Een koele dag in de outback van Australie is erg fijn

Het beste van de outback: rijd de Red Centre Way van Uluru naar Alice Springs

Daphne Australië, Oceanië 14 Comments

Bij veel mensen staat een bezoek aan the Red Centre op hun bucket list. Een plek die fascineert. De bloedhete zomers, de strakblauwe luchten, maar vooral het knalrode van de aarde dat veel verschillende kleuren lijkt te hebben. Vaak is Uluru, de rode rots, de enige plek waar men aan denkt. Maar the Red Centre heeft zoveel meer te bieden! Heb je al eens gehoord van Kata Tjuta? Of Mt. Conner? Kings Canyon wellicht? Of West MacDonnell National Park? Allemaal plekken die je ook zeker niet mag missen als je de outback bezoekt!

Ontdek het beste van de Australische Outback in 7 dagen

In deze 7 daagse itinerary neem ik je mee naar de outback. Ik bezoek Uluru, Kata Tjuta, Kings Canyon en rijd via the Red Centre Way (Mereenie Loop) naar West MacDonnell National Park en terug naar Alice Springs. Dit is mijn route door the Red Centre!

Tip: Reis je vanuit South Australia in noordelijke richting? Sla het prachtige Flinders Ranges en de gave Oodnadatta Track dan zeker niet over!

Tijdens een bezoek aan the red centre mag Uluru niet ontbreken

Van Alice Springs naar Uluru

Wij beginnen met de langste rit, zodat we die achter de rug hebben en rijden de 450 km van Alice Springs naar Yulara in zo’n 5,5 uur. Eerst de 200 km naar Erldunda en dan nog de 250 naar Yulara, de uitvalsbasis voor een bezoek aan zowel Uluru als Kata Tjuta. Beiden zijn in het Uluru-Kata Tjuta National Park gelegen dat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst te vinden is. Onderweg kom je langs Mt. Conner, een andere rode rots. Waarvan ik zeker weet dat een heleboel mensen deze voor Uluru aan zien. Maar helaas, het is nog zo’n 200 km verder naar Ayers Rock.

De laatste 40 km van de rit kun je Uluru al zien liggen. Uit het niets doemt de enorme rode rots op uit het heuvelachtige landschap. Hij speelt verstoppertje achter de heuvels. Telkens als hij weer boven de heuvels verschijnt stokt mijn ademhaling en is hij weer even indrukwekkend als de eerste keer dat ik hem zag. Wauw! Om je een idee te geven; Uluru is met z’n 348 meter hoger dan de Eiffeltoren in Parijs!

Dag 1-3: Uluru-Kata Tjuta National Park

De eerste dag komen we aan het einde van de middag aan. We besluiten naar het informatiecentrum te gaan en ons daarna op te maken voor de zonsondergang bij Uluru. Bij het ‘Sunset Point’ pakken we de stoeltjes uit de auto en trekken een biertje open. De kleuren veranderen telkens. Van intens rood als de zon nog schijnt naar bijna zwart als ze achter de horizon verdwijnt. Wat een magische plek voor de zonsondergang!

Tijdens een bezoek aan the red centre mag Uluru niet ontbrekenTijdens een bezoek aan the red centre mag Uluru niet ontbreken

Ontdek Uluru-Kata Tjuta National Park

We slapen 3 nachten in Yulara en kiezen voor een verblijf op de camping van het Ayers Rock Resort. In Yulara heb je weinig opties qua verblijfplaatsen en alles onderdeel is van het resort. Wil je liever op gratis campsites verblijven kan dat wel, echter liggen de meesten op zo’n 40 km ten oosten van Yulara.

De tweede dag staan we om 5:00 uur op om de zonsopkomst te zien. Daarna maken we ons klaar voor de wandeling rond de base van Uluru (ook wel Ayers Rock genoemd). Deze 10,6 km lange wandeling loopt rondom de rots. Tijdens de wandeling zie je de zandstenen rots vanuit meerdere oogpunten wat je een goed beeld geeft van deze enorme rots. Uit respect voor de Aboriginals besluiten wij Uluru niet te beklimmen. Op moment van schrijven was dit nog mogelijk, maar vanaf 26 oktober 2019 is het officieel verboden. Wie de rots wel beklimt riskeert een boete van omgerekend zo’n €400,- en een eventuele gevangenisstraf.

Via de Red Centre Way rijd je naar Uluru waar je de zonsopkomst niet mag missenTijdens een bezoek aan the red centre mag Uluru niet ontbrekenTijdens een bezoek aan the red centre mag Uluru niet ontbreken

In de middag besluiten we vast een kijkje te nemen bij Kata Tjuta (The Olga’s). Gelegen op zo’n 50 km van Uluru. We besluiten de ‘Walpa Gorge Walk’ te doen. Een eenvoudige wandeling tussen de rotsen door. Een prima wandeling om alvast een indruk te krijgen van Kata Tjuta. Maar ga je de ook de ‘Valley of the Winds’ wandeling doen kun je er ook voor kiezen deze over te slaan. Na de wandeling rijden we nog naar het Kata Tjuta Dune viewing platform en genieten van een prachtig uitzicht op Kata Tjuta. En Uluru, dat je in de verte ook ziet liggen.

Via de Red Centre Way rijd je naar Kata Tjuta en wandel de Valley of the Winds hikeTijdens een bezoek aan the red centre mag Kata Tjuta niet ontbrekenTijdens een bezoek aan the red centre mag Kata Tjuta niet ontbreken

Hike de ‘Valley of the Winds’

De derde dag gaan we weer naar Kata Tjuta. Deze keer om de ‘Valley of the Winds’ hike te doen. We staan vroeg om zodat het nog niet te warm is en beginnen met de tocht naar het eerste viewpoint, dan het tweede en lopen daarna de rest van de loop door de vallei. Een prachtige, afwisselende wandeling waarbij je de rotsblokken vanuit verschillende perspectieven ziet en een goede indruk krijgt van hoe groot ze eigenlijk zijn! De kleuren en het landschap blijven me fascineren.

Benieuwd wat er verder allemaal op de planning staat tijdens onze reis door Australië? Dit is onze route!

Via de Red Centre Way rijd je naar Kata Tjuta en wandel de Valley of the Winds hike Via de Red Centre Way rijd je naar Kata Tjuta en wandel de Valley of the Winds hike Via de Red Centre Way rijd je naar Kata Tjuta en wandel de Valley of the Winds hike

Dag 4-5: Kings Canyon National Park

Op dag 4 laten we het geweldige Uluru-Kata Tjuta National Park achter ons en rijden ruim 300 km naar Kings Canyon. De Kings Canyon ligt in het Watarrka National Park. In de middag lopen we de korte ‘Kings Creek Walk’ wandeling. Het is namelijk vrij heet en de lange Rim Walk doen we liever vroeg in de ochtend. De ‘Kings Creek Walk’ is zo’n 2 km en loopt een stukje de vallei in vanuit waar je goed zicht hebt op de 300 meter hoge wanden van de Kings Canyon. Op het moment dat wij er zijn is het platform aan het einde van de wandeling ingestort, dus kunnen we niet helemaal doorlopen tot het einde. Toch geeft de wandeling al een inkijkje in het moois dat we tijdens de ‘Rim Walk’ zullen zien wanneer we over de toppen van de canyon zullen wandelen.

Benieuwd naar de mooiste hotels in de regio? Die vindt je hier! Boek tijdig zodat je zeker weet dat je een fijn plekje hebt!

De Kings Canyon is een echte must see als je de Red Centre bezoektTijdens een bezoek aan the red centre mag Kings Canyon niet ontbreken Tijdens een bezoek aan the red centre mag Kings Canyon niet ontbreken

De adembenemende Rim Walk

De volgende dag staan we vroeg op en beginnen we net na zonsopkomst aan de 6,4 km lange ‘Rim Walk’. Deze begint met een steile klim die ons naar de top van de canyon brengt. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de canyon. De rest van de wandeling leidt je over de rand van de canyon en biedt je regelmatig spectaculaire uitzichten. Halverwege dalen we af naar de ‘Garden of Eden’. Een oase van groene planten en een permanente waterpoel doemen ineens op. Midden in de knalrode canyon. Na de ‘Garden of Eden’ klimmen we weer omhoog en lopen we via de zuidelijke rand terug naar het beginpunt. Wat een geweldige wandeling! Zeker één van mijn favoriete hikes in the Red Centre!

De outback niet zo jouw ding en wil je liever naar een mooi strand? Dit zijn de mooiste stranden van Sydney!

De Kings Canyon is een echte must see als je de Red Centre bezoektDe Kings Canyon is een echte must see als je de Red Centre bezoektTijdens een bezoek aan the red centre mag Kings Canyon niet ontbreken

Dag 6-7: West-MacDonnell National Park via de Mereenie Loop

Vanuit Kings Canyon rijden we via de Mereenie Loop naar West Macdonnell National Park. Door de Ozzies liefkozend de ‘West Macs’ genoemd. De Mereenie Loop is een dirt road, dus een 4×4 is aan te raden. Wil je liever over de gewone weg moet je helaas een heleboel meer kilometers maken. Je reist namelijk terug naar Curtin Springs en pakt de Lasseter Highway naar Erldunda waar je de Stuart Highway omhoog neemt naar Alice Springs. Neem je de Mereenie Loop, wat ik je zeker aan zou raden, rijd je door Aboriginal land en heb je een permit nodig om deze weg te mogen rijden. Dit permit kost $5,50 en kun je o.a. bij het Kings Canyon Resort of Glen Helen Homestead kopen. Wij kopen hem bij het Kings Canyon Resort.

De Mereenie Loop is onderdeel van The Red Centre Way en een leuk 4x4 track De Mereenie Loop is onderdeel van The Red Centre Way en een leuk 4x4 track

Het bijzondere landschap van de outback

Naarmate we verder naar het noorden reizen veranderd het landschap. De rode rotsen maken plaatsen voor steeds groener wordende bergen. De kleur van de gravel wordt steeds lichter en de dorre bosjes maken plaats voor volle struiken. Zo bijzonder om te zien hoe het landschap van de outback blijft veranderen. Blijft fascineren. En ik moet heel eerlijk zeggen dat het me echt nog geen moment verveelt! Ja het is stoffig en ja je vindt dat overal terug. Maar het is het zo waard!

Meer lezen? Dit zijn mijn 22 tofste ervaringen die ik meemaakte in de Outback van Australië!

Wanneer je de Red Centre bezoekt rijd ook zeker de Mereenie Loop en stop bij de Gosse BluffWanneer je de Red Centre bezoekt rijd ook zeker de Mereenie Loop en stop bij de Gosse BluffOnderweg passeren we de Gosse Bluff. Een krater die miljoenen jaren geleden is gevormd door de inslag van een meteoriet. Een bijzonder landschap waar we een korte wandeling doorheen maken. Tijdens de wandeling leer je meer over de Gosse Bluff en heb je op een hogergelegen punt mooi uitzicht op de krater. Ook stoppen we onderweg bij de Tyler Pass Lookout vanwaaruit we een 360 graden uitzicht hebben op de omgeving. Vanaf het punt kun je de Gosse Bluff ook weer zien liggen.

Neem de Mereenie Loop richting Alice Springs

De Mereenie Loop brengt ons naar de West Macs, een groene bergketen midden in de Australische outback. In de West MacDonnell Ranges worden we verrast door super mooie gorges, waterpools en een geweldig landschap. Zo overnachten we de eerste nacht bij de Ormiston Gorge waar we op dag twee de ‘Pound Walk’ maken. En geweldige wandeling die ons door de bergen leid, met prachtige uitzichtpunten van bovenaf en eindigt bij de Ormiston Gorge. Een absolute aanrader!

Tip: Krijg jij niet genoeg van gorges? Dan vind jij Karijini National Park in West-Australië ook GE-WEL-DIG!

Wanneer je de Red Centre bezoekt rijd ook zeker de Mereenie Loop en rijd dan door naar West Macdonnell National Park Wanneer je de Red Centre bezoekt rijd ook zeker de Mereenie Loop en rijd dan door naar West Macdonnell National Park Wanneer je de Red Centre bezoekt rijd ook zeker de Mereenie Loop en rijd dan door naar West Macdonnell National Park Wanneer je de Red Centre bezoekt rijd ook zeker de Mereenie Loop en rijd dan door naar West Macdonnell National Park

Vergeet de West MacDonnell Ranges niet!

Ook bezoeken we de Standley Chasm, de Ochre Pits, Ellery Creek Big Hole en de Redbank Gorge. Maar het mooiste uitzicht hadden we vanaf de lookout bij de Serpentine Gorge. De gorge zelf was mooi, maar bij lange na niet zo indrukwekkend als het uitkijkpunt. Je moet er even voor klimmen, maar wordt hier dubbel en dwars voor beloond! De tweede nacht overnachten we bij Standley Chasm. De campsite is eigenlijk ook de parkeerplaats voor de kloof, maar het is er prima. Je betaald slechts $6,50 meer per persoon om te kamperen, de douches zijn warm en de sterrenhemel is adembenemend! Na ons bezoek aan de West Macs rijden we weer terug naar Alice Springs waar een einde komt aan onze tocht door the Red Centre!

♥ Zou jij deze route door the Red Centre ook willen rijden?

Het beste van de outback

Comments 14

 1. Hallo!!
  Super verslag, fijn om het te lezen en het is bijna dat we het zelf beleven????( was dat maar waar) maar fijn dat jullie zo genieten??? ga maar mooi verder en we kijken uit naar het volgende verslag?? dikke kus??????????

  1. Post
   Author

   Elke keer weer leuk om jullie reactie te lezen. Leuk dat jullie ons elke keer weer volgen ☺️ Nu ook op Polarsteps zag ik, leuk! Dikke kus! ???

 2. Weer een super verslag Daf.
  Fijn om te lezen. En met jullie mee te gaan op reis.
  Liefs en dikke knuffel van ons.

  1. Post
   Author

   Thanks lieve Ria! Nog 3 maanden, dan zijn we er gewoon al weer hè!? Gaat snel ineens. Of voor jullie nog niet snel genoeg ?

 3. Hoi hoi ,Wat weer mooie verhalen .En wat een mooie reis .prachtig om te lezen en de mooie foto’s .Heel veel plezier nog Gr Wessel en Judith ?????

  1. Post
   Author
 4. Weer een geweldig mooi verslag om te lezen. Wat zien jullie toch veel moois.
  Oma is al aan het aftellen. Nog 3 maand.
  Liefs mam

  1. Post
   Author

   Hahha schattig! Kan me voorstellen dat oma aan het aftellen is. Ach en die 3 maanden zijn vast ook snel weer om. Hoewel ik voor ons hoop dat het allemaal nog even duurt ???

  1. Post
   Author

   I know! Had ik dus vooraf ook helemaal niet gedacht. Mensen hebben het vaak alleen over Uluru, vliegen er 3 dagen naartoe en komen nooit weer. Zo zonde als je weet dat je dit er allemaal kunt doen! En ik hoop het ook voor jullie Marcella! ?

 5. Pingback: Rondreis Australië: praktische tips voor een onvergetelijke roadtrip door Australië - Daphnedevries.nl

 6. Pingback: 12 redenen waarom je absoluut nóóit naar Australië moet - Daphnedevries.nl

 7. Pingback: De 22 mooiste ervaringen in de outback van Australië - Daphnedevries.nl

 8. Pingback: 5x doen in Darwin: de hoogtepunten in Northern Territory - Daphnedevries.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.