Mysterieus Paaseiland

daphne Chili, Zuid Amerika 4 Comments

Op Paaszondag 5 april 1722 ontdekte Nederlandse admiraal Jacob Roggeveen Paaseiland. Op ongeveer drieduizend kilometer van de Chileense kust ligt deze plek met magische moai. Metershoge beelden gehouwen uit vulkanisch gesteente. Torso’s met extreem grote hoofden. Handen op hun buik. Sommigen nog staand in volle glorie, sommigen ruig omgesmeten met hun gezicht in het gras. Sommigen met een rode hoed. Vervaardigd in vervlogen tijden. Overleden familieleden of stamhoofden representerend. Bescherming biedend aan twaalf verschillende stammen die in vrede naast elkaar leefden. Dit alles verspreid over een eiland zo groot als Texel. Niemand weet hoe. De grootste moai bijna 10 meter, de zwaarste ruim 80 ton. Eén niet afgemaakte zou 21 meter worden en 150 ton. Wat een reus! Er volgden overbevolking, uitputting van landbouwgrond en hongersnoden. De gemeenschap verviel tot oorlog. Rivaliserende stammen vernietigden de moai en walvisvaarders en slavenhandelaars verwijderden de eilanders van het eiland. Er kwam een einde aan een magische tijdperk.

Ranu Raraku

Ranu Raraku

Tegenwoordig leeft men van handel met Chili en het groeiende toerisme. Zijn vele moai gerestaureerd, maar liggen anderen er nog vernietigd bij. Heeft het 24 kilometer lange eiland één stad, begraafplaats en Rooms Katholieke kerk. Op het driehoekige eiland met op iedere hoek een vulkaan, vind je wilde paarden en een woest landschap. Twee pinautomaten en een zeer druk bezocht voetbalveld. Een kleine 6000 inwoners. Twee wegen die vanuit de stad over het eiland lopen. Eén oostwaarts, de ander noordwaarts. Samenkomend in het noorden. Prima bereisbaar met auto of quad. En een maximum snelheid van 60 km per uur. Het is bereikbaar vanuit Chili en Tahiti. Eén keer per dag een vlucht vanuit Santiago en één keer per week een vanuit Papeete.

Dit geïsoleerde eiland staat niet voor niets sinds 1995 al op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is zeer zeker een magische ervaring.

Zonsondergang @ Ahu Tahai

Zonsondergang @ Ahu Tahai

Benieuwd wat er allemaal te zien en doen is op Paaseiland? Ik heb ook een blog geschreven over de hotspots van het eiland en mijn tips om het eiland te ontdekken! Wil jij Paaseiland graag ontdekken?

Comments 4

  1. Post
   Author

   Jaaaaa vind ik ook! Het was echt zo bijzonder! Het is heel gek dat zo’n klein eiland zo speciaal kan zijn! Snap dat het een ‘ver van m’n bed show’ lijkt, maar als je eenmaal in Chili bent is het nog ‘maar’ 5 uur vliegen 😉 Maar zooooo de moeite waard!

  1. Post
   Author

   Dat kan ik me heel goed voorstellen! Het is ook echt zo’n ‘once in a lifetime’ experience! Zo gaaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.