Mijn terugblik op 2015

Daphne Persoonlijk 28 Comments

Kerst staat alweer voor de deur en het jaar 2015 zit er alweer bijna op. Wat gaat de tijd toch snel! Ik kan wel zeggen dat 2015 één van mijn mooiste (reis)jaren ooit is geweest. Oké, reisjaar 2014 was het ultieme reisjaar, maar ook in 2015 heb ik weer heel wat (reis)dromen waar gemaakt! Lees je mee?

Het mooiste plekje van Groningen
Januari

2015 startte met een nieuwe layout voor mijn blog en vertelde ik mijn volgers meer over mezelf door de post 25 reisweetjes over mezelf te schrijven. Ook ontstond in januari spontaan het idee om met een vriendin een paar dagen naar Fès te gaan. We boekten een ticket, regelden een riad en een maand later zaten we in Marokko!

De levendige markt in Fès
Februari

Fès was niet een bestemming die bovenaan mijn bucket list stond. Marokko eigenlijk helemaal niet. Maar toen ik in februari kennismaakte met dit mooie land wist ik dat ik ooit nog terug zou komen om een road trip te maken! Want wat is het mooi zeg! We sliepen in een te gekke riad midden in de medina en lieten ons verdwalen in de prachtige straten en genoten met volle teugen van alle kleuren en geuren. Na 3 dagen vonden we het wel eens tijd voor wat afwisseling en wilden we erop uit. We maakten en tocht door het Atlasgebergte. Langs prachtige meren met blauwe wateren, omringd door mooie groen gekleurde bomen en ontzettend veel watervallen. Het is niet voor niets dat dit het ‘Zwitserland van Marokko’ wordt genoemd!


Maart

In maart genoot ik nog na de van de prachtige tijd in Fès, maar droomde ik ook al weer verder over de mooie tijd die ons in Afrika te wachten staat. Ik had veel etentjes met vrienden en de aankomende reis was vaak het gespreksonderwerp. Een reis met z’n vieren in een 4×4 safari auto door de Afrikaanse wildernis is wel iets dat fascineert. Maart was ook de maand van mijn eerste Groningse bloggers meet-up. Met zo’n tien andere Noord-Nederlandse bloggers verzamelden we bij Bij Britta om te kletsen, maar vooral ook om de heerlijkste taartjes en lekkerste koffie en thee te drinken!

Heerlijk tot rust komen door de stilte op het eiland
April

Ook in april werd er vaak lekker gegeten in Groningen. Restaurant Voilà werd met veel plezier bezocht, ik had de eerste barbecue van het jaar en ging lekker eten bij Thai Jasmine. Met de collega’s deed ik voor het eerst een Escape Hunt. Helaas waren we niet zo succesvol (iets met te moeilijk willen denken) maar het maakte de avond niet minder geslaagd. Na alle actie was het tijd voor wat ontspanning op Schiermonnikoog. Het jaarlijkse uitje van onze badmintonclub vond ook dit jaar weer plaats op dit heerlijke eiland. Dit weekend stond vooral in het teken van gezelligheid, strandwandelingen maken, heerlijk lunchen op het terras, spelletjes doen, bijkletsen en aan het einde van de avond gaat het dak eraf!


Mei

In mei was het eindelijk tijd om weer terug te keren naar mijn geliefde Afrika. Nadat ik er in 2009 woonde heb ik mijn hart verloren aan dit continent. Ik keek dan ook enorm uit naar de reis naar Namibië & Botswana. Het werd één van de mooie reizen ooit. Samen met vriendlief en een stel vrienden reisden we met een 4×4 safari jeep door het prachtige Namibië & Botswana. We reden ruim 5.000 km door woestijnen, moerrassen en wildparken en hadden de tijd van ons leven terwijl we kampeerden midden in de natuur. Een reis die je niet elke dag maakt en ook best uniek is qua voorbereiding. Om jullie wat tips te geven wanneer je ook zo’n reis wil maken schreef ik de post: Jouw Namibië & Botswana Travel Guide. Wat was mei een heerlijke maand!

Bij de natuurlijke brug in Spitskoppe
Juni

In juni werd ik door Elizabeth en Lizette van Stichting RegioMarketing en Toerisme en Rens van Stichting Promotie Waddenland uitgenodigd om samen met 10 andere bloggers de regio rondom het Nationaal Park Lauwersmeer te verkennen. Super leuk! Mijn eerste echte persevenement. We deden van alles! Van wadlopen bij Noordpolderzijl, tot kanovaren in Dokkum, het Pieterpad bij Winsum bewandelen en zeewierpesto maken bij ’t Ailand. Een heerlijk weekend waarin ik nieuwe bloggers heb leren kennen, maar vooral de regio beter heb leren kennen. Toch gek dat ik jaren in de buurt van dit gebied heb gewoond, maar nooit verder ben gekomen dan de boor naar Schier 😉

kano2

Juli

In mijn terugblik op 2014 schreef ik al dat ik graag op srprs.me trip wilde gaan in 2015. Dat is in juli gelukt. We lieten ons verrassen en onze citytrip brengt ons uiteindelijk naar het Sloveense Ljubljana. Een heerlijke plek verbonden door de vele bruggen. De bekende Drievoudige brug die uitkomt op het Preserenplein waar de prachtige, roze Fraciscaanse kerk staat. De Drakenbrug met zijn 4 draken die symbool staan voor de stad en de met liefdessloten versierde Slagersbrug. Statige huizen met hoge ramen. Muren versierd met graffiti. Schattige winkels en een marktplein vol kraampjes met leuke snuisterijen. Ljubljana has it all! Een onontdekte parel, een ware verrassing. Ik kijk mijn ogen uit, wat is ze prachtig!

IMG_2976
Augustus

Augustus was een megadrukke maand waarin veel gebeurde. Ik had een bloggersmeet op een bootje in Utrecht. Het was een heerlijk zonnige dag, dus dat zat wel goed. Lekker picknicken op het Utrechtse water, bijkletsen en genieten! Super leuk om de ladies weer even te zien! Ook was augustus de maand dat ik met vriendinnetjes nog even spontaan een weekendje naar Vlieland ging. Lekker even de drukte ontsnappen en uitwaaien. En was augustus de maand waarin ik na 8 jaar het geliefde Groningen achter me ga laten en verhuis naar Amsterdam. Een tijdje terug dacht ik nog dat wanneer ik naar de randstad zou verhuizen het Utrecht of Haarlem zou worden. Amsterdam vond ik te groot. Te toeristisch. Maar door meer in Amsterdam te zijn, de stad beter te leren kennen besloten we de stap te wagen. In het diepte te springen en naar Amsterdam te verhuizen. Een verhuizing naar een nieuwe plek, met nieuwe energie waar we hopelijk weer een beetje tot rust komen. Juist door de nieuwe energie en de nieuwe dingen die we daar gaan zien en doen. Inmiddels zijn we 4 maanden verder en ik kan zeggen, dat ik me prima vermaak in het Amsterdamse 😉

IMG_9575
September

September stond vooral in het teken van wennen (aan letterlijk alles), structuur krijgen en het nieuwe huis inrichten. Tussendoor was er ook nog wel wat tijd om Amsterdam te ontdekken, maar waren we ook nog regelmatig in Groningen te vinden. Wennen aan een nieuw huis, nieuwe baan en nieuwe stad kost tijd. Even is alle structuur weg en die moet je weer terugkrijgen. Helemaal prima natuurlijk, maar dat hield wel in dat ik andere dingen even niet kon doen. Augustus en september waren dan ook maanden waarin het best een beetje rustig was op mijn blog.

IMG_0520
Oktober

Zo nu en dan bezoek je een stad waar je hart sneller van gaat kloppen. Dit overkwam mij in het klassieke Brugge dat er prachtig uitziet in de herfst. Met haar tal van historische en artistieke bouwwerken, sierlijke huizen, kronkelende wateren en authentieke klinkerstraatjes word je meegenomen terug in de tijd. Romantisch Brugge adement de sfeer van historie en doet je wanen in een Middeleeuws sprookje. Het is niet voor niets dat de binnenstad zich sinds 2000 cultureel erfgoed mag noemen en te vinden is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Heerlijk om even weer op pad te zijn na al die drukke wen-dagen.

IMG_3465
November

November stond in het teken van dingen voor de tweede keer doen. Ik was voor de tweede keer op uitnodiging in het Lauwersmeergebied. Ditmaal ontdekte ik samen met nog 14 andere bloggers het Friese gedeelte van het gebied. Ook ging ik voor de tweede keer op reis met srprs.me. Deze keer geen citytrip, maar een roadtrip. Het werd het Duitse Bonn. Twee heerlijke weekenden in het koude november.

IMG_0869
December

Er is niets beters dan reizend het jaar uit, toch? Dat dachten wij ook. Eind december vliegen we namelijk voor drie en een halve week naar Costa Rica en Nicaragua. We slapen één nachtje in San José. Pakken de volgende dag een bus naar Puerto Viejo de Talamanca om daar Oud & Nieuw te vieren. Waarna we weer terug reizen naar het noorden, alleen hoe en wat weten we nog niet. Via oost, via west alles is mogelijk. La Fortuna en Monteverde staan sowieso op de wish list, maar de rest ligt nog open, dus suggesties zijn welkom! Tell me!

In Nicaragua lijkt het me super tof om te vulcano boarden in de buurt van het super leuke León. Granada te ontdekken. Isla de Ometepe te bekijken. Lekker te chillen op Corn Islands en te duiken bij Little Corn Island. Mooi lijstje toch? Ik ben zo benieuwd!

5f516109
Foto credits: https://unsplash.com [Michelle Spencer]

Op naar 2016

2016 staat weer voor de deur en begint voor mij met een prachtige reis door Midden Amerika. Wat het rest van het jaar zal brengen weet ik nog niet. In ieder geval ga ik in april weer lekker een weekendje naar Schier en misschien maak ik in oktober wel die prachtige reis naar Japan waar ik al zolang van droom. Of breng ik een bezoek aan Zomers Canada of Winters IJsland. Ik ben benieuwd wat 2016 zal brengen. Ik laat me in ieder geval verrassen.

Ik wens jullie alvast een fijne jaarwisseling en een reislustig 2016 toe!

♥ Wat waren jouw mooiste momenten in 2015? Deel ze hieronder in een reactie. Ik ben benieuwd!

Comments 28

 1. Wauw, wat een geweldig reisjaar! Ljubljana lijkt me ook wel echt geweldig leuk… nu ja, dat kan ik eigenlijk bij al jouw reizen zeggen, haha 😉 Nicaragua & Costa Rica kunnen als vooruitzicht ook wel tellen natuurlijk!

  1. Post
   Author

   Ja het was weer een mooi reisjaar inderdaad 🙂 Ljubljana is zeker een aanrader! Nog 5 dagen werken en dan heb ik vakantie! Kijk er echt zo naar uit! Nog even geduld ☺️

  1. Post
   Author

   Ja Namibië & Botswana waren ook echt te gek! Moet echt meer promo voor komen 😉 Iedereen moet zien hoe mooi het daar is! Haha. En thanks Steph! Gaat helemaal goed komen! ✌️

 2. Hele mooie reizen! Ik bekeek laatst nog je verslagen over Fes omdat ik daar komend jaar naar toe wil! Je reis naar Botwana en Namibië is ook blijven hangen en die reis wil ik ook eens gaan maken! Ljubljana ben ik dit jaar ook geweest en ondanks regen vond ik het een fantastisch leuke stad! Wat een heerlijk vooruitzicht om binnenkort weer op reis te gaan! Qua bestemmingen zitten we echt wel op een lijn, alles wat jij leuk vindt, vind ik ook leuk!

  1. Post
   Author

   Haha dat is tof om te lezen Bianca! Wat leuk om te lezen dat je ook naar Fez wil aankomend jaar! Echt heerlijk voor een paar dagen weg. Zo dichtbij, maar zon andere wereld! Gaaf dat Namibië & Botswana ook zijn blijven hangen! Echt te gek! Benieuwd naar jouw nieuwste reisplannen, naast Fez dan 😉

 3. Nou toch behoorlijk wat reisjes gemaakt zeg! Veel meer dan ik in ieder geval 😛 Kom je ook nog richting Colombia tijdens jullie reis of blijft het bij midden Amerika?

  1. Post
   Author

   Jep heb m’n best weer gedaan Nee helaas komen we niet richting Colombia tijdens onze reis. Al te weinig tijd voor heel Costa Rica & Nicaragua. Ik moet gewoon zeker nog een keer terug 😉

 4. Sjonge, wat deed jij een hoop in 2015! Leuk om te lezen. Fes en een tweede keer naar Marokko staan hier ook op het verlanglijstje, maar mijn man heeft er niet zoveel trek in nog… toch eens kijken hoe ik m kan overhalen. 🙂 Veel plezier in Costa Rica en Nicaragua en hopelijk wordt 2016 minstens net zo mooi als 2015.

  1. Post
   Author

   Ik heb m’n best gedaan. Er is ook zoveel te zien 😉 Ik wil ook echt zeker nog een keer terug naar Marokko voor een road trip. Zo verrast door dit mooie land. Dat je zo dichtbij in zo’n andere wereld kan zijn! Hopelijk kan je je man overhalen! Dank je wel! Op naar een net zulk mooi 2016! Jij ook natuurlijk 😉

 5. Wat een heerlijk jaar heb je achter de rug, ook al was het soms wat hectisch. En Afrika <3! Geweldig! Je gaat wel een goede jaarwisseling achter de rug zeg, geniet er van! Mijn mooiste reismoment? Dat ik weer het vliegtuig in mocht 🙂

  1. Post
   Author

   Ja weer op reis, weer het vliegtuig in, dat gevoel is gaaf! Snap dat dat je mooiste moment is 😉 en ik mag zeker niet klagen over m’n reisjaar haha. Afrika! Jaaaa liefde! ❤️

 6. Leuk al die jaaroverzichten! Wat een geweldig mooi reisjaar, vooral jullie gave reis door Namibië & Botswana. En wat een heerlijk vooruitzicht voor 2016. Je reisjaar begint in ieder geval goed. Veel plezier alvast!

  1. Post
   Author
 7. Leuke bestemmingen ben je geweest!
  Ik ben niet veel op reis geweest, maar mijn hoogtepunten waren oud en nieuw op het strand van Curaçao toen ik daar woonde. (deels 2014 maar toch).
  Ook mijn trip door Kroatië en Bosnië was zoveel mooier dan vooraf verwacht 🙂

  1. Post
   Author

   Thanks Leoni! Oud & Nieuw op het strand op Curacao! Dat klinkt ook zeker niet verkeerd! Kroatië & Bosnië (eigenlijk bijna heel Oost-Europa) staan ook nog op mijn lijstje hoor! Je mag dan misschien niet super veel gereisd hebben, maar je hebt wel toffe dingen gezien en gedaan 😉

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Thanks Eva! Het was zeker een mooi jaar met prachtige bestemmingen. En verhuisd naar Amsterdam. Druk jaar ook 😉 Inmiddels wonen we hier nu bijna 4 maanden en beginnen we steeds meer onze draai te vinden. De eerste maanden ben je echt op zoek naar een nieuwe structuur ofzo. Alles is anders, dus dat is gewoon wennen. Inmiddels zijn we gesettled en dan gaan we op vakantie hahah. Na de vakantie maar eens wat vaker op ontdekking in Amsterdam 😉 Jij ook hele fijne feestdagen!

  1. Post
   Author

   Thanks Mellisa! Ja de 4×4 door Afrika was heerlijk! Kan ik echt iedereen aanraden. Zo anders dan anders, maar echt te gek! Dank je! Jij ook fijne dagen!

 8. Oh, La Fortuna, Puerto Viejo en Monteverde… Jaaaa, mooi! Wat heerlijk dat je daar straks bent! Leuk om je jaaroverzicht te lezen. En Marokko, ja, dat is inderdaad heel mooi!
  Mijn jaaroverzicht post ik komende week, of misschien dit weekend. Vooral de eerste 8 maanden ben ik erg veel weg geweest.

  1. Post
   Author

   Ik ben heel benieuwd naar Costa Rica Denise! Nog 2 dagen en dan is het al zover! Jeetje gaat snel nu! Ik zal je jaaroverzicht binnenkort ook lezen! Benieuwd naar je overzicht! Altijd leuk om te lezen 🙂

  1. Post
   Author

   Absoluut een fijn reisjaar! Nu op naar 2016 met hopelijk nog meer mooie reizen! Jij ook de allerbeste wensen voor 2016!

 9. Wat deed je ontzettend veel leuks Daphne! En reizend het jaar uit gaan lijkt me echt tof! Japan en IJsland staan hoog op m’n wishlist, Canada kan ik je ontzettend aanbellen. Benieuwd waar je voor kiest!

  1. Post
   Author

   Ja echt wel! Het was een tof jaar! En reizend het jaar uit (en in) is zeker ook een aanrader haha. Ik ben ook heel benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden en waar we terecht gaan komen dit najaar 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.