Wat te doen in Kroatie? Ga raften op de Kupa Rivier in Kroatië

Raften in Kroatië: trotseer de Kupa rivier

Daphne Kroatië Leave a Comment

Houd je wel van een beetje avontuur tijdens jouw vakantie in Kroatië? Ga raften in Kroatië en trotseer de Kupa Rivier in het noorden van het land. Peddel in een opblaasbare rubberboot stroomafwaarts terwijl de diepe, groene canyons en aan je voorbij trekken. Wat mij betreft is raften een uitstekende activiteit om de fantastische Kroatische natuur te ontdekken. 

Raften in Kroatië: trotseer de Kupa rivier

Raften op de Kupa Rivier in Kroatië

In de prachtige regio Gorski Kotar vormt de Kupa Rivier de natuurlijke grens tussen Slovenië en Kroatië. Met zijn 296 km is de Kupa de langste rivier die ontspringt en eindigt in Kroatië. Vlakbij het kleine plaatsje Brod na Kupi worstelt de Kupa Rivier zich door de beboste St. Ana kloof en is het water nog wild, schoon en glashelder. De verschillende stroomversnellingen onderweg zorgen ervoor dat je hier geweldig kunt raften. 

Wanneer kun je raften in Kroatië?

Raften op de rivier de Kupa is mogelijk bij hoog water, wat gebruikelijk is in de lente als de sneeuw is ontdooid. Maar ook in de herfstmaanden en na hevige regenval. In de zomermaanden kun je ook raften in Kroatië. Wel is de ervaring anders en zul je harder moeten werken wanneer het waterpeil laag is, dan wanneer het waterpeil hoog is. 

Zo worden er wanneer het waterpeil hoog grote opblaasbare raftingboten met plek voor 10 personen gebruikt en vaar je bij een lage waterstand in een 2-3 persoons kano of kajak. Doordat je met laag water gaat raften in een kleinere boot is de ervaring vergelijkbaar. Nu moet ik er wel bij zeggen dat wij gingen raften op een moment dat het water wel héél laag stond, wat ervoor zorgde dat we hard moesten werken en (wat vaker) vast kwamen te zitten op de rotsen. Het voordeel van raften tijdens de warmere maanden is dat je heerlijk kunt zwemmen en zonnen op de kiezelstranden langs de oevers van de rivier de Kupa. 

Ook leuk: 12x wat te doen tijdens je vakantie in Dalmatië!

Wat heb je nodig om te raften?

Om te raften heb je allereerst een raft nodig. Ook heb je de juiste uitrusting nodig zoals een peddel, helm, reddingsvest, neopreenpak (lang of kort, afhankelijk van het weer) en -laarzen. Samen met een ervaren gids ga je op pad en zal je de Kupa Rivier in Kroatië per raft trotseren. Voordat je te water gaat zal de gids je tips geven hoe je het beste kunt peddelen, wat handig is qua plek in de boot en waar je om moet denken zodat je veilig op pad kunt.

Voor wie is rafting en wat kost raften op de Kupa Rivier?

De Kroatische rivieren vallen niet in de categorie van extreem gevaarlijke rivieren en de stromingen zijn gecategoriseerd van lichte tot gematigd zware. De moeilijkheidsgraad varieert dan ook van I-III. Deze rafting is bedoeld voor iedereen, van gezinnen met kinderen tot echte avonturiers. Ik boekte mijn avontuur bij Gorski Tok en betaalde 280 Kuna (€40,- in sept 2021) per volwassene. Kinderen zijn voordeliger.

Hoe bereik ik Brod na Kupi?

Het plaatsje Brod na Kupi is een populaire plek voor rafting excursies en vind je op een uur rijden van de stad Rijeka. Je kunt als dagtocht raften in Brod na Kupi, maar ook overnachten in de regio Gorski Kotar. Zelf heb ik Fužine gekozen als uitvalsbasis voor dit gebied. Naast het raften heb ik ook verschillende wandelingen in ‘het Zwitserland van Kroatië’, zoals deze regio ook wel genoemd wordt, gemaakt. 

Meer Kroatië tips? Dit zijn de 15 mooiste bezienswaardigheden in Kroatië en ga wandelen in Istrië in het Ucka Nature Park!

Risnjak National Park: wandelingen, tips en bezienswaardigheden

Tip! Heb je na het raften nog zin in een leuke wandeling? Rijd dan door naar het Risnjak National Park, de plek waar de rivier de Kupa ontspringt. Je wandelt in zo’n 1,5 uur langs de rivier, met af en toe een klimmetje, naar Izvor Kupe: de magische, turquoise gekleurde bron van de Kupa Rivier. Deze fascinerende bron droogt nooit op en is één van de diepste bronnen in heel Kroatië!

♥ Heb jij al eens geraft? Zou jij ook gaan raften in Kroatië en de Kupa Rivier willen trotseren? Ik vond het een super leuke activiteit om te doen in Kroatië!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.