Budget roadtrip namibie botswana met 4x4 en daktent

Budget Namibië & Botswana: dit kost 3,5 weken rondreizen

Daphne Afrika, Botswana, Namibië 72 Comments

Een reis naar safari Afrika wordt steeds populairder en is voor steeds meer mensen toegankelijk. Logisch, want Namibië & Botswana zijn geweldige selfdrive bestemmingen! Maar wat kost een reis naar Namibië en Botswana? Waar moet je rekening mee houden in je budget? Wat kost tanken in Afrika? Of boodschappen? In deze blog deel ik de kosten van mijn reis door Namibië & Botswana en een aantal slimme besparingstips! Zo kun jij een goede inschatting maken welk budget je nodig hebt voor een reis naar Namibië & Botswana.

Reizen in Namibië & Botswana dit kost een reis van 3 weken

Kosten en tips voor jouw budget Namibië & Botswana

Vervoer en accommodatie

Naast dat het niet goedkoop is om naar zuiderlijk Afrika te vliegen is de huur van een auto met daktent de grootste kostenpost. Houd hier dus rekening mee in de begroting van jouw reisbudget. Wij vlogen met KLM naar Frankfurt en vanuit daar met Air Namibia door naar Windhoek. Kosten voor de vlucht: € 1.084,- per persoon.

De auto -in ons geval een Toyota Hilux DC 4×4 met 2 daktenten- is niet alleen je vervoersmiddel, ook is het (grotendeels) je slaapplek. Belangrijk om rekening te houden met de seizoenen en hiermee de temperatuur. Ook de prijzen van de autohuur hangen hiermee samen. Deze zijn seizoensafhankelijk en variëren van de startlocatie en de duur van de autohuur. Gemiddeld betaal je tussen de €70,- t/m €140,- per dag voor een 4×4 met daktent.

Benieuwd welke route ik in 3,5 weken aflegde? Hier lees je alles over mijn reis en route door Namibië & Botswana.

Overnachten in Namibië en Botswana

Tijdens onze reis hebben we de meeste nachten in onze daktent geslapen, dit was goed te doen. De tent was ruim genoeg, het bed lag goed en de temperatuur in mei was, ook ’s nachts, prima. Omdat we het soms ook wel lekker vonden om even iets meer ruimte en luxe te hebben sliepen we ook een aantal nachten in een B&B. In totaal sliepen we 17 nachten in de daktent en 6 nachten in een luxere accommodatie.

Onze selfdrive hebben we geboekt via Selfdrive 4X4. Zij hebben alle campsites voor ons geboekt en de huurauto geregeld. Kosten voor de auto en overnachtingen: €1.540,- per persoon.

Kamperen in Namibië

Prijzen voor campsites variëren ook, dus wellicht lastig één prijs te hanteren in je budget Namibië & Botswana. Zo betaal je in de nationale parken meer dan wanneer je er (net) buiten overnacht. Voornamelijk omdat je dan alleen een prijs per persoon betaald, terwijl je in de nationale parken ook nog extra voor je camp site betaald. In Etosha National Park betaal je 200N$ per camp site + 100N$ per persoon, in de Sossusvlei overnachtten kost zo’n 50 N$ per camp site + 100N$ per persoon en Roy’s Rest Camp kost daarentegen 90N$ per persoon. Gemiddeld betaal je in Namibië zo’n 120 N$ per persoon per campsite (o.b.v. 4 personen).

Ook leuk om te lezen: Kamperen in Namibië. Hier lees je alles over de leukste campings in Namibië en mijn slimme tips!

De leukste campings om te kamperen in Namibië
Kamperen in Botswana

Campsites in Botswana zijn een stuk prijziger. Zo kost een campsite op Ihaha (Chobe National Park) en Third Bridge (Moremi Game Reserve) zo’n 40,- USD per persoon en Savuti (Chobe National Park) zelfs 60,- USD per persoon. Gemiddeld betaal je in Botswana zo’n 50,- USD per persoon per campsite (o.b.v. 4 personen). Kamperen in Botswana drukt dus wel meer op je budget, dan kamperen in Namibië!

Ook leuk om te lezen: Dit zijn de leukste campsites in Botswana!

Kamperen in Botswana is geweldig, het is niet goedkoop maar zeer bijzonder

Wil je liever niet op de camping verblijven maar in lodges? Bekijk dan eens het aanbod van Van Verre. Hier vind je vast jouw prachtige individuele rondreis naar Namibië.

Liever zelf op zoek naar de mooiste accommodaties in Namibië & Botswana? laat je inspireren door de mooie lodges op booking.com zoals deze in Swakopmund en deze in Etosha!

Budget Namibië en Botswana; dit kost een reis van ruim 3 weken

Tanken in Namibië & Botswana

Met alleen de vlucht en de huurauto ben je er nog niet wat betreft vervoer. Er moet ook getankt worden. De dieselprijs ligt gemiddeld rond de € 0,80 per liter in beide landen -zo’n 11N$ per liter in Namibië en 8,25 Pula per liter in Botswana-, dus dat is erg goed te doen. Wij hebben tijdens onze 24-daagse selfdrive 5.105 km gereden en hebben voor zo’n €500,- getankt. Kosten voor diesel: €125,- per persoon.

Eten & drinken in Namibië & Botswana

Tijdens onze selfdrive door Namibië & Botswana hebben we veelal zelf gekookt. We deden meestal boodschappen voor een aantal dagen, omdat je niet overal de gelegenheid hebt om boodschappen te doen en soms door erg desolate gebieden reist. Vooral in Damaraland en in de parken in Botswana kom je soms tijden niemand tegen dus je wilt echt niet zonder eten en drinken komen te zitten.

Budget Namibië en Botswana; dit kost een reis van ruim 3 weken

In totaal hebben wij voor zo’n €600,- boodschappen gedaan tijdens de reis. Echter hebben we ook nog regelmatig een koffietje gehaald, een ijsje gegeten en zijn we uit eten geweest. Als je dat erbij doet komt er nog zo’n €500,- overheen. In totaal hebben we met z’n vieren zo’n €1.100,- aan eten en drinken uitgegeven tijdens de gehele reis. Kosten eten en drinken: €275,- per persoon.

Benieuwd wat ik altijd meeneem in mijn duffel? Deze 15 reisitems gaan altijd met mij mee.

Leuke activiteiten in Namibië & Botswana

Parkentreegelden, uitstapjes en andere leuke dingen kosten logischerwijs ook geld. Wij hebben tijdens onze reis alles gedaan wat we wilden doen en hebben hierbij geen dingen gelaten omdat we ze te prijzig vonden. Hieronder een overzichtje van alles wat we ondernomen hebben.

 • Parkentree Sossusvlei & Etosha National Park: 80N$ per persoon per dag en 10N$ per auto per dag
 • Bezoek aan de zeehonden bij Cape Cross: 80N$ per persoon
 • Sandboarden & quad rijden in de woestijn: 700N$ per persoon
 • Nightdrive in Etosha National Park: 550N$ per persoon
 • Rotstekeningen bij Twyfelfontein: 260N$ per persoon
 • Boottocht over de Okavango Rivier: 200N$ per persoon
 • Dagbezoek aan de Victoria Falls vanuit Kasane: 500 Pula per persoon
 • Visum Zimbabwe (i.v.m. bezoek Vic Falls): 30 USD per persoon
 • Entree Vic Falls: 30 USD per persoon
 • Bungeejump, Swing & Zipline bij Vic Falls: 210 USD per persoon
 • Sunsetcruise door de Okavango Delta: 375 Pula per persoon
 • Permit Chobe NP & Moremi GR: 120 Pula per persoon per dag & 50 Pula per dag voor de auto
 • Vliegtuigje over de Okavango Delta: 3.740 Pula voor 4 personen

In totaal aan activiteiten en parkbezoeken: zo’n €620,- per persoon.

Souvenirs & extra’s

Aan het begin van onze reis hebben we nog een koekenpan gekocht, deze zat niet bij onze uitzet en is heel handig voor het bakken van eieren en pannenkoeken. Ook hebben we onderweg nog nieuwe hoofdlampjes, batterijen en karabijnhaken -echt onmisbaar trouwens tijdens je reis- gekocht en konden we niet naar huis zonder de nodige souvenirs.

 • Kampeerbenodigdheden: €60,- in totaal
 • Souvenirs: €35,- voor ons tweeën
 • Lang parkeren op Schiphol: €143,50 per auto
 • Koop ook zeker een reisgids. Vooraf in Nederland kochten wij de Lonely Planet Namibië & Botswana

Wil je meer lezen over wat ik allemaal inpak voor mijn reis van 3,5 weken in Namibië & Botswana? Lees dat deze post en je hebt direct een paklijst voor jouw aanstaande reis naar Namibië & Botswana!

Totale budget voor 3,5 weken Namibië & Botswana

In de tijd dat ik door zuiderlijk Afrika reisde was de wisselkoers: 1 Euro = 13,25 Namibische Dollar en 1 Euro = 11,03 Pula. Ik reisde samen met de boyfriend en 2 vrienden, waardoor we het geheel met z’n vieren konden delen.

 • Vlucht: € 1.084,- per persoon
 • Auto & overnachtingen: €1.540,- per persoon
 • Diesel: €125,- per persoon
 • Eten & drinken: €275,- per persoon
 • Activiteiten & parkbezoeken: €620,- per persoon
 • Souvenirs & extra’s: €68,- per persoon

Voor deze prachtige reis heb ik in totaal zo’n €3.700,- per persoon betaald. 

Spitzkoppe in Namibie past zeker in jouw reisbudget Namibië

(Besparings)tips voor jouw budget Namibië & Botswana!

Aangezien wij tijdens deze reis al redelijk budget, lees gekampeerd, hebben gereisd is er niet op heel erg veel te besparen. Toch wat tips waardoor jij ook je selfdrive in Afrika kan realiseren!

 • Kook zoveel mogelijk zelf en sla genoeg in wanneer je in nationale parken verblijft.
 • Reis met z’n vieren, echt een stuk voordeliger dan met z’n tweeën.
 • Daarnaast is met z’n vieren handig voor als je vast komt te zitten of een lekke band krijgt.
 • Verblijf net buiten de parken als je de kosten wilt drukken.
 • Boek ruim van te voren, anders heb je de kans dat de camp sites van je eerste keuze niet meer beschikbaar zijn.

♥ Wat vind jij van het budget Namibië & Botswana? Valt het mee of valt het tegen? En wil zou jij dit bedrag over hebben voor een reis naar Namibië & Botswana?

Comments 72

  1. Post
   Author

   Absoluut een droomreis en dan mag het inderdaad wel wat kosten. Te gekke reizen maken het helemaal waard! Karabijnhaken zijn handig om dingen bij elkaar te houden of aan op te hangen. Zo hadden wij ze altijd in en buten de tent hangen om dingen op te hangen (zoals schoenen en kleding) of te laten drogen (zoals handdoeken). Ideaal 😉

  1. Post
   Author

   Dank je Elisa! En inderdaad voor een prachtige reis heb je het over. Dat geld ben je zo vergeten, maar de herinneringen blijven altijd! 🙂

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Als je het vergelijkt met Azië is het sowieso een stuk duurder 😉 Wie weet ooit, als je genoeg hebt van Azië dat een bezoekje aan Afrika erin zit haha. Is zeker een aanrader 😉

  1. Post
   Author

   Ja toch wel? Wat had je verwacht Maud? Is alles duurder of bepaalde onderdelen? Absoluut een mooie reis en absoluut de moeite waard! 🙂

  1. Post
   Author

   Thanks Jenny! Namibië zou wel kunnen in de schoolvakantie, echter is het dan wel populair en daardoor duurder. Als je nu al weet dat je volgend jaar zomer wilt gaan, moet je nu al beginnen met boeken. Anders is het zo vol. Echt super populair aan het worden! Tanzania is ook te gek, echter nog duurder Zuid Afrika is ook erg goed te doen, betaalbaarder en leuk om zelf te doen. Was je daar nou al geweest?

  1. Post
   Author

   Het is zeker een investering, maar echt dubbel en dwars waard! Dus mocht je ooit de kans zien, zeker die kant op gaan! Thanks Denise! Ik blijf zelf ook steeds genieten van de mooie vakantiefoto’s! Denk niet dat ik ooit zoveel te gekke foto’s heb gemaakt. Afrika is zo fotogeniek! Haha 🙂

  1. Post
   Author

   Thanks! Zeker niet heel goedkoop, maar echt de moeite waard! Haha nee is inderdaad heel anders dan Zuidoost Azië. Maar niets is zo goedkoop als daar ;-( Dank je Lotte, heb m’n best gedaan!

 1. Wij reizen altijd (ruim 20 jaar) samen (man/vrouw) door zuidelijk Afrika, meestal zijn wij dan rond de 5500 euro samen kwijt, de ene keer is dat een gewone auto en B&B, de andere keer is het auto met daktenten en 3 weken kamperen, wat je meer kwijt bent aan de relatief dure 4×4 fully equiped, bespaar je op accommodatie. en andersom een goedkope sedan, houd je weer geld over om luxere accommodatie te nemen.
  Namibie vinden we geweldig etosha in het bijzonder, buiten het park kamperen misschien goedkoper, maar binnen is het juist in de avond bij de waterholes een komen en gaan van dieren, vooral halali is echt waanzinnig

  1. Post
   Author

   Bedankt voor je uitgebreide reactie Gerrit! Wat leuk dat jullie al zolang door zuiderlijk Afrika reizen! Helemaal fan zo te horen! Ik ben ook voor overnachten in de parken, alleen is het kostbaarder dan buiten de parken. Dus het is meer als mensen willen besparen zou dat kunnen. Maar uitzicht op waterholes en de ervaringen in het park zijn absoluut onbetaalbaar! 🙂

   1. Plannen liggen nu om lekker relax 3 weken kruger in rondavels of tented camp, het is niet zo wild als namibie maar absoluut de moeite waard als je ruim 2 weken daar kan vertoeven, meeste organisaties rijden 1 dag door kruger, en dan klagen dat ze geen leeuwen hebben gezien, tja, je moet echt de tijd nemen en gebruiken en soms veel geduld hebben, daardoor hebben wij echt alles gezien.

    1. Post
     Author

     Dat klinkt als veel safari, maar dat is altijd goed! En klopt, vaak als je veel dieren wilt zien moet je geduld hebben! Veel plezier alvast! Zuid Afrika vond ik ook echt een fantastische ervaring! 🙂

 2. Leuk om te lezen Daphne! Valt me nog best mee, vooral eten & drinken vind ik zeker niet duur. In Canada kookten we ook veel zelf, maar in verhouding lagen de kosten er hoger. Lijkt me een geweldige ervaring om daar rond te reizen. De natuur lijkt me er helemaal top!

  1. Post
   Author

   Dank je Marcella! Eten en drinken is inderdaad echt wel betaalbaar en de camp sites ook echt wel. Alleen de reis er naartoe en de auto zijn prijzig waardoor de reis duur wordt. Maar absoluut een bijzondere ervaring en aan iedereen aan te raden 😉

 3. Ai.. bij de vlucht haak ik al af… da’s gewoon 4000 euro voor ons, daar kunnen we heel veel andere leuke dingen van doen. 🙂 Namibië moet gewoon wachten… en Botswana ook. Maar jouw foto’s zien er echt heel erg mooi uit, als ik de loterij win dan weet ik het wel!

  1. Post
   Author

   Vluchten naar Afrika zijn een duur grapje, maar goed nieuws want KLM gaat op Windhoek vliegen, via Angola en deze tickets zijn volgens mij goedkoper. Dus dat zou mooi zijn. Natuurlijk blijft een vlucht naar Afrika een groot deel van het budget. Hoop dat KLM de ticketprijzen zo maakt dat jullie toch gaan 😉 Is nl echt ontzettend de moeite waard!! Dank je voor je lieve compliment!! 🙂

 4. Tjee wat ontzettend fijn dat je alles op een rijtje hebt gezet!! Wij willen volgend jaar met onze twee kindjes dezelfde reis gaan maken. Maar eerst nog ff de jackpot winnen ;).

  1. Post
   Author

   Graag gedaan Aline! Wat leuk dat jullie dezelfde reis willen maken! Klopt is niet goedkoop, maar dan heb je wel de reis van je leven 😉

 5. Super gave vakantie! Volgend jaar ga ik ook zo reis maken . Wij willen ook met de auto gaan en dat komt goed uit gezien de aantal kilometers die je maakt. Wij hebben ook een dieselauto en daar kunnen we veel kilometers mee maken. De dieselprijs is heel voordelig zeker als je veel kilometers rijdt. Ik kan echt niet wachten op wachten om op vakantie te gaan.

  1. Post
   Author

   Ik kan me heel goed voorstellen Karin dat je niet kan wachten tot je die kant op gaat! Goed vooruitzicht! 🙂

 6. Je hebt me geïnspireerd om ook eens te rekenen. Ik ben net terug van zes weken Botswana – Caprivi – Victoria Falls – Zuid Afrika. Met mijn vrouw in de Nissan Traxx, waar we ook in slapen. Fantastische reis met zeer bijzondere kampeerplekken zoals Third bridge, Kubu island. Bijzondere ontmoeting met de heer Freeman in Palapye, bij hem is de film “A United Kingdom” opgenomen. De kosten, inclusief vliegtuig, excursies en auto, zijn € 4.500 per persoon plus datgene wat we thuis ook zouden uitgeven aan voeding, benzine etc.

 7. Hi Daphne, bedankt voor alle leuke tips, erg handig bij de voorbereidingen voor onze trip in september dit jaar. Wellicht heb ik er over heen gelezen, maar in welke periode zijn jullie in Namibie en Botswana geweest ?

  Groeten,

  Lex

  1. Post
   Author

   Hi Lex, super fijn om te horen dat je veel aan m’n tips hebt gehad tijdens de voorbereidingen! En graag gedaan! In mei zijn wij in Namibië & Botswana geweest! Erg mooie periode, maar september is ook een goede periode dacht ik. Dus jullie gaan een topreis tegemoet! Enjoy! Groetjes!!

 8. Hier nog even wat tips, wij vliegen in april vanaf Lissabon naar Windhoek voor 281 euro retour ? Moeten we natuurlijk wel nog naar Lissabon vliegen maar dat lukt wel met een budget airline. Wij zijn 15 nachten in Namibie met ons vieren 10 nachten camping en 5 nachten in hotel, tent of huisje. We hebben alle kosten van vluchten, 4×4 met daktenten andere overnachtingen door ons 4-en gedeeld komen we op nog geen 1100 pp uit. Ik heb dan wel echt alles zelf geregeld maar dat vind ik juist het leukste om te doen. En ik help andere mensen ook graag om hen reis samen te stellen. Heb mijn eigen fbsite “goede reis” voor wie geïnteresseerd is.

  1. Post
   Author

   Dank je voor je reactie Nichon. Dat is mooi goedkoop. Uiteraard moet je nog wel naar Lissabon (en overnachting?) en komen er ter plaatse natuurlijk nog een hoop kosten overheen om daar te reizen en te leven. Maar hetgeen je al geregeld hebt is inderdaad goedkoop! Fijn, spaar je een hoop kosten mee. Veel plezier alvast in Afrika in april! 🙂

   1. Bij die 1100 ,- heb ik ook de vlucht en overnachting naar Lissabon meegeteld.
    Vlucht Lissabon 200,-
    Retourvlucht Lissabon- Windhoek 281,-
    huur 4×4 met rooftoptent gedeeld door 4 personen 1608,- :4=402 pp
    1 overnachting Lissabon, 10 overnachtingen campsites, 5 overnachtingen hotel/huisje 250,- pp
    Dus alles bij elkaar 1133 pp. Wel heb ik alles echt zelf geregeld. Een site waaraan ik veel gehad heb is de Cardboard Travel Shop.

    Ik lees alleen in veel reactie’s van mensen dat er gedacht wordt dat zo’n reis niet voor hen is weggelegd omdat het niet te betalen is.
    Ik wil hier mee laten zien dat het tegendeel waar is.
    Zelf ben ik een alleenstaande moeder met puberzoon die heel graag iets van de wereld wil zien maar ik moet absoluut rekening houden met mijn budget.
    Maar er is veel mogelijk wanneer je bereid bent veel zelf te doen en te regelen. Ik heb onlangs een reisadviesbureautje opgezet om mensen hierbij te helpen.

    Groetjes Nichon

    1. Post
     Author

     Goede aanvulling! En heel goed dat je je zoon veel van de wereld wilt laten zien en dat op deze manier doet! ? Respect!

  2. Wat leuk om dit te lezen! Ik ben (o.a. door deze blog) nog enthousiaster geworden over Namibië en wij gaan deze zomer. Ook met dezelfde goedkope vlucht vanaf Lissabon hopelijk, deze heeft mijn vriend ook gezien! Dat scheelt inderdaad enorm. Ik ga op uw FB pagina kijken!

   Wel vraag ik mij af hoe u de campsites geboekt heeft. Ik heb er een hele hoop gevonden en die in onze planning genoteerd, maar deze kosten met zn tweeen wel zo een 40 euro per nacht (enkel voor de campsite! Los van de dure auto, dus!).

   1. Post
    Author

    Hi Nikita, wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent! Campsites in Namibië zijn inderdaad niet goedkoop en €40,- is niet eens bijster duur. Ik heb onze reis bij Selfdrive 4×4 geboekt en zij hebben ook de campsites voor ons geregeld, eigenlijk de hele reis. Zelf is het ook prima te doen hoor. Wij hadden toentertijd geen zin om de hele reis zelf samen te stellen, dus hebben daarom via een organisatie geboekt. Gaan jullie nog deze zomer? Dan hoop ik dat het allemaal nog gaat lukken met de campsites, want die zijn snel vol in Namibië & Botswana. Veel plezier met alle voorbereidingen!

 9. Hallo Daphne,

  Allereerst hartelijk dank voor alle mooie verhalen/foto’s en nuttige tips en adviezen.
  Ik heb een paar vragen:
  1 zijn jullie afgeweken van de volgorde van het reisschema van Selfdrive4x4?
  2 klopt het dat jullie 1 extra overnachting hebben geboekt in een lodge of BB?
  3 zijn er dingen die jullie anders zouden doen als je dezelfde trip opnieuw zou maken?
  4 al jullie campsites staan vermeld, zou je ook de namen van de lodges/BB kunnen geven?
  5 hebben jullie altijd de aangegeven route gevolgd van Selfdrive4x4 of hebben jullie ook alternatieve (misschien mooiere of handiger routes) gevolgd
  6 zijn er plekken waar je liever langer was gebleven en andere plekken korter of misschien zelfs helemaal niet omdat ze tegenvielen?
  7 hoeveel bagage( grootte van tassen/zachte koffers) passen er in de laadruimte van de auto ( Toyota hillux met twee daktenten) ( wij gaan ook met twee stellen)?
  8 hadden jullie ook boodschappen of andere spullen in de auto zelf liggen, dus bij de passagiers?
  9 hebben jullie malariatabletten geslikt?
  10 de permits voor bezoek aan de Nationale Parken koop je bij de ingang van de parken?
  11 is het verstandig om ook op je telefoon of I-pad kaarten van Maps.me bij je te hebben als aanvulling op het GPS systeem dat je meekrijgt van Selfdrive4x4?
  12 kun je je telefoon opladen in de auto?
  13 voor het opladen van telefoons/accu’s van fototoestellen op de campsites is er dan bij iedere plek stroom of moet je naar een centraal gebouw?
  Of is het handig om een verlengsnoer mee te nemen, zodat je niet op wacht hoeft te zitten bij je telefoon die aan het laden is?
  14 zit er een jerrycan in de auto, zodat je extra brandstof kunt meenemen?
  15 bij welke plaatsen moet je voor meerdere dagen eten en drinken inslaan om niet in de problemen te komen?
  16 kun je bij de campsites ook nog iets te eten of te drinken kopen voor onderweg?

  Ik hoop dat ik niet te veel vragen heb gesteld!
  Wij zijn twee stellen van rond de zestig, en vinden het ook wel spannend om deze reis (waarschijnlijk in oktober) te gaan maken.
  Alvast heel hartelijk bedankt!
  Groet van Francien

  1. Post
   Author

   Hallo Francien,

   Wat leuk dat jullie plannen hebben om die kant op te gaan dit najaar! Echt een geweldige ervaring! Ik zal je vragen proberen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
   1. We hebben het grotendeels aangehouden alleen wel uitgebreid met een nacht in Swakopmund, als je daar maar 1 nacht hebt kun je nl niet ondernemen.
   2. Ja, dus die in Swakopmund
   3. Ik vond de trip zo heel erg mooi en zou het zo weer doen, alleen is het wel een relatief drukke reis. Dat komt voornamelijk omdat je op veel plekken maar 1 nacht blijft. Dus als jullie de mogelijkheid hebben het wat rustiger aan te doen, zou ik dat zeker aanraden. Maar op zich is het natuurlijk altijd zo dat je de tent weer in moet pakken, ook al overnacht je op dezelfde locatie, toch zorgt dat vaak voor wat meer rust dan een nieuwe locatie.
   4. In Windhoek sliepen we in Arebbusch Lodge, in Swakopmund in The Stilz, in Kasane 1 nacht in The Old House, de andere 2 nachten sliepen we daar op een campsite, in Maun sliepen we in Discovery B&B, en in Ghanzi in Thakadu Bush Camp.
   5. We hebben voornamelijk de route van Selfdrive 4×4 aangehouden, omdat hierin al mooie punten zitten verwerkt. Je krijgt een GPS mee die al voorgeprogrammeerd is. Dat vond ik ideaal.
   6. Wat ik aangeef bij punt 3. En ik zou het laatste stuk wat sneller doen. Nu ga je van Maun, naar Ghanzi, naar Buitenpos naar Windhoek. Wat mij betreft zou dat ook wel een tussenstop minder kunnen.
   7. Wij hadden alle 4 een duffel bag mee (wij van de North Face, mijn vriend maat L en ik maat M, andere stel vergelijkbaar) en allemaal een hand/rugtas. Dus 1 grote en 1 kleine tas per persoon en dit was prima! Ik zou ook zeker niet meer meenemen, dat heb je ook echt niet nodig. Ik vond mijn duffel bag ideaal, omdat deze flexibel is (en dus ook niet beschadigd door het gehobbel in de auto) en er geen stof in komt. Want alles wordt echt heel stoffig in Namibië!
   8. Wat we wel eens deden was ’s ochtends lunch maken zodat we dat in de auto konden opeten onderweg. Dat is heel handig als je op game drive gaat en niet overal zomaar even kan stoppen om te eten. Verder hadden we vaak wat koekjes en drinken enzo in de auto. Rest hadden we gewoon achterin (de (koel)kast).
   9. Ja, ik zou hiervoor even contact opnemen met de GGD, zij hebben het laatste advies.
   10. Ja klopt.
   11. Wij vonden het GPS systeem van Selfdrive 4×4 voldoende. Onze vrienden hadden die voor de reis helemaal klaar gemaakt en alles ingeladen waardoor we direct konden vertrekken en er ter plaatse niet echt meer omkijken naar hadden. Uiteraard kunnen jullie als je het fijn vind alsnog maps.me enzo erop zetten. Kan natuurlijk nooit kwaad. Ook hadden we een gewone kaart van Namibië & Botwana mee, maar dat vonden we gewoon leuk om te hebben.
   12. Ja wij hadden zo’n stekker meegekregen waarmee je vanuit de sigarettenbrander kon opladen.
   13. Je hebt bij de meeste campsites wel stroom, dus kun je gewoon daar opladen. Ik reis zelf ook altijd met een powerbank, dat vind ik ook ideaal. Zo heb ik altijd (extra) stroom.
   14. Ligt aan je auto, durf ik niet te zeggen. Wij hadden dat niet dacht ik.
   15. Als je voor meerdere dagen een park in gaat. Dus van de bewoonde wereld. Maar voornamelijk voor Etosha en Chobe & Moremi.
   16. Bij de meeste campsites kun je niets kopen, alleen bij die in Etosha kun je nog wat kleine dingetjes kopen.

   Dat waren inderdaad een heleboel vragen, maar dat geeft niet 😉 Succes met voorbereiden!

   Groeten Daphne

 10. Wow als eerste schrik ik echt van de ticketprijs per persoon. Zelf denk ik wel dat dat echt goedkoper kan. Zelf kwam ik tickets van Namibië tegen voor 650 euro. Wel lange reistijd! Maar 1000 euro plus wow. De rest sta ik idd niet van te kijken. Zambia was ook best duur. Vooral alles rond de Victoria Falls. Ook de parken tikken flink aan. Wel super handig overzicht.

  1. Post
   Author

   Kan me voorstellen dat je een beetje schrikt van de vluchtprijs, €1.000,- + is ook best een hoop geld. Wij hadden toen zelf ook gekeken, maar er was voor die data niet echt wat fatsoenlijks dat voordeliger was haha. Dus werd het dit 😉 Wanneer je flexibel bent en ook qua luchthaven etc kun je hier zeker nog wel op besparen! De rest is inderdaad niet heel gek, dat ben je gewoon kwijt als je naar Afrika gaat. Thanks voor je compliment!

 11. Een flink bedrag, maar daar maak je dan wel een hele gave reis voor! En je bent 3,5 week weg geweest…. als je vier keer een kortere vakantie maakt ben je ook heel wat kwijt. En dit vergeet je nooit meer.

  1. Post
   Author

   Daar heb je helemaal gelijk in Aniek! Het kost een hoop, maar dan heb je ook zeker wel een droomreis! Hoop dat jij je vriend kunt overtuigen, dan kan jij ook die kant op 😉

 12. Hoi Daphne
  mooi om het verslag te lezen, zeker omdat ik met mijn vrouw in mei ook voor 3,5 week naar Namibie en Botswana ga.
  ik vroeg me alleen af wat je allemaal eet op zo’n reis. We hebben dan ook een jeep met een tent op het dak en slapen veelal op campsites, en af en toe een x in een accomodatie. Het wordt dus vaak koken op ons gaspitje.
  maar je bent natuurlijk wel wat beperkt qua eten. ( wil niet elke dag pasta eten 🙂 )
  heb je nog tips over wat makkelijk klaar te maken is, en ishet ook allemaal te koop daar in de supermarkten?
  ik hoor t graag van je.
  gr
  jeroen

  1. Post
   Author

   Wat een heerlijke vooruitzichten Jeroen! Het klopt inderdaad dat je een beetje inventief moet zijn met wat je kookt, want je hebt inderdaad maar één of twee pitjes. Wij kookten of op de gaspitjes of op de vuurplaats. Wij maakten meestal rijst, stoofpot of inderdaad pasta. Ook aten we wel eens vlees (op de braai) met salade (en evt gepofte aardappelen). Als je dat een beetje afwisselt is het goed te doen. En dan als je in een accommodatie verblijft lekker uit eten gaan 😉 Wat wij vaak deden is als we voor 4 dagen/maaltijden boodschappen moesten doen was verse producten (groente etc) voor de eerste dagen en daarna meer uit een potje. Dan is het ook prima te bewaren. We bakten ook wel eens een ei of maakten pannenkoekjes. Wel wat meer gedoe, maar ter afwisseling lekker. Let er wel op dat je de eieren stevig vast maakt, anders heb je de hele koelkast/box onder de ei (neem maar aan van een ervaringsdeskundige dat je dat niet wilt 😉 haha). En je hebt zeker wel grote/goede supermarkten in de wat grotere plaatsen, dus daar zou ik voornamelijk de boodschappen halen! Bv. Windhoek, Swakopmund, Outjo, Kasane, Maun. Geniet van jullie reis! Groetjes Daphne

 13. Wat een goed overzicht! Wij gaan in juni 3,5 week. Ik ben benieuwd of we ook ongeveer op dit bedrag uitkomen..waarschijnlijk iets hoger want wij gaan in Lodges…

  1. Post
   Author

   Dan komt deze blog op een goed moment voor jou Martin 😉 Ik ben ook benieuwd naar je uitgaven en of ze een beetje overeen komen. Ik verwacht inderdaad wel dat je wat hoger uit zult komen met de lodges. Reizen jullie met z’n tweeën? Of ook met z’n vieren, dat scheelt namelijk ook nog wel in de autokosten. Aangezien je die anders over vier personen verdeelt. Benieuwd naar je ervaringen!

   1. Post
    Author

    Voor deze prachtige reis heb ik in totaal zo’n €3.700,- per persoon (op basis van 4 personen) betaald. Wat Martin heeft uitgegeven weet ik niet. Ben ik ook wel benieuwd naar 🙂

 14. Het is inderdaad een vrij dure vakantie, maar aan de andere kant, Afrika is gewoon duur. En jullie hebben wel heel veel excursies / activiteiten gedaan. Dus in dat daglicht, had ik deze prijs ook wel een beetje verwacht. Wat me vooral opviel was de ticketprijs, die is wel sky high. Hoe beviel het vliegen met air Namibië trouwens? 🙂

  1. Post
   Author

   Klopt ticket was toen gewoon duur, hadden nog gekeken naar alternatieven maar dat schoot ook niet op. Waren ook nog duurder (bv via Jo’burg). Wellicht omdat het meivakantie ofzo was. Ik vond Air Namibië prima, hoorde later horrorverhalen. Maar wij hebben een prima vlucht gehad. Afgezien van het ticket valt de rest van de reis wel mee dan toch 😉

 15. Dank voor je uitgebreide overzicht!
  Momenteel druk aan het puzzelen en plannen voor 2019.
  We willen retour op Windhoek vliegen en heb vluchten gevonden met Eurowings vanaf Düsseldorf. De kosten per ticket zijn 360,- voor een basicseat, een tussenstop in München, dus dat is prima te doen, zeker voor iedereen die langs de Duitse grens woont en vanaf Düsseldorf kan vertrekken. Je kan ook extra beenruimte bijboeken voor 85,- pp per enkele reis, maar dan valt de vluchtprijs nog mee!

  Hierna de Toyota TRax 4×4 ophalen en dan via Namibië naar Botswana, waar we aan de westkant blijven. Nu las ik in een andere reactie dat je van Maun via Buitenpos naar Windhoek kan rijden en Ghanzi kan overslaan? Is dat omdat dat deel al geasfalteerd is en we “sneller” kunnen rijden??

  Uiteindelijk met alle kampeerplaatsen, 4WD en vlucht probeer ik onder de 3500,- totaal te blijven, dan reken ik circa 1000,- voor alle benzine, maaltijden, entree voor parken, gamedrives etc. Denk dat dat wel haalbaar is…

  1. Post
   Author

   Hi Sharon, fijne plannen! Ghanzi overslaan is vooral interessant als je tijd wilt besparen, ik vond het daar niet heel interessant nl. Helemaal omdat het een beetje voelde als afsluiten en terugrijden naar Windhoek. Qua budget: zijn jullie met z’n tweeën? Wij waren nl met z’n vieren! Dat scheelt de helft in autokosten nl. En hoe lang gaan jullie? En alleen kamperen? Wij waren in totaal zo’n €3.700,- per persoon kwijt voor de hele reis. Daar valt zeker wel wat op te besparen, zoals ze vlucht en de activiteiten. Dus ben je met z’n vieren denk ik dat het zeker mogelijk is onder de €3.500,- met z’n tweeën lijkt me een lastige (vooral door de auto). Succes met plannen!

   1. We gaan met twee personen en willen inderdaad tijd besparen en Ghanzi daarom overslaan. Alle nachten gaan we kamperen behalve de eerste en laatste nacht in Windhoek. We zullen dan in totaal 17 nachten in Afrika zijn.
    Ik heb nu voor de Trax 13 etmalen gerekend en dan kom ik op €1250,- excl de grensovergangen.
    Nu heb ik voor kamperen alleen de prijs voor de camper geteld, maar betaal je dan ook voor de overnachting nog per persoon?
    Willen half mei vertrekken, dat is na alle schoolvakanties en dus goedkoper. Als dat niet haalbaar is dan wordt het oktober 2019. Aangezien het voor ons een flink bedrag is moeten we er hard aan trekken om de centjes bijelkaar te krijgen. Maarja, de reis zelf en de herinnering zijn onbetaalbaar!!

    1. Post
     Author

     Je betaalt ook parkentree en ik dacht ook geld voor de campsites. Aanstaande half mei wil je nog weg? Heb je alle campsites al geboekt? Wij zijn ook in mei geweest en hebben het een half jaar voor die tijd geboekt. Zo waren we er zeker van dat de campsites die wel wilden nog beschikbaar waren. Met name in Botswana en op populaire plekken in Namibië, zoals in Etosha en bij de Sossusvlei. Anders moet je nl echt consessies doen. Het is zeker een hoop geld en je kunt het maar één keer uitgeven. Wel is deze reis een hele goede bestemming voor de centjes 😉

 16. hoi Daphne

  even een kort vraagje
  over 2 weken vliegen wij naar Namibie en Botswana 🙂 🙂 🙂
  nu vroeg ik me af hoeveel usd we moeten meenemen.in Botswana moeten we 30 dollar pp betalen
  om binnen te komen, maar in sommige parken moet er ook entree betaald worden.
  dit kan toch in us dollars? we zullen in Windhoek genoeg namibische dollars pinnen maar in Botswana schijnt t lastig te zijn om daar de Pulas te kunnen pinnen, vandaar dat we dan in us dollars willen betalen.

  hoe was jouw ervaring met geld pinnen? en betalen?
  we hebben al een extra credit card ( visa) want we hadden eerst alleen een mastercard.

  ik hoor t graag van je

  1. Post
   Author

   Hey Jeroen, ik weet niet helemaal precies meer hoe wij het hebben gedaan. Maar hebben er geen moeilijkheden mee gehad. Hadden vooral zo’n 200,- meegenomen. De rest daar gepind. Dat was op de toeristische plekken goed te doen. Eigenlijk op de plekken waar je gemakkelijk boodschappen kon doen, kon dat ook. Wij hadden trouwens ook geen visa, alleen MasterCard. Ik weet het het is niet heel veel, maar hopelijk kan je er toch wat mee. Ik zal ook nog even in m’n documenten duiken om te kijken of ik nog wat extra info kan vinden. Probleem is alleen dat ik nu (een jaar) in Australie ben en de meeste dingen thuis heb haha. Maar ga m’n best doen. In ieder geval een geweldige reis gewenst!

   1. Hoi Daphne, bedankt voor je reactie
    We nemen voor de zekerheid wat USD mee en pinnen in Windhoek en Botswana waar we kunnen. Komt goed
    Jij ook een mooie tijd in Australië !!
    Gr
    Jeroen

    1. Post
     Author

     Graag gedaan! Ja zou ik zeker doen, dollars zijn altijd goed en die kun je ook altijd nog wisselen mocht dat nodig zijn 🙂 Heeeeeel erg veel plezier en ik zal me ook zeker vermaken hier 🙂 Eerst nog 4 maanden werken en dan weer op pad. Heb er nu al zin in 😉

 17. Hallo Gerrit, heb jij ook ervaring met daktent op 4wd?Het gaat mij om de matrassen, erg hard of valt dat mee? Ooit in Tanzania gekampeerd op erg dunne matrassen en wil nu meer comfort. Nu willen we graag zelf rondreizen en weer naar Afrika, Namibië in mei 2019. Graag tips en of goede raad. Bedankt alvast, groetjes Rose

  1. Post
   Author

   Hi Rose, ik weet niet wie Gerrit is, maar ik heb inderdaad ervaring met een daktent op een 4×4. In Namibië & Botswana mee gereisd en over een week ga ik er 5 maanden mee door Australie reizen. De matrassen van de daktenten zijn vaak niet heel dik. Wij hadden tijdens onze Afrika reis een slaapzak onder het matras gelegd voor wat extra comfort. Ik weet niet of er wellicht ook tenten te boeken zijn met een dikker matras? Dat zou je na kunnen vragen. En anders wellicht een yoga mat of iets zachters als extra laag toevoegen? Mooie plannen in ieder geval Rose! Namibië is geweldig! ? Groeten Daphne

  1. Post
   Author

   Hoi, ik heb de hele reis incl 4×4 bij selfdrive4x4 geboekt. Dat vond ik toen super handig, want alles werd voor me geregeld. Normaal regel ik alles zelf, maar vond het voor deze reis (ook omdat we met z’n 4en gingen) wel heel handig.

   Groetjes!

 18. Wat een handig en overzichtelijk artikel! Vind dit soort artikelen altijd heel fijn om te lezen. En wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt. Deze landen staan hoog op mijn wishlist! Schrik wel een beetje van de totaalkosten uiteindelijk, hoewel ik al wel had verwacht dat het echt niet goedkoop zou zijn.

  1. Post
   Author
 19. Ik heb in 2011 in Zuid-Afrika 3 maanden in m’n eentje gebackpackt en ik ben toen 3 weken tussendoor even naar Namibië gegaan. Blijkbaar zijn de kosten inmiddels flink gestegen, want ik was echt niet zoveel kwijt. Alleen de tours waren prijzig, zeker om ik alleen was en het ook nog laagseizoen was. (De meeste touroperators vertrekken bij minimaal vier personen.)
  In Namibië ben ik gelukkig wel in Etosha geweest en ook in de woestijn… prachtig! Voor deze tours betaalde ik zo’n €100 per dag. (max. 3 dagen tour) maar ik hoefde verder niks te betalen want dit was incl. transport, verblijf (kamperen) IN het park en drie maaltijden per dag. Ik boekte voornamelijk tours vanuit Swakopmund en Windhoek. Ik was voor 3 weken Namibië hooguit €1200 kwijt denk ik, al komt dat omdat ik buiten de tours om alleen ‘gecouchsurft’ heb en dat is gratis :-). De bussen in Namibië (vanuit Z-Afrika) zijn ook niet zo duur en het eten ook niet. (althans in 2011…)

  1. Post
   Author

   Wat gaaf dat je dat in je eentje met de backpack hebt gedaan! Ik denk inderdaad dat er veel (vooral qua prijs en drukte) veranderd is de laatste jaren. Namibië is immens populair en daar springt iedereen met veel plezier op in. Maar super leuk om ook jouw ervaringen te lezen en te zien wat jij hebt uitgegeven. Goede aanvulling!

  1. Post
   Author

   Ja sparen moet je inderdaad wel even voor zo’n reis door Afrika. Maar het is het dubbel en dwars waard 🙂

 20. Hoi Daphne, wij gaan de hele maand november door Namibië en Botswana trekken met 4×4 met daktent. Is het nu echt nodig om alle nachten van tevoren te boeken? Kun je evt. ook wildkamperen? Wordt dat buiten de Nationale Parken toegestaan? We willen ons nog niet van dag tot dag vastleggen met reserveringen….
  groetjes
  Susanne

 21. Vraagje:kun je de sunsetcruise bij ngepi camp zelf boeken?
  Heb veel aan je blog!!wij gaan in november hebben zelf alles geregeld.
  Groetjed

  1. Post
   Author

   Hi Riek, dat heb ik wel gedaan, ik denk dat het er aan ligt hoe druk het is of je vooraf moet boeken, maar toen wij gingen was er gewoon plek en konden we gewoon de dag zelf boeken en gaan. En super fijn te horen dat je heel veel aan mijn blog hebt! ? Veel plezier alvast! Groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.