Street Art in Groningen: wandelroute langs de Papengang in het uitgaansgebied van Groningen

Street Art in Groningen: wandel langs de mooiste graffiti

Daphne Nederland 2 Comments

Wist je dat er ontzettend veel mooie street art in Groningen te vinden is? Zoek je een leuke manier om deze toffe graffiti kunst te ontdekken? Tijdens deze wandeling word je meegenomen langs de mooiste street art in Groningen en leer je tijdens de route meer over de verschillende werken. Een super leuke activiteit om te ondernemen in Groningen!

Street Art in Groningen: wandelroute langs de Circus Parkeergarage

Wandel langs de mooiste street art in Groningen

Een samenwerking van Noordstaat, SPOT en het Groninger Museum heeft geleid tot een super leuke multimediale wandeling door Groningen. Je wandelt langs street art en graffiti in de stad Groningen en krijgt onderweg informatie over de werken. De sprekers die je hoort tijdens de audiotour zijn: Aileen Middel (graffitikunstenaar, bekend als Mick la Rock) en Rayvano Sabajo (rapper en spoken word artiest). De uitleg wordt aangevuld met muziek, welke is uitgezocht door Thijs de Vlieger (Noisia) en Frank Post (Posij).

Een wasbeer, duif met kar en een desolate steeg

De route van zo’n 5 km kun je zelfstandig lopen, heeft 9 street art locaties in de binnenstad van Groningen en is helemaal gratis. Je kunt de wandeling op ieder punt in de route starten en eindigen. Omdat ik in Groningen woon start ik de wandeling vanuit huis en loop naar punt 1, aan de Winschoterkade 16 en eindig bij het Groninger Museum.

1. Op zijgevel van een pand aan de Winschoterkade vind je een enorme wasbeer met een scheepsmodel in zijn poten. Dit door Jack Lack gemaakte piece is geïnspireerd op de maritieme omgeving.

2. Aan de Kostersgang vind je een muurschildering van een duif en een kar uit 2015 van Klaas Lageweg die verwijst naar de geschiedenis van de stad Groningen. Naar vervlogen tijden, gemengd met eigentijdse elementen en pixelisme. 

3. Midden in het uitgaansgebied van Groningen vind je de Papengang. Vroeger al een trekpleister voor vele graffiti spuiters uit Groningen. In 2012 was het Noordstaat die het collectief Lastplak, bestaande uit 9 kunstenaars, uitnodigde om deze desolate steeg te verfraaien met mooie werken. 

Kunst op containers, een beschilderde tunnel en een waar circus

4. Het vroegere Omniversum is sinds 2016 het hippe DOT. Hier vind je rond het terras verschillende containers die fraai versierd zijn door verschillende artiesten als Klaas Lageweg, Michel Velt en Hedy Tjin. Gedurende de kerstperiode is DOT versierd tot grootste kerstbal van Europa. Ga hier zeker even kijken als het donker is!

5. In een oude fabriek aan het Boterdiep vind je het Simplon Hostel. De Simplon tunnel, die naar het hostel loopt, is in 2019 en 2020 aangepakt en verfraaid met mozaïek en werken van o.a. Michel Velt, VAAF, RISQ. 

6. Op de plek waar nu je nu Parkeergarage Circus vindt werd vroeger een rondreizend circus opgebouwd. Ter nagedachtenis aan het verleden beschilderde Klaas Lageweg de wanden. Als je de parkeergarage inrijdt zie je een circustent en circusdieren van een muis, een uil tot en olifant. 

7. Het basketbalveld in het Noorderplantsoen is ook versierd. Medio 2021 is hier door Joram Roukes en Shon Price samen met de buurt een piece gemaakt geïnspireerd op de song three little birds. 

Vrouwen met ronde billen en street art uit de jaren 80

8. In de Pelstersraat vind je naast veel monumentale gebouwen het werk van Klaas Boter. Hij staat bekend om uitdagende werken als deze waar vrouwen met volle billen geportretteerd staan. 

9. De wandeling eindigt bij het Groninger Museum. Op zich al een architectonisch hoogstandje. Maar ook de plek om te genieten van nog meer street art. T/m zondag 12 juni 2022 vind je hier de expositie ‘JR: Chronicles’ welke je meeneemt langs de indrukwekkende carrière van de Franse kunstenaar JR. Van de vroege graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte, tot zijn maatschappelijke projecten en grootschalige kunstwerken op gebouwen en pleinen in steden over de hele wereld.

De street art van Groningen weerspiegelt het karakter van de stad. Het is divers, sprankelend, vernieuwend én heeft een bijzonder verhaal. Waar wacht je nog op. Duik de mooie straatjes en steegjes in, kijk omhoog en om je heen, en ontdek de fraaiste street art in Groningen!

Tips voor wat lekkers tussendoor en meer street art in Groningen

 • Ben je dol op street art en ga je liever fietsen? Dan vind je deze muzikale street art fietsroute door Groningen vast ook erg leuk! Deze multimediale fietsroute werkt op dezelfde manier als de wandelroute langs street art in Groningen.
 • Wist je dat het Groninger Museum één van de eerste musea wereldwijd was dat al in de jaren tachtig graffiti en street art erkende als kunstvormen en dit begon te verzamelen? Op dit moment kun je werken van toonaangevende kunstenaars uit de New Yorkse scene waaronder NOC 167, Dondi, Blade, Quik en Phase 2 bezoeken in het Groninger Museum. De tentoonstelling ‘Graffiti in New York‘ is t/m zondag 12 juni 2022 te bezoeken.
 • Heb je zin in nog zo’n leuke wandeling door Groningen? Wandel dan de off the beaten art kunstroute en ontdek Groningen aan de hand van diverse bijzondere objecten.
 • Zin in een kopje koffie tussendoor? Maak dan een stop bij Zondag in het Noorderplantsoen of kies voor het gezellige Cappuvino, waar je naast koffie jezelf ook kunt trakteren op een taartje of een wijntje.
 • Heb je honger gekregen van dat wandelen? Kies dan, net als ik, voor een heerlijke stapel pannenkoeken van Blue Bananas Pancake Café. Hier ben je werkelijk in de pannenkoekenhemel beland!
 • Zoek je meer leuke tentjes in Groningen? Dit zijn de lekkerste hotspots in Groningen! Veel van deze hotspots doen ook aan afhaal!
 • Blijf je een weekendje in Groningen en zoek je leuke dingen om te doen in Groningen? Ook daarvoor heb ik legio tips!

Wist jij dat er zoveel street art in Groningen is? Zou je deze leuke route vol graffiti willen lopen?

Comments 2

  1. Post
   Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.