Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Provincie Groningen: op ontdekking rond het Lauwersmeer

daphne Europa, Nederland 8 Comments

Na al mijn verre reizen merk ik dat ik ook steeds meer behoefte heb aan reizen dicht bij huis. Fijne, korte tripjes. Plekken waar ik binnen een paar uur ben en na een paar dagen weer helemaal relaxt vertrek. Zo bezocht ik zopas een gebied in het noorden van Nederland: het Lauwersmeer. Een heerlijke plek in de kop van Groningen waar prachtige natuur, landerijen, boerenland en de Wadden samen komen. Ik neem je mee op ontdekkingsreis in de provincie Groningen.

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Op pad in Provincie Groningen: ontdek het Lauwersmeer

Fietsroute Kiek over Diek

In het Lauwersmeergebied vind je veel verschillende fietspaden. Deze brengen je naar de meest bijzondere plekjes en prachtige uitzichtpunten. Wat dacht je van een rondje om het Lauwersmeer, de Molenaarsroute of een Rondje Pieterburen. Zelf fietste ik een deel van de 90 kilometer lange Kiek over Diek route. Deze fietsroute verbindt het Lauwersmeer en de Dollard met elkaar en loopt dwars door het Waddengebied. 

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Wil je jouw fietsroute uitbreiden? Let dan op de TOPS die je onderweg tegenkomt. Een TOP is een Toeristisch Overstappunt. Deze bewegwijzering zorgt ervoor dat je niet verdwaalt en gemakkelijk op de mooiste plekjes in de provincie komt.

Meer lezen over Groningen: 10 redenen waarom jij naar Groningen moet!

Wadlopen van Brakzand naar Schiermonnikoog

Het Waddengebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en mag je zeker niet overslaan als je in Noord-Nederland bent. Je kunt het gebied vanaf de boot bekijken, maar dichterbij het wad dan tijdens een wadlooptocht kom je niet. Met eigen ogen ervaar je de weidsheid van de Waddenzee. Karakteristieke wolkenpartijen. Water, slib en zand dat heen en weer stroomt. Vogels die aan de hemel vliegen en zeehonden die af en toe hun kopje boven water uit steken. 

Een goede gids bij de oversteek is essentieel. Ik maakte de tocht naar Schiermonnikoog en werd begeleid door Wadlopers Jan en Marjan. Je wordt met de boot naar de zandplaat gebracht om vervolgens in zo’n 3,5 uur naar het eiland te lopen. Van zandplaat ‘Brakzand’ loop je ongeveer 13 kilometer over de zeebodem voordat je op Schiermonnikoog aankomt.

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie GroningenOp ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Tips voor wadlopen

Soms loop je over blootliggend zand, een andere keer over de zachtere bodem van de zee. Door geulen en het slik. Om succesvol te kunnen lopen vergt deze sportieve activiteit enige voorbereiding.

Waar je om moet denken is onder andere:

Liever geen natte voeten? Maak een zeehondentocht op de Waddenzee en ervaar zeehonden in hun natuurlijke leefomgeving.

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie GroningenOp ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Landrover Natuur Safari door Nationaal Park Lauwersmeer

In de voormalige Lauwerszee kun je met Beleef Lauweroog een leuke Landrover natuur safari maken. Samen met een boswachter van Staatsbosbeheer ontdek je de Hollandse Wildernis. Je reist door een natuurgebied dat normaliter afgesloten is voor publiek en waar de dieren vrij kunnen ronddwalen. Onderweg spot je verschillende vogels, Schotse Hooglanders, Konikpaarden en koeien. Met een beetje geluk zie je ook een vos of de imponerende zeearend. Deze natuur safari bewijst dat je voor een leuke safari niet helemaal naar Afrika hoeft!

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Slapen onder de sterren

Altijd als een onder de sterrenhemel willen slapen? Tijdens de Dag van het Wad was het mogelijk om dit georganiseerd mee te maken. Met niets anders dan een veldbed, een slaapzak en een bivakzak overnacht je onder de sterrenhemel op de dijk bij de Waddenzee. Het is eens niet je wekker die je wakker maakt, maar warme zonnestralen, de frisse wind en het gemekker van grazende schaapjes. De koffie word je op bed gebracht en het ontbijt op de dijk geserveerd. Alles wat je nodig hebt om heerlijk rustig wakker worden?

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie GroningenOp ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Slaap je liever niet buiten onder de sterrenhemel? Boek dan een trekkershut in Noordpolderzijl. Of kampeer aan het meer bij Camping Lauwersoog. Naast kamperen kun je een huisje boeken of in één van de trekkershutten verblijven. 

Cultureel bij Wongema 

In het pittoreske Hornhuizen vind je jouw ‘huis aan het eind van de wereld’. Wongema is een plek waar werken, ontspannen en genieten samen komen. Een dorpscafé waar de inwoners van Hornhuizen en omgeving kunnen genieten van muziek, film, eten en feest. Een werkplek waar denkers, makers en praters ongestoord aan het werk kunnen gaan en een fijne plek om met maximaal 20 man vlakbij de Waddenzee te overnachten.

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Ook leuk: Ga whiskey proeven in Warfstermolen of thee leuten bij de Theefabriek!

Met de boot op Dark Sky Expeditie

Nationaal Park Lauwersmeer is een van de weinige plekken in Nederland dat zich een Dark Sky Park mag noemen. Doordat dit gebied vrij is van lichtvervuiling wordt het hier ’s nachts écht donker. Zo donker dat je het universum ziet oplichten aan de hemel en met een beetje geluk de melkweg kunt zien. Je kunt dit gebied ervaren vanaf één van de uitkijktorens. Maar een leukere manier is om over het Lauwersmeer te varen. De zon verdwijnt langzaam achter de horizon waardoor de sterrenhemel steeds beter zichtbaar wordt. Een prachtige ervaring in de provincie Groningen!

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen

Lekker eten in het Lauwersmeergebied

Al die leuke activiteiten maken je hongerig. Gelukkig heb je in het noorden van de provincie Groningen ook ontzettend leuke en lekkere restaurants. Zo kun je heerlijk dineren bij Waddenpaviljoen de voormalige Noorman. Ook Restaurant het Booze Wijf is een aanrader. Wil je luxe uit eten en echt een culinaire smaakexplosie ervaren? Ga dan naar Herberg Restaurant Molenrij. Hier weten Stefan en Simone hoe je écht moet koken!

Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie Groningen Op ontdekking in het noorden van Nederland de provincie GroningenIk bezocht dit gebied op uitnodiging van Marketing Groningen. Uiteraard lees je in dit artikel alleen mijn persoonlijke ervaringen. 

Heb jij al zin om op ontdekking te gaan in de provincie Groningen? 

Op ontdekking in Provincie Groningen - ga naar het Lauwersmeer

Comments 8

  1. Post
   Author
 1. Pingback: Mijn terugblik op reizen in 2019 - Daphnedevries.nl

 2. Pingback: Hotspots in Groningen: de lekkerste plekjes van Groningen - Daphnedevries.nl

 3. Pingback: Wadlopen bij Noordpolderzijl: doen in Nederland - Daphnedevries.nl

 4. Pingback: De mooiste tulpenvelden in Groningen - Daphnedevries.nl

 5. Pingback: De mooiste tulpenvelden in Groningen - Daphnedevries.nl

 6. Pingback: Doen in Nederland: wadlopen naar Schiermonnikoog - Daphnedevries.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.