Paragliden in Kroatië: vliegen in Istrië

Paragliden in Kroatië: must do in Istrië

Daphne Kroatië Leave a Comment

Ga je op vakantie naar Kroatië en zoek je een leuke activiteit? Droom je ervan het gevoel te hebben dat je vliegt? De wind in je haren en het gewapper van de parachute op de achtergrond. Ga dan zeker paragliden in Kroatië. In deze blog vertel ik je alles over mijn ervaring tijdens het paragliden in Istrië. 

Paragliden in Kroatië: vliegen in Istrië

Must do tijdens je vakantie in Istrië: ga paragliden in Kroatië

Wat is paragliden?

Paragliden, parasailing, parachute springen, skydiven, wat is nou wat?! Hoewel het allemaal toffe activiteiten zijn zit er best veel verschil in. Paragliden is de vorm die ook wel schermvliegen of parapente-vliegen wordt genoemd. Echter is het niet hetzelfde als parachute springen (skydiven). In tegenstelling tot een parachute die er voor zorgt dat de val afgeremd wordt, gaat het er bij paragliding juist om zolang mogelijk in de lucht te blijven. Paragliden lijkt het meest op echt vliegen. Bij parasailing zeil je als het ware over het water, terwijl je bevestigd zit aan een boot. 

Als je niet gecertificeerd bent en gaat paragliden maak je altijd een tandem vlucht. Wat eigenlijk inhoudt dat je samen met iemand anders springt. Jij zit voorop en de instructeur zit achter. Deze persoon geeft je duidelijke instructie en zorgt voor een fijne vlucht. Jij hoeft (bijna) niets te doen, behalve genieten. Als je geluk hebt mag je boven in de lucht zelf nog even sturen. 

Hoe lang ga je paragliden?

Wanneer je gaat paragliden in Kroatië heb je bij de meeste aanbieders de keuze om een korte of een langere tandem vlucht te doen. Bij een korte, panoramische vlucht ervaar je al heel goed hoe het is om door de lucht te zweven. Een langere vlucht is vooral gericht op mensen die een stapje verder willen gaan. Hierbij gaat het erom dat je meer gebruik maakt van de warme opwaartse lucht en dus ook stijgt tijdens je vlucht. Je voelt je nog meer als een vogel tijdens deze vlucht. Ik koos voor de kortere tandem vlucht welke ongeveer 20 minuten duurde.

Waar kun je paragliden in Kroatië?

Tijdens mijn vakantie in Noord-Kroatië koos ervoor om in Istrië te gaan paragilden. In Kroatië kun je op verschillende plekken paragliden, bijvoorbeeld rond Zagreb. Ook wordt er paragliding in Kroatië aangeboden rond het Vinodol district vlakbij Rijeka en Krk met uitzicht op de Kvarnerbaai. Ik boekte een tandem vlucht in de omgeving van Motovun. Doordat de locatie waar je precies gaat paragliden afhankelijk is van de wind en het weerbericht hoor je vaak pas enkele dagen van tevoren of en waar je kan paragliden. De precieze locatie waar ik ging paragliden was niet Motovun, maar het werd Kaštelir. Ten noorden van Kaštelir in de richting van de rivier Mirna ligt in een heuvelachtig landschap de paragliding piste. De hoogte waarop ik ging paragliden was zo’n 800 meter.

Hoe duur is paragliden in Kroatië?

Wat jouw vlucht kost is vooral afhankelijk van de duur. Ik boekte mijn paragliding in Kroatië via Paragliding Tandem Istra. Hier betaalde ik 700 Kn p/p (op moment van schrijven €95,-) voor. Dit is inclusief een (korte) video die tijdens de vlucht met de GoPro gemaakt is. Bij deze aanbieder wist ik vooraf wat ik zou betalen en werd ik niet verrast door extra kosten voor foto’s en video’s. Iets wat ik heel fijn vindt, want zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Dit was de eerste keer dat ik ging paragliden en ik vond het erg leuk om te doen. Ik kan je deze activiteit dan ook van harte aanraden!

Meer lezen over Kroatië:

♥ Wat mij betreft is paragliden zeker iets wat je moet doen in Kroatië! Zou jij willen paragliden in Istrië? Of liever ergens anders in Kroatië?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.