6 dingen die ik mis aan: op safari zijn

Daphne Persoonlijk 26 Comments

Veel reizigers komen naar Afrika voor de big five. Geen wonder, want niets is mooier dan oog in oog komen te staan met deze indrukwekkende dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Safari’s zijn niet alleen heel tof, maar ook heel spannend. Van te voren weet je natuurlijk nooit wat de dag gaat brengen of wanneer een dier zal opduiken. Hoe graag je die luipaard soms ook wil spotten als hij die dag net op een plek zit waar jij niet kijkt, zie je hem niet. Soms heb je alle geluk van de wereld en steekt hij ineens voor je auto langs de weg over. Een andere keer kun je zoeken tot je een ons weegt zonder enig roofdier te zien. Safari’s zijn onvoorspelbaar en ik hou ervan. Maar wat maakt op safari zijn dan zo ontzettend leuk? In deze blogpost: 6 dingen die ik mis aan op safari zijn.

African Camping life in Chobe NP bij Ihaha Camp

#1 – Het moment dat je een luipaard spot

Tijdens onze reis aan Namibië en Botswana hadden we maar liefst 4x (!) het geluk om een luipaard te spotten. Niet zomaar eentje ergens ver weg, bijna onzichtbaar in het gras ligt. Nee, allemaal waren ze dichtbij! 100 meter naast de auto, op de weg voor de auto, water drinkend en de laatste zelfs met een pas-gevangen prooi. Op dat soort momenten lijkt het wel alsof ik in een volslagen idioot verander, want ik kan alleen maar roepen hoe ontzettend mooi ik het luipaard vind en hoe ontzettend gaaf het is dat ik hier ben. Op dat soort momenten vergeet ik de wereld om me heen, klik ik me een ongeluk op m’n Canon en geniet ik intens van het prachtige beest voor me.

op safari in namibie vond ik dit luipaard

#2 – Achter safari auto’s aan scheuren

Wanneer je in safariparken rond rijdt ben je nooit alleen. Er zijn altijd andere selfdrivers, maar ook vaak safari auto’s die game drives maken. Je weet wel van die hoge auto’s met stoeltjes erop die mensen rondrijden. Nu is het zeker leuk af en toe een drive te doen met zo’n safari auto, maar die kosten klauwen met geld. Niet te doen dus. Waar ze wel heel handig voor zijn is hun kennis. Deze auto’s staan namelijk onderling met elkaar in verbinding via een soort walkie talkie systeem. Spot er eentje een leeuw, dan gilt hij dat als de wiedeweerga door de speakers en staan binnen een paar minuten de andere safari auto’s naast hem te genieten van die mooie leeuw. Wanneer wij dus ineens een safari auto door een park zagen scheuren vlogen we erachter aan. Dit moest wel iets bijzonders zijn. Vaak was het dan ook zo! Eén keer brachten ze ons bij een leeuwin met 3 welpjes en een andere keer bij een luipaard die verscholen in de bosjes op impalajacht was. Dat is nog eens makkelijke dieren spotten 😉

op safari in de okavango delta in botswana

#3 – De gouden uurtjes zijn betoverend

Dat ik een fervent fotograaf ben is hopelijk overgekomen. Het is dan ook niet zonder reden dat ik zo gek ben op het gouden uurtje. Tijdens het uur voor de zonsondergang zijn de kleuren namelijk altijd zo ontzettend mooi. Doordat de zon lager staat wordt alles prachtig verlicht. Naast dat dit gouden uurtje zorgt voor de mooiste foto’s komen de roofdieren ook rond deze tijd van de dag weer tot leven. Ik zeg win win!

het gouden uurtje tijdens de safari is het mooist

#4 – Intense vrijheid van auto rijden

Dat ik de niche road trips heb gekozen bewijst natuurlijk wel mijn liefde voor auto rijden. Ik vind het zo heerlijk in de auto zitten, zelf rond te rijden, maar ook om heerlijk om me heen te staren en te speuren naar iets dat beweegt. De prachtigste landschappen om je heen. De zon op je lichaam en de wind in je haren op zoek naar net dat bijzondere dier. In je eigen auto kun je rijden welke richting je zelf wil en stoppen wanneer jij wil. 

#5 – Dieren doen wat ze willen

Dieren laten zich de les niet lezen en doen lekker waar ze zelf zin in hebben. Ze zijn lekker onvoorspelbaar en gaan hun eigen gang. Sommige dagen zie je heel veel verschillende dieren, maar soms zie je ook kilometers lang helemaal niets. Niet eens een impala 😉 Dat de dieren overal kunnen zijn maakt het spannend. Het houdt je bezig en des te mooier als je wel een beestje spot.

Baby zebra en moeder dwalen door Etosha NP tijdens onze safari Hallo zij de giraf op safari in afrika

#6 – De verscheidenheid van de safari’s

De ochtend, middag en avonden variëren enorm qua wildlife. ’s Ochtends heel vroeg zijn de roofdieren nog actief. Die niet veel later lekker gaan chillen om in de avond weer actief te worden. In de middag gaan de olifanten, zebra’s en kleinere dieren op pad. En rond het gouden uurtje worden de roofdieren weer actief en gaan ze op zoek naar hun prooi. Dit maakt dat elk moment van de dag weer totaal anders is qua dieren. Toch houd ik het meeste van het gouden uurtje. Jij? 

♥ Zou jij op safari willen of ben je al eens geweest en net zo’n fan als ik?

Wil je meer van dit soort posts lezen?
– 10 dingen die ik mis aan op wereldreis zijn
8 dingen die ik het meeste mis als ik niet in Nederland ben
 De 15 tofste dingen die ik tot nu toe deed

Comments 26

 1. Heel herkenbaar! Safari rules! Ongelooflijk wat die rangers zien…niet normaal. Ik zag zelfs de enorme neushoorn niet die met zijn achterwerk vier meter voor de jeep stond, haha. Heel bijzonder dat jullie zoveel luipaarden hebben gezien. Wij hebben er twee gezien maar slechts op verre afstand. Ook leeuwen alleen op afstand, helaas. Kelly en leeuwen gaan niet samen want in Zuid-Afrika zag ik in drie weken tijd geen enkele leeuw. Ik vind de verscheidenheid ook zo leuk aan safari en je weet nooit wat de dag gaat brengen. Iedere gamedrive is weer een verrassing 🙂 .

  1. Post
   Author

   Haha dat is best lullig als je een neushoorn voorbij rijdt Klopt, we hebben echt enorm mazzel gehad met alle luipaarden! Ben nu wel een beetje verwend hoor, zonder katten geen safari meer Wild dogs en ik gaan niet zo goed samen. Die heb ik ook nog nooit in het echt, lees vrij park, gezien! Hopelijk dit najaar als we naar Tanzania gaan Iedere gamedrive is weer een feestje inderdaad!

 2. Herkenbaar! En idd die safari-auto’s zijn echt vet handig. Ik dacht van te voren dat ik het niet leuk zou vinden dat je niet de enige bent die daar rondrijdt zeg maar, maar vanaf het moment dat we er waren vond ik het zo handig als extra info waar iets te zien was. Andersom was minder: we hadden een neushoorn ontdekt en stonden op maar een paar meter afstand te kijken toen een safari-auto ons in de gaten kreeg en op z’n toeter drukte dat we aan de kant moesten gaan… grrr…

  1. Post
   Author

   Oh echt?! Wat brutaal! Jij was toch eerst en mag toch prima rustig van de neushoorn genieten?! Prima dat je samen ergens naar kijkt, maar dit is echt aso! Balen zeg! Maar snel nieuwe safari herinneringen maken dus 😉

  1. Post
   Author

   Goed om te horen dat het op de bucket list staat! Afrika moet je gewoon naartoe 😉 You will love it!

 3. Het lijkt me zo mooi om eens op safari te gaan! Ik heb alleen ooit een soort van safari gedaan in Ghana, maar dat is wel echt anders. We liepen met een ranger door het park waar olifanten, krokodillen en weet ik wat allemaal was. Maar het is niet zoals jij beschrijft in andere landen van Afrika. Ik weet nog wel het gevoel dat ik had toen ik voor het eerst een olifant zag in het wild. En een krokodil en apen 🙂 Geweldig gevoel inderdaad!

  1. Post
   Author

   Oh dat is ook wel bijzonder hoor lijkt me! Maar zeker wel heel anders dan in Zuiderlijk Afrika haha. Maar inderdaad, dat gevoel dat je voor het eerst dieren in het wild ziet is onbeschrijflijk!

 4. Ik ben nog nooit op safari geweest maar heb wel vaak wilde dieren gespot in de natuur zoals beren, walvissen, dolfijnen etc. Ik denk dat een safari ongeveer hetzelfde gevoel geeft. Dat niet weten wanneer iets gaat komen en dat gevoel van geluk wanneer een dier vanuit het niets opdoemt, heerlijk!

  1. Post
   Author

   Helemaal met je eens! Dat is absoluut het leuke aan safari. Daarvoor hoef je zeker niet altijd naar Afrika, want ook dolfijnen, beren en walvissen in het wild spotten is een heuse belevenis! En safari! 😉

 5. Wat een heerlijke blog!

  Zelf heb ik alleen een beetje ervaring met safari’s in Zuid-Afrika. Nooit self-drive, altijd met gids. Helaas is mijn vriend niet echt te porren voor een safari, dus doen we meestal andere dingen als we samen op reis gaan.

  1. Post
   Author

   Thanks Jenny! Zuid Afrika is ook prachtig, dus een goed begin 🙂 Jammer dat vriendlief niet mee wil op safari! Wat houdt hem tegen? Misschien moet je hem deze blog laten lezen

 6. Dieren spotten en fotograferen is echt een van mijn favoriete bezigheden als ik in de natuur ben! Die foto van dat luipaard is trouwens prachtig 🙂 Op safari gaan in Afrika staat nog hoog op mijn lijstje, maar dat zal even moeten wachten totdat ik Latijns-Amerika heb verkend ;p

  1. Post
   Author

   Tsja keuzes hè 😉 En daarnaast moet je ook nog wat te dromen overhouden toch? Helemaal met je eens wat betreft dieren spotten en fotograferen, echt zo leuk! 🙂

 7. Een safari staat nog op mijn bucketlist. Maar als een waar kattenvrouwtje zou ik waarschijnlijk vooral heel enthousiast zijn wanneer ik een luipaard spot. 🙂

  1. Post
   Author

   Hier ook hoor 😉 Ik vind heel veel dieren te gek, maar word toch ook het meest blij van een katachtige! Luipaard is denk ik m’n overall favo haha

 8. Wauw, die foto’s zijn zo mooi! Die van het gouden uurtje moet ik eens aan Jeroen laten zien, al hoeft die eigenlijk al niet meer overtuigd te worden om mee op safari te gaan 😉 Ik heb dat dus nog nooit gedaan en zou dat zo graag eens willen doen. Wat een inspirerende blog. Ik denk dat ik safari’s ook mis, al heb ik er nog nooit eentje gedaan 😉

  1. Post
   Author

   Haha wat schattig dat je safari’s ook mist! Zeker eens een keertje doen hoor. Is zo bijzonder! Leuk om te horen dat Jeroen ook enthousiast is om die kant op te gaan! Scheelt toch al de helft 🙂

 9. Nog nooit op safari geweest (behalve in de Beekse Bergen haha) maar staat hoog op mijn lijstje. Wel ook gek op roadtrips, vooral dan als meerijder om te speuren naar wild 😉
  Zag je de luipaard terwijl je zelf buiten stond? Of vanuit de auto? Vond je het niet spannend? Ik ga deze zomer op jaguar jacht in Costa Rica, wandelend 😉

  1. Post
   Author

   Beekse bergen is een goed begin 😉 Luipaard zag ik vanuit de auto. Na een tijd kwam hij naast onze auto in een bosje liggen. Echt heel dichtbij! Toch heb je dan nog steeds de zoomlens nodig om de mooiste foto’s te maken hihi. Als ik buiten had gestaan was ik vast een luipaard hapje geworden haha. Ja te gek! Vrienden van mij hebben een puma gespot in Costa Rica! Zo gaaf! 🙂

 10. Die adrenaline en blijdschap als je een dier spot, een geweldig gevoel is dat! Afrika is ook helemaal super voor safari, de dieren, de natuur en natuurlijk die prachtige zonsondergangen!

  1. Post
   Author
 11. Nog nooit op een safari geweest. Maar je enthousiast verhaal doet ons hier wel goesting krijgen! Nog 1tje die mee op de to-do lijst kan gaan blinken 😉

  1. Post
   Author

   Goed om te horen Jempi, wacht het is echt een unieke ervaring! Niet te vergelijken met andere landen, dus goed te horen dat ie ook je bucket list komt! 🙂

 12. Op safari gaan, dat lijkt me echt heel leuk! In Amerika en Canada heb ik al wel onder andere beren & bizons gespot, maar mijn wildlife-lijstje vul ik graag aan met heel wat meer moois! In Nieuw-Zeeland miste ik het zelfs om bijzondere dieren te spotten, omdat de Kiwi zich nogal slecht laat zien. En tsja, schapen en koeien kennen we wel hé 😉 Dieren spotten, dat maakt voor mij de reis. Dus ja, ik móet dan wel op safari! Zuid-Afrika staat daarvoor ’t allerhoogste op mijn wishlist.

  1. Post
   Author

   Zuid Afrika is ook een hele goede bestemming om kennis te maken met Afrika! Het is een hele veelzijdige bestemming die naast safari ook zoveel andere te gekke dingen te bieden heeft. Zoals cultuur (Robbeneiland, apartheid, townships), natuur (Kaap de Goede Hoop, wijnroute, panoramaroute, drakensberg) en lieve mensen. Dus echt een te gekke bestemming! Helemaal goed dat Zuid Afrika al op je lijstje staat! Daarna is het hek van de dam en volgt de rest vanzelf 😉 hihi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.