5 tips om Paaseiland te ontdekken

daphne Chili, Zuid Amerika 28 Comments

Een tijdje terug schreef ik een blog over de magie van Paaseiland. Ik beloofde toen om nog een blog te schrijven over wat er allemaal te zien en doen is op Paaseiland. Here it is!

Ik neem je mee!

Het is één van de meest desolate plekken op aarde. Zo groot als Texel. Gelegen op minimaal 5 uur vliegen vanaf elke andere bewoonde plek op aarde. Dit maakt Paaseiland anders. Het is niet zomaar een afgelegen eiland. Het is een magische plek. Vol mysterieuze beelden. Met een geschiedenis die net zo adembenemend is. In deze blog neem ik je mee naar Paaseiland en je de magie van het eiland laten ontdekken.

Ahu Nau Nau

Ahu Nau Nau

1. Huur een auto om zelf het eiland te ontdekken

Een auto, quad of scooter huren is een goede manier om het eiland te zien. Iets sportiever aangelegd en ga je liever per mountainbike? Ook dat kan. Wij kozen ervoor om 2 dagen rond te te touren in een Jeep van Oceanic Car Rental. De meest crappy huurauto die ik ooit heb gezien, maar hij bracht ons waar we naartoe wilden zonder problemen, dus wat wil je nog meer! En de benzine bij het enige tankstation op Paaseiland is niet eens belachelijk duur! In Punta Arenas was het zelfs duurder!

Uiteraard kun je ook met verschillende tourorganisaties het eiland over, maar zelf vind ik het fijn om op m’n gemak rond te cruisen.

2. Reis het eiland rond in 2 dagen

Als je wil kan je het eiland wel in 1 dag bekijken, maar dan wordt het wel een gehaast. Als je 2 dagen de tijd neemt om rond te reizen zul je meer zien en meer genieten van dit bijzondere eiland. Op de eerste dag kun je bijvoorbeeld de oostkant van het eiland bewonderen en de tweede dag naar het noorden rijden. Wij bezochten op dag 1 onder andere Ranu Raraku, Ahu Tongariki, Anakena en Ahu Nau Nau. Dag 2 begon met zonsopkomst bij Ahu Tongariki en later op de dag bezochten we Puna Pau, Ana Te Pahu, Ana Kakenka en Ahu Akivi.

In Ranu Raraku werden de moai vervaardigd

3. Bezoek de Ranu Kau vulkaan

Vanuit het stadje Hanga Roa kun je een mooie wandeling maken naar de Ranu Kau vulkaan. Onderweg kom je langs Ana Kai Tangata. Een prachtige, toegankelijke grot met oude rotstekeningen. Na een wandeling van ruim een uur kom je aan bij de vulkaankrater. Het kratermeer is mooi blauw en groen en de krater heeft een diameter van 1,3 km. Wat issie groot en gaaf!

De prachtige Ranu Kau Vulkaan

De prachtige Ranu Kau Vulkaan

Bovenop de vulkaan kun je ook een bezoek brengen aan Orongo Village. De geschiedenis van Orongo Village houd ik kort. Het dorp is beter bekend als Bird Man Village omdat ze hier in het midden van de 19de eeuw een competitie hielden tussen de verschillende stammen. Er werd van elke stam een fitte jongeman gekozen, die naar een eiland 2 km verderop moest zwemmen en daar een ei van een zeldzame vogel moest confiskeren. De eerste jongeman die met een heel ei terugkwam won de competitie en zijn stam was dat jaar de baas. Het dorp is halverwege de jaren 90 gerestaureerd en nu kun je dit bezoeken.

Ik liep de heenweg via het vliegveld naar het zuiden en de terugweg terug via de kust. De route via de kust is iets om, maar je hebt de mooiste uitzichten over de ruige kust als je hier langs loopt!

Een huis in Orongo Village

Een huis in Orongo Village

Wist je dat je in Londen in het British Museum een eeuwenoude moai vindt die oorspronkelijk uit Orongo Village komt? 

4. Bekijk de zonsondergang bij Ahu Tahai

Bekijk de zonsondergang. Elke dag. Zo vaak als je kan. Want geen dag is hetzelfde bij Ahu Tahai! De ene zonsondergang is nog mooier dan de ander. Dus mis er geen één.

Sunset @ Tahai

Zonsondergang @ Tahai

5. Vroeg uit de veren voor de zonsopkomst

Typisch iets wat bij menigeen op de bucket list prijkt; de zonsopkomst zien bij Ahu Tongariki. Niet zonder reden natuurlijk, want hoe gaaf is dat. Dan ben je al op een eiland zo bijzonder als Paaseiland en dan zie je ook nog eens een spectaculaire zonsopkomst. Alhoewel onze zonsopkomst qua kleuren eigenlijk niet eens zo mooi was, is de ervaring gewoon onbeschrijflijk mooi. Je zit voor een platform met 15 moai, te wachten tot het licht wordt. Dan zie je ineens de zon aan de horizon verschijnen en langzaamaan de moai verlichten. Geleidelijk wordt het dag en staan de moai in vol ornaat te pronken. Dat, dat is gewoon magisch!

Zonsopkomst @ Ahu Tongariki

Zonsopkomst @ Ahu Tongariki

Psssst..! Wist je trouwens dat je kan duiken op Paaseiland? De bijzonder moai’s staan namelijk niet alleen op het eiland. Ze liggen ook op de bodem van de zee. Hoe gaaf is dat!

Ben jij al eens op Paaseiland geweest? Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Nog niet geweest en benieuwd naar tips & tricks, ook dan hoor ik het graag 😉

Comments 28

  1. Post
   Author

   Dank je Marcella! Ja het is ook echt magisch daar. Zo gek, zo’n klein eiland, in the middle of nowhere, vol magische beelden een een fascinerende geschiedenis! Echt een bucketlist dingetje idd 😉

  1. Post
   Author

   Paaseiland is ook echt zo bijzonder! Ik vloog er naartoe via Tahiti en weer vandaan richting Santiago (Chili). We hadden een ‘round the world ticket’. Ideaal! Normaal zijn tickets naar Paaseiland nl idioot duur, dus dit was een perfecte manier 🙂

    1. Post
     Author
 1. Super gaaf! Toevallig kwam ik hier terecht omdat we eraan zitten te denken om in April 2016 naar Paaseiland te gaan! Hoeveel dagen raad jij aan? Wij hebben in principe een week, maar ik weet niet of dat misschien te veel is? Ik vind het wel relaxed om rustig aan te doen en eventueel nog te duiken zoals je schrijft!

  1. Post
   Author

   Wat ontzettend gaaf dat je naar Paaseiland gaat! Echt te gek! Wij waren er 4 dagen en dat was genoeg. Meer is niet nodig. Wij gingen 1 dag wandelen. Een dag reden we met een auto langs de oostkant van het eiland. Dag 3 het midden en de westkant. Dag 4 was relaxen. Dan heb je alles wel gezien. Is echt een heel klein eiland haha. Ik zou zeker gaan duiken. Bizar om die beelden ook onderwater te zien denk ik!

    1. Post
     Author
 2. Ik lees je bericht wat super gaaf! ik ben van plan om in augustus/september volgend jaar te gaan. In combinatie met Peru en de zoutvlakte van bolivia. wilde eerst meer zien van bolivia maar toen ik dit zag heb ik het helemaal omgegooid. Ik vroeg me af wij duiken zelf niet maar kan je de beelden ook zien als je gaat snorkelen? Want dan moeten we nog een dag langer blijven. hahah

  Groetjes Rianne

  1. Post
   Author

   Sorry voor de late reactie! Ik was op vakantie en daarna even niet meer aan gedacht. Wat leuk Rianne dat je plannen hebt om naar Paaseiland, Bolivia & Peru te gaan! Ik weet dat je sowieso kunt snorkelen op Paaseiland en dat daar heel veel mooie vissen en schildpadden te vinden zijn, alleen weet ik niet of je de beelden dan ook ziet. Vaak liggen die wat dieper (op de bodem/tegen een rots). Dus ik denk dat je, wil je die onderwater zijn, dan wel moet duiken. Wellicht kun je daar ook wel een introductie duik doen? Dat kan op verschillende plekken, zonder Padi?! Leuke plannen Rianne! Hoe lang blijf je nu op Paaseiland? 🙂

  1. Post
   Author

   Dank je Diana! Paaseiland hoort zeker op ieders lijstje. Het is ook echt zo’n bucket list bestemming en dat is zeker niet voor niets. Een magische plek die ik nooit weer zal vergeten 🙂

 3. Zo gaaf! Paaseiland is echt een droombestemming. Een stripverhaal van Suske en Wiske is gebaseerd op Paaseiland en als kind zijnde was ik al gefascineerd door deze beelden. Wat een stripverhaal niet teweeg kan brengen 😉 . Ik wil hier zo graag naar toe.

  1. Post
   Author

   Oh echt?! Dat wist ik helemaal niet. Ach ja Suske & Wiske zijn overal geweest, dus waarom ook niet Paaseiland 😉 Het is zeker een bijzondere plek. Eentje die je ooit in je leven bezocht moet hebben! Op de lijst ermee 😉

  1. Post
   Author

   Klopt! Paaseiland is zo’n bucket list bestemming die je eens in je leven wilt zien! Je weet dat het bijzonder gaat zijn, maar eenmaal daar is het echt niet te bevatten! 💚

 4. Wat een mooie reis heb je gemaakt. Bucketlist material. Maar ik weet niet of we er ooit heen gaan. Het lijk me wel een gave reis. Het is een eiland met een rare geschiedenis en vol mysterisch en ik had niet verwacht trouwens dat het zo klein zou zijn.

  1. Post
   Author

   Vooraf had ik er ook nooit bij stil gestaan dat Paaseiland zo klein zou zijn! Het is echt een mini eilandje midden in de grote oceaan! Maar heeft oh zo’n impact op je 😉 Echt ontzettend bijzonder!

  1. Post
   Author

   Thanks Sanne! Begrijpelijk dat je Paaseiland eens zou willen bezoeken! Echt een bijzondere bestemming. Echt zo eentje voor op de bucketlist!

 5. Op de middelbare school las ik ooit een artikel (in – wie kent het nog, het gratis magazine dat je op school kreeg, genaamd – PAUZE) over Paaseiland. Ik was er zo door gefascineerd dat ik er een spreekbeurt over hield. Een keer oog in oog staan met deze kolossen, lijkt me machtig!

  1. Post
   Author

   Wat super leuk dat je jouw spreekbeurt over Paaseiland hebt gehouden! Ik kwam niet verder dan dolfijnen en tijgers 😉 Helemaal begrijpelijk dat Paaseiland je zo gegrepen heeft! Het is ook echt een magische plek!

  1. Post
   Author

   Goed om te horen dat je verliefd bent geworden op Paaseiland Laura! Een absolute bucket list bestemming!

 6. Jeetje, eigenlijk bizar om voor te stellen dat Paaseiland zo groot is als Texel. Ik denk dat mensen aan de andere kant van de wereld nog nooit van Texel hebben gehoord, maar wij wel van Paaseiland. Mooie blog!

  1. Post
   Author

   Echt hè?! Het is echt ontzettend klein! En klopt ik denk ook niet dat zij ooit van Texel hebben gehoord, waarschijnlijk niet eens van Nederland haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *