Het stadhuis in Leuven mag je zeker niet missen tijdens je weekendje Leuven

Highlights weekend Leuven: doen in België

Daphne België 32 Comments

Als je op zoek bent naar een sfeervolle stad maar niet te ver wilt reizen, doe dan een weekend Leuven! In deze Belgische universiteitsstad vind je een wirwar van knusse straatjes, veel geschiedenis en historische gebouwen. Overal voel je een gezellige sfeer en wandelen studenten rond. Het perfecte decor voor een weekendje dicht bij huis! Lees je mee wat te doen in Leuven?

Weekend Leuven: dit zijn highlights & leukste bezienswaardigheden in Leuven

Een wandeling tijdens je weekendje Leuven voert je door verschillende eeuwen. Van het Stadhuis naar het Groot Begijnhof en het Museum M. Maar naast cultuur biedt Leuven heerlijk comfortfood en fijne lokaal biertjes. Die zich perfect laten nuttigen op één van de vele terrassen die de stad rijk is! Een citytrip naar Leuven is wat mij betreft de perfecte mix tussen cultuur en lekker eten. Vandaag mijn highlights van een weekend Leuven!

Het groot Begijnhof

Eigenlijk is het groot Begijnhof een klein, oud dorpje binnen het centrum van Leuven. Een stukje pure rust midden in de stad, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. In dit UNESCO-werelderfgoed uit de dertiende eeuw vind je een netwerk van klinkerstraatjes, pleintjes, tuinen en parkjes. Met tientallen huizen en een kerk, die zijn gemaakt van traditioneel zandsteen. Waar vroeger op het hoogtepunt 360 begijnen woonden, zijn nu studenten en (buitenlandse) professoren van de universiteit van Leuven gehuisvest. Het groot Begijnhof is de perfecte plek om doorheen te dwalen en een stukje terug in de tijd te gaan. Het hotel waarin ik verbleef is gelegen aan het groot Begijnhof. Hierdoor begon mijn weekend Leuven direct op één van de leukste bezienswaardigheden van de stad!

Tip! Leuven op z’n Hollands ontdekken? Baja Bikes is een Nederlandstalige fietstouroperator met gids & fietshuur opererend in ruim 120 steden, waaronder Leuven. Ga lekker fietsen in Leuven en boek nu vast je tour!

Bezoek het Begijnhof tijdens je weekendje Leuven Bezoek het Begijnhof tijdens je weekendje LeuvenBezoek het Begijnhof tijdens je weekendje Leuven

Bezoek Museum M 

In Leuven vind je het Museum M. Een museum geïnspireerd door de veelzijdigheid van Leuven. Hoewel in het museum oude en nieuwe kunst tentoongesteld wordt, concentreert de collectie zich vooral op de kunstproductie in Leuven en Brabant van de Middeleeuwen tot de 19e eeuw. Met werken van bijvoorbeeld Constantin Meunier, Jef Lambeaux en Georges Minne. Daarnaast vinden er ook tijdelijke tentoonstellingen plaats waarbij er ruimte is voor hedendaagse kunst. Bezoek je Museum M, mis dan zeker de binnentuin en het dakterras niet! Zeker leuke bezienswaardigheden in Leuven.

Nieuwsgierig geworden naar het Museum M? Maak dan vast een virtuele 360° tour!

Bezoek zeker het M Museum tijdens je weekendje LeuvenFoto credits: Toerisme Leuven Weekendje Leuven? Bezoek dan het M Museum

Bezoek het Stadhuis aan de Grote Markt

Op de Grote Markt vind je dé trots van Leuven: het historische stadhuis. Dertig jaar lang, van 1439-1469, werd er door drie bouwmeesters aan dit Gotische stadhuis gebouwd. Toen het stadhuis eenmaal voltooid was, bleek het geld op en konden de 236 beelden niet op de gevels geplaatst worden. Het was pas 400 jaar later dat deze beelden van allerlei historische figuren uit Leuven en patroonheiligen van verschillende parochies op de gevels plaats namen. Het Stadhuis aan de Grote Markt in Leuven is een fascinerend gebouw en één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. Jacoba noemt Leuven en het stadhuis zelfs één van de mooiste plekken in België. Absoluut een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen tijdens je citytrip Leuven!

Dit zijn activiteiten die je zeker moet ondernemen tijdens je weekendje LeuvenBezoek zeker het stadhuis tijdens je weekendje Leuven

Universiteitsbibliotheek & toren in Leuven

Op het stadhuis na, is de bibliotheek het belangrijkste bouwwerk van de stad Leuven. Meerdere keren verwoest, maar telkens herrezen als een ware Phoenix. Zo ging in de zomer van 1914 de universiteitsbibliotheek (De Lakenhalle) grotendeels in vlammen op en daarmee ook 300.000 boeken, meer dan duizend Middeleeuwse manuscripten en 800 incunabelen. Het had niet veel gescheeld of het Leuvense stadhuis en het Groot Begijnhof zouden mee ten onder zijn gegaan. Gelukkig werden ze gespaard. Mede doordat de Duitse staf hier was ondergebracht.

Mijn audiotour begeleide mij door het universiteitsgebouw en nam me in stapjes mee door de roerige geschiedenis van de bibliotheek. De tour bracht me van de leeszaal, naar de toren -waar op elke verdieping een stukje geschiedenis wordt gedeeld- tot aan de top vanwaar ik een prachtig uitzicht over de stad had.

Meer lezen over België: Ook in het mooie Gent vind je prachtige gebouwen. Dit is wat je allemaal kunt doen in Gent!

Dit zijn activiteiten die je zeker moet ondernemen tijdens je weekendje LeuvenDit zijn activiteiten die je zeker moet ondernemen tijdens je weekendje Leuven

De langste toog ter wereld

Ook de Oude Markt werd in 1914 platgebrand. Vele huizen zijn toen afgebrand, maar de meesten zijn rond 1920 herbouwd in de originele stijl. Om deze ingrijpende brand niet te vergeten is in de gevels van deze herbouwde gebouwen een witte steen gemetseld met daarom het jaartal 1914. Als je goed kijkt zul je dit bij vele huizen op de Oude Markt zien.

Maar waar de Oude Markt vooral bekend om staat is als de langste toog ter wereld. Nergens ter wereld vind je meer horecazaken bij elkaar dan op dit unieke plein in Leuven. Geen wonder dat de Oude Markt dan ook dé ontmoetingsplek van Leuven is. Zeker bij mooi weer, wanneer de talrijke terrasjes volstromen en men geniet van de zonnestralen en een welverdiend biertje!

Liever een romantisch weekendje België? Kijk dan eens naar Brugge! Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Brugge!

Bezoek zeker de oude markt tijdens je weekendje Leuven Bezoek zeker de oude markt tijdens je weekendje Leuven

Op ontdekking met het ILUVLeuven ticket

Wil je zoveel mogelijk uit je weekendje België halen, overweeg dan de aanschaf van het ILUVLeuven ticket. Met dit ticket kan je verschillende highlights bezoeken tegen gereduceerd tarief. Je hebt keuze uit 2 varianten: het normale ILUVLeuven ticket of de XL variant. Beide tickets zijn verkrijgbaar bij Toerisme Leuven en kosten respectievelijk €8,- en €16,- per persoon en het is 3 dagen geldig, dus ideaal voor een weekend in Leuven! Met het XL ticket heb je niet alleen toegang tot de Universiteitsbibliotheek en toren en het Stadhuis, maar heb je ook toegang tot het Museum M in Leuven.

Tijdens mijn bezoek aan Leuven heb ik ook gebruik gemaakt van deze kaart, deze heb ik gratis van Visit Leuven gekregen. 

Alvast in de stemming komen? Kijk dan deze video van mijn weekend Leuven.

De lekkerste plekjes in Leuven: leuke barretjes en goede restaurants

Comfort food, Belgische biertjes en goede cocktails. Je vindt het allemaal in studentenstad Leuven. Strijk neer op één van de terrassen aan de Oude Markt en geniet van al het lekkers in Leuven.

Cocktails bij Bar Nine

Bar Nine is zo’n plek waar je eigenlijk de hele dag naartoe kan, maar waar je wat mij betreft zeker naartoe moet voor een lekkere cocktail! Op de uitgebreide kaart vind je Caipirinha’s en Singapore Slings, maar ook klassiekers met een twist als de Lavender Margherita en de Ginger Mojito. Naast cocktails drinken hoef je ook zeker niet te verhongeren bij Bar Nine. Op de Vlaams georiënteerde menukaart vind je alles van hamburgers tot varkenswang en van balletjes in tomatensaus tot steak. Een fijne plek op te eten en drinken in Leuven!

Drink een cocktail bij Bar Nine tijdens je weekendje Leuven Drink een cocktail bij Bar Nine tijdens je weekendje Leuven

Eet haute dogs bij Würst

Heel eerlijk, ik eet eigenlijk nooit hotdogs. Vaak vind ik ze veel te vet en oersaai. Maar toen ik bij Würst langsliep en er een paar bordjes met hotdog voorbij kwamen, was ik toch wel erg nieuwsgierig hoe de hotdogs hier zouden smaken. Zonder dat ik het opgemerkt had stond mijn vader al binnen, ik besloot hem te volgen. Bij Würst hebben ze geen sompige broodjes worst, maar hebben ze de klassieke hotdog opnieuw uitgevonden en omgevormd tot haute dogs. Binnen bestelden we beiden een ‘haute dog’. Ik een Mexico ’86, paps de Sauerkraut. En ik moet zeggen: ze waren echt heel lekker! Een aanrader hoor als je Leuven bezoekt.

Eet haute dogs bij Würst tijdens je weekendje Leuven

Doen in Leuven: Italian Food Fuel bij Baracca

Als het op eten aankomt heb ik regelmatig keuzestress. Ik wil vaak meerdere dingen proeven en niet maar één gerecht kiezen. Het zal wel daarom zijn dat ik dol ben op sushi en tapas. Samen delen en genieten van allemaal verschillende hapjes. Ontzettend blij was ik dan ook met het concept dat Baracca hanteert: social bites die vers en huisgemaakt zijn en die je kan delen met je geliefde(n). Want;(food)sharing is caring! Je kunt kiezen uit knapperige houtovenpizza’s, verse pasta’s en heerlijke Italiaanse (anti pasti) hapjes. Allemaal om samen te delen! Naast dat ik het concept erg leuk vind, was het eten ook nog eens verrukkelijk! Tip: wel even reserveren, want dit is een populaire hotspot in Leuven!

Ga zeker eten bij Baracca tijdens je weekendje Leuven Ga zeker eten bij Baracca tijdens je weekendje Leuven

Who the f*ck is Ellis (Gourmet Burger)

Als je enthousiast wordt van de ‘haute dogs’ is de kans groot dat je eveneens blij wordt van de hamburgers van Ellis. Dit hamburgerrestaurant heeft een originele selectie burgers, die authentiek, gevarieerd en smakelijk zijn. Zo heb je burgers met namen als Sunny Fresh Carrot, de Ellis Special 2.0 en Baby Spinach Salmon. Daarnaast is het interieur van Ellis Gourmet Burger strak waardoor het restaurant klasse uitstraalt en het meer een restaurantervaring heeft dan een burgertent. Een fijne plek waar je een heerlijke, authentieke burgers kunt eten!

Ga zeker eten bij Ellis Burgers tijdens je weekendje LeuvenBezoek zeker Ellis Burger tijdens je weekendje Leuven

Overnachten in Leuven

Leuven is een compacte studentenstad met een goed aanbod aan hotels. Zelf heb ik in het Begijnhof Hotel geslapen. Dit fijne hotel ligt om de hoek bij het 13e-eeuwse Groot Begijnhof en beschikt over mooie, ruime kamers. ’s Ochtends kun je in dit hotel genieten van een heerlijk, uitgebreid ontbijt, overdag relaxen in de tuin of de sauna en ’s avonds kun je nog nagenieten van de fijne dag in Leuven met een heerlijk Belgisch biertje aan de bar. 

Lekker biertje drinken tijdens je weekendje Leuven

Dus houd je van Belgische biertjes, shoppen, lekker eten en cultureel erfgoed, dan is Leuven the place to be voor jou! Boek snel een weekend Leuven!

♥ Spreekt een citytrip naar het Belgische Leuven jou ook aan?

Doen in Leuven tijdens jouw weekend Leuven

Comments 32

 1. En dan zijn er ook nog een aantal prachtige abdijen in de buurt : abdij van Park Heverlee, abdij van Vlierbeek, … en daarnaast nog het kasteel van Arenberg in Heverlee!

  1. Post
   Author
 2. Een paar weken geleden maakte ik voor ’t eerst kennis met Leuven en ik vond het erg leuk! Wat een toffe stad. Wij hebben de hotdogs helaas gemist (was gesloten toen wij er waren) en wij wilden ook bij Baracca eten, maar was inderdaad al vol.

  1. Post
   Author

   Wat leuk dat jij onlangs ook in Leuven was! Jammer dat je 2 van m’n highlights gemist had, terwijl je ze wel op de planning had. Ik zeg, dat word nog een keer terug naar België 😉

 3. Ik ben in best veel bekende Belgische steden geweest, maar in Leuven nog nooit. Dat het een studentenstad was wist ik, en een begijnhof en bier verbaast me ook niks in België, maar verder was het meeste wat je noemt nieuw voor me.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Is ook absoluut leuk Narelle! Beetje Groningen in België. Vinden jullie dus ook zeker leuk 😉 Hoe bevalt jullie nieuwe huis?

 4. Heerlijk om hier over Leuven te lezen. Ik ben Belgische en studeerde er zes jaar lang. 😉 Gelijk heb je trouwens, het is een supergezellige stad!

  1. Post
   Author

   Wat leuk dat jij er hebt gestudeerd Sarah! Lijkt me erg leuk om dat in Leuven te doen! Super gezellig inderdaad ☺️

 5. Heel leuk, ik ben niet gek op bier maar de rest van de onderdelen van Leuven spreken mij zeker aan. Als een stad een Begijnhof heeft dan bezoek ik die altijd, ze zijn stuk voor stuk erg mooi, ook deze!

  1. Post
   Author

   Haha gelukkig heeft Leuven meer te bieden dan alleen bier en spreken al die andere dingen je wel aan ☺️

 6. Lijkt mij een heerlijke stad om in rond te dwalen. Volgens mij vermaak je je ook wel met de schattige straatjes, maar daarnaast is er ook nog genoeg leuks te doen zie ik. Die hotdog ziet er trouwens wel echt super lekker uit, krijg er direct zin in. Ellis Gourmet is inderdaad een topper. Ooit in Rotterdam bij gegeten en dat was niet verkeerd.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 7. Ik ben eigenlijk alleen nog maar in Antwerpen geweest, shame on me. Ik roep al jaren dat ik meer wil ontdekken bij de zuiderburen, maar het komt er iedere keer niet van. Toch maar eens doen. Leuven lijkt mij een erg leuke stad en ik ben dol op die schattige straatjes. Hebben ze ook vegetarische hotdogs want dan ga ik zeker een kijkje nemen 😉

  1. Post
   Author

   Ach soms gaan die dingen zo. Zo duurde het voor mij bijvoorbeeld jaren voordat ik ooit in Italië was geweest! 😉 Ik weet eigenlijk niet of ze vega hotdogs hebben, heb ze niet gezien eigenlijk. Ellis heeft wel vega burgers, dus daar kun je sowieso terecht 😉

 8. Ja die haute dogs zijn superlekker!, Leuven is echt een hele gezellige stad, vooral in de zomer. Lekker genieten van een Belgisch biertje op een van de vele terrassen.

  1. Post
   Author

   Wat leuk dat jij daar ook bent geweest Judith! Die hotdogs zijn zeker lekker, zelfs ik -als geen hotdog fan- vond ze goddelijk haha.

 9. Ik ben gek op Belgische steden, maar nog nooit in Leuven geweest. En ik geloof dat het hoog tijd dat daar verandering in gaat komen. Wat een leuke stad! En als het zover is, pak ik je blog met tips er even bij.

  1. Post
   Author

   Zeker doen Marcel! Leuven is zo’n stad waar je niet zo snel aan denkt, maar als je eenmaal weet hoe leuk het er kan zijn wil je er naartoe 😉

 10. Leuven is echt heel erg leuk! Ik vind het een sfeervolle, gezellige stad. Ik wil er zeker nog wel eens naartoe en genieten van de mooie stad!

  1. Post
   Author
 11. Inderdaad, het Begijnhof is net een soort dorp binnen de stad. Zo mooi daar. Wij vonden Leuven ook echt een leuke en gezellige stad. Zeker in het voorjaar, als de terrasjes weer buiten komen.

  1. Post
   Author

   Leuven is inderdaad niet compleet zonder de terrasjes! Die horen er gewoon bij. Fijn te horen dat jullie ook genoten hebben in Leuven Yvonne!

 12. Leuven is inderdaad een erg leuke stad! En helemaal niet ver, ideaal voor een weekendje weg vanuit Nederland 🙂 Toen ik er was stortte het jammer genoeg met bakken uit de hemel, dus volgens mij moet ik nog een keer terug om de mooie straatjes op een zonnige dag te zien 😉

  1. Post
   Author

   Oh no! Regen geeft al gelijk een andere sfeer aan een stad. Hoewel ook wel iets van regen hebben gehad in Leuven, hebben we gelukkig ook lekker op het terras (in de zon) kunnen genieten (van een biertje en wat lekkere hapjes)! ?

 13. Pingback: In beeld: een weekend Leuven - Daphnedevries.nl

 14. Pingback: Doen in Gent: tips voor de mooiste bezienswaardigheden - Daphnedevries.nl

 15. Pingback: Mijn terugblik op reizen in 2017 - Daphnedevries.nl

 16. Pingback: Wat te doen in België: 16x leuke bezienswaardigheden - Daphnedevries.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.