Vakantie vieren in eigen land? Zo mooi is Nederland!

4 redenen waarom reizen zo gezond is

Daphne Persoonlijk 20 Comments

Wanneer ik op reis ben ga ik het liefst zo veel mogelijk op ontdekking. Vroeg opstaan is ineens minder erg en buiten zijn vind ik heerlijk. Ik wil mijn bestemming ontdekken en hoe kan dat nou beter dan door erop uit te trekken. Thuis in Nederland ligt mijn bed té lekker, regent het of heb ik simpelweg niet zo’n zin om naar buiten te gaan. Hoe kan dit verschil toch zo groot zijn?

schiermonnikoog buiten zijn

Buiten maakt gezonder én gelukkiger

Uit recent wetenschappelijk onderzoek – door Wageningen Universiteit en Staatsbosbeheer in samenwerking met Bever – is gebleken dat buiten zijn een positieve invloed heeft op je gezondheid. Buiten zijn doet je goed. Het maakt je gezonder én gelukkiger. 92% van de Nederlanders is het hiermee eens en hangt hetzelfde oordeel aan naar buiten gaan. Toch zijn wij Nederlanders goed in het verzinnen van excuses. ‘Het is slecht weer’, ‘ik heb geen tijd’ of ‘er is een leuk programma op tv’. Redenen genoeg waarom je het liefst de hele dag binnen blijft. Toch vindt slechts 17% van de Nederlanders het fijn om de hele dag binnen te zijn en vinden we het erg fijn om naar buiten te gaan. Ruim driekwart van de Nederlanders is graag buiten.

Buiten zijn op reis is goed voor je

Wanneer ik op reis ben heb ik geen last van excuses en ga ik graag op ontdekking. Dit hoeft niet altijd ver weg te zijn. Nederland heeft zoveel moois te bieden. Wat dacht je van de fijne Waddeneilanden, het veelzijdige Lauwersmeergebied, de Brabantse Biesbosch, het Hollandse strand of het bos bij jou om je hoek. Er zijn genoeg plekken waar je heerlijk buiten kan zijn. En weet je wat, het is ook nog goed voor je:

1. Geniet van de natuur

Heerlijk fietsen en wandelen door het bos, langs het water, over het strand, door eindeloze bergketens. Door buiten te zijn geniet je van de natuur om je heen. Op reis ben je op zoek naar de mooiste landschappen en wil je het liefst veel zien. Buiten geniet je met volle teugen.

2. Kom tot rust

Tijdens de vele buitenactiviteiten kom je tot rust. Je reist in je eigen tempo en kan alle indrukken rustig verwerken. Alle hectiek van je werk of thuis kun je heerlijk achter je laten en opgaan in de nieuwe omgeving. Je komt tot rust.

3. Bent gezellig samen

Wanneer je reist met een reismaatje spreekt het natuurlijk voor zich dat je gezellig samen bent. Reis je alleen dan moet je het meer hebben van contact met andere reizigers. Nog leuker is natuurlijk om in contact te komen met de lokale bevolking. Maak een mooie wandeling en vraag aan de locals waar je echt naartoe moet, wat je echt gezien moet hebben of wat hun lievelingsplekje is. Je zult veel inspirerende gesprekken hebben en een reis beleven om nooit te vergeten!

4. Laad op

Buiten in het groen heb je de ruimte om tot rust laten komen, frisse lucht geven, maar ook om op te laden. Na heerlijk uitgewaaid te zijn op het strand kun je er weer tegen aan! Dat lastige gesprek op je werk grijp je morgen zonder problemen aan. Terwijl je er vooraf nog zo tegenop zag. Buiten zijn geeft je nieuwe energie!

Buiten geniet ik zoveel meer dan binnen

Buiten is waar het gebeurt! Buiten is waar de wind door mijn haren waait. De zon op mijn bol schijnt en waar ik tot rust kom. Je ontmoet er de lokale bevolking. Zoals die ene keer dat ik in Australië aan de praat raakte met de gezellige Richard die mij zijn geheim over Daintree National Park vertelde. Ook kan ik buiten oneindig genieten van weidse landschappen. Ik krijg direct weer een glimlach op mijn gezicht als ik terugdenk aan het fantastisch uitzicht dat ik had toen ik boven Paradise mijn skydive maakte. Dat melkachtige blauwgekleurde water, Mount Cook op de achtergrond en mijn klapperende wangen die door het suizen van de wind gelukkig niet te horen waren. Maar ook denk ik met veel plezier terug aan de pijnlijke voeten die ik had toen ik Manhattan ontdekte. Een wandeltocht die me van Hells Kitchen, via Times Square, naar het Meatpacking District bracht. Hoe ik Central Park ontdekte en The Highline. Door buiten te zijn beleefde ik de stad zo intens. En wat dacht je van de helse beklimming in Torres del Paine. Het kostte wat bloed, zweet en – bijna zelfs wat – tranen om de top van de Base de Las Torres del Paine te bereiken. Maar als je daar dan eenmaal staat en de torens aanschouwt ben je die pijn snel weer vergeten! Buiten geniet ik zoveel meer dan binnen!

wadlopen buiten nederland

Reis door je eigen achtertuin

Waarom ik op reis minder moeite heb met vroeg opstaan en het liefst direct op ontdekking ga vind ik lastig te zeggen? Wel weet ik dat door het thuis ook een beetje te laten voelen als op reis ik die excuses niet nodig heb. Maak een reis door je eigen achtertuin, laat je verrassen en het zal je goed doen!

“Ren, klim, surf, ski, wandel of kruip. Naar je werk of voor de lol. Doe wat je wil, maar doe het buiten. Want elke keer als je heel even buiten bent geweest, voel je je van binnen een stukje beter”.- Bever.nl


♥ Vind jij het ook zo fijn om lekker buiten te zijn? Wat doe je dan het liefst?

Comments 20

 1. Wat heerlijk om te lezen! En ja ik vind dat ook enorm fijn! Ik kan ’s avonds in mijn hotelletje dan ook zo enorm nagenieten van die heerlijke buitendag, zelfs als het regent. Toevallig heb ik vandaag nog 4 uur door de regen gefietst. Kletsnat was ik, maar dat voldane gevoel, rode wangetjes, heerlijk!

  1. Post
   Author

   Echt hè!? Rode wangetjes en een voldaan gevoel maken het zo fijn om lekker naar buiten te gaan 🙂 Dan maakt het niet meer uit dat je natgeregend bent. Klinkt trouwens alsof je een heerlijke buitendag hebt gehad Sabine! Ik lag dit weekend helaas plat op bed. Had allemaal leuke plannen, maar ze konden allemaal in de ijskast

 2. Heel herkenbaar! Ook ik ben thuis vaak niet vooruit te branden. Heerlijk, een hele dag op de bank, onder een dekentje, series/films kijken. Op reis moet ik wel naar buiten. Al is het alleen maar om te eten. En sowieso is het idd minder erg. Voornamelijk door de nieuwe omgeving. Al vind ik op reis een rustdag af en toe ook wel fijnmm

  1. Post
   Author

   Op reis moet je inderdaad wel, al is het alleen al om te eten. Toch gaat het op reis ook vaak makkelijker, omdat de omgeving nieuw is. Maar als we ook in onze vertrouwde omgeving op zoek gaan naar nieuwe dingen zijn we ook hier in Nederland elke keer een beetje op reis 🙂

 3. Toch herkenbaar en gelijk heb je. Als je buiten bent geweest ben je toch weer een stuk opgeladen. Vooral als het zonnetje schijnt, de temperatuur aangenaam is en er verder niemand je stoort. Zo zijn we gisteren nog even naar de grote Peel geweest en ondanks dat we regen en hagel over ons heen kregen was het een mooie wandeling. Niet alleen op reis in een ver buitenland kun je je opladen. Dicht bij huis ook, je moet alleen de motivatie vinden om er ook daadwerkelijk uit te gaan 😉

  1. Post
   Author

   Helemaal met je eens Niels! In een ver buitenland is het misschien altijd mooi weer, maar ook hier in Nederland (en België) hebben we genoeg moois, ook in de regen, om ons bed voor uit te komen 😉

 4. Ik ben ook het liefst buiten! Maar ik ben wel een persoon die alleen met mooi weer buiten is. Als ik er over nadenk kom ik eigenlijk elke dag wel buiten. Vanochtend zeiknat geregend, maar wel weer in totaal een uur op de fiets gezeten!

  1. Post
   Author

   Haha dan kom je toch ook buiten met rotweer 😉 Goed bezig trouwens! Ik probeer ook zoveel mogelijk naar mijn werk te fietsen (half uur enkele reis). Alleen afgelopen dagen ziekig en was echt rotweer, dus toen maar één keer gefietst. Maar vanaf aankomende week is het de bedoeling dat ik weer elke dag ga fietsen 😉 Heerlijk!

 5. Ik vind het heerlijk om buiten in de tuin te zitten, om een stuk te fietsen, te wandelen of te duiken. Echt kieskeurig ben ik dus niet 🙂

  Helaas heb ik tijdens mijn reis door Albanië mijn enkel verstuikt, dus nu ben ik echt wat minder mobiel.

  1. Post
   Author

   Oh dat meen je?! Wat heb je gedaan dan? Hopelijk ben je weer snel mobiel zodat je lekker weer naar buiten kan! 🙂

 6. Klopt helemaal! En als ik niet op reis ben probeer ik daarom thuis zoveel mogelijk buiten te zijn. Met het heerlijke weer van vandaag is dat geen enkel probleem, lekker de hele dag in de tuin aangeklooid… heerlijk!

  1. Post
   Author

   Echt hè?! Lekker naar buiten, genieten! Heb ik van’t weekend ook zoveel mogelijk gedaan haha

 7. Klopt helemaal Daphne! Al moet ik bekennen dat ik in Nederland vooral eropuit trek als het lekker weer is hoor, met regen en wind blijf ik toch liever binnen ;p Gek genoeg vind ik het dan weer geen probleem om eropuit te gaan als het op reis noodweer is :’)

  1. Post
   Author

   Raar hè hoe dat werkt?! Op reis vinden we het allemaal geen probleem en in Nederland wel haha. Heel herkenbaar. Misschien ook omdat de regen in het buitenland vaak warm is? En we niet hoeven te weken (lees fatsoenlijk eruit te zien)? Haha

   1. Dat zou inderdaad goed kunnen! Al bestaat mijn werkoutfit de helft van de tijd uit mijn pyjama of onesie haha! #hetlevenvaneenfreelancer

    1. Post
     Author

     Haha dat scheelt dan op reis niet zoveel dus. Kan me voorstellen dat je thuis lekker je chill pakje aandoet 😉 Groot gelijk! Hihi!

 8. Ik ga wielrennen of hardlopen. Ook op reis gaan mijn hardloopschoenen altijd mee, en mijn fiets soms ook. Zelfs bij een stedentrip sneak ik ’s ochtends soms het hotel uit om even een paar rondjes in het stadspark te maken.

  1. Post
   Author

   Wat super goed dat je hardloopschoenen altijd mee gaan! Loop je vaak? Echt knap hoor! Ik vind dat ik tijdens de vakantie al genoeg loop dus sport dan niet meer 😉

 9. Ik ben ook het liefst buiten en daarom fiets ik altijd naar werk en maak ik in het weekend altijd een lange wandeling in eigen land, om de hoek of iets verder weg. Naast deze twee dingen, probeer ik zoveel mogelijk buiten en/of actief te zijn wekelijks. Op reis ben ik sowieso altijd buiten en sportief bezig. Het is inderdaad zo goed voor je! Dat we het minder erg vinden om eropuit te gaan met slechter weer als we op reis zijn komt waarschijnlijk doordat we in het buitenland toch zoveel mogelijk willen zien en doen (in beperkte tijd) en dan ga je natuurlijk niet binnen zitten tijdens een buitje. In Nederland is het misschien niet “spannend” genoeg om dezelfde instellingen te hebben, voor de gemiddelde Nederlander dan 😉

  1. Post
   Author

   Ik denk ook dat het daar een beetje aan ligt Stéphanie. We zijn toch vaak avontuurlijker in het buitenland haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.