Reisdagboek de bamboehutjes van Khao Sok

Reisdagboek 2: van de Thaise jungle in Khao Sok naar de hippies in Pai

Daphne Persoonlijk 32 Comments

Wat vliegt de tijd! Inmiddels is mijn vorige reisdagboek alweer een kleine maand geleden en is onze tijd in Thailand al bijna ten einde. Grote kans dat als jij dit leest wij al in Australië zijn aangekomen! Hoog tijd voor een nieuw reisdagboek! Dit is wat we na Koh Lanta allemaal deden!

Reisdagboek Khao Sok National Park met haar prachtige kalksteen kliffen

De jungle van Khao Sok National Park

Het vorige reisdagboek schreef ik vanuit Khao Sok National Park. Naja, niet het nationale park zelf, want daar hebben ze nog nooit gehoord van WiFi, maar vanuit het gelijknamige dorpje vlakbij het nationale park.

Vanuit Koh Lanta zijn we met de minibus naar Khao Sok vertrokken. Een perfect voorbeeld van een rit die in vier uur kan, maar met de verschillende stops, wachten op niets, zesenhalf uur duurt. Gelukkig hebben we deze dag verder geen programma, op een olie-massage na dan! Zo fijn (en goedkoop ook!) die massages in Thailand.

Reisdagboek met de longtailboot door Khao Sok National ParkReisdagboek de mooie natuur van Khao Sok National ParkReisdagboek met de kano over het meer in Khao Sok National Park

De komende twee dagen gaan we het nationale park in. Samen met tien anderen en onze mega blije gids M. vertrekken we vroeg in de ochtend naar het park. In de haven betalen we parkfee en gaan met z’n allen op een longtailboot. Zo varen we geruime tijd rond over het Cheow Lan Lake en genieten in alle rust van de geweldige natuur. Khao Sok is zó anders dan de rest van Thailand. In één van de oudste regenwouden van onze planeet torenen de kalkstenen kliffen hoog boven het meer uit. Vind je unieke flora en fauna, met verschillende soorten apen, vogels en zagen we zelfs waterbuffels. Kun je uitzichtpunten bekijken, naar een waterval klimmen en verschillende grottenstelsels bekijken.

Reisdagboek Khao Sok National Park Reisdagboek de zonsopgang in Khao Sok National ParkReisdagboek de bamboehutjes op het meer van Khao Sok National Park

Maar iets wat je zeker moet doen in Khao Sok National Park, is overnachten op het meer! Ik geef toe de bamboehutjes zijn primitief! Zo groot als een bezemkast en ingericht met slechts twee dunne matrasjes, twee kussens en twee dekentjes. That’s it! Máár dat doet er eigenlijk helemaal niet toe, want je slaapt midden in het park, op het meer! Als je ‘s ochtends je hutje uitkomt en de zon ziet opkomen ben je die gebrekkige nacht in no time vergeten. Deze plek is magisch!

Op naar het relaxte Koh Tao

Tijdens onze wereldreis hebben we geen bezoek gebracht aan de eilanden in de Golf van Thailand. Deze keer gaan we wél die kant op. Wat ons betreft wordt het één van de drie eilanden: Koh Samui, Koh Phangan of Koh Tao. Op die manier kunnen we één eiland goed bekijken en naast reizen ook vast beginnen met wat werken (en schrijven voor de blog). Koh Samui valt al snel af, omdat we het idee hebben dat dit eiland te toeristisch is en qua sfeer minder bij ons past. Voor wat Koh Phangan betreft weten we het niet echt, maar omdat Koh Tao ons direct aanspreekt besluiten we voor dit eiland te kiezen. En dit blijkt een goede keuze!

Het mooie strand Sairee Beach op Koh Tao De mooie strandjes van Koh TaoVerse ananas op het strand van Koh Tao

Koh Tao is het meest noordelijk gelegen eiland van de drie en bereiken we in zo’n acht uur. Eerst met de minibus naar Surat Thani, dan met de grote bus naar de Donsak Pier en daarna nog door met de snelle ferry. Een lange reisdag, maar daarmee zijn we wel weer in een totale andere wereld.
Koh Tao sunset Sairee Beach op Koh Tao

Op en rondom Koh Tao is van alles te doen. Het staat bekend om de vele goede duikspots en is dé plek om goedkoop je Padi Open Water te halen. Wat je ook veel ziet op Koh Tao zijn mensen met ledematen in het verband. Ik gok dat zeker één op de tien hier wel met kneuzingen of schaafplekken vandaan komt. Koh Tao is een compact eiland en erg leuk om per scooter te verkennen, het grootste nadeel is alleen dat de meeste wegen belabberd zijn. Zandwegen met vele gaten, grind en grote hoogteverschillen maken dat veel (onervaren) scooteraars onderuitgaan.

Koh Tao ontdekken vanaf het viewpointKoh Tao ontdekken met de scooter

Uiteraard weerhield dit ons er niet van om ook gewoon een scooter te huren en het eiland te gaan ontdekken. Als je gewoon je verstand gebruikt en voorzichtig doet kom je een heel eind, dachten wij zo. En dat bleek, want we zijn ongeschonden uit de race gekomen. Wel hebben we prachtige plekken op het eiland ontdekt als verschillende viewpoints waaronder het John Suwan Viewpoint & het Mango Viewpoint. Verder hebben we voornamelijk langs de stranden gescooterd, waar je irritant genoeg zo ongeveer voor elke baai moet betalen! Zo betaal je voor Freedom Bay 50 baht per persoon, moet je om op Shark Bay te komen via een resort gaan (bv. Haad Tien Beach Resort) en dat kost 100 baht. En Aow Leuk (ik vond het hier minder leuk) kost ook 100 baht per persoon, dan krijg je er wel een drankje bij. Wij verblijven aan (het einde van) Sairee Bay in een super leuk, kleinschalig resort en daar is het gelukkig gratis (met ligbedjes en al).

Koh Tao uitzicht vanaf Jonh Suwan Viewpoint Schommelen bij het mango viewpoint Koh Tao Nang Yuan Island nabij Koh Tao Nang Yuan Island gezien vanaf het viewpoint nabij Koh Tao Prachtig lang wit strand van Sairee Beach op Koh Tao

Naast scooteren (en natuurlijk zonnen op ons ligbedje) hebben we ook een snorkeltour rond het eiland gedaan. We bezochten verschillende baaitjes en zagen tijdens het snorkelen, in Shark Bay, vijf rifhaaien, een barracuda, een pijlstaartrog en heel veel vissen. Oh ja, en een kotsende Aziaat, altijd feest! Deze snorkeltrip vonden we eigenlijk wel genoeg en besloten niet meer te gaan duiken (want relatief duur en we ‘moeten’ nog een jaar naar Australië, dus beetje sparen). Ook bezochten we het naastgelegen Nang Yuan Island. Drie kleine eilandjes met elkaar verbonden via een parelwit strand. Vanaf het uitkijkpunt heb je zicht op alle drie de eilandjes en het strand. Van boven ziet het er nog mooier uit! Een pareltje!

Terug naar het noorden van Thailand

Na Koh Tao kwam voor ons de grote vraag; what’s next! We hadden al wel door dat op de eilanden minder gewerkt zou (kunnen) worden en waren ook wel even toe aan iets anders. We kozen daarom voor noord Thailand! Terug naar Chiang Mai en Pai waar we tijdens onze wereldreis in 2013 ook (even) geweest waren. Alleen op magische wijze hadden we maar weinig van ons onthouden. Afgezien van dat het leuk was!

Doen in Chiang Mai - de ommuurde stad

Toen we in onze dagboekjes van de wereldreis keken zagen we al snel waarom we maar zo weinig herinneringen hadden aan Chiang Mai en Pai, we waren er namelijk veel te kort! Geen tijd om alles goed te bekijken in Chiang Mai en (grotendeels) regen in Pai. Deze keer moest beter, daarom boekten we acht nachten in Chiang Mai en vijf in Pai. Genoeg tijd om op ontdekking te gaan, te werken aan de blog en aan ons nieuwe ‘side-project’. Daarover later meer, maar ik kan je al wel zeggen dat de beste ideeën op reis ontstaan! 😉

Doen in Chiang Mai - Ga tempels bekijken en bekijk de Wat Chedi Luang Doen in Chiang Mai - met de scooter naar Doi Suthep langs de waterval Doen in Chiang Mai - Bekijk de tempel Wat Chedi Luang

Chiang Mai is de tweede stad van Thailand, maar in vele opzichten zó anders als Bangkok! De sfeer is erg relaxt en door de hogere ligging koelt het er ‘s avonds lekker af. De lange broek kan dus uit de tas 😉 In Chiang Mai werken we aan de blog en ons project, maar gaan we ook op ontdekking. Zo bekijken we veel verschillende tempels in de stad, maar ook de Wat Phra Doi Suthep, waar we naartoe scooteren. Naast de tempel bezoeken we op de heuvel ook de paleistuin, een lokaal dorp en een waterval. Ook vliegen we door de jungle aan een zipline en verzorgen we olifanten in een sanctuary. Deze keer genieten we écht van Chiang Mai.

Nieuwsgierig geworden over Chiang Mai? Lees ook: Doen in Chiang Mai: activiteiten die je niet mag missen in Thailand!

Doen in Chiang Mai - Ziplinen met Eagle Track Zipline door de Thaise jungle

Back in time in Pai

Nadat we de vorige keer bijna alleen maar regen hebben gehad in Pai, zijn we nu erg blij met de strakblauwe hemel en zonnige dagen. Wel zijn de nachten hier nu ‘koud’ (want; Thaise winter), dus kan de jas inmiddels ook uit de tas 😉

De omgeving van Pai verveelt nooitPai is ontzettend veelzijdig Kijk die mooie kleuren rondom Pai

Ik was al verliefd geworden op Pai, maar ook deze keer sta ik weer versteld van de prachtige omgeving rondom Pai. Groene rijstvelden, prachtige slingerweggetjes door de bergen en mooie uitzichtpunten. Grotten, watervallen en hotsprings. Maar ook de geweldig mooie Pai Canyon! Er is zo ontzettend veel te zien rondom Pai dat ik blij ben dat ik er weer ben en dit nu in alle rust kan ontdekken!

Mooie witte boeddha in Pai Thailand Met een bootje door de Tham Lod Cave rondom Pai Het einde van de grot is werkelijk prachtig De prachtige omgeving van Pai Thailand De Pai Canyon vind je in de prachtige omgeving van Pai ThailandDe mooie Pai Canyon in Pai ThailandDe hotsprings in de buurt van Pai zijn heerlijk warm

What’s next!

Op het moment van schrijven zit ik in de nachtbus van Chiang Mai naar Bangkok. Vanochtend zijn we met de minibus vanuit Pai vertrokken en later vanmiddag door naar Bangkok. In Bangkok blijven we nu maar één nachtje en dan is het tijd om Thailand (boe-hoe) te verlaten en gaan we naar SYDNEY! Hoewel we hier toch bijna 1,5 maand zijn geweest, is de tijd voorbij gevlogen. Ondanks dat ik enorm uitkijk naar ons Australië avontuur zal ik die Pad Thai’s, de lieve mensen met hun eeuwige glimlach en vrolijke ‘Sawadee Khrup/Ka’ toch ook zeker wel missen! Maar ik weet zeker, dit was niet mijn laatste keer in Thailand!

♥ Wat deed jij de afgelopen maand? Heb je jouw goede voornemens alweer de deur uit gedaan?

Comments 32

 1. Wat een mooi avontuur zo met zen 2tjes. Leuk om te lezen En met geweldige mooie foto’s Veel plezier in geniet met jullie volgende stap Super ?????

  1. Post
   Author

   Dank je wel Lidy! Leuk weer wat van je te horen! We vermaken ons inderdaad erg goed hier! Nu aangekomen in Sydney! Tijd voor het nieuwe avontuur! ?

 2. Wat weer een prachtig verhaal en mooie foto’s. Heb het weer uitgeprint voor Oma zodat ze het in alle rust kan lezen.

  1. Post
   Author

   Dank je mam! Wat fijn dat je het verhaal weer hebt uitgeprint hebt voor oma. Dan kan ze ook weer meelezen! Top! Xx

 3. Hoi,
  Prachtig???? Wat leuk om weer alles te lezen van jullie.
  En wat mooie foto’s super.
  Wat beleven jullie toch veel, we genieten van jullie verhalen .
  En blij dat jullie er ook zo van genieten.
  Wij kunnen niet altijd jullie verhalen lezen want we gaan zelf weer op reis door ZA en hebben dan niet altijd WiFi maar als het er wel is dan halen we jullie verhalen wel te voorschijn. Heel veel plezier.. ???

  1. Post
   Author

   Leuk om weer wat van jullie te horen en fijn dat jullie zo met ons mee leven. Snap dat dat wat lastiger is als jullie zelf ook op pad zijn. Heerlijk dat jullie weer door Zuid Afrika aan het reizen zijn. Wat staat er nu op de planning? Lekker genieten!! Xx

  1. Post
   Author

   Thanks Manno! Leuk dat je mijn belevenissen weer gevolgd hebt! Heb jij nog leuke dingen gedaan afgelopen maand?

   1. Hoi Daphne, Afgelopen maand weinig gedaan ivm drukke werkzaamheden. Altijd leuk om je te volgen, je reiservaringen etc etc…Vooral Azie vind ik leuk om te volgen. In het verleden had ik veel rond getrokken in Cuba, Brazil, Mexico…gewoon er heen gaan met rugzakkie en kijken waar je dan terecht kwam. Mooie ervaringen. Azië vind ik ook mooi, ook omdat mijn roots daar is. Namelijk de Molukken (eilandenarchipel in Indonesia). Verder heb ik nog geen plannen voor dit jaar….We zien wel!!! veel plezier aldaar……

    1. Post
     Author

     Wat leuk dat je roots op de Molukken liggen. Kan me wel voorstellen dat Azië dan een speciaal plekje in je hart heeft. Cuba, Brazilië en Mexico moet ik nog zien. Op Rio en de Iguazu Falls na heb ik er nog niets van gezien. Lijken me bijzondere plekken. En jouw vakantieplannen volgen vast vanzelf. Soms heb je geen plannen en voor je het weet staan er weer mooie dingen gepland! 🙂

     1. Post
      Author
 4. Wat vond ik het heerlijk om dit reisdagboek van je te lezen! In combinatie met je mooie foto’s waande ik me helemaal in Thailand! Ik ga zeker ook je tips onthouden want wij hopen daar tegen 2019 toe te komen! Ik wens je veel plezier toe in Australie (bezoek zeker de Blue Mountains bij Sydney, was een van m’n favoriete plekjes Down Under!).

  1. Post
   Author

   Wat super leuk om te horen Cynthia! Ik hoop met je mee dat je in 2019 naar Thailand gaat, het is daar zo fijn! Lekker eten, lieve mensen en zoveel moois! En alles is gemakkelijk te regelen en te bereizen. Ja, Blue Mountains staan op de lijst! Vorige keer niet geweest, dus deze keer gaan we zeker! Lijken me prachtig!! Love mountains! ??

 5. Wauw, dat ziet er tof uit! Pai lijkt me helemaal fantastisch, goed dat jullie nog zijn terug gegaan. En Sawadee Khrup blijft toch wel heel leuk om te zeggen he. Heel veel plezier in Australië!!

  1. Post
   Author

   Thanks Sanne! Was zelf ook echt heel blij om terug te zijn, de vorige keer hadden we echt te weinig gezien. Dit keer bewust veel tijd ingepland en echt genoten. Zo fijn! Thanks, we gaan ons zeker vermaken in Aussie 😉

 6. Wat een fijne Thailand foto’s! Khao Sok ziet er heel gaaf uit, lekker mysterieus 🙂 En het noorden is inderdaad geweldig, ik vond de ronde route bij Chiang Mai erg leuk en als je wat verder van de stad bent is het een stuk rustiger 🙂 Veel plezier in Australië!

  1. Post
   Author
 7. Wat een heerlijke blog! Ik ben weer helemaal in de Thailand modus nu, kan niet wachten tot wij er zelf ook weer naar toe gaan. Dat sanctuary bij Chiang Mai in de buurt ben ik ook geweest. Hoe is het daar nu? Ik ben wel benieuwd naar je side project! Bij mij komen de beste ideeën ook altijd op reis 🙂

  1. Post
   Author

   Thanks Britte! Kan me voorstellen dat je niet kunt wachten tot je terug gaat. Thailand is ook gewoon altijd een goed idee 😉 Qua sanctuary vond ik het lastig eentje te kiezen. Je leest over de meeste wel goede verhalen, maar vraagt je toch af of het ook echt allemaal zo positief is als de toeristen er niet zijn. Ik had wel het idee dat degene waar wij waren wel goed voor de dieren is 🙂

  1. Post
   Author

   Leuk dat je een berichtje stuurt Margot! 🙂 Ja klopt, veel natuur dit keer en niet alleen strand haha. En we gaan er zeker wat moois van maken in Australië. Weer een hele andere ervaring!

 8. Wat een heerlijk eilandleven, mooie foto’s! Ook fijn dat jullie nu meer tijd hadden in Chiang Mai en Pai. De foto’s van het verzorgen van de olifanten op Insta Stories zijn werkelijk prachtig. Nu wil ik ook terug 🙂 Ik kijk uit naar jullie volgende verslag met avonturen uit Australië. Leuk dat je weer dagboeken maakt!

  1. Post
   Author

   Thanks Marcella! Echt heel fijn dat we de tijd hadden in Chiang Mai en Pai, daardoor konden we echt lekker rustig genieten van al het moois. Daar hadden we de vorige echt geen tijd voor. Kan me voorstellen dat jij ook terug wilt nu 😉 En de Aussie verhalen en dagboeken blijven komen 😉

  1. Post
   Author

   Dank je Janet! Heb jij ook door Thailand gereisd? Wat vond je het mooiste? En ik ben blij weer terug te zijn in Ozzie! ?

 9. Heerlijke foto’s! Ik krijg meteen zin om naar Koh Tao te gaan!
  Acht nachten in Chiang Mai vind ik wel echt heel veel! Op de een of andere manier had Chiang Mai het voor mij niet. Pai juist wel ja!

  1. Post
   Author

   Nee, geen fan van Chiang Mai? Ik vind het echt prima daar! Zou daar ook wel tijdelijk kunnen wonen! Fijne sfeer, goedkoop en prima voorzieningen 🙂 Pai daarentegen vond ik prachtig mooi, maar zou daar niet langere tijd willen verblijven. Toch teveel hippie dan ?

 10. Ik ben benieuwd naar jullie project!

  Wat heb ik genoten van jullie foto’s van Thailand. Ik ben zelf nog altijd het in het zuiden geweest… de zee ziet er prachtig uit.

  1. Post
   Author

   Project info volgt later Jenny 😉 Maar leuk dat je al nieuwsgierig bent! Thailand is heerlijk, kan het zuiden ook zeker aanraden 🙂

  1. Post
   Author

   Zeker, better safe dan sorry toch 😉 Australië bevalt erg goed. Heel raar, voelt ineens niet meer alsof ik op reis ben, maar gewoon alsof ik hier woon. Heel chill. Ik hoef niets meer.. Dus lekker rustig aan doen. Alle activiteiten komen wel weer. Eerst maar eens op zoek naar een baan 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.