Je hebt de knoop doorgehakt en besloten je droom om een wereldreis te maken niet langer uit te stellen. Wat gaaf! Hier ga je geen spijt van krijgen! Maar hoe nu verder? Hoe begin je met het plannen van je reis? Welke landen wil je zien en welke route wil je volgen? Dit zijn leuke beslissingen, maar ook best lastige! Het lijkt misschien makkelijk omdat je een lange tijd op reis bent, maar niets is minder waar. Eigenlijk wordt het er niet makkelijker op. Hoe meer tijd, hoe meer mogelijkheden en dus meer keuzes die je kan maken. Hierbij wat tips om je op weg te helpen bij het bepalen van je route voor je wereldreis.

De route van je reis bepalen is nog niet zo makkelijk
#1 – Welke landen wil je zien?
Ongeveer de hele wereld staat op mijn bucket list en ik kan me voorstellen dat dit voor jou niet veel anders is. Het kan dan ook best lastig zijn om een begin te maken met landen die je wilt zien tijdens je wereldreis. Ik ben begonnen te kijken naar de landen waar ik sowieso naartoe wilde en ben zo de rest van de wereldreis in gaan kleuren. Australië, Nieuw Zeeland, Patagonië en Paaseiland waren voor mijn het belangrijkste. Ook wilde ik heel graag een bezoek brengen aan zuidoost Azië. Gelukkig denkt mijn reisgenoot er hetzelfde over en besloten we te beginnen in Thailand en af te sluiten in Zuid Amerika. Als je alleen op reis gaat ben jij degene die helemaal alleen kan beslissen waar je gaat en staat, maar reis je met een partner is het belangrijk dat jullie op één lijn zitten en de juiste verwachtingen hebben. Spreek dan ook je verwachtingen duidelijk naar elkaar uit. Zo voorkom je teleurstellingen tijdens de reis!

Zonsondergang @ Ahu Tahai
#2 – Welke route is handig?
Stap één is volbracht, je hebt landen geselecteerd die je sowieso wilt zien. En nu? Nu is het slim om een handige route te bepalen. Het is bijvoorbeeld niet handig om van Amsterdam naar Afrika te vliegen, dan naar Zuid Amerika en dan naar Japan. Dit is onlogisch en vooral kostentechnisch niet handig. Het beste is om een route te kiezen met logische aanvliegroutes en makkelijke vertrekpunten, zoals Bangkok en Sydney. Zo druk je de kosten omdat je meer mogelijkheden hebt qua luchtvaartmaatschappijen en kun je de rest prima overland reizen.
Wij boekten een around the world ticket te boeken bij Kilroy. Het werd de optie ‘Thailand, Down Under & Zuid Amerika’, maar dan nog enigszins ‘gecustomized’. Medellin lieten we bijvoorbeeld weg en onderweg boekten we zelf nog enkele vluchten met Air Asia. Ook besloten we onze wereldreis af te sluiten bij vrienden op Dushi Curaçao, omdat we toch al ‘in de buurt’ waren.

Genieten bij de Grote Knip
#3 – Waar moet je rekening mee houden?
Nadat je een globale route hebt bepaald moet je bedenken waar je rekening mee moet houden. Welke kosten zijn er aan welk land verbonden? Hoe duur zijn activiteiten gemiddeld, welke vaccinaties en visa heb je nodig? Hoe lang blijf je? Als je in korte tijd veel wilt zien, kost dat meer dan wanneer je langere tijd op één plek verblijft. Ook zul je moeten kiezen voor de mate van comfort? Verblijf je vooral in hostels of kies je voor een hotel. Hoe ga je reizen? Pak je de lokale bus of neem je toch liever het vliegtuig? En wat is de beste reistijd? Het regenseizoen op sommige plekken in Azië wil je echt vermijden. Allemaal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden, want een realistische planning en budgetbepaling zijn noodzakelijk.
Hoewel wij tijdens onze wereldreis ons budget overschreden gaf het mij tijdens de reis een goed beeld van de kosten die ik kon verwachten per land en wist ik wat we waar te besteden hadden. Waar het bij ons mis ging is dat we minder activiteiten hadden ingecalculeerd en niet genoeg rekening hebben gehouden met onvoorziene kosten. Zo had ik de pech dat ik in Hanoi naar een privékliniek moest, omdat ik al 2 weken aan de diarree (sorry lieve mensen) was en hierdoor ook andere klachten kreeg. Na een infuus en antibiotica kuurtje ging het al een stuk beter, maar was ik wel 250 euro lichter. Houd dus rekening met onvoorziene kosten 😉
#4 – Wat moet je zeker doen tijdens je reis?

Duiken is echt zoooo tof!
Een wereldreis is heel anders dan een vakantie. Tijdens een vakantie wil ik vaak zoveel mogelijk zien in de 3/4 weken die ik heb, maar tijdens mijn wereldreis ging dit heel anders. Allereerst is dat reistempo geen half jaar vol te houden en daarnaast moet je voorkomen dat je reismoe wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je kiest voor afwisseling. Zo volgenden wij het ene moment onze duikcursus op Koh Phi Phi en reisden we een paar weken later met een camper langs de oostkust van Australië.

Onze Overwater Bungalow @ Moorea Pearl
Ook is het goed om vakanties te plannen tijdens je reis. Dit klinkt misschien gek, maar af en toe heb je dat gewoon nodig. Zo bouwden wij een mini vakantie op Bali in en relaxten we op het fantastisch mooie Moorea in Frans Polynesië.
Hoe bepaal(de) jij de route voor je wereldreis en hoe is die keuze tot stand gekomen? Heb je alles van te voren gepland of laat je het lekker over je heen komen en zie je het daar wel?
Comments 4
Leuk om te lezen Daphne! Ik heb nu 2x 5 weken gereisd, maar een half jaar op reis zijn moet nog zoveel gaver zijn. Jullie hebben zóveel gaafs zien in die maanden, echt te gek! Tof om te lezen hoe je eea regelt en plant. Al ben ik stiekem wel nieuwsgierig naar het budget van zo’n grote reis.
Author
Een half jaar op reis is echt zo gaaf! Het is echt het tofste dat ik OOIT deed! Hoewel in m’n up naar Zuid Afrika gaan ook dichtbij komt 😉 We hebben inderdaad veel gezien en gedaan tijdens onze reis. Fijn dat je het leuk vindt om te lezen Marcella! En goed dat je aangeeft nieuwsgierig te zijn naar het budget. Ik zal daar ook eens een blogpost aan wijden! 🙂 Leuk!!
Leuk artikel. Ik overweeg op wereldreis te gaan en ik ben benieuwd hoe #4 daarin zou uitpakken: de benodigde afwisseling. Ik reis graag zoveel mogelijk over land en zie mij geen wereldticket boeken.
Author
Dank je Lianne! Ik zou dan ter plaatste op basis van ticketprijzen kijken waar je naartoe gaat als vervolgbestemming 😉