De route van mijn rondreis dalmatie van 2,5 weken

Route & planning: rondreis Dalmatië in 2,5 weken

Daphne Europa, Kroatië 33 Comments

Met gezellige steden vol werelderfgoed, geweldige natuur en duizenden sfeervolle eilanden vol prachtige baaien is Dalmatië één van de meest veelzijdige bestemmingen van Europa. Je kunt er gemakkelijk van plek naar plek reizen. Combineer een aantal boottochtjes met een autorit en je ervaart dé ultieme rondreis door Dalmatië! Ik stippelde hem voor je uit en ging je voor!

Roadtrip voorbereiding? Plan je reis en stippel je route uit met deze tips

Mijn rondreis Dalmatië in 2,5 weken

Kroatië, en dan met name Dalmatië, wordt steeds populairder. Istrië was al langer bekend onder ons Nederlander, maar Dalmatië maakt pas de laatste jaren z’n opmars. Hoog tijd dat ook jij op ontdekking gaat in Dalmatië.

> Wil jij in de mooiste, meest bijzondere accommodaties in Kroatië slapen? Bekijk dan mijn suggesties voor accommodaties in de Dalmatië!

Dag 1 – 2: Plitvice National Park

Vanuit Amsterdam vlieg ik naar Split, waar ik zo’n 2 uur later aan kom. De huurauto wordt opgehaald en de rondreis kan beginnen! Omdat ik eind juni/begin juli reis heb ik besloten eerst naar Plitvice National Park in het noorden te reizen en vanuit daar af te zakken. In juni is een bezoek aan het park namelijk nog een stuk goedkoper (100 Kuna t.o.v. 180 Kuna) en vermoedelijk wat rustiger!

De dag van aankomst wordt vooral rustig besteed, het bezoek aan het park volgt op dag 2. Om zo vroeg mogelijk in het park te zijn, maar niet de hoofdprijs te betalen, slaap ik in dit fijne hotel in het plaatsje Jezerce. Gelegen op hele korte afstand van ingang 2, vanuit waar ik mijn wandeling door het park begin. Plitvice National Park is wat mij betreft echt dé highlight van Kroatië! De 16 turkooizen meren, die door meer dan 90 watervallen met elkaar verbonden zijn, hebben mij de hele dag kunnen fascineren!

Meer zien rond we watervallen? Dit is wat je allemaal kunt doen in de omgeving van Plitvice National Park !

Tip: Wil je ook graag de hoofdstad van Kroatië bezoeken? Zeker doen, want Zagreb is een toffe stad en ligt op slechts 2 uurtjes rijden vanaf Plitvice National Park. Meer weten? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Zagreb

Dag 3 – 5: Zadar

Na het prachtige Plitvice National Park zak ik af in zuidwestelijke richting. Voordat ik helemaal doorrijd naar Zadar, mijn thuis voor de komende 3 nachten, bezoek ik het eiland Pag. Dit eiland staat bekend haar Paški Sir kaas, truttige kanten kunstwerkjes en het smaakvolle, zoute lamsvlees! Daarnaast is het ook bekend om het party-strand Zrce dat vlakbij Novalja gelegen is. Ik struin heerlijk door de straatjes van het stadje Pag, geniet er van de autoshow die er toevallig plaatsvindt en eet er overheerlijke kaas en worst onder het genot van een Kroatisch wijntje. Ook waag ik me op Zrce. Iets wat ik net zo goed niet had kunnen doen, want na 10 minuten had ik het al bekeken tussen al die zuipende jongeren. God, ik word oud!

Krka National Park ligt op een klein uurtje rijden van Zadar. Dit park kenmerkt zich door het prachtige smaragdgroen, diepe kloven van kalksteen en vele stroomversnellingen en prachtige watervallen. In tegenstelling tot Plitvice National Park mag je in dit nationale park, op bepaalde plekken, wél zwemmen. Een welkome afkoeling tijdens de hete zomer. Krka National Park heeft meerdere ingangen. Ik start mijn bezoek vanuit Skradin waar ik met een boot naar de ‘Skradinski Buk’ waterval vaar alvorens ik start met de wandeling. Ik begin in het lagergelegen deel en loop langzaam omhoog, voor ik weer afdaal en bij mijn startpunt uitkom. Een fijne wandeling door de natuur!

Zadar is naast dat het mijn uitvalsbasis is, ook nog eens een hele leuke stad. Het oude centrum ligt op een schiereiland dat met één voetgangersbrug verbonden is aan het vaste land. Ook kun je vanuit de haven met een bootje naar het oude centrum varen. Zadar is niet voor niets in 2016 verkozen tot Europese Bestemming van het jaar. De hele stad is vanwege haar rijke culturele geschiedenis een waar openluchtmuseum met een schat aan rijkdommen uit de middeleeuwen. Afgewisseld met twee hippe bezienswaardigheden: het grootste natuurlijke zeeorkest en daaraan verbonden elektronische lichtshow ter wereld. Vanaf mijn relaxte studio in Zadar is dit alles binnen loopafstand!

Meer lezen over Zadar? Bezoek Zadar met deze tips en je hebt er een leuke tijd. 

Dag 6 – 7: Makarska Riviera

Onderweg naar Makarska maak ik een aantal stops. De eerste stop is het gezellige havenstadje Trogir. Trogir is één van de langst bewoonde plaatsen in Kroatië en al in de derde eeuw voor Christus gesticht. De vele bewoners van Trogir hebben hun sporen achtergelaten, maar de meeste overblijfselen stammen uit de tijd van de Venetiaanse overheersing. Als je door de smalle straatjes van Trogir wandelt lijkt het net alsof je in een groot openluchtmuseum belandt bent. Mede hierom heeft UNESCO Trogir in 1997 op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Van het werelderfgoed in Trogir reis ik door naar een iconisch filmlocatie uit Game of Thrones. Bovenop de heuvels prijkt Fort Klis. Lang nadat het fort een belangrijke rol in de geschiedenis speelde, diende het als filmset voor de populaire serie Game of Thrones. Niet alleen is het dé perfecte locatie om een verdedigingswerk te hebben, ook biedt het fort een weids uitzicht op de nabijgelegen stad Split en de Adriatische Kust. Naast dat het fort met haar kanonnen en verweerde muren en het uitzicht werkelijk prachtig is, moet je ook zeker het museum niet missen. Hier vind je wapens, uitrustingen en traditionele uniformen die zo’n 2000 jaar geleden op deze plek gebruikt werden.

Omis is de volgende bestemming! Langs de kust rijd ik in zuidelijke richting en geniet van het prachtige bergmassief, het Biokovo gebergte, dat bijna op het strand lijkt uit te komen. Zo indrukwekkend! Omis ligt net als Makarska, de volgende bestemming, aan de Makarska Rivièra. Deze rivièra bestaat uit een aantal kleine en gezellige badplaatsen met mooie witte kiezelstranden en ligt zo’n 60 km ten zuiden van Split. Waar ik in Omis ook nog een bezoek breng aan het Tvrdjava Mirabela en geniet van een prachtig uitzicht over de rivièra. Geniet ik in Makarska vooral van het strand en doe ik het een dagje rustig aan vanuit de fijne accommodatie apartments Nora!

Dag 8 – 10: Dubrovnik

Als je vanaf Makarska naar Dubrovnik reist kom je een klein stukje door Bosnië. Bosnië heeft een klein stukje land dat aan zee grenst en dat splitst Kroatië als het ware in tweeën. Dus reis je van noord naar zuid moet je het land uit en 10 minuten later weer in. Ik besloot ook in Bosnische plaatsje Neum te stoppen en er te lunchen. Als je er dan toch bent 😉 Heb je extra tijd om meer te zien van Bosnië? Maak dan een leuke roadtrip naar Mostar.

Onderweg, zo’n 70 kilometer boven Dubrovnik, stop ik bij Ston. Hier vind je de eeuwenoude, 5,5 km lange verdedigingsmuur, die ook vaak de “Chinese Muur van Europa” wordt genoemd. De muur is erg goed bewaard gebleven en biedt een prachtig uitzicht over de zoutpannen en de omliggende dorpjes!

De Parel van de Adriatische kust is de volgende stop! De fraaie monumenten, de imposante muren en de gezellige en gastvrije sfeer maken dat Dubrovnik niet mag ontbreken tijdens je rondreis Dalmatië. Hoewel de oude, ommuurde binnenstad van Dubrovnik sowieso een pareltje is, mag een wandeling over de oude stadsmuren niet uitblijven. Een bijzondere ervaring om over de muur te wandelen en ondertussen te genieten van de rode daken, fortificaties, torens en de prachtige kustlijn! Maar er is veel meer te doen in Dubrovnik! Lees daarom snel wat je allemaal kunt doen in Dubrovnik!

> In Dubrovnik heb je de keuze uit veel fijne accommodaties. Zelf overnacht ik in Apartments Banjska. Een fijne, knusse accommodatie net buiten de poorten van de stad, maar met alles op loopafstand en nabij Bellevue Beach.

Dag 11 – 13: Het eiland Hvar

Vanuit Dubrovnik kun je de boot nemen naar verschillende, prachtige eilanden met ieder hun eigen sfeer. Ik besluit er twee uit te kiezen en met de Jadrolinija, als eerste naar Hvar en daarna naar Brac, te varen. De stad Hvar, op het gelijknamige eiland, is zowel populair bij internationale jetset en royalties als wij het gewone publiek. Het wordt ook wel het Ibiza van Kroatië genoemd!

In het stadje hangt een gezellige, levendige sfeer waar je veel keuze hebt uit leuke restaurants en barretjes. Ik at er Thais, Sushi en heerlijke pasta. Na twee weken Kroatisch had ik wel zin in wat afwisseling 😉 Vanaf de promenade kun je genieten van alle jachten die in de haven liggen en vanaf het eeuwenoude fort dat boven de stad torent heb je een geweldig uitzicht. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de stranden van de Pakleni Otoci. Ik pakte een taxibootje in de haven, maar je kan ook zelf een bootje huren en erop uit trekken.

> Als uitvalsbasis kies ik voor het fijne Successus Apartments dat net buiten het centrum, maar erg centraal gelegen is. Een comfortabel appartement met keukenblokje en balkon, wel zo fijn als het zo warm is.

Het meest zonnige eiland van Kroatië leent zich ook heel goed voor een mini roadtrip. Wat dacht je van een bezoek aan de geurende lavendelvelden. Of een bezoek aan Stari Grad, één van de oudste plaatsen in Kroatië. Hier vind je een oud Dominicaans klooster, een prachtige kerk en een imposant kasteel. Wil je een rustig plaatje met weinig toeristen? Ga dan naar Jelsa.

Dag 14 – 15: Brac eiland

Vanaf Hvar stad pak ik de boot naar het leuke plaatsje Bol, gelegen op het eiland Brac! Brac is vooral bekend om het strand Zlatni Rat dat vlakbij het plaatsje Bol gelegen is. Dit strand wordt beschouwd als één van de mooiste stranden! Ik vind het zeker een mooi strand, maar om het nu één van de mooiste stranden te noemen vind ik wat veel eer. Door het bergachtige karakter heb je op het eiland je vele uitzichtpunten en lenen de vele schattige dorpjes en baaitjes zich erg goed voor een roadtrip! Met mijn cabrio ga ik op pad en rijd ik langs uitgestrekte pijnboombossen, wijngaarden, kijk ik uit over het eiland vanaf de Vidova Gora en zwaai ik naar de Adriatische kust.

> In Bol slapen we in een appartement van Villa Mira. Ruime kamers met een chill balkon, op zo’n 200 meter van de promenade van Bol. Een fijne uitvalsbasis voor een vakantie op Bol.

Dag 16 – 17: Split

Met de Jadrolinija vaar ik verder naar mijn laatste stop: Split. Waar mijn reis 2,5 weken geleden is begonnen eindigt ze ook weer. Het is zeker niet zonder reden dat de stad Split in opmars is. De stad heeft een sfeervol centrum met een paleis als stadshart, relaxte stranden en een ideale, centrale ligging. Het hoogtepunt van mijn bezoek aan Split is toch wel het Paleis van Diocletianus. Waar het paleis vroeger gebruikt werd als villa waar de Romeinse keizer Diocletianus in woonde, is het nu het stadshart van deze interessante stad. Ik struinde er heerlijk door de smalle straatjes, langs winkels, restaurants en terrasjes. Ook beklom ik de klokkentoren van de kathedraal vanuit waar je echt een fantastisch uitzicht over de stad en de kustlijn hebt!

> Ik sliep buiten het paleis in een super leuk en goed gelegen B&B. Vanuit Luxury B&B Bacvice Arti ben je in 10 minuten bij het Paleis van Diocletianus en in 5 minuten op het strand!

Dag 18: terug naar Amsterdam

Helaas komt aan al het moois ook weer een einde. Na 2,5 heerlijke weken zit mijn reis in Kroatië er alweer op. Deze rondreis Dalmatië heeft me in verschillende opzichten enorm verrast, maar vooral de veelzijdigheid van deze bestemming kan ik iedereen aanraden!

Heb je meer tijd? Of wil je langer op vakantie naar Kroatië? Reis af naar het noorden en bezoek Risnjak National Park in het noorden voor geweldige hikes en ga raften in Kroatië bij Brod na Kupi! Of zoek je een leuke bestemming om Kroatië mee te combineren? Denk dan eens aan Montenegro. In Jenny haar blog lees je alles over de mooiste route door Montenegro en geeft ze jou tips voor een toffe roadtrip!

Doen in Split dit zijn de leukste bezienswaardigheden

Nieuwsgierig geworden naar Kroatië? Lees dan ook de volgende posts!

♥ Ben jij net als ik fan geworden van Kroatië en zie jij een rondreis Dalmatië ook al helemaal zitten?

Dalmatie rondreis een route voor 2,5 weken

Comments 33

  1. Post
   Author

   Leuk om te horen dat Istrië al naar meer smaakte en mijn verhaal en foto’s je ook enthousiast hebben gemaakt over Dalmatië! Dat is goed om te horen! Ik vond Dalmatië in het echt ook nog zoveel mooier dan vooraf gedacht! Echte aanrader 🙂

 1. Pingback: Must visit in Kroatië: charmant Zadar - Daphne de Vries

 2. Pingback: 10x de mooiste roadtrip ter wereld volgens reisbloggers - Daphne de Vries

 3. Mooie route! De eilanden hebben wij niet bezocht, maar daar zou ik zeker nog eens voor terug willen. Mijn favoriet was trouwens onze week in Omis, van waar uit we een dagtrip naar Split en de zuidelijke Makarska Riviera hebben gemaakt.

  1. Post
   Author

   Ik vond het ook een hele afwisselende route, juist doordat er en steden en strand en cultuur in zat. Ik kan me voorstellen dat je nog eens terug zou willen voor de stranden, deze zijn zeker de moeite waard! Omis vond ik ook zeker een heel sfeervol stadje, prachtige ligging ook! En dat uitzicht over de stad en het strand: geweldig!

  1. Post
   Author

   Je kunt het ook inkorten, maar dan moet je keuzes maken. Zo kun je bijvb alles boven Spit in een keer doen en alles onder Split een keer. Of je laat wat weg, maar ik weet natuurlijk niet hoeveel dagen jullie nog wél hebben ?

 4. Bijzonder hoe landen als Slovenie en Kroatie me steeds meer beginnen te trekken…dit lijkt me een prachtige rondreis…mooie foto’s en ook grappig…die met het hartje op de muur ?

  1. Post
   Author

   Haha ja beetje domme grapjes met de hartjes op de muur maken is altijd leuk 😉 Kroatië en Slovenië zijn zeker prachtig! Absolute aanraders! ?

 5. Ik heb vorig jaar mei met een cruise een bezoek gebracht aan Dubrovnik en Split. Superleuke plekken. Kroatië staat zeker op mn lijstje snel weer heen te gaan. Dan voor wat langer. Jouw trip is een perfect route denk ik zo, leuk!

  1. Post
   Author

   Oh wat leuk, een cruise door dat gebied. Dat kan daar heel goed! Ik zou het zeker ook aanraden voor een rondreis, het was echt een hele fijne roadtrip. Een goede afwisseling van natuur, steden en cultuur. Zeker terug gaan ☺️

 6. Leuk artikel, ik heb hem even overgeslagen want volgende maand ga ik waarschijnlijk naar Kroatië! De Plitvice meren staan al zo lang op mijn bucketlist en de eilanden, de foto’s zien er zo mooi uit 🙂 Leuk ook om te weten dat Kroatië in tweeën wordt gesplitst, dat wist ik helemaal niet!

  1. Post
   Author

   Wat fijn dat ik je zo een beetje kan helpen Caro! Kroatië vond ik een hele verrassing, zo veelzijdig! Plitvice moet je zeker heen, maar ook Zadar, Split & Dubrovnik en de eilanden eigenlijk ook. Zoveel 😉 Weet niet hoeveel tijd je hebt?

  1. Post
   Author
 7. Hey Daphne,

  Alles goed? Jij bent nu nog mooi aan het reizen in Australie zie ik 🙂
  Ik ga bijna op vakantie en ons idee is een roadtrip door Slovenie en Kroatie
  Vandaar dat ik op deze blog uitkom 🙂
  We gaan half september; geen hoogseizoen dus!
  Wat ik mij afvroeg is of jij adviseert om de accommodaties van tevoren te boeken of dat 1 a 2 dagen van tevoren goed genoeg is? Zodat je toch wat flexibeler bent en als het ergens leuk is je langer kunt blijven!
  Ik hoor graag jouw ervaringen.

  Veel plezier nog met deze reis!!
  Liefs Vera

  1. Post
   Author

   Hi Vera! Wat leuk dat je reageert! Ja klopt, lekker op ontdekking. Op dit moment nog in Sydney maar vanaf maandag 5 maanden on the road! Super veel zin in!

   Wat een heerlijke plannen Vera! Slovenië & Kroatië zijn erg mooi! Wij zijn in juli geweest. Echt nét voor het hoogseizoen en hebben toen alles een dag (of soms iets meer) van te voren geregeld. Alles ter plekke terwijl we onderweg waren en dat was (zelfs toen) nog prima te doen. Je hebt wellicht wat minder keuze dan als je verder van te voren boekt, maar je hebt ook meer vrijheid. En dat vonden wij heel fijn. Dus zou lekker wachten en dan gewoon onderweg boeken. Wat staat er allemaal op de planning?

   Xxx Daphne

 8. Wat een leuk autootje had je daar Daphne! En mooie, veelzijdige route. Wij hebben zelf 2 keer een rondreis door Kroatië gemaakt, maar de eilanden nog niet bezocht. Daarvoor moeten we echt nog eens terug.

  1. Post
   Author

   Zeker terug gaan voor de eilanden inderdaad, want die zijn weer heel anders dan het vasteland. Goede reden dus om weer eens die kant op te gaan 😉

  1. Post
   Author
 9. Gaaf! Wij zijn vorig jaar met vriendinnen een lang weekend naar Dubrovnik geweest, hebben ook nog een tocht naar Mostar in Bosnie gemaakt. Vond het een erg mooi land! Dubrovnik was (zelfs in oktober) erg toeristisch maar inderdaad wel een hele mooie stad.
  De watervallen van Krka hebben wij geloof ik ook nog overwogen om te bezoeken maar kwamen in tijdnood.

  Wat vond jij van de rijstijl van de Kroaten? Wij hebben echt bizarre situaties op de weg daar meegemaakt wat er voor zorgt dat ik wel een beetje twijfel over nog eens een roadtrip in dat deel van Europa…

  1. Post
   Author

   Wat een heerlijke reis hebben jullie gemaakt. Jammer dat je geen tijd meer had voor Krka, op zich geen wereldramp als je Plitvice wel hebt gezien.

   De rijstijl van de Kroaten is me eigenlijk niet echt in negatieve zin opgevallen. Gelukkig maar denk ik 😉

 10. Pingback: Inpakken lastig? Met deze roadtrip paklijst ga je goed voorbereid op reis!

 11. Pingback: Doen in Split: tips & bezienswaardigheden Split - Daphnedevries.nl

 12. Pingback: Kroatië | Het heuvelachtige en paradijselijke eiland Cres

 13. Pingback: Doen in Dubrovnik: tips & bezienswaardigheden - Daphnedevries.nl

 14. Hallo Daphne,
  Vraagje over de reis van Dubrovnik naar Havr. Je hebt de reis met een boot gedaan. Maar ik zie alleen catamarans als type boot. Hoe heb je dit met je huurauto gedaan?
  Gr Robert

  1. Post
   Author

   Hi Robert,
   Ik heb de huurauto in Dubrovnik ingeleverd en ben zonder auto op de boot op gegaan. Volgens mij is het ook, als het al kan, heel duur. Op Brac heb ik een auto gehuurd, op Hvar niet, maar dit is vast mogelijk.
   Veel succes met het plannen van je reis!
   Groeten Daphne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.