopje thee. Ik besluit me te laten verrassen, want uit 300 theesoorten en theespecialiteiten, variërend van hete tot koude thee, van groene tot zwarte thee, en van thee met een tic tot thee met slagroom of verse vruchten kan ik toch niet kiezen? Niet veel later zit ik heerlijk buiten in het zonnetje en staat er heerlijke geurige thee en een verrukkelijke high tea voor mij klaar. Dit wil toch iedereen? Wat een genot!

♥ Wat zou jij liever doen in het Lauwersmeergebied? Whiskey proeven of thee leuten bij de theefabriek?

——————————
Bovenstaande activiteiten werden mede mogelijk gemaakt door Logement Doosje en de Theefabriek.

Meer lezen over het Lauwersmeergebied? Dat kan hier!

Comments 2

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.