Botswana in 7 highlights

Daphne Afrika, Botswana 32 Comments

Heb je al eens aan Afrika gedacht voor een volgende reis? Afrika staat bij steeds meer mensen hoog op de verlanglijst en groeit aan populariteit. Maar welk land moet je dan kiezen?! Kies je voor Zuid Afrika? Namibië? Of toch Botswana? In deze post vertel ik je in 7 highlights waarom het Botswana moet gaan worden.

drassige okavango delta

#1 – Baan je een weg door de drassige Okavango Delta

De Okavango Delta is een enorme levensader dat een gebied zo groot als Zwitserland omvat. Het wordt gevoed door de kilometerslange Okavango Rivier die van Angola door de Namibische Caprivi richting de Kalahari woestijn stroomt. Het vruchtbare gebied bestaat uit uitgestrekte glasvlakten en ongerepte natuur en trekt ontzettend veel wild aan. Geen wonder, want er er is water in overvloed, genoeg plekken om je te verstoppen en genoeg lekkere hapjes die over de vlakte paraderen.

Oké ik moet toegeven, het is niet het meest makkelijke landschap om je een weg door te banen. Soms kom je aanrijden en wordt je weg versperd door een enorme waterplas of staat het riet zo hoog dat je niet eens ziet waar je rijdt. Zie daar maar eens doorheen te komen! Zie jij je al met een schep de diepte van de waterpoel bepalen of je erdoorheen kan of toch op zoek moet naar een alternatieve route? Ik vond het in ieder geval echt een highlight! Niet het gemakkelijkste, maar wel het mooiste landschap!

African Camping life in Chobe NP bij Ihaha Camp

#2 – Overnachten midden tussen het wild

In Botswana bevinden de kampeerplekken zich midden tussen de dieren. Dat klinkt misschien wat heftig, maar om de bush camps heen staan geen hekken. Dieren kunnen dus ‘in en uit’ lopen als ze dat willen. Het kan dus maar zo zijn dat jij lekker zit te eten en er ineens een hyena al snuffelend langsloopt en je vragend aankijkt of hij ook een hapje mag (waargebeurd!). Of dat een nijlpaard al ritselend in het riet op zoek naar wat te eten ineens beseft dat er 4 mensen met grote ogen hem ietwat paniekerig aan zitten te staren (ook waargebeurd!). Het belangrijkste is dat je weet hoe je een kampvuur moet bouwen en zodra je aankomt je er eentje op zet, een groot vuur maakt en hier de hele avond mee vooruit kan! Naast dat dieren niet van vuur houden, heb jij het lekker warm en wordt de omgeving verlicht.

Op campings in Botswana hoort dit erbij! Ik heb me geen moment onveilig of bedreigd gevoeld. Hoewel ik moet toegeven dat op het moment dat die nijlpaard zo dichtbij was ik wel klaar stond om de auto in te vluchten. Je wil namelijk geen ruzie met een nijlpaard 😉

afrika gouden uurtje

#3 – Het mooiste gouden uurtje

Zoals jullie weten ben ik echt gek op gouden uurtjes. Naast dat de omgeving er prachtig uitziet kun je op dit moment ook te gekke foto’s schieten. De lucht begint te verkleuren als de zon steeds verder achter de horizon weg zakt en verlicht de omgeving okergeel. Het geeft het geheel een magisch sfeertje. Helemaal compleet is het plaatje als er in de verte een luipaard aan komt lopen. Op z’n gemakje komt hij dichterbij. Midden tussen het riet, het magisch geel verlichte riet, zie je pas echt hoe mooie een Afrikaans gouden uurtje in Botswana is!

Boottocht over de Okavango rivier

#4 – Een boottocht door het labyrint van waterwegen

Op land kun je te gekke safari’s maken, maar op een boot is de ervaring weer heel anders. Het leuke aan Botswana is dat je ook verschillende safari’s per boot kan maken. Heb jij wel eens gehoord van een mokoro? Een mokoro is een met de hand gemaakte kano die wordt bestuurd door degene (de gids) die achterin staat. De bestuurder gebruikt een grote stok om vooruit te komen, maar ook om te navigeren. In Botswana wordt de mokoro al honderden jaren als vervoermiddel in de Delta gebruikt en is dan ook de manier om de Delta vanaf het water te ontdekken. Liever de waterwegen ontdekken met een grotere boot? Ook dat kan in Botswana! Hoe dan ook; een boottocht in Botswana is een must!

luipaard op jacht

#5 – Ervaar de dierenwereld op zijn puurst

In het dierenrijk moet je zien te overleven. Een kleine kans dat er niet op je gejaagd wordt. In Botswana vonden we dan ook een kaalgevreten buffel skelet en de schedel van een kudu. Maar de meest bijzondere ervaring met de harde dierenwereld kwam eigenlijk per toeval. Op het zandpad voor me zag ik ineens pootafdrukken van een katachtige, het spoor liep in de richting van het hoge gras waar ik tot mijn verbazing een dood wrattenzwijn zag liggen. Ik viel nog meer in verbazing toen ik vlak naast het dode zwijn een voldaan, nog om zijn met bloed bedekte bek slikkend, luipaard zag! Meneer lag net lekker uit te buiken in het hoge gras en daar waren wij ineens. Daar had hij niet op gerekend! Het duurde dan ook niet lang voor hij er als een haas vandoor ging. Dat hadden we dan toch maar even meegepikt 😉

vliegen okavango delta

#6 – Met een klein vliegtuig over de Okavango Delta

Je hebt al gelezen dat je, naast safari’s met de auto, ook safari’s per boot kan maken. Maar de meeste verrassende manier van een gebied afspeuren is volgens mij wel per vliegtuig. Ik reed al een aantal dagen door de Okavango Delta maar besefte pas hoe mooi en indrukwekkend de Delta is toen ik van boven zag. De kleuren, het water dat zich een weg baant door het groen. De wilde dieren die op de vlakte leven en de rust die over je heen komt. Een ervaring als deze heb je alleen in Botswana!

4x4 safari botswana

#7 – Op pad met een 4×4 met daktent

Iedereen die mij kent weet dat ik helemaal niet zo’n kampeerder ben. Ik vind een B&B en een beetje luxe wel fijn. Toch heb ik dit geen moment gemist toen ik in Botswana in mijn daktent op onze 4×4 lag. Waarom niet denk je misschien? Je bent één met de natuur. Je hoort de dieren om je heen. Je stapt uit je tent en bent direct op safari. Het sliep misschien niet zo comfortabel als een kingsize bed en het ontbrak aan alle luxe en faciliteiten, maar hetgeen je ervoor terug krijgt maakt alles goed!

♥ Ben jij er al uit welk Afrikaans land het zal gaan worden? Staat Botswana al bovenaan?

Comments 32

  1. Post
   Author

   Ja Botswana maakt het een fotograaf zo makkelijk 😉 Haha ja hè! Wilde Botswana graag heel puur ervaren dus zo’n daktent vond ik een hele toffe optie! Dan maar kamperen haha

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Echt wel! Middenin de nacht hoorden we ineens een olifant die afgeslacht werd door (denk) leeuwen! Echt bizar! Maar zo bijzonder! 🙂

 1. Jaaaa…ik ben dol op Botswana. Botswana heeft mij zo verrast! Wat een geweldig land! Ik vond de Okavango erg spannend in het begin (schrik voor nijlpaarden…niet handig daar, haha) maar na twee dagen zat ik zelfs relaxed in de mokoro. Prachtig gebied. Chobe NP vond ik ook geweldig…zucht…ik wil terug. Die foto van dat luipaard is echt briljant…geweldig licht! Ik ben trouwens ook niet zo van het kamperen, maar ik vind kamperen in Afrika zo leuk. Tentje opzetten, kampvuurtje, warm drankje…heerlijk. Wij waren overigens in de winter in Botswana (en Namibië) en dat was regelmatig toch best koud…ik had zelfs een bevroren handdoek op mijn tent liggen.

  1. Post
   Author

   Hahah bang voor nijlpaarden is inderdaad niet handig midden in Afrika! Had heel erg mazzel met die prachtige foto! Houd zo van gouden uurtjes en zo’n luipaard erbij maakt het helemaal af! En grappig dat jij hetzelfde denkt over kamperen, en kamperen in Afrika. Is toch heel anders hè. Haha!

  1. Post
   Author
 2. Ziet er echt geweldig uit en ik vind jullie vervoer echt megastoer. Zo’n soort reis hebben wij nog nooit gemaakt, maar het lijkt me absoluut de moeite waard en toch een stukje “meer Afrika” dan Zuid-Afrika.

  1. Post
   Author

   Haha ja vonden wij eigenlijk ook wel! Lekker kamperen in de wildernis! Echt een bijzondere ervaring die ik iedereen aan kan raden! Heel anders dan Zuid Afrika, maar ook dat land is fantastisch! ❤️

 3. Ik ben nog nooit in Afrika geweest want ik zou denk ik de sneeuw en de bergen missen. Dat had ik op Tasmanië al een beetje (alhoewel ze daar wel bergen hebben) en ik denk dat ik dat in Afrika nog meer zou hebben. Overigens ben ik zeker wel van plan een keer te gaan en dan ieder richting Namibië/Botswana dan ergens anders, omdat dat nog enigszins ruig en desolaat is…

  1. Post
   Author

   Bergen heb je ook wel in Afrika! Ik zie een Kilimanjaro beklimming in Tanzania aankomen 😉 Maar ik snap wat je bedoelt! In Namibië heb je meer ruige landschappen dan Botswana, dat is meer natuurlijk/waterland/woestijn. Vooral Damaraland! En in Zuid Afrika heb je de Drankensbergen, dat ga je vast heel tof vinden. Ook wel sneeuw in de winter 😉

  1. Post
   Author

   Afrika is inderdaad, met name door de safari’s, best prijzig. En tsja als je in Afrika bent, is dat wel wat je wil doen lijkt me haha. Maar wel echt enorm de moeite waard! 🙂

 4. Geweldig lijkt me! Alhoewel ik niet weet of ik nu echt zou kamperen tussen de wilde dieren. Toevallig net een thriller gelezen waar mensen afgeslacht werden op safari in Afrika door de dieren, misschien zit dat nog teveel in mijn hoofd, haha

  1. Post
   Author

   Haha nee dat is geen goede basis voor een reis naar Afrika Je moet natuurlijk wel opletten en om je veiligheid denken, maar de ervaring is echt bijzonder!

 5. Wauw wat is dat prachtig zeg. Ik ga het nu zeker overwegen om naar Botswana te gaan. Ik wil volgend jaar weer een mooie reis gaan maken samen met mijn vriend. Ik vind het erg leuk om iedere keer weer naar een andere cultuur en natuur te gaan. Ik ben al in Canada en Thailand geweest. Ook echt prachtig trouwens. Ik ben nu een gevorderde taalcursus aan het doen. Ik ben echt verslaaft aan vreemde talen leren. Maar in ieder geval. Botswana komt ook op mijn lijstje te staan.

  1. Post
   Author

   Absoluut een aanrader Sanne! Leuk dat Botswana op je lijstje komt te staan! Benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden! Wat voor talencursus volg je nu?

 6. Ja, zo’n daktent lijkt me hele gaaf. Ik ken mensen die maanden lang door Afrika hebben gereisd met zo’n 4wd met daktent. Zo gaaf! Zelf ben ik 6x in Afrika geweest, maar het voelt maar als 1x. Eigenlijk omdat 5 van de 6x Noord-Afrika was (ook mooi!) en dat toch niet de echte ‘Afrika-beleving’ is. Senegal wel overigens!

  1. Post
   Author

   Ow wat gaaf! Klinkt als een droomplan! Klopt Noord Afrika is ook heel mooi, maar niet te vergelijk met Zuiderlijk Afrika! Daar krijg je het echte safari gevoel/Afrika beleving. Senegal is trouwens niet echt een standaard bestemming! Haha. Hoe ben je daar zo bij gekomen?

   1. Ik was in 2001 in Senegal, vlak voordat ik voor een jaar naar Thailand vertrok. Ik werkte bij NBBS-reizen, verdiende heel weinig, maar wilde wél heel veel reizen, dus ik deed aan elke wedstrijd mee waarbij je een reis kon winnen. Via het blad Meridian won ik toen een reischeque van Club Med van 5.000(!) gulden. Ik had in mijn eentje naar Bora Bora kunnen gaan (licht spijt dat ik dat toen niet gedaan heb), maar koos ervoor een vriendin mee te nemen en voor een iets goedkopere bestemming te kiezen die wél bijzonder was. Senegal dus. We zaten in een resort, maar hebben zelf ook echt nog veel ondernomen. Ik ben blij dat ik dat toen heb kunnen doen!

    1. Post
     Author

     Wat super gaaf! En wat een hoop geld ook! Echt te gek! In je eentje naar Bora Bora is misschien heel gaaf, maar een bijzondere reis met een vriendin naar Senegal klinkt nog veel bijzonderder 😉 Lijkt me ook echt een super bijzondere bestemming! En vanuit je resort kun je inderdaad ook prima activiteiten ondernemen! Snap dat je blij bent dat je dat hebt kunnen doen! Bora Bora komt nog wel 😉

  1. Post
   Author

   Is ook absoluut een lastige keuze. Zijn toch best verschillende bestemmingen! Botswana is echt voor de safari, Namibië natuur en in mindere natie safari. Zuid Afrika is goedkoper en gemakkelijker en heeft alles! Eigenlijk verschillende landen in één; cultuur, natuur en wild. Succes met kiezen alvast 😉

 7. Wat een mooie plaatjes! Ik moet heel eerlijk zeggen dat Afrika mij nooit echt heeft getrokken. Maar ik zie steeds meer mooie dingen voorbij komen waardoor ik toch ga twijfelen. Het ziet er in ieder geval gaaf uit!

  1. Post
   Author

   Dat is nou ook precies de bedoeling Kirsten 😉 Het is bij veel mensen met Afrika zo’n ‘you love it or you hate it’ dingetje. Het trekt je, of het trekt je niet. Maar als je het eenmaal een kans geeft en er naartoe gaat, weet ik zeker dat je verliefd wordt. Dat kan bijna niet anders 😉

 8. Nu staat Afrika totaal niet op mijn bucketlist, ik ben meer een type voor landen als Canada, Nieuw Zeeland, Scandinavie etc. maar ik moet eerlijk zeggen dat je foto’s wel heel verleidelijk zijn. Het is duidelijk dat Afrika en in dit geval Botswana geweldige natuur en wildlife heeft. Ik zeg nooit nooit, maar ik denk dat ik de ruige bergen en een bepaalde sfeer/landschap toch zal missen in Afrika.

  1. Post
   Author

   Afrika is heel anders dan Canada, Nieuw Zeeland, Scandinavië inderdaad. In die landen is alles goed geregeld en Afrika is derdewereldcontinent. Dat klopt. Maar Afrika heeft ook geweldige natuur, cultuur en de mooiste dieren en African Sunsets. Zeker anders dan de andere landen/continenten, maar absoluut een bezoekje waard 😉 En in Afrika zijn ook bergen he 😉 Denk bijvoorbeeld aan de Drakensbergen in Zuid Afrika en de Kilimanjaro in Tanzania hihi

 9. Hi Daphne,

  Wauw wat een gave verhalen!
  Samen met mijn vriend gaan we in Mei voor 3 weken naar Namibie-Botswana.
  Ik heb al heel veel aan je verhalen gehad!
  Nu kan ik alleen geen goede slaapplek vinden bij de Okavango Delta.
  We hebben een 4×4 met een daktent.
  Wat raad je ons aan?

  1. Post
   Author

   Wat een heerlijk vooruitzicht Renee! Ik zou ook zo weer terug gaan ? Wij sliepen in de Okavango Delta bij Ihaha Campsite en Savuti. Beide prima te bereizen. De rest hebben jullie al geboekt? Toffe plannen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.