Route & planning: Ontdek Toscane in 8 dagen

daphne Europa, Italië 27 Comments

Glooiende heuvels, uitgestrekte landschappen, overheerlijke pasta’s, goede Vermentino’s en Chianti Classico’s, een relaxte sfeer en fantastische mensen. Dat is waar Toscane bekend om staat. Al langere tijd wilde ik naar Italië, waar ik -hoe erg- nog nooit geweest was. Ik vloog naar Pisa, haalde daar mijn Fiat 500 op en de roadtrip kon beginnen! Acht hele dagen heb ik de tijd om kennis te maken met het heerlijke Toscane. Thuis maakte ik een globale route, maar zou daar wel zien waar ik uiteindelijk zou belanden. In deze post deel ik mijn route & planning van 8 dagen roadtrippen in Toscane!

chianti-regio-fiat-500-roadtrip-toscane

Dag 1: Amsterdam naar La Spezia

Na een prima vlucht van Amsterdam naar Pisa haalde ik mijn Fiat 500 op en reed ik naar het Piazza Dei Miracoli. Hoewel ik Pisa verder links heb laten liggen vond ik niet dat ik het kon maken om de Toren van Pisa over te slaan! Gek genoeg was ik ook nog best verrast over hoe mooi de toren in het echt is! Goede keuze dus. Vanuit Pisa is het slechts een uurtje rijden naar La Spezia. Wat mij betreft de ideale uitvalsbasis voor wanneer je Toscane wilt combineren met een bezoek aan Cinque Terre wat officieel gezien niet bij Toscane hoort, maar in Ligurië ligt. In La Spezia at ik mijn eerste verrukkelijke Italiaanse ijsje van Gelateria Vernazza en aten we lekker buiten op het terras aan het plein. Een goed begin van een fijne roadtrip door Toscane!

vernazza-haven-toscane-cinque-terre vernazza-toscane-cinque-terre manarola-toscane-cinque-terre riomaggiore-toscane-cinque-terreuitzicht-riomaggiore-cinque-terre-italie-toscane

Dag 2: Cinque Terre

Naast dat een bezoek brengen aan Italië al een eeuwigheid op mijn bucket list staat, behoort een bezoek aan Cinque Terre daar ook zeker bij! Midden tussen het groen en met uitzicht op het helderblauwe water vind je langs de kust tussen Levanto en La Spezia aan de Riviera di Levante de kleurrijke dorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore die samen het bekende Cinque Terre vormen. Mijn bezoek begint met een treinrit die me van La Spezia (via de andere dorpjes) naar Monterosso di Mare brengt. Ik stap tussentijds niet uit, blijf zitten tot in Monterosso vanuit waar ik per per boot terug vaar naar La Spezia. Bij aankomst in Monterosso verschijnt een schilderachtig tafereel van gekleurde huisjes, allen met hun eigen karakter, die zich aan de metershoge kliffen lijken vast te klampen.

Eerst ontdek ik Monterosso, daarna Vernazza, Manarola en Riomaggiore. Waarvan schilderachtig Manarola mijn favoriet is! Corniglia is hoger gelegen en niet per boot te ontdekken, dus sla ik over. Cinque Terre, met haar authentieke sfeer, pittoreske vissershaventjes, slingerweggetjes en steile trappetjes nemen je mee terug in de tijd en, is in het echt nog zoveel mooier dan ik vooraf had durven dromen!

lucca-plein-roadtrip-italie-toscane lucca-uitzicht-toscane-roadtrip-italielucca-toscane-italie-basilica-san-frediano lucca-straten-toscane-italie straten-lucca-toscane-italie

Dag 3: Lucca

Vanuit La Spezia ben je in ongeveer een uurtje in Lucca, één van de rijkste steden van Italië. Het begon eigenlijk allemaal in de Romeinse tijd toen Lucca een belangrijke stad werd door haar gunstige liggen ten opzichte van de handelswegen. De rijkdom van die tijd is terug te zien in het oude Romeinse stratenplan, de unieke, goedbewaarde stadsmuren en de vele prachtige pleinen, kerken en kathedralen met hun prachtig versierde gevels. De authentieke historie is goed terug te zien bij de Duomo di San Martino, de Basilica San Frediano en de torens: Torre dei Guinigi en Torre delle Ore. Aan de vorm van het Piazza dell’Anfiteatro kun je nog goed zien dat hier vroeger een arena was. Nu omringen pastelkleurige huizen vol restaurants en souvenirwinkels, die gebouwd zijn op de plek waar zich vroeger de tribunes van het amfitheater bevonden, het plein. Ik ontdekte de smalle straatjes te voet, maar fietste ook over de stadsmuren die het pittoreske Lucca nog steeds omarmen.

duomo-siena-toscane-roadtrip-italie duomo-firenze-roadtrip-italie-toscane florence-ponte-vecchio-roadtrip-toscaneflorence-toscane-italie-rondreis

Dag 4: Florence

Dé stad van de renaissance is natuurlijk Florence. Alles in deze stad ademt deze bijzondere periode: prachtige paleizen, indrukwekkende pleinen, schitterende kerken en wereldberoemde musea waar je dito kunstwerken kunt bekijken. De Duomo, Bapteserium San Giovanni, Galleria dell’ Academica, San Lorenzo kerk, Ponte Vecchio en het Piazza della Signoria met het Uffizi, het Palazzo Vecchio en de Loggia dei lanzi zijn slechts een paar bezienswaardigheden. Eén dag is natuurlijk veel te kort om heel Florence te ontdekken. Toch heb ik heel bewust gekozen om tijdens deze reis niet langer te blijven. Ik zocht rust, ruimte, lekker eten en goede wijnen en kon niet wachten om door te gaan naar de Chianti regio. Maar één dag Florence was genoeg om te beseffen dat ik nog eens terug moet om de rest van de stad te ontdekken!

chianti-regio-uitzicht-vanuit-il-castello-toscane-italie-roadtrip oldtimer-chianti-regio-toscane-italie-roadtrip wijn-bij-bottega-restaurant-chianti-toscane-italie-roadtripwijn-in-chianti-regio-toscane-italie-roadtrip  la-bottega-volpaia-toscane-roadtrip-italie

Dag 5 & 6: Chianti Regio

Na een bliksembezoek aan Florence was het tijd voor meer wijn! Dus zak ik af in zuidelijke richting op naar de Chianti streek waar ik de Chiantigiana (SR 222) kies. Dwars door het hart van de Chianti Classico wijnstreek loopt deze weg die bekend staat als één van de mooiste en sprookjesachtige autoroutes van Italië. De weg, die van Florence naar Siena loopt, slingert door glooiende heuvels en langs duizenden hectaren grond vol met wijngaarden die allemaal de uitstekende Chianti Classico DOCG (de hoogste classificatie voor Chianti) produceren. Langs deze route kun je bij talloze wijnboerderijen stoppen om wijn te proeven. Vol passie vertellen de Italiaanse wijnboeren over hun wijn en kun je genieten van al het heerlijks dat deze regio te bieden heeft.

De komende twee dagen ontdek ik het gebied met al mijn zintuigen. Ik geniet in Greve in Chianti op het leuke Piazza Matteotti van heerlijk eten in een gezellige osteria en een goed glas wijn. Kijk zowel mijn ogen uit door het prachtige uitzicht vanuit ons restaurant in het authentieke Panzano. Rijd met een enorme glimlach op mijn gezicht door Radda en Castellina in Chianti en geniet met volle teugen bij La Bottega in Volpaia. Wat in mijn optiek misschien wel het meest idyllische plekje is waar ik heb gegeten. Op en top genieten in de Chianti Streek!

straatjes-siena-roadtrip-toscane duomo-siena-toscany-italie-roadtrip duomo-siena-roadtrip-toscane img_5473

Dag 7 & 8: Siena, San Gimignano & Volterra

Na een ontspannen verblijf in de Chianti Streek zijn weer een aantal Middeleeuwse steden aan de beurt. Na een rit van ongeveer een uur kom ik aan in Siena. De stad heeft een veel intiemere uitstraling dan Florence. Het schelpvormige Piazza del Campo vormt het hart van de stad en is aangelegd op de plek waar de drie heuvels waarop de stad gebouwd is samenkomen. Verder staat de stad bekend om haar overheerlijke keuken en smalle straatjes. Prachtige kunst, indrukwekkende musea en kerken en natuurlijk om haar wereldberoemde paardenrace Palio. In deze stad, die wordt gezien als de meest fotogenieke stad van Toscane, kun je je prima vermaken.

san-gimignano-road-trip-toscane-uitzichtsan-gimigano-toscane-roadtrip

Nog zo’n bijzondere middeleeuwse stad is San Gimignano. Dit ommuurd stadje staat vooral bekend om het grote aantal torens dat er in die tijd te zien waren. Op het hoogtepunt waren er maar liefst 72. Families bouwden deze torens om te laten zien hoe belangrijk ze waren. Hoe hoger de toren, hoe belangrijker de familie. Niet voor niets wordt San Gimignano ook wel het Manhattan van de Middeleeuwen genoemd. De sfeer in dit stadje is fantastisch, maar wat ook niet gemist mag worden is Gelateria Dondoli. Deze ijssalon van Sergio Dondoli is een must go. Velen zeggen namelijk dat hier het lekkerste ijs ter wereld gemaakt wordt. Ik kan zeker niet ontkennen dat het goddelijk is 😉

Onderweg terug naar Pisa breng ik ook nog een bezoek aan Volterra. Prachtig gelegen op een rotsachtige heuvel zo’n 500 meter boven zeeniveau. Naast de mooie ligging van de stad heb je ook nog eens een spectaculair uitzicht op de omgeving! Een goede afsluiter van mijn te gekke roadtrip door het fantastische Toscane.

  volterra-toscane-roadtrip-italie volterra-stad-toscane-roadtrip-italie

Mijn route in kaart gebracht

In 8 dagen kun je dus veel zien, natuurlijk moet je keuzes maken, maar ik had niets willen missen. Na deze 8 dagen begrijp ik maar al te goed waarom mensen verliefd worden op Italië! wat een heerlijk land. Ook mijn hart heb je gestolen. Ik kom snel terug. Beloofd!

route-roadtrip-door-toscane-italie

♥ Ben jij ook zo’n fan van Italië & wat vind jij van mijn route van 8 dagen door Toscane? 

Comments 27

 1. Hey Daphne, wat is Italië, mooi he? Even droomde ik weg bij jouw reis door het authentieke Toscane. Heb je je uiteindelijk gehouden aan de bestemmingen die je van te voren had uitgekozen? Ik moet vooral nog terugdenken aan lekker warme bestemmingen als het in Nederland zo koud wordt.

  1. Post
   Author

   Ja Italië is prachtig! Ik heb me inderdaad wel gehouden aan de bestemmingen die ik vooraf had gekozen. Wist alleen niet helemaal hoe ik uit zou komen, dus dacht laat het open. Ook zodat ik de optie had ergens langer te blijven mocht ik dat willen. Uiteraard had ik overal langer willen blijven, maar ik wilde ook gewoon helemaal niet weg haha.

 2. Wat een onwijs gave roadtrip. Wel best een vol programma, maar superleuk! En fijn dat Cinque Terre er ook deel van uitmaakte. Ik vind dat zo’n mooi stukje Italië. Als ik je foto’s zie wil ik zo weer die kant op, al is het maar om beter foto’s te maken dan vorige keer (in 2004 ofzo), haha.

  1. Post
   Author

   Thanks Yvonne! Vol programma, maar goed te doen. Vooral om dat alles op een uur rijden van elkaar ligt zijn de afstanden prima overbrugbaar 🙂 Cinque Terre moest er echt bij vond ik, zo prachtig mooi! En nieuwe foto’s maken is een goed excuus toch 😉

  1. Post
   Author

   Echt? Wat grappig, dacht dat de ‘meeste mensen’ altijd bij Toscane beginnen. Jullie doen het andersom! Safe the best for last misschien 😉

 3. Wat grappig dat je dit jaar ook voor het eerst in Italië bent geweest. Same here! Wij zijn twee weken naar Sicilië geweest, ook prachtig. Toscane staat na ons Sicilië avontuur nu ook in onze belangstelling. Als ik je blog zo lees en de foto’s bekijk, moet Toscane ook een fantastische plek zijn om vakantie te houden!

  1. Post
   Author

   Wat heerlijk! Sicilië lijkt me ook prachtig! We twijfelden ook tussen Toscane en Sicilië, maar uiteindelijk toch gekozen voor Toscane. Daar wilde ik nog nét iets liever naartoe. Maar kom zeker terug voor Sicilië! En jij moet zeker terug voor Toscane inderdaad haha

  1. Post
   Author

   Thanks Dionne! Was goed te doen in die 8 dagen en een hele fijne manier om goed kennis te maken met Bella Italië! Jij ook zo’n fan van Italië?

  1. Post
   Author

   Italië steelt gewoon direct je hart! Whats not to like?! Klopt ik wilde ook heel graag een Fiat 500. Liefst met open dak. Maar dat was teveel gevraagd haha

  1. Post
   Author

   Dank je wel Malou! I love the Fiat too! ❤️ We hebben zelfs een miniatuur gekocht, die staat nu in onze souvenirkast

 4. Jaaaa, leuk, mooi! Ik was vorig jaar maart in de Cinque Terre (het is trouwens Monterosso AL Mare ipv DI Mare, maar dat is niet zo belangrijk) en dit jaar juni in Toscane. Allebei reizen voor mijn blog en hele fijne bestemmingen. In Toscane is zo veel te zien dat ik er graag nog vaker naartoe wil. En de Cinque Terre, tja, die vergeet je nooit meer.

  1. Post
   Author

   Ah wat dom, thanks! Heb het direct aangepast 🙂 Leuk dat je beide hebt ontdekt voor je blog! Zijn mindere bestemmingen haha. Cinque Terre vergeet je inderdaad nooit meer! Zo ontzettend fijn en bijzonder!

  1. Post
   Author
 5. Afgelopen augustus kwam ik voor het eerst in Italië, ik bezocht Milaan dus het binnenland is nog helemaal nieuw voor mij. Die Fiat 500 geeft mij gelijk al een heel Italiaans gevoel 🙂 Ik ben benieuwd naar alle blogs over die geweldige rondreis!

  1. Post
   Author

   Gaaf! Milaan lijkt me ook een toffe stad! Een goed begin van Italië denk ik. Die Fiat 500 hoorde er wat mij betreft ook helemaal bij. Een roadtrip door Italië hoor gewoon in zo’n soort auto ☺️

  1. Post
   Author

   Thanks Christophe! Het gedeelte wat wij hebben gedaan was echt prima te doen met de Fiat 500! Geen moeite met heuvels gehad 🙂 Is nog best een pittig bakkie haha

 6. Een zeer mooie route en fantastische inspiratie voor een toekomstig tripje naar Toscane!
  Heb je tips voor een goed autohuur-bedrijf?

  1. Post
   Author

   Wij hadden de auto gehuurd bij europcar! Dat ging heel gemakkelijk en was ook niet duur. We hadden een Fiat 500 Heb jij al concrete plannen?

 7. Hoi Daphne, wat een gave route/roadtrip. Kun je aangeven hoe lang je in welke plek bent gebleven qua overnachting? Gr Annemieke

  1. Post
   Author

   Hi Annemieke, eigenlijk overal 1 nachtje, behalve in De Chianti regio, daar 2 nachten op dezelfde plek om rust in te bouwen. Omdat de afstanden zo beperkt zijn was het elke dag ongeveer een uurtje rijden van de ene naar de andere plek. Zo hadden we de rest van de dag nog genoeg tijd om activiteiten te ondernemen. Wat je ook zou kunnen doen is op één centrale plek verblijven en dan vanuit daar uitstapjes maken (bijvb. in het wijngebied of tussen Lucca en Florence meer in het binnenland). Zo heb je één uitvalsbasis. Ook erg fijn! Succes met plannen Annemieke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *