Als je Palm Beach bezoekt loop dan zeker naar de top van de heuvel naar de vuurtoren en geniet van dit uitzicht tijdens de winter in Sydney

Reisdagboek 6: weekendtrips, voorbereidingen & winter in Sydney

Daphne Persoonlijk 13 Comments

De laatste persoonlijke reisupdate dateert alweer van 13 mei. In de 8 weken die we inmiddels verder zijn is er, hoewel we nog steeds in Sydney zijn, van alles gebeurd. Het is winter in Sydney, we zijn weekendjes weg geweest en maken al grote stappen voor onze aanstaande roadtrip. Hoog tijd voor een nieuwe update dus. Wat we zoal meemaken hier in Australië ga ik je nu vertellen!

De kliffen bij de Eastern Suburbs zijn echt prachtig

Winter in Sydney

Inmiddels hebben we het zomerse weer echt achter ons gelaten en is het winter in Sydney. Nu is winter in Sydney meer te vergelijken met een hele goede lente in Nederland. Overdag stijgen de temperaturen tot zo’n 15-20 graden en is het goed vertoeven. ’s Nachts daalt de temperatuur tot minimaal zo’n 8 graden boven nul. De meeste dagen verlopen zonnig, maar af en toe hebben we een aantal dagen regen. Grauwe dagen hebben we ook hier in Sydney, maar gelukkig niet weken achter elkaar zoals we dat in Nederland regelmatig hebben. Wel zijn de huizen hier slecht(er) geïsoleerd en hebben we een kacheltje aangeschaft om het een beetje behaaglijk te maken in huis. Een heel fijn kacheltje, waar wij heel blij mij zijn. Alleen wat minder blij met de energierekening van deze maand. Oeps!

Qua werk is er eigenlijk weinig veranderd. Ik werk nog steeds bij Randstad op de afdeling educatie en Marcel nog steeds aan zijn eigen, nieuwe bedrijf. Wel vliegt de tijd voorbij! Zo heb ik er alweer 18 van de 26 weken, die ik hier mag werken op mijn working holiday visum, opzitten. Nog 8 weken en dan zit mijn werktijd er alweer op. Hoewel ik niet kan wachten tot onze roadtrip begint, toch vind ik het ook wel jammer om straks Sydney achter ons laten. Je hebt vrienden gemaakt, je heb je vaste supermarkt, je huisje en je sport waar je 3x in de week naartoe gaat. Je hebt hier toch langere tijd gewoond en een bestaan opgebouwd. Gelukkig komen we aan het einde van de roadtrip (waarover zometeen meer) nog even terug in Sydney en sluiten we onze reis af in de stad die toch wel een speciaal plekje in mijn hart heeft gekregen!

De prachtige kliffen bij South Head

Weekendjes weg vanuit Sydney

Nu lijkt het wellicht alsof ik alleen maar met de grote roadtrip bezig ben, maar dat is niet zo. Natuurlijk kijk ik daar erg naar uit, maar ook de tijd die ik in Sydney heb wil ik, naast de 40 urige werkweek, natuurlijk goed besteden. Zo vertelde ik in het vorige reisdagboek al dat we het budget een beetje zouden loslaten en ook weekendjes weg vanuit Sydney wilden plannen. Hoe zonde is het als je na 7 maanden Sydney nagenoeg niets van de omgeving het gezien. Daarom zijn we er in de afgelopen weken ook een paar keer op uit getrokken en hebben we een paar plekjes rondom Sydney verkend!

Met de trein naar Katoomba

Het eerste weekendje buiten Sydney brengen we door in de Blue Mountains. De vorige keer dat we Sydney bezochten hadden we helaas te weinig tijd om deze bergketen te bezoeken. Maar dit keer brengen we ons eerste weekendje weg daar door en kan ik met eigen ogen zien of de Blue Mountains echt zo indrukwekkend zijn. Voordat ik de Blue Mountains bezoek heb ik namelijk al heel veel foto’s gezien en vraag me af of het ook echt nog indrukwekkend gaat zijn.
 De bekende Three Sisters mag je zeker niet missen als je de Blue Mountains vanuit Sydney bezoektDe uitkijkpunten bij de Blue Mountains zijn prachtig tijdens de winter in Sydney De uitzichten over de Blue Mountains zijn in het echt nog mooier dan op foto's Ook tijdens de zonsondergang zijn de kleuren in de Blue Mountains prachtig

We nemen de trein vanaf Bondi Junction naar Katoomba en lopen vanuit daar naar de Three Sisters. Het bekendste uitkijkpunt over de vallei: Echo Point! Doordat dit het populairste uitkijkpunt is zijn we zeker niet de enigen. Uiteraard niet zonder reden, want het uitzicht is prachtig! Toch zijn we niet zo dol op al die toeristen, Aziaten met selfiesticks en wannabe fotografen gewapend met zoomlenzen en besluiten we snel naar het visitor center te gaan en een wandelroute te kiezen. De bergen in. Weg van de drukte. Een goede keuze, want des te verder we van het Echo Point af lopen, des te rustiger het is. De wandeling naar beneden de vallei in is best pittig, maar de uitkijkpunten onderweg en de prachtige kleuren in het bos maken veel goed. Ook kan ik je nu met zekerheid zeggen dat de Blue Mountains in het echt nog zoveel mooier zijn dan op de foto’s!

De Blue Mountains is de ideale plek voor een weekendje weg vanuit tijdens de winter in SydneyBij de Blue Mountains vind je ook prachtige watervallen

Walvissen spotten bij Jervis Bay

Het volgende weekendje weg gaat naar Jervis Bay! Deze keer mogen we de auto van Rolf & Jorieke lenen als zij op familiebezoek in Nederland zijn. Op nog geen 3 uur rijden van Sydney vind je Jervis Bay. Een grote baai, de thuisbasis van een grote groep dolfijnen, en een paar van de witste stranden van Australië! Maar de voornaamste reden waarom wij in deze periode naar Jervis Bay gaan zijn de enorme bultrugwalvissen die van Antarctica naar het warme noorden migreren. Ze cruisen hierbij voor de kust van Australië langs en zijn hier, door de gunstige ligging van Jervis Bay, perfect te spotten.

De stranden van Jervis Bay zijn witter dan wit en lekker rustig in de winterDe stranden bij Jervis Bay zijn ontzettend wit De winterperiode is ideaal voor het spotten van dolfijnen in Jervis Bay In Jervis Bay leven dolfijnen die je gemakkelijk kan spotten

Naast dat we enorm genieten van de mooie, witte stranden en de rust in de natuur maken we natuurlijk ook een walviscruise. Terwijl we de haven uitvaren spotten we onderweg een hele groep dolfijnen en is de cruise wat mij betreft al geslaagd! Toch hoop ik natuurlijk ook op walvissen, maar je weet nooit of je geluk gaat hebben. En of we geluk hebben! We zijn de haven nog niet uit of de eerste bultrugwalvissen worden al gespot! Eerst zwemmen ze nog rustig in noordelijke richting, maar na verloop van tijd worden ze actiever. De eerste walvis springt op uit het water de lucht in voordat hij met een enorme plons weer in het water komt. En nog een keer. En weer! Wel 8 keer! Elke keer krijg ik kippenvel: wat een bijzondere ervaring!

De winterperiode is ideaal voor het spotten van walvissen in Jervis BayDe winter is een ideale periode voor het spotten van walvissen in Jervis Bay De winterperiode is ideaal voor het spotten van bultrugwalvissen in Jervis Bay

Op naar Palm Beach

Van de walvissen in Jervis Bay gaan we naar Palm Beach. Op ongeveer een uur rijden van Sydney vind je een van de bekendste stranden van Australische televisie. Palm Beach is zo bekend omdat de serie ‘Home and Away’ hier wordt opgenomen. Geen idee of het jou iets zegt, maar hier is het ontzettend populair. Het ‘GTST’ van Australië zeg maar. Daarnaast heeft het strand de vorm van een palm en is het een heerlijke plek voor een weekendje (of dagje) weg. Het strand is fijn, net als de lunch bij The Boat House, maar wat je zeker ook niet mag overslaan is de klim naar de vuurtoren. In zo’n 15 minuten sta je boven en heb je geweldig uitzicht over het strand, de kliffen en kun je (als je mazzel hebt en in het juiste seizoen bent) walvissen spotten!

Als je Palm Beach bezoekt loop dan zeker naar de top van de heuvel naar de vuurtoren en geniet van dit uitzichtMet vriendlief op de heuvel van Palm BeachAls je Palm Beach bezoekt loop dan zeker naar de top van de heuvel naar de vuurtorenOp Palm Beach kun je heerlijk lunchen bij de Boat HouseHeerlijk in de zon bij Palm Beach en dat in de winter in Sydney

Voorbereidingen voor de roadtrip door Australië

Hoewel het nog 8 weken duurt voordat de roadtrip gaat beginnen zijn de eerste voorbereidingen getroffen. Zo zijn we ver in de onderhandelingen en hopelijk vanaf volgende week trotse eigenaar van een hele mooie Toyota Landcruiser Prado! Deze 4×4 gaan we ‘kampeer-proof’ maken door er een daktent op te zetten. Zo kunnen we, net als tijdens onze geweldige reis door Namibië en Botswana op het dak van onze auto slapen. Ook willen we een luifel (met muskietennet) en led-verlichting op de auto bouwen en de binnenkant voorzien van een ladenblok en een koelkast. Hierna zal de Toyota helemaal roadtrip proof zijn en ready voor een trip door Australië van 5 maanden.

Om je een idee te geven van de route die we willen afleggen heb ik bovenstaand kaartje gemaakt. Uiteraard niet de precieze route voor onze 5 maanden, maar het geeft wel een globaal beeld. Nadat ik klaar ben met werken willen we zo snel mogelijk van Sydney naar de Outback rijden. Dit omdat het in september nog relatief koel in de Outback is (lees zo’n 30 graden i.p.v. 40). Na de Outback reizen we door naar het noorden. Uiteraard bezoeken we onderweg de verschillende parken rondom Darwin en zakken we via de Kimberleys af naar Broome. Vanwaar we naar Perth rijden. Via de zuidkust rijden we via Adelaide en the Great Ocean Road naar Melbourne. Daar pakken we de boot naar Tasmanië en na een paar weken op het eiland pakken we de boot terug om vanuit Melbourne weer langzaamaan terug naar Sydney te reizen. Uiteraard is dit een hele summiere omschrijving van de plannen en nemen we overal lekker de tijd.

♥ Hoe gaat het met jou? Ook denk ik dat jullie heel veel tips voor mij hebben, dus SHOOT! Welke plekjes mogen wij volgens jou nou echt niet overslaan?

Comments 13

 1. Hoi. Het is en blijft een belevenis. Wat niemand jullie weer afpakt.
  Geniet nog maar lekker. ??
  Groetjes en knuffels van ons??

  1. Post
   Author

   Dat is helemaal waar Ria! We maken er een onvergetelijk jaar van ? Hele dikke kus en knuffels terug. Ook voor Bull & Wodka ??

  1. Post
   Author

   Thanks Mark! Gaat zeker goed komen. Zaterdag gaan we de auto bekijken en hopelijk direct meenemen. Super spannend. Hoop dat alles goed gaat haha ?

 2. Super leuk jullie verhaal te kezen en gaaf wat jullie gedaan hebben afgelopen weekenden???? maar vooral wat jullie gaan doen?
  Ja een Toyota Prado TOP?? was altijd onze wens in ZA maar onze Toyota Fortuner was en is ook super met de rooftent .
  Ga genieten en zien uit naar jullie volgende verslag. Dikke Hug van ons twee.

  1. Post
   Author

   Thanks Hendrik & Ina! Ja we kijken er erg naar uit. Vooral ook leuk om de auto helemaal om te bouwen tot een backpackerauto en klaar te maken voor de roadtrip. Ook leuk dat jullie in Zuid Afrika ook een Toyota hebben! Zijn goede & betrouwbare auto’s. Dus we hopen op een voorspoedige reis ? Dikke kus terug! ?

 3. Ziet er fantastisch uit hoor! Wauw. Lijkt me ook heel gek om vrienden te maken en dan weer weg te gaan, dat is ook wel een beetje de downside van reizen denk ik, vooral als je alleen zou gaan. Ik ben trouwens vooral naar de oostkust gegaan dus heb geen tips voor je voor jouw route, mocht je wel iets in die kant doen, laat maar weten.

  1. Post
   Author

   Thanks Evelyn! Klopt die dingen horen bij reizen of (relatief) kort ergens wonen. Oostkust is prachtig, gaaf dat jij daar ook was. Deze keer focussen we ons op de rest van het land, dus geen oostkust. Maar lief dat je meedenkt! ?

 4. Hoi vakantiegangers ,Wat weer een mooi verhaal om mee te genieten ,En prachtige foto,s.Leuk dat jullie het zo mooi hebben .Geniet ervan mooie herinnering .Groejes Wessel en Judith ???

  1. Post
   Author

   Leuk dat jullie weer met ons meereizen! We maken er wat moois van en kijken uit naar de rest van de reis! Groetjes daar! ??

  1. Post
   Author
 5. Pingback: Route Melbourne naar Sydney: een roadtrip van 24 dagen - Daphnedevries.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.