Zweeds Lapland bezoek je in de zomer

8x doen in Zweeds Lapland in de zomer

Daphne Europa, Zweden 35 Comments

Uitgestrekte, spierwitte vlaktes. Metersdikke lagen poedersneeuw. Korte, donkere dagen waarbij de zon nauwelijks boven de horizon uitkomt. Huskies die keihard werkend een slee voorttrekken en het prachtige Noorderlicht. Winters en koud! Voor mij is dit Zweeds Lapland! Nooit gedacht je in de zomer te bezoeken. Toch ben ik gegaan en zó verrast door je schoonheid! Juist óók in de zomer is Zweeds Lapland een bijzondere bestemming. Ik geef je 8 redenen waarom ook jij Zweeds Lapland in de zomer moet bezoeken!

1. Huur een auto en ga roadtrippen in Zweeds Lapland

Eén ding is zeker Zweeds Lapland is groot! Västerbotten, het gebied waar ik verblijf, is zelfs groter dan eenderde van Nederland! Naast groot is het gebied ook ontzettend veelzijdig. Behalve bergen in het westen, vind je uitgestrekte meren en sparrenbos in het midden en een ruige kuststrook in het oosten van de regio. Als je het meeste uit je bezoek wilt halen raad ik je zeker aan een auto te huren. De wegen zijn goed begaanbaar, het is lekker rustig en onderweg zijn er legio mooie plekken om te stoppen. Voor een wandeling in de bossen of een picknick langs een watertje.

Tip: wil je een bijzondere ervaring in Zweeds Lapland? Wat dacht je van een helikopter fly & hike door Zweeds Lapland!

2. Ga kanoën in Zweeds Lapland

Wat is er nou fijner in de zomer dan op het water vertoeven? Dat dacht ik ook! Daarom besloot ik in Zweden te gaan kanoën. Er zijn verschillende opties, maar ik koos ervoor om in de rivier rond Skellefteå te gaan varen met Swenature. Al peddelend in mijn kano kom ik tot rust, zie ik het groen aan me voorbij trekken en geniet ik van het geluid van het mijn peddels in het water. Een heerlijke manier om Zweeds Lapland in de zomer te ontdekken.

3. Bezoek het eilandje Pite-Rönnskär

Vanuit Kinnbäck vaar je in zo’n 20 minuten naar het eilandje Pite-Rönnskär. Een klein, oude visserseilandje dat gekenmerkt wordt door een schattig wit kapelletje, een 37 meter hoge, rode vuurtoren uit 1862 en een romantisch sparrenbos. Ook vind je op het eiland zo’n 30 rode huisjes. Vroeger leefden de families van vissers in deze huisjes. Dat doen ze nu niet meer. Tegenwoordig zijn het particuliere zomerhuisjes waar men naartoe gaat om aan het drukke dagelijks leven te ontsnappen. Midden in de Botnische Golf, ver weg van de bewoonde wereld.

4. Ontdek het Bjüroklubb Nature Reserve

Op een uurtje rijden van Skellefteå vind je het Bjüroklubb Nature Reserve. Een natuurreservaat met een lange geschiedenis. Zo dateren de eerste nederzettingen uit het Bronzen tijdperk en was Bjuröklubb rond 1850 de basis van 52 bemanningsleden van vissersboten. Tot de jaren 40 van de vorige eeuw woonde er een vaste gemeenschap in dit gebied. Tegenwoordig is Bjuröklubb slechts een natuurreservaat waar je uiteenlopende natuur vindt. De ruige, rotsachtige kust, duinpartijen en kiezelstranden zijn met elkaar verbonden middels verschillende wandelpaden. Naast de bekende rode huisjes, waar in de zomer nog steeds mensen verblijven, vind je ook een witte kapel en een gele vuurtoren in het gebied.

5. Wandel met een husky door de bossen van Zweeds Lapland

Een husky is het liefst actief in de natuur. Het zijn harde werkers die uren kunnen rennen. Waar ze in de winter met z’n allen dagen door de sneeuw een slee voorttrekken, gaan de huskies in de zomer het liefst wandelend de bossen in. Het leuke is dat je bij Lappland Emotions zelf ook met een husky kan wandelen. Je krijgt een soort tuigje aan en wandelt met je eigen husky, op jouw tempo door de bossen. Tijdens mijn wandeling neemt husky Luna me mee door een prachtig gebied en leert Marie-Line me meer over de honden. Een bijzondere ervaring!

6. Geniet van de middernachtzon

In de zomer wordt het dus niet donker in Zweeds Lapland. Eigenlijk lijkt de middernachtzon één lange zonsopkomst en -ondergang tegelijk en geeft hemel en aarde een prachtige pastelkleurige gloed. Een bijzondere gewaarwording. Hoewel slapen met het licht nog aan wat gek is, zorgt dit fenomeen wel voor spectaculaire foto’s! 

7. Eet een kaneelbroodje in Zweeds Lapland

Je bezoek aan Zweden is eigenlijk niet compleet zonder een echte kanelbulle genuttigd te hebben. Alleen al de heerlijke geur van deze verse kaneelbroodjes doen je al het water in de mond lopen! Heerlijk bij de fika, het traditionele Zweedse koffiemomentje! In Zweden is de kanelbulle zelfs zo populair dat ze er een speciale feestdag voor ingeluid hebben: kanelbullens dag! Dan moet het wel een succes zijn toch?!

8. Bezoek het oude kerkstadje Bonnstan

Bonnstan is het historische gedeelte van de stad Skellefteå, die dateert uit de 17e eeuw. Bonnstan komt van het Zweedse woord voor boer, dus Bonnstan betekent letterlijk ‘de stad van de boeren’. Zo’n 400 jaar geleden was het kerkdorp het centrum van de regio rondom Skellefteå. Veel mensen woonden ver van de kerk, maar moesten deze wel met enige regelmaat, verplicht bezoeken. Voor deze kerkgangers werden de houten huizen gebouwd. Dit type kerkdorp kom je vaker tegen in noord-Zweden, maar wat Bonnstan zo bijzonder maakt is dat dit kerkdorp zo goed bewaard is gebleven!

Tips voor een verblijf in Zweeds Lapland in de zomer!

Tijdens mijn reis door Zweeds Lapland verblijf ik in het Quality Hotel Skellefteå Stadshotell in Skellefteå. Een fijn hotel, met ruime kamers en eigen sauna! Midden in het centrum met mooi uitzicht op de rivier en een heerlijk, uitgebreid ontbijt. Vooral van de wafels met vers fruit werd ik blij! Daarnaast vlieg ik rechtstreeks naar Skellefteå met goTo Nordics, echter kan dit alleen in juni. De rest van het jaar vlieg je met een overstap in Stockholm naar deze regio.

Voor een roadtrip door Zweeds Lapland zou ik aanraden op verschillende plekken te overnachten. Zo kun je een groter deel van het gebied bezoeken. Wat dacht je van een drankje in het Arctic Circle Café bij Jokkmokk op de poolcirkel! Een kennismaking met de Sámi cultuur. Of een bezoek aan de Storforsen waterval. Of wat dacht je van een paardrijrit door de Zweedse bossen! Ook kun je bij Lappland Emotions verblijven. Hoe fantastisch, elke dag de huskies om je heen, in een ontzettend mooi, rustgevend gebied. Waar je ook nog eens compleet in de watten wordt gelegd door de lieve eigenaren Marie-Line en Arnaud! Graag zou ik nog eens terug komen in de winter, onder andere op dit (en nog veel meer) te doen in Lapland! In Lapland hoef je je immers geen moment te vervelen.

♥ Een bezoek aan Zweeds Lapland in de zomer heeft mij ontzettend verrast! Ben jij net zo enthousiast als ik en zou jij ook in de zomer deze kant op willen?

Comments 35

  1. Post
   Author

   Klopt! Ik had ook nooit gedacht het (eerst) in de zomer te bezoeken. Maar ben compleet verrast! Zo veelzijdig, ook zonder sneeuw!

 1. Zweden is echt prachtig! Ik kom natuurlijk vaak in het zuiden van Zweden, mijn ouders wonen daar, maar ik ben de laatste jaren weinig in het noorden geweest. Als ik dit zo zie, moet ik daar toch vaker heen. Ik heb ook eens met husky’s gewandeld en vond dat echt super gaaf. Ook kanoën is inderdaad iets wat je zeker gedaan moet hebben in Zweden!

  1. Post
   Author

   Wat super leuk dat jouw ouders daar wonen! Ik zou ze ook lekker vaak opzoeken als ik jou was, want het is er prachtig 😉 Ik vond Zweeds Lapland echt verrassend mooi in de zomer. Ik ken het eigenlijk voornamelijk van de prachtige winterse plaatjes, een compleet andere wereld dan wat ik natuurlijk zag in de zomer. Geen sledetochten over de sneeuw, maar wauw! Genoeg te doen!

 2. Ik ben nog nooit in Zweden geweest en op de 1 of andere manier vind ik het er zo mooi uit zien, maar trekt het me niet om er zelf naartoe te gaan. De foto’s zijn prachtig en de activiteitentips die je geeft echt super, maar het is me op de 1 of andere manier TE rustig denk ik, haha. Hoewel ik dat in Noorwegen helemaal niet zo ervaren heb, dus misschien moeten we het gewoon eens uitproberen. 🙂

  1. Post
   Author

   Dat het rustig is in Zweden klopt helemaal. Het is er echt heel rustig. Vooral in het gedeelte waar ik was. Ik denk dat het in het zuiden minder rustig is, geen idee waarom ik dat denk. Misschien omdat het noorden écht heel rustig is. Hoe dan ook, het is prachtig! Ik ben ook echt een stadsmeisje, maar heb met volle teugen genoten. Juist van de rust en de ruimte! Maar ondanks die rust is er ook veel te doen wat maakt dat je toch steeds bezig bent. Dus je hoeft je niet te vervelen. Ik zeg uitproberen! 😉

 3. Ik denk bij Zweden toch het meest aan sparren en meren en zo te zien klopt dat ook wel. Het lijkt me erg mooi, hoewel ik me afvraag of het landschap gevarieerd genoeg is. Ik ben gek op kanoën en dat lijkt me echt super om daar te doen.

  1. Post
   Author

   Klopt, sparren en meren heb je oneindig in Zweden! Ik vond, ondanks dat het veel groen en blauw was, toch best heel afwisselend. Die natuur is gewoon zo ontzettend mooi. Daarnaast was er veel te doen, ook veel verschillende dingen. En kanoën is echt super leuk. Ook dat kun je op verschillende plekken doen, die toch ook allemaal weer anders zijn. Ik zou het gewoon zelf gaan bekijken als ik jou was 😉

 4. Prachtig! Ooit maakte ik een roadtrip via Zweden naar de Noordkaap en via Noorwegen weer terug. Ik vond Lapland in Zweden heel mooi, maar dit kon toch niet op tegen Noorwegen. Dat was echt spectaculair. Zweden vond ik ook vooral erg bijzonder door de vele bomen en schattige huisjes. Heel tof!

  1. Post
   Author

   Wauw! Wat een ontzettend gave reis moet dat zijn geweest Sabine! De andere twee staan nog op mijn lijstje! Ik ben zo benieuwd naar de Noorse fjorden, Lofoten, de ruige kust en het noorderlicht! Dat moet nog maar even wachten, maar ooit ga ik het zien! 😉

  1. Post
   Author
 5. Ik zag op Facebook al het een en ander voorbij komen… Zweeds Lapland ziet er echt mooi uit. Die kleuren en dat licht!

  Husky’s zijn cool.

  1. Post
   Author

   Leuk dat je op Facebook meegenoten hebt van de reis! Zweeds Lapland is echt een aanrader, ook in de zomer! En huskies zijn zeker cool ❤️

  1. Post
   Author
 6. Noord Zweden is inderdaad ook prachtig in de zomer. We zijn er al 2x geweest in de zomer ( nog niet in de winter ) en het blijft ons boeien. Nog enkele tips : de omgeving van Luleå met ook een mooi kerkdorp en leuke eilandjes. En zeker doen: ( Een stuk) wandelen van de Kungsleden in Abisko, prachtig!

  1. Post
   Author

   Thanks voor de aanvullingen Inge! Dat vind ik leuk 🙂 Kerkdorpjes heb je inderdaad veel in noord Zweden, grappig fenomeen. Welke is jouw favoriet? Ik had inderdaad nog gekeken naar de Kungsleden, alleen was dat volgens mij vanuit waar wij zaten te ver. Echter zag het er prachtig uit en zou het zeker niet misstaan in een road trip door noord Zweden 🙂

 7. Prachtige land. Maar wel een opmerking de insecten. Oké je kunt je in smeren en wierook branden maar dan toch soms overschaduwd het mooie noord Noorwegen, Zweden en Finland. Aan een meer met weinig bomen was meestal het beste toefen. Via Noorwegen naar de Noordkaap gereden via Zweden terug en ook Finland bezocht. Onvergetelijke indrukken op gedaan en gastvrije vriendelijke mensen ontmoet. Zeker de moeite waard om te bezoeken. In Finland voor eerst in de sauna gezeten in 1970 en nu sinds vorig jaar een hout gestookte sauna aan huis ideaal. Reizen die je altijd bij blijven en waar ik nog hoop nog eens terug te gaan.

  1. Post
   Author

   Ja insecten zijn wel irritant. Die hadden wij, met name ’s avonds, ook om ons heen. En ze prikten erop los 🙁 En wat een mooie reizen heb je gemaakt! Prachtig!

 8. Al 8 jaar gaan wij naar de Fjällen in Dalarna. We verblijven dan in Idre en doen dagtrips naar diverse bestemmingen in de omgeving. Het is begonnen met een rondreis. Göteborg-Fredriksberg-Orsa-Idre via Noorwegen Oslo oversteek naar Denemarken en weer naar huis. Dat hebben we nog 1 keer gedaan en toen zijn wij verliefd geworden op de omgeving rondom Idre. We verblijven dan 14 dagen in Idrefjäll. We zijn bevriend geraakt met het Samivolk en ieder jaar leer ik weer een nieuwe locatie met natuur en adembenemende uitzichten. Zeer bijzonder was het rendieroormerken. Rond 12 uur in de nacht naar een magisch plekje waar 1200 rendieren bijeen waren gedreven. We hebben gezien hoe ze met behulp van lasso’s de kalveren vingen, en dat bij een licht dat vergelijkbaar is met een schemeravond. Zeer vereerd voelden wij ons. Wat wij in de loop der jaren hebben gezien, bewandeld, gegeten en gevonden hebben is zoveel dat wij ons erg gelukkig prijzen. Het is geen lapland, maar we vermaken ons erg goed hier. We lopen erg veel en is Noorwegen vlakbij en hebben daar ook menig kilometertje gewandeld.

  1. Post
   Author

   Wauw wat bijzonder! Ik kan me wel voorstellen dat die ervaringen zoveel indruk hebben gemaakt dat u blijft terug komen! Voor mij was dit ook zeker niet de laatste keer, want wat vond ik het prachtig in Scandinavië! 🙂

 9. Jouw foto’s op Instagram zagen er al heerlijk uit, maar tof om nu nog meer te lezen over Zweeds Lapland. Je hebt de regio echt op mijn wishlist gezet. Ik wil er ook bootje varen, wandelen met een husky en lekker genieten van de mooie natuur. Top!

  1. Post
   Author

   Leuk dat je, na alle Instagram posts, ook op m’n blog bent komen lezen! Zweeds Lapland hoort wat mij betreft ook wel echt op de wish list, zowel in de zomer als de winter! En ja die huskies! ❤️

 10. Ik zag al het e.e.a. voorbijkomen van je reis op Instagram. Het lijkt me een heerlijke bestemming voor juni. Dat mooie licht lijkt me bijzonder en een dagje op het water met de kano lijkt me ook geweldig. De rust van de natuur lijkt me ook heerlijk. lekker buiten zijn!

  1. Post
   Author

   Absoluut een heerlijke bestemming voor juni. Je hebt ontzettend lange dagen en kunt heerlijk de hele dag buiten zijn omdat het (relatief) warm is. Zou het zeker aanraden!

 11. Je foto’s op Instagram en Facebook waren al erg uitnodigend. Zweden lijkt een aangenaam land om een roadtrip te maken. Genieten van de natuur, lekker buiten zijn. Het enige dat ik mij afvraag, is het er niet té stil?

  1. Post
   Author

   Goed om te horen! Nee vond het zeker niet te stil! Ben zelf ook echt een stadsmeisje, maar vond het hier heerlijk! Zou er niet willen wonen, daarvoor is het wel te stil, maar voor een vakantie is het lekker!

 12. Kanoën in Zweeds Lapland lijkt me geweldig! Ik dacht inderdaad aan een winterbestemming… maar in de zomer is het ook zo mooi!

  1. Post
   Author

   Kanoën in Zweeds Lapland is erg leuk, je ervaart de plek toch net wat anders dan als je er langs loopt, fietst of rijdt! En inderdaad ook in de zomer is Zweeds Lapland de moeite waard 🙂

 13. Ik ben nog niet in Zweeds-Lapland geweest maar wel in Fins-Lapland én in Zweden. Beide keren heb ik enorm genoten van de rust, de ruimte en de stilte. Het buitenleven bevalt me enorm goed en ik kan me dan ook voorstellen dat je enorm van deze trip hebt genoten!

  1. Post
   Author

   Het lijkt mij ook zo gaaf om deze bestemming(en) in de winter te zien! In de zomer was het al prachtig, de winter kan alleen maar minstens zo mooi zijn!

 14. Pingback: Mijn terugblik op reizen in 2017 - Daphne de Vries

 15. Pingback: Inpakken lastig? Met deze roadtrip paklijst ga je goed voorbereid op reis!

 16. Pingback: Bucketlist bestemmingen: de ultieme bucketlist plekjes - Daphnedevries.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.