Kanchanaburi in de persoonlijke terugblik 2019 in cijfers

Doen in Kanchanaburi: een must in Thailand

Daphne Azië, Thailand 17 Comments

Prachtige bergen, watervallen en slingerweggetjes door heel veel groen. Maar ook verschrikkelijke gebeurtenissen waardoor 100.000 hun leven lieten. Beiden maken het gebied rond Kanchanaburi tot een erg interessante en veelzijdige plek. Veel toeristen reizen in slechts in één dag op en neer vanuit Bangkok om onder andere de brug over de Kwai rivier te bekijken. Zonde, want je kan je gemakkelijk een paar dagen vermaken in Kanchanaburi. Dit is wat ik vind dat je zeker moet doen in Kanchanaburi!

Het prachtige uitzicht bij Wat Tham Sua zeker aan doen in Kanchanaburi

De leukste bezienswaardigheden in Kanchanaburi

Waar in Thailand vind je Kanchanaburi?

Kanchanaburi ligt in centraal Thailand op ongeveer 130 km van Bangkok. Na zo’n 2,5 – 3 uur rijden vind je het plaatsje Kanchanaburi, gelegen in de gelijknamige provincie. Doordat het midden in de natuur gelegen is kom je er al snel helemaal tot rust. Hoog tijd om het gebied te ontdekken en wat te gaan doen in Kanchanaburi!

Ook leuk: bezoek Kanchanaburi tijdens een mooie rondreis door Thailand. Met deze ultieme Thailand route zie je al het moois in 3 tot 4 weken!

Kanchanaburi in de persoonlijke terugblik 2019 in cijfers

De bekende bridge on the River Kwai

De spoorlijn is voornamelijk bekend geworden van de film ‘The Bridge on the River Kwai’. Hoewel je zeker niet de enige bezoeker bent, is het zeker de moeite waard om de brug eens in het echt te zien. Je kunt over de spoorlijn lopen en hebt vanuit daar mooi uitzicht over de rivier. Tegenwoordig is de spoorlijn nog in gebruik tot aan Nam Tok, waar de spoorlijn na de brug bij de stad Kanchanaburi de Kwai Noi rivier volgt. Het bekende punt vanwaar je zelf nog een rit kunt maken ligt op zo’n 40 kilometer van Kanchanaburi. Waar mensen bij Kanchanaburi vooral aan de brug over Kwai rivier denken zijn er nog een aantal andere interessante plekken die je zeker aan moet doen in Kanchanaburi!

Wil jij in de mooiste, meest bijzondere accommodaties in Kanchanaburi slapen? Bekijk dan mijn suggesties voor accommodaties in dit gebied! Ik sliep zelf in dit super leuke resort!

De brug over de rivier Kwai in Kanchanaburi Thailand

De turquoise Erawan watervallen

Op zo’n 65 kilometer van het stadje Kanchanaburi liggen de Erawan watervallen. Ik bezocht ze per scooter en was zo’n 1,5 uur onderweg. Vooral het laatste stuk, als je via slingerweggetjes steeds verder de dichtbegroeide jungle in komt, is erg mooi!

De Erawan watervallen bestaan uit 7 terrassen met helderblauw water. Allen te bezoeken (en in te zwemmen), maar des te hoger je komt des te pittiger te bereiken. Logischerwijs neemt per laag het aantal mensen dat naar boven gaat af. Na het derde terras wordt het aangelegde pad ingewisseld voor dikke rotsen, waterstroompjes en takken. Het parcours wordt glibberiger en er moet meer geklauterd worden om boven te komen. De totale klim naar boven duurt ongeveer een uur. Eenmaal boven vond ik het tijd voor een welverdiende duik in het helderblauwe water. Heerlijk, en niet eens mega koud! 🙂

Entree: 300 baht per persoon en 20 baht voor de scooter.

De watervallen van Erawan bij Kanchanaburi in Thailand vervelen zeker niet en raad ik je aan te doen in Kanchanaburi
Kanchanaburi in de persoonlijke terugblik 2019 in cijfers
Afkoelen in de bovenste waterpoel van de Erawan Watervallen bij Kanchanaburi in Thailand

Het drama van de Hellfire Pass & de Death Railway

Een bezoek aan de Hellfire Pass is erg indrukwekkend en mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Kanchanaburi. In een kleine 2 uur is deze pas, die op zo’n 80 kilometer van Kanchanaburi gelegen is, per scooter te bereiken.

De Hellfire Pass heeft duizenden het leven gekost nabij Kanchanaburi in Thailand
De nauwe doorgang in de rotsen beter bekend als de Hellfire Pass bij Kanchanaburi in Thailand

De Hellfire Pass is een doorgang in de rotsen die Britse, Australische, Nederlandse en Amerikaanse krijgsgevangenen samen met Aziatische dwangarbeiders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog moesten uithouwen. De doorgang moest er komen zodat er een spoor kon worden aangelegd van Thailand naar Birma. Dit gebeurde met blote handen en slechts een beetje gereedschap. Onder erbarmelijke omstandigheden en midden in de Thaise moessonperiode vonden de Japanners dat de bouw van het eerste deel van de Thailand-Birma spoorlijn niet snel genoeg was gegaan en stelden de zogeheten ‘Speedo-periode’ in. Men werkte dag en nacht, werd zieker en zieker en stierf massaal aan ondervoeding, ziektes als cholera en malaria en de slechte (werk)omstandigheden. Tijdens de aanleg van de spoorlijn stierven 15.000 krijgsgevangenen, dat is gemiddeld zo’n 75 arbeiders per dag! Dit is dan ook de reden dat de geallieerde krijgsgevangenen de spoorlijn de bijnaam ‘Death Railway’ gaven.

Het stuk spoor van Death Railway in Kanchanaburi Thailand

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers, is er op deze plek een museum en een gedenkpunt gemaakt. In het museum start de tour en krijg je een audio guide. Op verschillende punten krijg je een verhaal te horen, enkele hiervan worden door overlevenden verteld. Het is erg bizar om voor te stellen dat in deze prachtige omgeving zoveel leed heeft plaatsgevonden en zoveel doden zijn gevallen!

Entree voor de Hellfire Pass & het museum: gratis, een vrije donatie wordt zeer gewaardeerd. Als borgstelling voor de audio guide moet je je paspoort, rijbewijs of kamersleutel achterlaten bij de balie.

Tip: Bezoek ook het World War II & JEATH War museum en de begraafplaats voor nog meer oorlogsgeschiedenis!

Lopen over de Death Railway bij Kanchanaburi in Thailand
Restanten van het zware werk dat geleverd is bij de aanleg van de spoorlijn Kanchanaburi in Thailand

Tempels ten zuiden van Kanchanaburi

Net ten zuiden van Kanchanaburi vind je verschillende prachtige tempels vlakbij elkaar gelegen. Zo is de Wat Ban Tham zeker een bezoek waard. Mijn favoriet de Wat Tham Sua. Bovenaan de heuvel prijkt, tussen verschillende kleinere tempels, een mega grote gouden boeddha die waakt over de stad. Ik bezocht de tempel aan het einde van de dag waardoor alles een nog mooiere gouden gloed kreeg. Vergeet trouwens niet om de omgeving te bekijken, want oh my wat is die mooi vanaf de heuvel! Ik bezocht deze tempel per scooter, maar het is ook leuk om een fiets te huren en zo deze prachtige omgeving te verkennen!

Entree: gratis, een vrije donatie wordt zeer gewaardeerd.

Meer lezen over Thailand: Een andere bijzondere stad in Thailand die je niet mag missen in Chiang Mai. Ik vertel je welke bezienswaardigheden er zijn en wat je allemaal kunt doen in Chiang Mai!

2018 in cijfers
De mooie Wat Tham Sua tempel prijkt hoog op de heuvel boven Kanchanaburi in Thailand

♥ Zou jij een bezoek willen brengen aan Kanchanaburi? Of ben je er al geweest? Wat vond jij het leukste om te doen in Kanchanaburi?

Comments 17

 1. Leuk om de plek weer terug te zien. (En heel fijn dat de tijgertempel er eens niet in voor komt 😉 ) De watervallen vond ik eigenlijk een van de mooiste die ik ooit heb gezien, zo mooi turquoise.

  1. Post
   Author

   Fijn om te horen Lizette! Wanneer was jij er? Volgens mij is de tijgertempel zelf dicht (godzijdank)! En dat vreselijke ding verdient inderdaad geen promotie. Net als al die olifanten ‘sanctuary’s’ waar je kan rijden. Om te huilen!! Klopt, Erawan was werkelijk prachtig! ?

 2. Ik heb heel deze plek helaas moeten overslaan tijdens mijn rondreis door Thailand. Eigenlijk heb ik daar wel spijt van. De treinrails bergt veel geschiedenis wat ik echt interessant vind maar ook die watervallen…wauw. Prachtig gewoon.

  1. Post
   Author

   Wij hadden er tijdens onze eerste Thailand reis ook geen tijd voor, maar ben blij dat we er nu wel geweest zijn, want ik vond het echt bijzonder. Zeker een aanrader voor als je terug gaat. Ooit 😉

 3. Pingback: Reisdagboek 1: Bangkok, veelzijdig Kanchanaburi & lovely Koh Lanta - Daphne de Vries

 4. We gaan juli 2019 met ons gezin naar Thailand. Gaan 3 dagen naar Kanchanaburi. De oorlogsverhalen vind ik interessant en we hebben 1 dag een gids die ons veel laat zien van de , eigenlijk gruwelijke, geschiedenis. Zijn ook erg benieuwd naar huidige cultuur en natuur.

  1. Hallo Marc, wij gaan met het gezin ook van de zomer. Mag ik vragen via wie je een gids hebt geregeld? Is dat alleen voor de deze dag of ook tegelijk voor de Erawan watervallen? vr gr Tanja

 5. Hey,

  Wij zijn nu in Kanchanaburi. We zouden graag morgen de erawan watervallen willen bezoeken. Jij hebt deze met de scooter bezocht.
  Wij hebben geen ervaring met de scooter, is dat een probleem? Weet jij ook nog waar jij die van jou hebt gehuurd? En kan je er met 2 op? Of ieder een scooter?

  Zijn er eventueel andere mogelijkheden om daar te geraken? De taxichauffeur die ons afzette aan het hotel zei dat hij dat doet voor 1500 bath en dan wacht hij daar op ons.. is dat een eerlijke prijs of duur?

  Bedankt voor jouw hulp!

  Groetjes
  Phatcha

  1. Post
   Author

   Hi Platcha, wat heerlijk dat jullie daar nu zijn. Bevalt het goed? Wij hadden wel vaker scooter gereden (in Thailand) en zaten met z’n 2en op 1 scooter. Eigenlijk zijn de scooters in Thailand motoren. Zit nl een sterke motor in. In NL mag je met een gewoon rijbewijs niet op deze ‘scooters’ rijden. De rit naar de watervallen is best een stuk. Dus als je nog nooit gereden hebt kun je wellicht de tour overwegen. 1500 bath klinkt niet super duur. Kan vast nog wel goedkoper, dat wel. Wel goed afstemmen hoe lang hij daarvoor op je wil wachten. Wel zo fijn als je je niet hoeft te haasten.

   Geniet van jullie reis!

   Groetjes Daphne

 6. Hoi Daphne,
  Ben zelf van plan om in februari die kant op te gaan dus jouw site heeft me leuke info bezorgd die ik zeker zal gebruiken tijdens mijn trip erheen.
  Dat met die olifanten en tijgers is in Thailand hier en daar nog steeds populair (mensen verdienen er de kost mee en dat gaat ten koste van ) zo las ik tijdens mijn info zoektocht een stukje over een vrouw die vond dat olifanten dus niet voor zo iets gebruikt mochten worden maar met dolfijnen spelen en krokodillen voeren mocht dan weer wel !!! Mijn reaktie hierop werd niet geplaatst !!!! Thailandblog schaam je.
  Ik ben zelf 2 volle dagen daar en hoop in die tijd en de watervallen en Healfire aan te doen kan dan s`avonds wel de bridge doen en de tempel .

  1. Post
   Author

   Hi Tom, dank je wel voor je reactie! Wat een heerlijk vooruitzicht. In februari lekker de warmte op zoeken en heerlijk genieten van al het lekkere eten. Je gaat het ongetwijfeld naar je zin hebben. Alvast heel erg veel plezier in Thailand! En in Kanchanaburi! Ik hoop dat je wat aan m’n tips hebt gehad ?

 7. Pingback: Rondreis Thailand: met deze tips ga je voorbereid op reis - Daphnedevries.nl

 8. Pingback: Thailand route: rondreis van 3 tot 4 weken - Daphnedevries.nl

 9. Wij willen hier heen zodra het kan. Zijn bij de river kwai geweest. En willen nu hier in de buurt een huis kopen! En ook gaan verhuren

  1. Post
   Author
 10. hallo iedereen.
  wij gaan met zen vieren dit jaar in december 4 dagen naar kanchanaburi. En ik zou graag op 1 dag met de trein naar Nam Tok rijden en van daaruit naar de Hellfire Pass gaan om dat te bezoeken , maar ik weet nog niet goed hoe ik het met het vervoer moet doen om van Nam Tok naar de Hell Fire Pass en zo terug naar ons verblijf te gaan.
  Heeft misschien iemand tips hiervoor.

  1. Post
   Author

   Hi Patrick,

   Wat leuk dat jullie van plan zijn om naar Kanchanburi te gaan. Ik heb de Hellfire Pass vanuit Kanchanaburi bezocht met een scooter. Dat was prima te doen. Je zou ongetwijfeld ook een privé tour/taxi kunnen boeken. Hoe het met het vervoer vanuit Nam Tok zit weet ik niet. Kanchanaburi is heel mooi, dus zou je wel een paar dagen in deze regio aanraden. Groeten Daphne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.