Karijini National Park een must see in West-Australie

Karijini National Park: hét park in West-Australië dat je niet mag missen

Daphne Australië, Oceanië 14 Comments

Midden in het hart van de Pilbara regio in West-Australië vind je het Karijini National Park. Een nationaal park dat je niet mag missen als je de westkust van Australië bezoekt! Enorme bergen die vanuit het niets uit het vlakke landschap rijzen. Prachtige, diepe gorges en gevarieerde flora en fauna. Genoeg indrukwekkends om een bezoek aan Karijini National Park onvergetelijk te maken. Nieuwsgierig geworden? Ik neem je mee in wat je allemaal kunt doen in Karijini National Park!

Karijini National Park is een must do in Western Australia

Karijini National Park: het Mooiste Park in West-Australië

Het fotogenieke landschap van Karijini National Park

Karijini National Park heeft een oppervlakte van ruim 6.000 kmen is hiermee het één na grootste nationale park van West-Australië (WA). Hoewel een groot deel van het zuiderlijk deel van het park niet toegankelijk is, heeft het noorden genoeg te bieden. Erosie heeft zich in miljoenen jaren een weg door het fotogenieke landschap gebaand. De enorme bergen, diepe gorges en de kleurcontrasten maken dat je Karijini National Park niet mag overslaan als je West-Australië bezoekt.

Karijini National Park is een must do in Western AustraliaKarijini National Park is een must do in West Australië Karijini National Park is een must do in West Australië

Planning voor een verblijf in Karijini National Park

Karijni National Park ligt midden in de outback van West-Australië en op zeker een halve dag rijden van de kust. Voor je verblijf in Karijini zou ik aanraden (minimaal) 2 nachten in Karijini zelf te verblijven en 2 nachten er net buiten. Zelf heb ik dit ook gedaan en vond dit een goede tijdsverdeling. Ik kon alles doen wat ik wilde en voelde me niet gehaast. Zo deed ik op de eerste dag in Karijini alles rondom Dales Gorge Campground en overnachtte ik daar. De nacht ervoor sliepen we in Port Hedland dat op 4 uur rijden van Karijini National Park ligt. Wil je liever dichter bij de oostelijke ingang verblijven? Dan zou ik het Auski Roadhouse aanraden!

reisdagboek van broome naar perth via de westkust en Karijini National ParkKarijini National Park is een must do in West Australië

De tweede dag reed ik via de 4×4 weg naar de Kalamina Gorge voor een hike daar en bezocht ik de Joffre en de Knox Lookout. De rest van de dag spendeerde ik rondom de Weano Gorge. Overnachten deed ik op de camping van het Karijini Eco Retreat. De volgende dag beklom ik Mt. Bruce en had ik nog prima de tijd voor de Hamersley Gorge en om naar Tom Price te rijden voor een middagje zwembad! Vanuit Tom Price reed ik de volgende dag naar Exmouth.

Overnachten in Karijni National Park

Hoewel Karijini een vrij groot park is zijn er toch maar 2 campsites in het park. Dales Gorge Campsite in de oostelijke helft en het Karijini Eco Retreat aan de westelijke kant van het park. Dales Gorge Campsite is een stuk voordeliger, maar heeft dan ook geen douches en geen restaurant. Toch zou ik een verblijf in beide campsites aanraden. Vanuit Dales Gorge Campground kun je namelijk alle wandelingen, lookouts en watervallen bezoeken rondom de Dales Gorge en vanuit de Karijini Eco Retreat alles rondom de Weano Gorge. Naast kamperen in eigen tentje kun je op het Karijini Eco Retreat ook overnachten in luxe eco tenten. Op het moment van schrijven (maart 2019) kost Dales Gorge Campground $11,- per persoon per nacht en Karijini Eco Retreat $20,- per persoon per nacht.

Wil je liever gratis slapen en vindt je wat extra kilometers maken niet erg? Net buiten het park vind je een aantal gratis campsites. Ook kun je overnachten op het enige tourist park in Tom Price. Dit stadje ligt op 50 km van de westelijke ingang van Karijini en biedt naast de camping (met zwembad!) ook een aantal winkels. Waaronder de Coles, de Liqorland voor koude biertjes en een bakkerij.

Alles weten over de campings in Australië? Download de Wiki Camps app! Nog een handige app is FuelMapAustralia. Hier kun je zien op welke plekken je goedkoop kan tanken!

Karijini National Park is een must do in Western AustraliaKarijini National Park is een must do in Western Australia

Bezoek het Visitor Centre

Stop tijdens je bezoek aan Karijini National Park ook zeker even bij het Karijini Visitor Centre. Hier vind je gedetailleerde info en kaartjes van zowel de Weano als de Dales area. Ook hebben ze daar vaak een brochure van Karijini National Park. Deze is gemakkelijk mee te nemen en erg handig ter voorbereiding op je wandelingen en navigatie in het park. Aanvullend vind je bij het Visitor Centre ook veel informatie over de intrigerende, culturele geschiedenis van Karijini National Park en kun je er souvenirs, koude drankjes en ijsjes kopen. Ook kun je er tegen betaling douchen.

Meer lezen over mijn roadtrip langs de westkust van Australië? Lees dan mijn reisdagboek over het stuk van Broome naar Perth!

Karijini National Park is een must do in West AustraliëKarijini National Park is een must do in West Australië

Wandelen in Karijini National Park

In Karijini National Park zijn er tal van wandelingen te maken. Uiteenlopend van 30 minuten tot 6 uur. En variërend van class 2 (gemakkelijk, over een relatief vlakke ondergrond) tot class 5 (moeilijk, waarbij je over rotsen en gladde ondergrond moet klimmen). Ik heb bijna alle wandelingen gedaan en liep ze allen in ongeveer de helft van de aangegeven tijd. Ook de pittige wandelingen zoals die naar de Hancock Gorge, de Handrail Pool en naar de top van Mt. Bruce. Deze laatste was tevens de zwaarste wandeling (9 km – 6 uur), maar erg verschillende van de andere wandelingen en absoluut de moeite waard! Bij de wandeling naar Mt. Bruce hike je namelijk naar de top van Australië’s één na hoogste berg en heb je vanuit daar een geweldig uitzicht over Karijini National Park. Wel raad ik je aan hier vroeg in de ochtend mee te beginnen, want onderweg vind je weinig schaduw. Niet alleen de lange wandelingen waren de moeite, ook zeker de kortere naar de Fern Pool, de Fortescue Falls en de Joffre Lookout zijn een must!

Karijini National Park is een must do in West AustraliëKarijini National Park is een must do in West AustraliëKarijini National Park is een must do in West Australië Karijini National Park is een must do in West AustraliëNiet onbelangrijk wanneer je van plan bent te gaan wandelen in Karijini National Park: draag altijd goede, stevige schoenen. En alvast goed om te weten; bij de Hancock Gorge moet je een stuk door het water. Draag ook altijd voldoende water bij je, want het is er echt heet. En misschien een open deur, maar wees voorzichtig! Een ongeluk zit in een klein, glibberig hoekje! Ik kan het weten, maar dat lees je zo 😉

Ook op reis naar West-Australië? Maar liever een georganiseerde reis? Kijk dan hier eens voor een individuele reis met 4×4? Liever een internationale groepsreis? Hier vind je zeker wel een mooie reis door Australië!

Karijini National Park is een must do in Western AustraliaKarijini National Park is een must do in West AustraliëKarijini National Park is een must do in Western Australia

Wat is er nog meer in Karijini National Park

Naast wandelen heeft Karijini National Park nog meer te bieden. Zo kun je in de gorges vaak heerlijk zwemmen. Op het moment dat ik Karijini bezocht (oktober 2018) was het overdag heet (34 – 38℃). Met deze temperaturen is er na een intensieve wandeling niets heerlijker dan een verkoelende duik in een gorge. Let wel, het water is vrij koud dus voorkom een shock reactie door te snel in het water te springen. Daarnaast zijn er in Karijini best een aantal mensen overleden doordat ze uit zijn gegleden in de gorges! Zo moest er, toen wij er waren, een jongetje naar het ziekenhuis worden geëvacueerd omdat hij was uitgegleden en met zijn hoofd op een rots was gevallen. Later hoorden we dat hij het heeft overleefd, maar dat had ook anders af kunnen lopen. Ook ikzelf gleed uit op de rotsen en maakte een enorme smakker. Gelukkig viel ik daarbij in het water en niet op de rotsen. Dus pas op, die rotsen zijn echt spekglad!

Karijini National Park is een must do in West Australië Karijini National Park is een must do in West Australië Karijini National Park is een must do in West Australië Karijini National Park is een must do in West Australië

In Karijini National Park vind je ook ontzettend veel verschillende dieren. Wij zagen er verschillende kleine hagedissen, maar ook enorme goannas, termieten bulten, grappige duiven en rock wallabies. Gelukkig geen slangen en rare spinnen! Ben je in Karijini in de koudere, wintermaanden? Dan heb je kans op een prachtige bloemenzee (wildflowers)! Wel of geen bloemenzee, Karijini is een lust voor elke (wannabe) fotograaf!

Karijini National Park is een must do in Western AustraliaKarijini National Park is een must do in Western AustraliaKarijini National Park is een must do in West Australië Karijini National Park is een must do in West Australië

Parkentree Karijini National Park

Je kunt jezelf op twee plekken in Karijini National Park aanmelden als bezoeker. Dit doe je door je gegevens op een envelop te schrijven. Vervolgens stop je het verschuldigde bedrag aan parkentree in de envelop (op moment van schrijven, maart 2019, $13,- per voertuig) en plak je het dicht. Je scheurt het betaalbewijs met je gegevens van de envelop en ligt dat op het dashboard van je auto. De envelop stop je in de daarvoor bestemde koker.

Ben je van plan meerdere parken in WA te bezoeken? Dan is het hoogstwaarschijnlijk voordeliger om een ‘WA park pass’ aan te schaffen. Dit doe je gemakkelijk online en kost (in maart 2019) $46,- per voertuig voor 4 weken. Je print de park pass uit en legt deze tijdens je verblijf in een nationaal park op je dashboard.

Karijini National Park is een must do in Western AustraliaKarijini National Park is een must do in West AustraliëKarijini National Park is een must do in West AustraliëKarijini National Park is een must do in West AustraliëReizen algemeen

Wat moet je meenemen naar Karijini National Park

Op een trip naar Karijini National Park moet je je goed voorbereiden. Naast voldoende eten en drinken zijn er nog een aantal andere producten die ik je ook zeker aanraad aan te schaffen:

♥ Wat zou jij allemaal meenemen naar Karijini National Park?

Karijini National Park: het mooiste park van West Australie

Comments 14

 1. Als ik dit zo zie en lees vind ik het heel jammer dat wij geen tijd hebben om ook richting west Australië te gaan. Wat ziet dit er geweldig uit. Het lijkt me heerlijk om hier te wandelen en af te sluiten met een duik in een gorge, ook al ben ik wel een enorme kluns, dus het zou ook echt iets voor mij zijn om uit te glijden en iets te breken. Gelukkig belandde jij in het water

  1. Post
   Author

   Ik kan me heel goed voorstellen dat je het jammer vind dat je geen tijd hebt voor de westkust, want het is zeker prachtig. Ook heel anders dan de oostkust. Maar ja je moet keuzes maken en dan snap ik dat je bij een kennismaking kiest voor de oostkust. Hoe dan ook, je gaat het geweldig vinden 🙂 Oh en qua klunzigheid misschien ook maar beter haha.

 2. Jaa wat heerlijk om te lezen en zo herkenbaar. Ik vind Karijini tot op heden nog steeds één van de mooiste parken die ik heb gezien. Wil graag eens terug!

  1. Post
   Author
 3. Mooie foto’s van het Karijini National Park! Dit lijkt me echt een plek die je niet mag overslaan tijdens je rondreis door het westen van Australië.

  Bijzonder dat er maar zo weinig campings in het park zijn. Of vond jij dat geen probleem?

  1. Post
   Author

   Thanks Jenny en inderdaad Karijini moet je zeker niet overslaan als je de westkust bezoekt! Nee vond het geen probleem dat er maar 2 campings zijn. Zó groot is het (begaanbare deel van het) park ook niet. Dus prima te doen met twee campings. Hierdoor blijft het ook een beetje authentiek.

  1. Post
   Author
 4. Twaalf jaar geleden zei ik dat ik binnen vijf jaar terug naar Australië zou gaan voor de westkust. Helaas nog steeds niet geweest. Karijini lijkt me echt zo ontzettend mooi! Ik moest toen keuzes maken en het werd uiteindelijk de oostkust, het zuiden en de outback. Ooit hoop ik de westkust nog te zien.

  1. Post
   Author

   Wat jammer dat je nog niet terug bent geweest en die 5 jaar al ruim om zijn. Zeker ooit terug gaan voor de westkust!

 5. Pingback: Review: Salomon X Ultra 3 GTX wandelschoen - Daphnedevries.nl

 6. Pingback: Wat te doen in Exmouth: hoogtepunten in West Australië - Daphnedevries.nl

 7. Pingback: Doen in Zuid-Australië: bezoek Flinders Ranges - Daphnedevries.nl

 8. Hi Daphne,

  Is dit park met een 2WD camper te doen? Want ik heb een 2WD gehuurd. Of camper laten staan en een tour boeken van een paar dagen incl overnachting?

  Groetjes Diane

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.