Ljubljana vanaf het Ljubljanski Grad

Daphne Europa, Slovenië 23 Comments

Het begint langzaam warmer te worden. De zon schijnt volop en verwarmt mijn gebruinde huid. Wat houd ik toch van dit weer. Zo’n 28 graden, een strakblauwe lucht met af en toe een verdwaald schapenwolkje. Het is rond 11:00 uur ’s ochtends en na een korte klim sta ik op de kasteeltoren van het Ljubljanski Grad. Een Middeleeuws kasteel dat op een heuvel middenin de stad ligt en vanwaaruit ik de hele stad in vogelvlucht overzie. Een zomerse bries waait door mijn haren terwijl overal waar ik kijk ik groen zie. Groene bossen, knalgroen gras en de prachtigste groene bergen. Is er een Europeese hoofdstad groener dan dit? Ik denk van niet.

IMG_2913 IMG_2917 IMG_2924 IMG_2938 IMG_2950

Ik geef mijn ogen goed de kost en waan me een beetje in het kleine zusje van Praag. De smalle straten belegd met kinderkopjes. De muren versierd met graffiti. Statige huizen met hoge ramen. Knusse boetiekjes met bijzondere snuisterijen en heerlijk geurende delicatessenzaken. Geschilderd in de mooiste pastelkleuren. Met roodoranje daken die hier en daar aan vervanging toe zijn. Versierde balkons vol fleurige bloemen. Het doet me ook aan Oostenrijk denken. Het land waar ik vele vakanties door hebt gebracht als klein meisje. Een land waar ik goede herinneringen aan heb en de fijne momenten in de groene bergen koester. Een vrolijke straatmuzikant maakt het plaatje compleet. Hij vult de straten met zijn mooie jazzmuziek. Zelfs hierboven op de heuvel zijn de mooie klanken duidelijk te horen. Wat een heerlijk geluid.

IMG_2890

IMG_2900 IMG_2976 IMG_2984 IMG_3110

Ik word opgeschrikt uit mijn dagdroom. Een fietser kan nog maar net een onoplettende voetganger ontwijken. Pfoe, bijna een ongeluk. In het autoluwe centrum van Ljubljana mag je overal wandelen, maar ook fietsen. Niet overal even handig. Het marktplein staat vol met leuke kraampjes en authentieke Sloveense producten. Ook zie ik de vele bruggen die het oude centrum van Ljubljana verbind. De bekende Tromostovje (de drievoudige brug) die uitkomt op het Preserenplein met de in Ljubljana zo bekende roze Fraciscaanse kerk. De Zmajski Most (de drakenbrug) versierd met 4 draken die symbool staan voor de stad en de met liefdessloten versierde Mesarski Most (slagersbrug).

IMG_3103
IMG_2871
IMG_2995 IMG_3021
De mooie straten worden doorbroken door de Ljubljanica. In alle rust genieten de toeristen vanaf gekleurde plezierbootjes van de allure van het mooie Ljubljana. Her en der zie ik iemand nippen aan een cappuccino of genieten van een heerlijke Sloveense wijn. Aan terrassen geen gebrek. Ze lopen door tot waar de stad rijkt. Nu nog redelijk leeg, maar vanmiddag zullen ze volstromen en zal de rust vervangen worden door vrolijk gekwebbel. Stelletjes en groepjes vriendinnen. Gezinnen aan de ijsco’s met volle teugen genietend van hun welverdiende zomervakantie in het mooie Slovenië. Wielrenners die even de tijd nemen om bij te komen van hun tocht door de Sloveense bergen met een verkoelend drankje op het terras. Aan de rand van het oude centrum zie ik Slovenen de drukte ontsnappen. Hun kleedje uitspreiden en tot rust komen in het rustieke groen van het Tivoli park.

IMG_2874 IMG_2968

Ljubljana has it all! Een onontdekte parel, een ware verrassing. Ik kijk mijn ogen uit, wat ben je prachtig! Meer lezen? Dit zijn de hotspots en to do’s in Ljubljana die je niet mag missen!

♥ Ben jij al eens in Ljubljana of Slovenië geweest? En was jij net zo onder de indruk als ik?

Comments 23

 1. Ik was ook in Ljubljana een paar weken geleden en was net zo verrast als jij!! Zo’n ontzettend leuke stad. Slovenië is sowieso fantastisch. Vooral Lake Bohinj was te gek. Ik ga zeker nog een keer terug. Leuk geschreven!

  1. Post
   Author

   Wat te gek dat jij ook zo verrast was door Ljubljana en het fijn hebt gehad! Slovenië is inderdaad fantastisch. Wij hebben ook nog een dag een auto gehuurd en het land verkend. We zijn naar de Skocjan Caves geweest en ook naar Lake Bled & Bohinj geweest. Bohinj vond ik echt magisch! Veel toffer dan Bled omdat het zoveel minder toeristisch is en nog veel authentieker. Daarnaast vond ik de ligging ook mooier 🙂 Een magische plekje in Slovenië. Ik moet echt nog een keer terug!

 2. Ik ben hier vorige week net geweest. Ik vond het echt een hele mooie stad. Ik ga er graag nog eens naar terug, vooral omdat ik er maar drie uurtjes wandelde. Maar er is eigenlijk nog zoveel meer te zien. Ik vind het echt jammer dat we niet langer konden blijven!

  1. Post
   Author

   Wat leuk dat jij er ook was! Wel jammer dat je maar 3 uurtjes hebt kunnen genieten van al het moois! Was je op doorreis?

  1. Post
   Author

   Dank je Anita! Tof om te horen dat jij ook fan bent van Ljubljana & Slovenië. Absoluut een fijne sfeer en mooie natuur. Ik had er niet zoveel van verwacht, maar jeetje wat ben ik verrast! 🙂

 3. Ik ben verliefd op Ljubljana! In 2012 heb ik er vier weken gezeten om een extra vak voor m’n studie te volgen. Het was geen bewuste keuze, de overige bestemmingen (die door de universiteit werden aangeboden) kwamen qua tijdstip of afstand niet uit. Maar wat ben ik blij dat ik naar Ljubljana ben gegaan! Ik hou van deze stad!

  1. Post
   Author

   Oh wat een te gekke plek om een extra vak te volgen! Wat voor vak was dat? En Ljubljana daar word je inderdaad verliefd op! Zo mooi! Toch een geluk bij een ongeluk dat je in Ljubljana terecht gekomen bent dus Linda! 🙂 Ook nog tijd gehad om iets meer van het land te zien?

   1. International Business Environment (heb International Business Administration gestudeerd). Maar het vetst was om al die buitenlandse studenten te leren kennen, de kwaliteit van het onderwijs was minder 😉

    Ik ben toen ook naar Bled geweest, super mooi. En verder op weekendtrip naar Bosnie en een weekendje naar m’n opa en oma in Kroatie. Was dus echt een Balkan trip 🙂

    1. Post
     Author

     Oh dat klinkt goed! Jammer dat het onderwijs dan wat minder is, maar vaak is het leukste van een uitwisseling inderdaad het contact met nieuwe mensen en de toffe omgeving. Die Balkan trip van jou klinkt ook goed trouwens haha. Ook nog andere landen meegepikt dus, gaaf hoor! 🙂

  1. Post
   Author

   Oh dan ga jij op srprs.me! Wat cool! Ik ben erg benieuwd waar jij naartoe gestuurd wordt Linda! Heb je ook een citytrip? 3 of 4 dagen? En tof dat je nu nieuwsgierig geworden bent naar Ljubljana 😉

 4. Mooi stadje is Ljubljana hè! Lekker overzichtelijk, groen en gezellig. En weer heel anders dan andere steden in voormalig Joegoslavië. Slovenië is meer Midden-Europa dan Balkan, heel interessant om te zien.

  1. Post
   Author

   Klopt echt heel groen, gezellig en overzichtelijk! Nu heb ik nog niet zoveel van de Balkan gezien, maar Ljubljana was ook niet zoals ik had gedacht. Het was heel anders. Mooier, groener, minder ruig ook ofzo. Ik vond het er in ieder geval te gek 😉

 5. Ik ben verliefd op Ljubljana! Wat een verrassing was het en wat adembenemend mooi! Wij zijn al aan het nadenken over een zomervakantie 2016 in Slovenië 🙂 De honderden foto’s van de paar dagen daar moet ik nog uitzoeken, veel te sonde om niet ook binnenkort een blog eraan te wagen (of twee, of drie 😉 )

  1. Post
   Author

   Wat leuk! Een zomervakantie in Slovenië! Ik snap dat wel hoor 😉 Slovenië is geniaal! Ik had echt nooit gedacht dat het ZOOO nooit zou zijn. Ben benieuwd naar je blogposts over Slovenië 🙂

  1. Post
   Author
 6. Leuk om te lezen, zoveel herkenningspunten! Ik ben er vorig jaar zomer geweest en vond het een geweldige stad! Het prachtige uitzicht vanaf het Ljubljanski Grad, de gezellige sfeer en het lekkere eten 🙂 ik ben fan!

  1. Post
   Author

   Tof dat jij ook fan bent! Ik vond het echt zo’n verrassing! Nooit gedacht dat Ljubljana (en Slovenië) zo prachtig en sfeervol zouden zijn! Ik wil terug! ☺️

    1. Post
     Author

     Klopt zeker erg verrassend! Triglav ken ik niet. Wij waren er voor een citytrip, dus naast Ljubljana hebben we een dag een auto gehuurd en rond getoerd. De Slocjan Caves en Lake Bled en Bohinj hebben we wel gezien. Triglav niet. Ik heb wat gemist zo te horen 😉

 7. Leuk om te lezen. Wij hopen er over een paar weken heen te gaan! Ik ben erg benieuwd of we er komen.. Het ziet er in ieder geval tof uit en doet mij inderdaad ook wel een beetje aan Praag denken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.