Wat je zeker moet doen in Namibië is een bezoek brengen aan Spitzkoppe

Doen in Namibië: bezoek Spitzkoppe

Daphne Afrika, Namibië 12 Comments

Middenin de Namibwoestijn ligt Spitzkoppe, één van Namibië’s meest bekende landschappen. Uit het niets rijst de 1728 meter hoge Spitzkoppe als een soort fata morgana boven het stoffige, vlakke landschap van Zuid-Damaraland uit. Haar scherpe top heeft er voor gezorgd dat ze ook wel ‘de Matterhorn van Afrika’ wordt genoemd. Een bezoek brengen aan Spitzkoppe moet je zeker, maar wat kun je er eigenlijk allemaal doen? Dat vertel ik je nu!

Spitzkoppe in Namibie is een highlight en is perfect voor een african sunset

Doen in Namibië: Bezoek Spitzkoppe één van de highlights van Namibië

Nadat we de prachtige Sossuvlei hebben verkend en een bezoek hebben gebracht aan het door Duitsers overgenomen -ja nog steeds!- Swakopmund komen we na een rit van ongeveer 2 uur aan in Spitzkoppe. Het voelt hier alsof je helemaal alleen op de wereld bent. Zo stil en zo rustig!

De rockpool en boogbrug in Spitzkoppe

Tijdens mijn rondreis langs de westkust van Amerika werd ik al helemaal verliefd op dit landschap, maar ook hier in Namibië kan ik mijn geluk niet op als ik door Spitzkoppe rijdt. Het is een prachtig gebied om te hiken. Zo kun je de natuurlijke rotsbrug en een rock pool bezoeken. De natuurlijke rotsbrug is een soort boogbrug die boven in de rotsen een prachtig uitzicht biedt over de omliggende omgeving. De rock pool een waterpoeltje middenin een rots. Spitzkoppe is ook populair bij rotsklimmers. Die zich genoegen kunnen doen aan de vele rotsen.

Spitzkoppe hoort zeker thuis in jouw rondreis Namibie & BotswanaIn Spitzkoppe in Namibie vind je deze rockpool hoog in de bergen

De vele rotstekeningen in Spitzkoppe

Spitzkoppe staat ook bekend om haar rotstekeningen. Deze mag je echter niet zonder gids bezoeken, omdat in het verleden veel tekeningen beschadigd zijn geraakt. Eén van de plekken die je aandoet heet Bushman’s Paradise. Hier vind je een schuine voorover hangende rots met verschillende rotstekeningen van dieren: een neushoorn, giraffe en een luipaard.

De andere plek heeft geen naam. Hier is dan ook maar één tekening te vinden van een sjamaan die een slang te lijf gaat. De tekeningen worden gemaakt met witte kalk van struisvogeleieren voor witte tekeningen en de rode worden gemaakt met het bloed van dieren.

Tip: Bezoek de tekeningen rond 16:00 uur. Zo rijd je tijdens het gouden uurtje door de vallei en wordt deze prachtig verlicht met de mooiste kleuren. Kosten voor de trip, die ongeveer een uurtje duurt, zijn 50 NAD (ruim €3,-) per persoon.

Bijzondere rotstekeningen in Spitzkoppe NamibieSpitzkoppe hoort zeker thuis in jouw rondreis Namibie & Botswana

De mooiste African Sunset

Het gave aan Spitzkoppe is ook dat je er kan overnachten. Je meldt je eerst bij de receptie middenin het park en mag dan zelf een plek uitkiezen. De campsites liggen helemaal verspreid in het gebied rondom de Spitzkoppe. Eddy van de receptie vertelt dat plek 9A (en de omliggende plekken aan het begin van het park) gunstig gelegen is ten opzichte van de zonsondergang. Snel rijden we richting 9A en zien tot onze verbazing dat dit plekje nog vrij is. Mooi, hier kamperen wij dus vannacht! 

Meer lezen over kamperen in Namibië? Dit zijn de mooiste campings in Namibië!

Overnachten op de mooiste plekken met deze praktische tips Namibie kan datSpitzkoppe in Namibie is een highlight en is perfect voor het spotten van deze mooi vogels Spitzkoppe in Namibie is een highlight en is perfect voor het spotten van leuke dierenDe camping plekken bij Spitzkoppe zijn ruim opgezet, maar er zijn bijna geen faciliteiten. Op je camping spot vind je alleen een plaats om vuur te maken en een pit toilet. De buren zijn meters verderop waardoor je het gevoel van isolatie nog meer voelt. Wat een fantastisch plek! Het wordt nog beter als we rond een uur of 6 de zon zien wegzakken achter de rotsen voor ons en de hemel knaloranje en later felrood verlichten. Eddy heeft niet gelogen, want wat is die zonsondergang magisch! 

Benieuwd naar andere Namibië highlights? Dit zijn mijn 9 Namibië favorieten!

Plekje 9A is de mooiste bij Spitzkoppe tijdens je reis door namibie en botswanaSpitzkoppe hoort zeker thuis in jouw rondreis Namibie & Botswana

De lucht wordt steeds donkerder. Doordat hier geen luchtvervuiling is wordt het echt pikdonker. Eén voor één verschijnen er miljoenen sterren aan de hemel en wordt onze desolate plek midden tussen de rotsen nog een beetje te verlicht.

♥ Wat vind jij van Spitzkoppe? Wil jij er ook naartoe?

Doen in Namibie: bezoek Spitzkoppe

Comments 12

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Het was ook echt zo gaaf Linda! Jij kijkt vast ook al erg uit naar je reis naar Zuid Afrika! Hoe gaaf! 🙂

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Het was echt zo’n fijne plek om te kamperen! Snap dat jullie in Canada ook kozen voor dit soort plekken. Zo gaaf om lekker rust en ruimte om je heen te hebben!

 1. Prachtblog. Ben zelf niet bij de Spitzkoppe maar bij de Brandberg door Damaraland gereden. Ook een mooi gebied en inderdaad geweldige zonsondergang. Had nog wel langer van Damaraland willen genieten.

  1. Post
   Author

   Dank je wel Wandergek! Ja Damaraland is echt prachtig! Bijzondere natuur, erg veelzijdig en geweldige zonsondergangen inderdaad. Ik had er eigenlijk ook wel langer willen blijven. Had het vooraf toch anders ingeschat 😉 Maar he, alles is zo prachtig daar dat je keuzes moet maken.

 2. Beste Daphne, Mijn vriendin en ik hebben besloten om in Mei 2018 privé Namibië en Botswana te gaan verkennen. (Dus niet met een groep) Wij halen veel inspiratie uit jou verhalen. Het is dan ook erg leuk om jou blog te mogen lezen. Ik vroeg mij alleen af of jij deze prachtige reis/vlucht via een reisorganisatie had gepland? of dat je de hele reis incl vlucht en route zelf hebt gemaakt? En weet jij toevallig of je perse een gids/kok met je mee moet nemen mits je privé wilt travellen? Ik kan namelijk moeilijk iets vinden waarin je volledig zelf de reis kan bepalen. Dit heeft voor ons toch echt de voorkeur. Alvast bedankt voor je reactie. Mvg Bob.

  1. Post
   Author

   Hi Bob, wat leuk om te lezen dat jullie veel inspiratie uit mijn blog halen en in mei 2018 naar Namibië & Botswana willen reizen! Wij hebben ook privé gereisd en hadden de reis voor ons doen heel vroeg (nl meer dan een half jaar van te voren) geboekt. Bij selfdrive 4×4. Zij hebben de reis, de accommodaties en de auto voor ons geregeld. Wel zo makkelijk. Wij hebben dit zo vroeg gedaan omdat de campsites kleinschalig zijn en snel vol. Ik hoop dat het voor mei nog gaat lukken! Want zou zonde zijn als alle mooie campsites al vol zitten en jullie verder van de highlights afzetten. We hebben de route 24 dagen Namibië en Botswana van hun aangehouden met een paar kleine wijzigingen. We hebben zelf gekookt. Wij verbleven nl in een 4×4 met daktent en daarbij hoorde een hele kookuitrusting met gaspitjes etc. Wel wat primitief en je moet goed nadenken over je boodschappen, wat koop je waar en wanneer, maar goed te doen hoor! Succes met plannen en ben benieuwd naar de uiteindelijke reisplanning! Groeten Daphne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.