Doen in Nicaragua: Isla de Ometepe

Daphne Nicaragua 26 Comments

Hoewel ik al weer ruim 2 maanden terug ben van mijn toffe reis door Costa Rica & Nicaragua merk ik dat ik er nog maar weinig over heb geschreven. Alleen mijn live updates en post over Cahuita National Park zijn tot dusver online verschenen. Niet dat ik geen inspiratie heb, andere posts hebben gewoon voorrang gekregen. Soms heb je gewoon meer zin om over iets anders te schrijven. Tot vandaag! Eindelijk kies ik weer een post over mijn winter-escape naar Midden Amerika. Te beginnen met het fascinerende Isla de Ometepe!

isla de ometepe

Verrassend Ometepe

Voordat ik Isla de Ometepe bezocht had ik nog niet echt een beeld van het eiland. Ik wist dat het prachtig is en ik er daarom graag naartoe wilde. Toch was het een enorme verrassing toen ik aankwam. Het blijkt nog vele malen mooier! Een perfect gevormde, rotsachtige vulkaan aan de linkerkant met daarboven eeuwige rookpluimen en een begroeide inactieve vulkaan aan de rechterkant zijn de belangrijkste herkenningspunten van dit enorm groene, vruchtbare eiland. Spelende apen slingeren door de bomen, loslopende kippen vliegen alle kanten op, wilde paarden galopperen over het strand, giechelende kinderen vinden die toeristen maar al te fascinerend en de vriendelijke eilanders groeten je vol overgave. Een plek waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

isla de ometepe moyogalpa isla de ometepe moyogalpa

Moyogalpa de grootste stad van Ometepe

Vanuit San Jorge, op het vaste land, reizen de meeste toeristen naar Moyogalpa. Zo ik ook. In ongeveer een uur vaar je over Lake Nicaragua naar Isla de Ometepe. Er gaan zowel kleine bootjes als grote veerboten. Wanneer je snel zeeziek bent zou ik absoluut voor een grotere boot kiezen. Deze deinen minder mee waardoor je minder snel ziek wordt. Een uur op zo’n klein wiebelig bootje is namelijk best lang 😉

Moyogalpa is de grootste stad en ligt aan de westkant van het eiland, ten westen van de vulkaan Concepción. Hier vind je de meeste hotels, restaurants, winkels en banken. Wanneer je weinig tijd hebt is Moyogalpa een ideale uitvalsbasis om vanuit daar trips te doen. Heb je meer tijd zou ik lekker verder trekken naar het oosten van het eiland, en net als ik, verblijven in het veel idyllischere Merida. Wel leuk om een keertje wat te eten bij The Cornerhouse trouwens!

hacienda merida uitzicht ometepehacienda merida eten isla de ometepe

Chillen in Merida

In Merida, dat in het oosten van het eiland ligt, heb je veel minder faciliteiten dan in Moyogalpa. Je bent veel afhankelijker van je ho(s)tel. Ik sliep in het fijne Hacienda Merida waar ik niets te klagen had. Naast dat het een fantastische plek aan het meer midden in de natuur is, omringd door bomen, planten en vers fruit is het eten en de gezelligheid er meer dan prima. Daarnaast maakt het uitzicht vanuit mijn kamer het plaatje compleet. Op de eerste verdieping gelegen met groot balkon met een tweepersoons hangmat en uitzicht over het meer! Hoe fijn wil je het hebben?! Hier kan ik me echt dagen vermaken!

playa santa domingo isla de ometepe playa santa domingo isla de ometepe playa santa domingo isla de ometepe

Fietsend naar Playa Santa Domingo & Ojo de Agua

Veel mensen verkennen Isla de Ometepe per scooter of motorbike. Ik wilde het anders doen en klom zoals zo vaak, als echt Hollandse op een fiets. Deze keer geen stadsfiets, maar een heuse mountainbike. De pittige tocht over een ongeasfalteerde weg, met heuvels en veel losliggende stenen bracht me naar Playa Santa Domingo dat midden op het eiland ligt. Playa Santa Domingo is een fijne plek om even bij te komen van de pittige tocht. De enige strandgangers zijn dorstige wilde paarden en biggetjes die de hitte willen ontvluchten door een duik in het meer te nemen. Niet alleen het pure eiland leven, maar ook het fantastische zicht op vulkaan Concepción maken dit tot een bijzondere plek.

ojo de agua isla de ometepe ojo de agua isla de ometepe

Vanuit Playa Santa Domingo fiets ik nog iets verder naar het noorden naar zoetwaterbron Ojo de Agua. Een natuurlijke bron midden in de natuur omringd door veel groen. Een plek waar de locals graag komen. Iets waar ik me volledig in kan vinden. Niets is heerlijker na een zware fietstocht dan een verfrissende duik in het koele water.

san ramon waterval isla de ometepesan ramon waterval isla de ometepe

Hike naar de San Ramon Waterfall

Vanaf Hacienda Merida is het een uur, in zuidelijke richting, lopen naar de ingang van de San Ramon Waterfall en vanaf daar nog 1,5 uur omhoog. Het eerste stuk van de hike is goed te doen, je hoeft nauwelijks te klimmen en het verloopt vrij vlotjes. Het tweede stuk is pittiger. Je klimt over rotsen, door de bossen en sommige stukken zijn best steil. Ik weet dat ik er bijna ben als het geluid van kletterend water luider wordt. Toch komt het als verrassing als ik ineens voor een immense waterval sta. Een smalle stook water dat in volle vaart van een steile, met mos beklede, rotswand af klettert. Het kleine meertje onderaan lonkt naar mij. Niet veel later neem ik een verfrissende duik en ben ik die pittige wandeling alweer vergeten.

vulkaan Maderas isla de ometepe

Tips

Op reis heb je altijd te kort de tijd. Zo voelde ik me zeker toen ik na 3 heerlijke dag Isla de Ometepe alweer ging verlaten. Hier nog wat aanvullende tips voor als je wat meer tijd hebt.

 • Heb je meer tijd is het wellicht leuk om de chickenbus van Moyogalpa naar Merida te nemen. Heb je dat niet bespaar dan zo’n 2,5 uur en neem een taxi
 • Huur een kajak en peddel naar Monkey Island. Een eilandje net voor de kust bij Merida waar aapjes leven.
 • Meer tijd kajak dan naar het moeras van Rio Istian. Een pittige kajaktocht naar een weelderig groene oase.
 • Wandel naar de top van vulkaan Maderas. De top is te bereiken tijdens een dagtocht van zo’n 8 uur. Vind je deze toch te pittig? Hike dan naar uitzichtpunt en geniet van mooie beelden op vulkaan Maderas.

♥ Zou jij Isla de Ometepe ook bezoeken tijdens een reis naar Nicaragua? Of ben je er al geweest? 

Comments 26

 1. Zo mooiiii, heimwee! In december is er altijd het Magma Fest, grote aanrader! Vond Zopilote echt de leukste plek om te verblijven daar, en Finca Mistica ook trouwens. Er zit zoveel moois! Ben wel benieuwd, het Lago de Nicaragua begint langzaamaan droge plekken te hebben en er zijn plannen voor een kanaal. Hoop dat het nog lang zo magisch mag blijven ondanks dat…

  1. Post
   Author

   Goede toevoeging Debby! Wij waren na Magma Fest, dus hebben dit helaas niet mee kunnen maken. Er zit inderdaad zoveel moois op Isla de Ometepe. Zo heerlijk ongerept! Ik hoop ook dat het nog lang zo blijft! 🙂

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Oh gaaf dat je een stukje Belize hebt gezien Kelly! Had je het gecombineerd met iets anders dat je alleen daar was? Zeker een keertje terug gaan! Midden-Amerika is prachtig! 🙂

 2. Ik moest even 2 keer kijken: zijn dat nou serieus varkens aan het pootje baden? Ja dus. Haha, leuke foto hoor. Mooie plek Daphne… ik heb echt nog veel te weinig gezien in die regio! Lekker om zo even mee te genieten. 🙂

  1. Post
   Author

   Ja hoor, varkens pootje baden, rennende paarden, allemaal heel normaal op Isla de Ometepe Zeker een prachtige plek waar je eens naartoe moet

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Absoluut, de perfecte vulkaan is lastiger beklimmen dan de ander, maar zeker niet onmogelijk. Heel gaaf. Wel zwaar inderdaad 😉

  1. Post
   Author

   Absoluut een heerlijke plek. Zo anders dan de rest van Nicaragua. En zeker heel anders dan Costa Rica. Hou ik je aan, eerst Costa Rica, daarna Nica 😉

  1. Post
   Author

   Absoluut! Zeker ook erg leuk voor een paardenliefhebber als jij! Je kunt ook met een paard naar de waterval en misschien ook wel de andere vulkaan beklimmen 🙂 Bijzondere ervaring lijkt me!

  1. Post
   Author

   Het was zeker een gave reis Sanne! Eerste keer in Midden Amerika, maar zeker niet de laatste. Jij er al eens geweest?

 3. Die zoetwaterbron ziet er echt lekker uit! Het is vandaag heerlijk weer in Nederland, maar op die winterse dagen is het inderdaad heerlijk om over dit soort plekken te dagdromen 🙂

  1. Post
   Author

   Haha dat was ie ook na die fietstocht 😉 Klopt het weer is de afgelopen dagen hier ook prima, maar in de winter is het wel echt heel fijn lekker het zonnetje op te zoeken

  1. Post
   Author
 4. Hi! Leuk stuk. Ik zou een bezoek aan monkey island echter niet stimuleren aangezien de apen die hier leven op het eiland gezet zijn, er niet horen en er niet af kunnen. Vandaar de agressiviteit. Mijn inziens geen goede zaak.

  1. Post
   Author

   Thansk Nora! Oh dat meen je?! Dat wist ik helemaal niet! En ik ben het helemaal met je eens dat dat geen goede zaak is! Wat sneu dan eigenlijk voor die aapjes! 🙁

  1. Post
   Author

   Oeh timing! Wat een heerlijk vooruitzicht! Heb je al een plan Laura? Of ga je daar wel zien waar je terecht komt? Ik vond Granada ook een hele fijne stad, Leon ook, maar Granada had net iets wat extra’s vond ik. Hoewel het sandboarden in Leon dan weer erg leuk was. Benieuwd naar je plannen! En ja, grote boot is beter! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.