Op reis met vrienden: Hoe overleef je 3,5 weken op safari

Daphne Afrika 4 Comments

Toen we onze vrienden en familie vertelden dat we weer plannen hadden voor een verre reis was niemand verbaasd. Wel was iedereen verbaasd dat we met z’n 4en zouden gaan reizen. Dag en nacht samen. Naast elkaar in de auto. Naast elkaar in een tent op het dak van de auto. Waar zouden we in godsnaam aan beginnen. Zou de vriendschap dat wel overleven?

Met deze praktische tips Namibië maak jij voorbereid de reis van je dromen

Natuurlijk is het altijd een gok hoe zoiets uit zal pakken. Dat je in Nederland goede vrienden bent wil nog niet zegen dat je ook 3,5 weken samen op safari in Afrika kan. En elkaar daarna nog steeds lief vindt. Benieuwd hoe wij dit hebben aangepakt?

#1 – Kies bewust je gezelschap

We droomden al langere tijd van een reis naar Afrika. Zuid Afrika was zo goed bevallen dat we graag terug wilden. We twijfelden tussen Namibië en Botswana, Kenia en Tanzania in combinatie met Zanzibar. Wat we graag wilden was er zelf op uit. Met een 4×4 en slapen op het dak leek ons ook heel tof. Uiteindelijk veel de keuze al snel op Namibië en Botswana. Nu hebben wij al redelijk veel van de wereld gezien alleen kamperen in de wildernis van Afrika is toch wat anders. Het leek ons daarom fijn om met z’n 4en te gaan. Nog een ander stel. Samen liepen we onze vriendenlijst door om te kijken wie we geschikt achtten als reisgezelschap. Zoals ik al zei; hoe goede vrienden je hier in Nederland ook bent, je wilt en kunt niet met een ieder overleven in Afrika. Er werd dus een heuse lijst met selectie-criteria opgesteld. Ons gezelschap moet een stelletje zijn, het liefst met Afrika ervaring en net als wij dol zijn op safari, al wat gezien hebben van de wereld en eenzelfde instelling hebben qua reizen. Het moet dus niet zo zijn dat wij vroeg op willen voor een safari en ons gezelschap liever uitslaapt en daarna lekker wil chillen. Uiteindelijk bleven en 2 stelletjes over waaruit we Mark en Marloes hebben gekozen. Enthousiast legden we ons idee aan hun voor en gelukkig zagen zij het ook zitten om er samen op uit te trekken.

#2 – Zorg dat je op een lijn zit

Het is goed om vooraf door te spreken wat iedereen wil en hoe de reis eruit zal zien. Meestal ga ik op reis zonder al te veel planning. Voor deze reis vonden we het juist fijn dat de route en de overnachtingen vast stonden. Dit omdat in de parken in Botswana je sowieso een reservering van een campsite of lodge moet hebben om binnen te komen en omdat we nu met z’n 4 reisden en dat het samen beslissen waar je slaapt vaak niet makkelijker maakt. Nu wist iedereen vooraf de planning al en konden we dit samen op dag basis invullen.

#3 – Wees eerlijk naar elkaar

Er zal zich tijdens de reis vast een moment voordoen dat je het niet met elkaar eens bent of gemopper hebt. Dit is natuurlijk normaal, want in Nederland ben je het ook niet altijd met elkaar eens toch? En een ieder heeft wel eens een rot dag en is er geen land mee te bezeilen. Maar wat belangrijk is is dat je dit naar elkaar uitspreekt. Dat je eerlijk bent en dat je daarna weer verder kunt met genieten van je fijne reis.

#4 – Geef een ieder een taak

Om de efficiëntie een beetje ten goede te komen is het handig om iedereen één of meerdere taken te geven. Wij hadden bijvoorbeeld een chef boodschappenlijstje, chef koken, chef vuur, chef koelkast en chef tent.  Mark, Marcel en ik zetten elke dag de tent op terwijl Marloes al met het koken begon. Marcel was in charge over de koelkast stekker, die ons dagelijks in de steek liet en Marloes maakte de boodschappenlijst. Zo heeft ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en kan ieder zich op zijn taakje richten zonder dat je elkaar in de weg loopt.

#5 – Bouw privé-momentjes in

24/7 op elkaars lip en dat 3,5 weken lang is niet niks. Het is daarom belangrijk om af en toe een moment zonder elkaar te plannen. Wij deden dit door af en toe een B&B of lodge te boeken. Dit breekt de overnachtingen in de tent niet alleen, het is ook fijn om weer even  met z’n tweeën te zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat een ieder de dingen kan doen die hij/zij graag wil. Zo wilde ik graag bungeejumpen, maar zag de rest dat – gek genoeg 😉 – niet zitten. Ik liet me niet tegenhouden en besloot mijn privé-momentje zelfs uit te breiden naar de Big Air Experience! Ik maakte niet alleen een jump, maar ook een zipline en een swing. I just ♥ adrenaline!

♥ Heb jij al eens een langere reis gemaakt met een groter gezelschap? Hoe ging dat? En heb ik je al overtuigd om met z’n 4en op safari te gaan?

Comments 4

  1. Post
   Author

   Dank je Saimi! Ik was ook nog nooit met een ander stel op vakantie geweest, dus dit was de eerste keer. Maar het is wel zo goed bevallen dat ik het nog een keertje zou doen 🙂

 1. Hoi Daphne, leuk om te lezen. Veel tips zijn trouwens ook geldend als je een groepsreis boekt. Bijvoorbeeld tijd voor jezelf nemen. Dat betekent dat je van te voren moet checken of die ruimte er ook is.

  1. Post
   Author

   Klopt, in een groep is het ook belangrijk dat je tijd voor jezelf neemt. Slim om dit vooraf te checken! Goede aanvulling!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.