De perfecte African sunset in Spitzkoppe

daphne Afrika, Namibië 12 Comments

Het desolate landschap bij Spitzkoppe

Het desolate landschap bij Spitzkoppe

Nadat we de prachtige Sossuvlei hebben verkend en een bezoek hebben gebracht aan het door Duitsers overgenomen -ja nog steeds!- Swakopmund komen we na een rit van ongeveer 2 uur aan in Spitzkoppe. Middenin de Namibwoestijn ligt Spitzkoppe, één van Namibië’s meest bekende landschappen. Uit het niets rijst de 1728 meter hoge Spitzkoppe als een soort fata morgana boven het stoffige, vlakke landschap van Zuid-Damaraland uit. Haar scherpe top heeft er voor gezorgd dat ze ook wel ‘de Matterhorn van Afrika’ wordt genoemd. Het voelt hier alsof je helemaal alleen op de wereld bent. Zo stil en zo rustig!

De Spitzkoppe torent hoog uit boven het bergmassief

De Spitzkoppe torent hoog uit boven het bergmassief

Highlights van Spitzkoppe

In Arches en Canyonlands in de USA werd ik al helemaal verliefd op dit landschap, maar ook hier in Namibië was het prachtig. Dat ook Spitzkoppe een bijzondere mooie plek is heb je al kunnen zien, maar wat kun je er eigenlijk doen?

Bij de natuurlijke brug in Spitskoppe

Bij de natuurlijke brug in Spitskoppe

Spitzkoppe is een prachtige plek om te hiken. Zo kun je de natuurlijke rotsbrug en een rock pool bezoeken. De natuurlijke rotsbrug is een soort boogbrug die boven in de rotsen een prachtig uitzicht biedt over de omliggende omgeving. De rock pool een waterpoeltje middenin een rots. Spitzkoppe is ook populair bij rotsklimmers. Die zich genoegen kunnen doen aan de vele rotsen.

Naast dat de natuurlijke rotsbrug prachtig is heb je ook een mooi uitzicht over de omgeving

Naast dat de natuurlijke rotsbrug prachtig is heb je ook een mooi uitzicht over de omgeving

Bijzonder om ineens midden in de bergden deze rock pool te vinden

Bijzonder om ineens midden in de bergden deze rock pool te vinden

Spitzkoppe staat ook bekend om haar rotstekeningen. Deze mag je echter niet zonder gids bezoeken, omdat in het verleden veel tekeningen beschadigd zijn geraakt. Eén van de plekken die je aandoet heet Bushman’s Paradise. Hier vind je een schuine overhangende rots die een beetje naar voren leunt met verschillende rotstekeningen van dieren. Een neushoorn, giraffe en een luipaard.

Een tekening van een neushoorn bij Bushman's Paradise

Een tekening van een neushoorn bij Bushman’s Paradise

De andere plek die we bezochten heeft geen naam. Hier is dan ook maar één tekening te vinden van een sjamaan die een slang te lijf gaat. De tekeningen worden gemaakt met witte kalk van struisvogeleieren voor witte tekeningen en de rode worden gemaakt met het bloed van dieren.

♥ Tip: Bezoek de tekeningen rond 16:00 uur. Zo rijd je tijdens het gouden uurtje door de vallei en wordt deze prachtig verlicht met de mooiste kleuren. Kosten voor de trip, die ongeveer een uurtje duurt, zijn 50 NAD (ongeveer 4 euro) per persoon.

De mooiste African Sunset

Onze fantastische plek 9A

Onze fantastische plek 9A

Het gave aan Spitzkoppe is ook dat je er kan overnachten. Je meldt je eerst bij de receptie middenin het park en mag dan zelf een plek uitkiezen. De campsites liggen helemaal verspreid in het gebied rondom de Spitzkoppe. Eddy van de receptie vertelt dat plek 9A (en de omliggende plekken aan het begin van het park) gunstig gelegen is ten opzichte van de zonsondergang. 9A it is!

De plekken zijn ruim opgezet, maar er zijn bijna geen faciliteiten. Op de plek vind je alleen een plaats om vuur te maken en een pit toilet. De buren zijn meters verderop waardoor je het gevoel van isolatie nog meer voelt. Wat een fantastisch plek! Het wordt nog beter als we rond een uur of 6 de zon zien wegzakken achter de rotsen voor ons en de hemel knaloranje en later felrood verlichten. Eddy heeft niet gelogen, want wat is die zonsondergang magisch! Eenmaal donker komen er één voor één miljoenen sterren aan de hemel om onze desolate plek midden tussen de rotsen nog een beetje te verlichten.

African sunsets are the best!

Dit uitzicht is toch onbetaalbaar?!

♥ Wat vind jij van Spitzkoppe? Wil jij er ook naartoe?

Comments 12

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Het was ook echt zo gaaf Linda! Jij kijkt vast ook al erg uit naar je reis naar Zuid Afrika! Hoe gaaf! 🙂

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Het was echt zo’n fijne plek om te kamperen! Snap dat jullie in Canada ook kozen voor dit soort plekken. Zo gaaf om lekker rust en ruimte om je heen te hebben!

 1. Prachtblog. Ben zelf niet bij de Spitzkoppe maar bij de Brandberg door Damaraland gereden. Ook een mooi gebied en inderdaad geweldige zonsondergang. Had nog wel langer van Damaraland willen genieten.

  1. Post
   Author

   Dank je wel Wandergek! Ja Damaraland is echt prachtig! Bijzondere natuur, erg veelzijdig en geweldige zonsondergangen inderdaad. Ik had er eigenlijk ook wel langer willen blijven. Had het vooraf toch anders ingeschat 😉 Maar he, alles is zo prachtig daar dat je keuzes moet maken.

 2. Beste Daphne, Mijn vriendin en ik hebben besloten om in Mei 2018 privé Namibië en Botswana te gaan verkennen. (Dus niet met een groep) Wij halen veel inspiratie uit jou verhalen. Het is dan ook erg leuk om jou blog te mogen lezen. Ik vroeg mij alleen af of jij deze prachtige reis/vlucht via een reisorganisatie had gepland? of dat je de hele reis incl vlucht en route zelf hebt gemaakt? En weet jij toevallig of je perse een gids/kok met je mee moet nemen mits je privé wilt travellen? Ik kan namelijk moeilijk iets vinden waarin je volledig zelf de reis kan bepalen. Dit heeft voor ons toch echt de voorkeur. Alvast bedankt voor je reactie. Mvg Bob.

  1. Post
   Author

   Hi Bob, wat leuk om te lezen dat jullie veel inspiratie uit mijn blog halen en in mei 2018 naar Namibië & Botswana willen reizen! Wij hebben ook privé gereisd en hadden de reis voor ons doen heel vroeg (nl meer dan een half jaar van te voren) geboekt. Bij selfdrive 4×4. Zij hebben de reis, de accommodaties en de auto voor ons geregeld. Wel zo makkelijk. Wij hebben dit zo vroeg gedaan omdat de campsites kleinschalig zijn en snel vol. Ik hoop dat het voor mei nog gaat lukken! Want zou zonde zijn als alle mooie campsites al vol zitten en jullie verder van de highlights afzetten. We hebben de route 24 dagen Namibië en Botswana van hun aangehouden met een paar kleine wijzigingen. We hebben zelf gekookt. Wij verbleven nl in een 4×4 met daktent en daarbij hoorde een hele kookuitrusting met gaspitjes etc. Wel wat primitief en je moet goed nadenken over je boodschappen, wat koop je waar en wanneer, maar goed te doen hoor! Succes met plannen en ben benieuwd naar de uiteindelijke reisplanning! Groeten Daphne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.