Een nieuw reisdagboek met daarin een update over de reis door de Australische Outback

Reisdagboek 7: van Sydney naar Darwin via The Red Centre

Daphne Persoonlijk 16 Comments

Vier weken on the road en al zo ontzettend veel gedaan dat de eerste nacht in Wagga Wagga al mega ver weg lijkt. Toch is de tijd voorbij gevlogen! We ruimen het huis in Sydney leeg en pakken de auto in. Reizen naar de outback en zijn nu in Darwin aangekomen. Tijd voor een nieuw reisdagboek met daarin een update wat we de afgelopen vier weken in Australië deden.

Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin

Op naar de outback

In de outback is het bijna altijd warm overdag. Maar meestal bloedheet. Behalve in de Australische winter, dan zijn de dagen goed te doen. De nachten kunnen daarentegen wel koud zijn. Omdat wij van plan zijn om nogal wat van de outback te zien en veel willen wandelen willen we daar vanuit Sydney zo snel mogelijk naartoe reizen. Hoewel begin september dan net geen winter meer is, blijft het qua weer over het algemeen nog goed te doen. Daarom zetten we vanuit Sydney koers richting de outback. We stoppen onderweg in Wagga Wagga, Mildura & Port Augusta. Voornamelijk om te tanken en te slapen. Pas na Port Augusta voelt het alsof ons avontuur is begonnen. De eerste (echte) stop: Flinders Ranges National Park.

Flinders Ranges National Park

De temperatuur in Flinders is nu nog aangenaam overdag en geschikt om te wandelen. Dit is de voornaamste reden dat we besluiten het park nu aan te doen en niet hoogzomer wanneer we weer op de terugweg zijn naar Sydney en het park weer passeren. In Flinders Ranges rijden we met de auto een prachtige route door het park. We nemen de Bunyeroo en de Brachina Gorge Road. Onderweg komen we langs prachtige lookouts, zoals de Bunyeroo Valley en de Twin Gums Lookout. Mijn favoriet: Razorback Lookout! Ook wandelen we naar Hills Homestead en naar een hoger gelegen uitkijkpunt: de Wangara Lookout.

Razorback lookout at Flinders Ranges copyKangoeroe Flinders RangesHiken door het prachtige Flinders Ranges National Park hoort zeker in de reisupdate

Spookdorpje Farina

Vanuit Flinders Ranges National Park reizen we in noordelijke richting en stoppen we bij de Farina Campgrounds. In de hoogtij dagen woonden er zo’n 300 mensen in Farina. Maar toen in 1980 de oude Ghan spoorlijn sloot vertrokken ook mensen. Wat er nu nog van Farina over is is een soort spookstadje. Ruïnes, bewegwijzering en een klein stukje spoorweg. Op steenworp afstand van dit oude dorpje vind je nu de camping. Een geweldige campsite midden in de natuur. Een plek waar je wandelingen kunt maken en genieten van een geweldige zonsondergang. Een leuke stop voordat we aan de Oodnadatta Track beginnen.

Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin

Oodnadatta Track: van Marree naar Marla

De Oodnadatta Track is één van Australie’s bekendste 4×4 tracks. Dwars door de Australische outback. Je rijdt eigenlijk de route waar de oude Ghan vroeger langs reed. Wij reizen over dit track van Marree naar Marla, met een uitstapje naar Coober Pedy.

Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin

We kiezen voor deze route, omdat dit ons een stuk spannender is dan de snelweg (de Stuart Highway). Daarnaast hebben we een 4×4 en willen we hem ook gebruiken. Onderweg stoppen we op verschillende plekken. Zo zien we in the middle of nowhere een park vol sculpturen, bezoeken we het zuidelijke deel van Lake Eyre en drinken we koffie in het bekende William Creek Hotel. Ook zien we de kleurrijke Breakaways en de Painted Desert. De rotsen lijken inderdaad wel geschilderd. Het kleurenpalet is echt geweldig. En de korte wandeling maakt het gebied nog indrukwekkender.

Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar DarwinEen nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar DarwinEen nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar DarwinEen nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar DarwinEen nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar DarwinEen nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar DarwinEen nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Oodnadatta Track

Ook het Pink Roadhouse in Oodnadatta hebben we bezocht en hadden we, net als heel veel andere mensen, een lekke band en wat autoprobleempjes. Naja een groot probleem. Want er zit namelijk een gat in onze SUB tank waardoor de benzine eruit drupt. Dus in plaats van dat onze Oodnadatta tocht in Marla eindigt moeten we ineens nog door naar Alice Springs. Want een SUB tank fixen kunnen ze niet overal in de outback. Ach gelukkig is Alice Springs maar 450 km vanaf Marla 😉

The Red Centre

Na een onverwachts bezoek aan Alice Springs gaan we, gewapend met nieuwe reserveband en een gefixte SUB tank, alsnog op weg naar the Red Centre! We overnachten 3 nachten in Yulara, de uitvalsbasis voor Uluru-Kata Tjuta National Park. Uluru (Ayers Rock) ligt op zo’n 20 km van Yulara en Kata Tjuta (the Olga’s) 50 km.

Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin

Beide rotsformaties bezoeken we een aantal keren voor zowel zonsopkomst, -ondergang, maar ook om er prachtige wandelingen te maken. Zo wandelen we rond de base van Uluru en wandelen we de Walpa Gorge wandeling en de Valley of the Winds hike in Kata Tjuta. Mijn favoriet: Valley of the Winds! Maar Uluru is de rots die het meeste indruk op de maakte. Want ondanks dat ik al 100 foto’s had gezien van deze rode rots in het echt maakt hij nog zoveel meer indruk! Uluru is echt mega groot. Groter dan de Eiffeltoren in Parijs! En ik vind het echt een magische plek. Hierom en als respect naar de Aboriginals zou ik Uluru nooit beklimmen!

Vanuit Yulara zitten we koers richting Kings Canyon voor nog meer wandelen. Deze keer de pittigste van allemaal: de Rim Walk. Deze wandeling begint met een steile klim naar de rim. Je loopt over een soort rotstrap omhoog todat je boven aan de canyon staat. De rest van de wandeling loop je over de rim. Met uitzondering van de Garden of Eden waarbij je weer een stuk naar beneden, en later weer omhoog, klimt. Een prachtige wandeling met te gekke uitzicht in de canyon.

Via West MacDonnell naar Alice Springs

Via de Mereenie Loop rijden we naar, wat voor mij echt de verrassing was van the Red Centre, West MacDonnell National Park. Of zoals de Ozzies het noemen: the West Macs. We beginnen met een bezoek aan de Gosse Bluff een krater ontstaan door een meteorietinslag. En reizen daarna naar verschillende uitkijkpunten en gorges. Ook maken we een aantal wandelingen. Waaronder de Pound Walk bij de Ormiston Gorge. Een wandeling waar ik vooraf het bestaan niet eens van wist maar zo blij dat ik hem gedaan heb. Want was een geweldige wandeling! De uitzichten onderweg zijn prachtig en je loopt dwars door de bergen en door de vallei van de West Macs. Een ander highlight was de Serpentine Gorge. Naja vooral de lookout. Het was even een klim maar eenmaal boven worden we beloond met wederom een geweldig uitzicht over de bergketen.

Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar Darwin

Back in Alice en op naar het noorden

Na ons bezoek aan the Red Centre is het tijd voor wederom een nieuwe band. Onze reserveband blijkt uitgedroogd te zijn aan de bovenkant (iets met zon) waardoor hij mega snel slijt en onze auto doet hobbelen. Ook slaan we nieuwe voorraden in en tanken we weer voor normale prijzen. Op naar Tennant Creek, met onderweg een bezoekje aan Devils Marbles, en daarna Daly Waters. Beide stops voelen een beetje als een ‘moetje’ onderweg naar het noorden. Hoewel de Daly Waters Pub wel een leuke stop was.

Devils Marbles Een nieuw reisdagboek met daarin een update van de reis van Sydney via de Outback naar DarwinDaly Waters Pub along the way from Sydney to Darwin Daly Waters Pub along the way from Sydney to DarwinSla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reist

In Katherine aankomen en wanneer we de Edith Falls bezoeken voelt het weer als een nieuw avontuur. Wel moeten we even wennen aan het tropische weer. We gaan van zo’n 21 graden in Alice (de laatste en tevens koudste dag) naar 38 graden in het noorden. Ook zijn de nachten niet meer rond de 10 graden, maar 20+. Gelukkig zijn we elke dag moe genoeg en slapen we nog steeds als een zonnetje in onze daktent.

Zwemmen tussen de crocs in Kakadu National Park

Niet alleen is het veel warmer in het noorden. Ook heb je hier meer dodelijke & vervelende dingen. Zoals crocs, stingers en haaien. Zo zijn er in Kakadu bijvoorbeeld best wat plekken waar je niet mag zwemmen in verband met de krokodillen! Op andere plekken mag je dan weer wel zwemmen. Maar toch voelt het een beetje gek omdat je weet dat er crocs niet ver van je vandaan leven. Crocs houden van troebel water, zodat ze je ongezien kunnen besluipen.

Sla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reist Sla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reist Sla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reist Sla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reistSla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reistSla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reist Sla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reistSla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reist

De pools waarin we wél kunnen zwemmen zijn dan ook helder. Gunlom, vooral de natuurlijke infinity pool, en Maguk zijn mijn favoriete ‘plunge pools’. Ook maken we een boottocht over de South Alligator River en zien we zo’n 20 crocs. Sommigen van 2/3 meter en ‘the boss’, een zoutwater krokodil van bijna 5 meter! De schipper doet het geweldig. Hij vertelt niet alleen veel, hij is ook erg grappig. Een absolute aanrader! Ook de rock art in Ubirr en het uitkijkpunt daar zijn echt de moeite waard! Net als Cahills Crossing trouwens. Waar de crocs met hoogtij de ondergelopen weg oversteken in de hoop vis te vangen.

Sla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reistSla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reistSla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reistSla Kakadu zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reistSla Kakadu en de Cahills Crossing zeker niet over als je van Alice Springs naar Darwin reist

Benieuwd naar onze volledige route door Australië? Dit is wat wij tijdens onze roadtrip van 5 maanden willen zien!

Voorbereidingen voor de westkust

Na 5 nachtjes Kakadu is het tijd om naar Darwin te gaan. We hebben inmiddels al zo’n 8.500 km met deze auto gereden en vinden het tijd voor een service beurt. Ook met het oog op de Gibb River Road, een nieuw 4×4 avontuur dat we hierna gaan doen. Een paar nachtjes Darwin dus en dan vervolgen we ons avontuur. Op naar Litchfield National Park en dan via de Gibb naar de Westcoast!

Binnenkort zullen er inhoudelijkere blogposts volgen over mijn ervaringen in Flinders Ranges, de Oodnadatta Track, the Red Centre Way, Uluru-Kata Tjuta National Park en hoe je je kan voorbereiden op de 4×4 avontuur door de outback! De drafts staan al deels klaar, maar ik merk dat camping life en bloggen niet zo goed samen gaan. Het schrijven lukt wel, maar de fotobewerking en het online plaatsen niet. Iets met ‘druk bestaan’ en weinig WiFi. Uiteraard doe ik m’n best zoveel mogelijk van m’n avonturen met jullie te delen! Volg je me trouwens al op Polarsteps? Daar kun je precies zien waar ik uithang en deel ik foto’s van leuke plekjes! En natuurlijk in m’n Instagram Stories!

♥ Naar welk inhoudelijk verhaal ben jij het meest benieuwd?

Comments 16

 1. Wat een avontuur!! Prachtig om te lezen. Wat een afstand hebben jullie al gereisd, 8500 km in 4 weken. Wow! Heerlijk blijven genieten en ik blijf graag meelezen.

  1. Post
   Author

   Zeker weten! Die 8.500 is niet wat we nu hebben gedaan, maar ook al rondom Sydney (gelukkig). Nu zo’n 6.000 denk ik. Nog steeds veel, maar daar ontkom je hier niet echt aan ? We blijven zeker genieten en leuk dat je mee blijft lezen! ?

 2. Geweldig. Wat een verhaal. En wat zien en beleven jullie wat. Kijk wel uit voor die crocs.
  Nog veel plezier. En geniet. Liefs xx

  1. Post
   Author
 3. Wat onwijs veeeeel leuks! The Red Center ziet er zo indrukwekkend uit zeg! Wat hebben jullie daar een toffe hike gedaan! De regenboog bergen zien er ook echt magisch uit. Heel tof! Ik kijk uit naar nog veel meer van dit soort verslagen! Zo leuk!

  1. Post
   Author

   Ja echt hè? Zo afwisselend ook. De Painted Desert was inderdaad gaaf, net als de wandeling daar. Maar de mooiste hike was toch wel de Rim Walk denk ik. En Valley of the Winds was ook heel tof! Eigenlijk alles ?

 4. Heerlijk jullie verhalen te lezen, ????en jullie belevenissen zo werkelijk mee te beleven.
  Je schrijft het zo dat ik denk dat ik de auto zit ha ha ha was dat maar waar.
  Prachtige foto,s
  Geniet van iedere dag ,je neemt het mee voor de toekomst.
  Heel veel plezier en wij volgen en denken aan jullie??????Dikke???

  1. Post
   Author

   Haha leuk om te horen! We beleven inderdaad zo veel. En we hebben nog 4 maanden te gaan. Maar toch gaat de tijd ook weer zo snel dat ik nu al vrees voor hoe snel ze voorbij gaan zijn straks ? Genieten van elke dag dus! Fijne verjaardag van Hendrik vandaag! ?

  1. Post
   Author
 5. Wauw, gaaf weer hoor! Mooie avonturen, al lijkt een lekkende tank me wel voor wat buikpijn te kunnen zorgen 😛 Schitterende foto’s ook weer en die crocs.. wow!

  1. Post
   Author

   Haha ja die lekkende tank was even minder leuk. Maar goed, hoort er allemaal bij. Leer je weer veel van. Na deze trip weten we beide in ieder geval meer van auto’s ?

 6. Wat een avontuur en dan die prachtige verhalen ,Echt leuk om te lezen ,geniet er nog fijn van ,Dikke kus Wessel en Judith

  1. Post
   Author
 7. Toffe reis! Maar loopt die oodnadatta track niet richtig oodnadatta ipv een shortcut naar Cooper Pedy om op de stuart te komen?

  1. Post
   Author

   Ja klopt de Oodnadatta Track loopt van Marree naar Marla. Alleen wij wilden Coober Pedy niet missen, dus hebben een detour genomen en zijn daarna weer terug gegaan naar de Oodnadatta Track. Via de Breakaways en The Painted Desert naar Oodnadatta. Was geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.