Dé must see cities van 2015!

daphne Persoonlijk 6 Comments

De resultaten zijn weer binnen. De experts van Lonely Planet hebben hard gewerkt en gekozen welke steden je echt in 2015 moet bezoeken. Sommige steden verdienen extra aandacht. In anderen vinden in 2015 speciale evenementen plaats. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat al deze steden onmiskenbaar bezocht moeten worden in 2015. Benieuwd welke het zijn?

#1. Washington D.C., USA

Bruisend Washington (bron Lonely Planet)

Bruisend Washington (bron Lonely Planet)

In Washington vind je veel prachtige monumenten en musea. Met Smithsonian als Washingtons’ mooiste en ’s werelds grootste museum en onderzoekscomplex. Omdat het in 2015 precies 150 jaar geleden is dat Abraham Lincoln werd neergeschoten door John Wilkes Booth worden de beroemde hoed van Amerika’s 16de president en het pistool dat het dodelijke shot afvuurde tentoongesteldin het museum. Dat is niet de enige reden waarom je naar Washington moet, ook vele projecten zijn aan de gang, het museum voor invalide Amerikaanse veteranen is reeds geopend, er is een levendige gayscene en er zijn vele etnische eetgelegenheden.

#2. El Chaltén, Argentinië

Dit prachtige stadje wordt omringd door de majestueuze Mount Fitz Roy (3405m) en Cerro Torre (3102m). Bergen om U tegen te zeggen. El Chaltén wordt omringd door gletsjers, bergtoppen, meren, bossen en watervallen. Allemaal onderdeel van het indrukwekkende Parque Nacional Los Glaciares. Geniet van de magische vergezichten, het wildlife en het prachtige Patagonische ijsveld. Het is geen wonder dat El Chaltén de trekking hoofstad van Argentinië aan het worden is. En 2015 is El Chaltén’s 30ste verjaardag.

De hike naar Laguna Torre

De hike naar Laguna Torre

#3. Milaan, Italië

Het elegante Milaan (bron Lonely Planet)

Het elegante Milaan (bron Lonely Planet)

Milaan is de stad overvloedige rijkdom en bijna angstaanjagende elegantie. Maar in 2015 verwelkomt Italië’s twee na grootste stad allerlei reizigers. Expo 2015 di Milano wat plaats zal vinden tussen mei en oktober 2015 zal zich richten op voedsel. De beste technische en wetenschappelijke innovaties in deze sector. De Expo zal het gezicht van de hoofdstad van Lombardije compleet veranderen. Ontdek Milaan op een andere manier, bekijk kookdemo’s, struin over het plein genietend van straatmuzikanten en zwicht voor gezellige wijnproeverijen.

#4. Zermatt, Zwitserland

Gedurfde wandelaars, bergbeklimmers en wintersportliefhebbers smelten bij de gedachte aan de Matterhorn die boven het mooie Zermatt uitrijst. In 2015 wordt er gevierd dat 150 jaar geleden de eerste beklimming plaatsvond. Edward Whymper had de leiding over een zevenkoppig gezelschap en leidde hun op 14 juli 1865 naar de top van de 4478m-hoge Matterhorn. Het succes kreeg helaas een afschuwelijk slot, 4 van de aanwezigen verongelukten tijdens de afdaling. Tijdens het jubileum wordt de Hörnli Hut aan de voet van de Matterhorn geopend en zal Whymper’s expeditie over de Matterhorn tentoongesteld worden in het openluchttheater van Zermatt.

Het magische Zermatt (bron Lonely Planet)

Het magische Zermatt (bron Lonely Planet)

#5. Valletta, Malta

Bijzonder Valletta (bron Lonely Planet)

Bijzonder Valletta (bron Lonely Planet)

Valletta heeft een archeologische modernisering ondergaan, een nieuwe toegangspoort tot de stad ontworpen door Renzo Piano en een nieuw parlementsgebouw die mooi contrasteren met de authentieke 17de eeuwse gebouwen. Het contract tussen oud en nieuw maken het geheel nog verrassender. 450 jaar na het Beleg van Malta wordt de overwinning nog steeds gevierd. Bovenal op 8 september, de dag van de overwinning.

#6. Plovdiv, Bulgarije

Eén van Europa’s prachtige oude steden, met op de achtergrond het Rodopegebergte, historische schatten en een levendig nachtleven. Er zijn vele reden waarom je Plovdiv zou moeten ontdekken, maar afgelopen jaren kreeg het erfgoed van Plovdiv een nieuwe bestemming. Sommige onmiskenbare ruïnes, waaronder het Romeinse Theater, zijn weer opgegraven in de jaren 70 en 80. Hierdoor komt de geschiedenis weer tot leven.

Het gezellige Plovdiv (bron Lonely Planet)

Het gezellige Plovdiv (bron Lonely Planet)

 #7. Salisbury, Verenigd Koninkrijk

Het Britse stadje Salisbury (bron Lonely Planet)

Het Britse stadje Salisbury (bron Lonely Planet)

Veel te lang hebben reizigers Salisbury gezien als een stopover bestemming op weg naar Stonehenge. Maar in 2015 zullen bezoekers er langer blijven. Wat dan ontkurkt Salisbury champagne om de 800ste verjaardag van zijn grootste schat te vieren, de Magna Carta. Deze bijzondere oorkonde is gehuisvest in de beroemde kathedraal van Salisbury. In 2015 kun je rekenen op een splinternieuwe tentoonstelling, lezingen, liederen en een bloemenfestival.

#8. Wenen, Oostenrijk

In 2015 is Wenen niet alleen de host voor het Eurovisiesongfestival, maar wordt ook de 150ste verjaardag van zijn ‘Ringstrasse’ gevierd. Het in 1865 ontworpen architecturale hoogstandje vormt de cirkelvormige boulevard rond het centrum van Wenen. Die de highlights van Wenen met elkaar in verbinding doet staan. Volgens Lonely Planet is dit de enige stad ter wereld waar je in een dirndl naar een club kan gaan, over opera kan praten bij de worstenkraam en kan leven in een 21ste-eeuws sprookje.

Karakteristiek Wenen (bron Lonely Planet)

Karakteristiek Wenen (bron Lonely Planet)

#9. Chennai, India

Het kleurrijke Chennai (bron Lonely Planet)

Het kleurrijke Chennai (bron Lonely Planet)

Chennai is lang de toegangspoort geweest tot andere plekken in India, maar met de opening van de ‘Chennai Metro Rail’ verwacht de hoofdstad van het zuiden van India deze naam te verbeteren. Snelle, comfortabele treinen zullen ervoor zorgen dat je op een fijne manier rond zult reizen in deze benauwde metropool waar ook nog eens veel te zien is. Dravidische tempels versierd met standbeelden, fascinerende musea, Britse fortificaties en kerken, een 3 kilometer lang strand en ‘Kollywood’, India’s een na grootste filmstudio maken dat deze stad in 2015 bezocht moet worden.

#10. Toronto, Canada

Levendig Toronto

Levendig Toronto

Multicultureel Toronto beloofd extra levendig te zijn in 2015. Zo’n 250.000 bezoekers worden verwacht tijdens de Pan American Games, de spelen voor de Noord-, Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Speciaal voor dit evenement opent de stad ook de nieuwe Union Pearson Express, een trein waarmee je in 25 minuten van de luchthaven naar downtown reist. 2015 zal ook een top jaar zijn voor Toronto’s eetgelegenheden. De goede sfeer is over komen waaien van het nabijgelegen New York en Montreal.

Meer over deze top 10 cities van 2015 vind je bij Best in Travel van Lonely Planet.

Toronto en El Chaltén heb ik al een mogen bezoeken, maar door het lezen van deze top 10 ben ik geïnspireerd om Plovdiv, Valletta of Wenen in 2015 aan te doen! Ben jij enthousiast geworden over één van deze steden en ga je die in 2015 bezoeken? 

Comments 6

  1. Post
   Author

   Ik zou graag naar Valletta en Plovdiv gaan in 2015! Ben benieuwd of dat allemaal gaat lukken 🙂 Jij al een stad in de planning voor 2015?

   1. Hmm misschien Milaan nog! Maar wij hebben een kleine op komst, dus in 2015 zal er niet zo veel op de planning staan. Zermatt lijkt me ook erg gaaf!

    1. Post
     Author

     Oh wat leuk! Gefeliciteerd! Dat wist ik helemaal nog niet 😉 Ik snap dat je dan even wat andere dingen aan je hoofd hebt en het reizen wat lastiger gaat. Milaan en Zermatt lijken me ook leuk! Succes met je zwangerschap 🙂 Verloopt het tot nu toe een beetje soepeltjes?

     1. Jazeker, niet heel veel kwaaltjes. Maar zwanger zijn is niets voor mij 😉 Ben blij als het weer klaar is, haha. Gelukkig al bijna op de helft!

      Maar, je gaat me toch niet vertellen dat jij nog nooit in Milaan bent geweest? Vast wel!

     2. Post
      Author

      Oh fijn dat je al bijna op de helft bent! Zwanger zijn lijkt mij ook niet zo’n pretje, maar zonder al te veel kwaaltjes zou ik ervoor tekenen haha. Nope nog nooit in Milaan geweest. Ik grap altijd dat ik Europa voor later bewaar (als ik kinderen heb) hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.