32 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn jaar in Australië

32 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn jaar in Australië

Daphne Persoonlijk 25 Comments

Als je een jaar in Australië bent leer je het land, de mensen en hun gewoontes pas echt goed kennen. Ook ben ik veel te weten over mezelf en heb ik nagedacht over wat ik nu eigenlijk vind van bepaalde dingen. In mijn jaar in Australië heb ik 32 dingen geleerd en die deel ik vandaag in deze blog.

 • Dat ik als ik lange tijd rondreis ik een eigen plekje mis. Na een aantal weken op pad boekten we vaak een airbnb of een appartement om even niet uit de auto te leven en een eigen plekje te hebben. Compleet met eigen oven, bank en een echt bed.
 • Dat wildpoepen in de outback terwijl de boyfriend de wacht houdt waarschijnlijk het meest gênante moment in m’n leven was. Vooral omdat hij, nadat hij me een extra wc papiertje aanreikte, riep ‘wow wat een hoop’! Naast gênant was dit denk ik ook het dieptepunt van onze relatie. Zou dit de reden zijn dat we uit elkaar zijn gegaan?!

32 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn jaar in Australië

 • Na al die tijd onderweg ben je al nieuwe mensen en telkens dezelfde gesprekken (how are you, where are you from, how long are you in Australia for) wel zat.
 • Werken in Sydney is niet heel anders dan werken in Nederland. Het enige verschil ik dat het in het Engels is en dat je na werktijd en in het weekend mooier weer hebt. Wat trouwens wel echt heel chill is!
 • Vriendlief en ik zijn een goed team. Zo hadden wij allebei verschillende taken. Ik de planning en de route. Hij autozaken. Ik de boodschappenplanning. Hij de servicebeurten etc.
 • Een autoband verwisselen is heus niet zo ingewikkeld, zolang je krik maar niet wegzakt in het zand. Altijd een plankje (of id) eronder.

32 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn jaar in Australië

 • Gezond blijven leven en sporten is best lastig te combineren als je ‘on the road’ bent en een onregelmatig leven lijdt.
 • Ik houd van bushcamping en de rust die het met zich mee brengt. Maar ook van het gemak van een (schone) wc en douche. En een stroompunt zodat ik m’n bakje koffie (op wat voor manier dan ook – in het keukenblok, buiten bij een gas-bbq of in het toiletblok) kan zetten.
 • Oh en over koffie gesproken. Kamperen met een Nespresso apparaat gaat echt dikke prima.
 • Ik blij ben dat we in Nederland geen giftige spinnen en slangen hebt. Scheelt toch wat paniekmomenten zo nu en dan.
 • Dat ik een stadsmeisje ben. Hoewel ik het echt geweldig vind om door de natuur te reizen, voelt het stadsleven toch altijd weer als thuiskomen.
 • De term ‘hangry’ mij op het lijf geschreven is. Ik word echt mega chagrijnig als ik niet op tijd eet.
 • De ene kangoeroe de andere niet is. Er zijn namelijk tig soorten. De forrester kangoeroe, de grijze kangoeroe, een wallabie, een quokka en pademelon. Allemaal kangoeroes.

32 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn jaar in Australië

 • Ik zielsgelukkig word van een ijskoude cola na een pittige hike. Halverwege de afdaling van Mt. Bruce kon ik aan niets anders denken dan het koude colaatje dat in m’n koelkast op me zat te wachten.
 • Dat ik in Nederland graag weer een vaste basis wil en van daaruit (vaak) wil gaan reizen. Dus een thuis in Nederland en er vaak op uit en de wereld ontdekken. Dit kan een weekend, een gewone vakantie of een reis van een paar maanden zijn.
 • Dat de boodschappen in Australië duur zijn, maar dat ze daarentegen heel vaak mogelijkheden hebben om punten te sparen (soort airmiles) waar je super veel korting mee kunt krijgen. Zo hebben wij in ons jaar €370,- bij de Coles gespaard en €120,- bij de Woolworths.
 • Buiten de deur eten in Australië is in verhouding helemaal niet duur. Helemaal niet als je naar een ‘food court’ gaat. Voor een tientje heb je dan al de lekkerste maaltijden!
 • Dat Australiërs super vriendelijke en relaxte mensen zijn, maar soms ook wel een beetje primitief. Ik heb echt de nodige keiharde scheten en boeren voorbij horen komen. Gewoon zo maar, random, op straat of op de camping.
 • Ik wandelen vooral erg leuk vind als het ergens naartoe gaat. Naar een bergtop of een klif. Gewoon wat wandelen door het bos, zonder écht hoogtepunt, vind ik te saai.

32 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn jaar in Australië

 • Oud & Nieuw in Australië is toch echt niet zo’n ding als in Nederland. ‘Gelukkig Nieuwjaar’ om 00:00 uur kan nog net, maar daarna gaat iedereen op bed.
 • De $5,- barbecue chicken pizza van de Coles echt de beste kant- en klaar pizza is die ik OOIT heb gehad!
 • Dat wij Nederlanders erg direct zijn. In Australië draait iedereen er een beetje omheen. Terwijl wij Nederlanders precies zeggen waar het op staat.
 • In Nederland gaat het wat je doet, hoeveel geld je verdient. Alles moet meer en beter. Veel Australiërs werken als ‘tradie’ (elektricien, loodgieter, in de bouw etc) en vinden dat helemaal prima. Een Australiër vind het werk dat je doet totaal niet belangrijk. Als je een fijne baan hebt is dat prima. Lekker genieten in je vrije tijd, lekker naar buiten, veel eten en gezelligheid. No worries allemaal!
 • Ik kan me uren vermaken door naar beestjes te staren. Koala’s, kangoeroes, panemelons, wallabies of thorny devils ze vervelen me geen moment.

32 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn jaar in Australië

 • Dat het geluid van een Tasmanian Devil wordt gebruikt voor de monsters in de films Jurassic Park en Godzilla.
 • Hoewel ik Australië een geweldig land vind en me er zeker thuis voel hoef ik niet te emigreren. Voor mijn jaar Australië leek me dit nog een serieuze optie. Na dit jaar kijk ik wel weer uit naar het gestructureerde Nederland. Thuis, bij mijn vrienden, familie en de katjes. Eens kijken of dit nog zo voelt als ik weer een tijdje in Nederland ben.
 • Ondanks dat ik niet wil emigreren, wil ik zeker nog weer terug naar Australië! Dit land heeft echt een plekje in m’n hart gekregen!

Vind je het aanvragen van een visum maar lastig en wil je dit liever uitbesteden? Neem dan contact op met Kes Visum Support en laat je alle zorgen uit handen nemen. 

32 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn jaar in Australië

 • Koop een goede, betrouwbare auto want des te beter die is des te minder gedoe onderweg. Koop ook eentje die populair is, des te meer onderdelen zijn er op voorraad als er wel wat stuk gaan en des te gemakkelijker kun je hem verkopen. Onze Prado Snowy met 266.000 km op de teller is dan ook een top aankoop geweest!
 • Wat wonen er eigenlijk een hoop mensen in ons kleine kikkerlandje! Er wonen in Australië zo’n 25 miljoen mensen. In een gebied dat groter is dan Europa! Say what!?
 • Ik ben dol op besparen en vind het een sport korting te scoren. Daarnaast is het gewoon zonde om niet een beetje moeite te doen. En waarom betalen voor 2 kleine cappuccino als je ook best een grote kunt drinken met z’n tweeën. Scheelt een hoop als je niet vies bent van elkaar.
 • WikiCamps is echt een geniale app! Het staat bomvol informatie en is echt ideaal als je op zoek bent naar een (gratis) campsite. Maar ook erg handig als je op zoek bent naar het dichtstbijzijnde toilet of wilt weten hoe een bepaalde campsite gewaardeerd wordt door andere reizigers en welke faciliteiten er zijn.
 • En last but not least. Internet in Australië is echt een kriem! My God!

32 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn jaar in Australie

♥ Ben jij al eens voor langere tijd van huis geweest? Of zoals ik een jaar in Australië. Dan heb jij vast ook dingen geleerd. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen?

32 dingen die ik leerde tijdens een jaar in Australie

Comments 25

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

   Ja klopt! Je verwacht het niet, maar overal ter wereld had ik bijna betere wifi dan in Australië. Hopelijk verandert dat nog eens.

 1. Ik heb echt genoten van je foto’s en verhalen! Dat je werk en inkomen bepaalt wie je bent in NL, vind ik nog steeds zo irritant. Na mijn reis door Azië waren de vragen ‘En wat doe jij? Hoe is het op je werk?’ de eerste vragen die ik schrapte tijdens nieuwe ontmoetingen en verjaardagsfeestjes 😉

  Hebben jullie al nieuwe reisplannen? 🙂

  1. Post
   Author

   Klopt! Wat maakt het ook allemaal uit. Iedereen moet lekker doen waar hij/zij gelukkig van wordt i.p.v. zich te laten leiden door wat de maatschappij (in NL) van je verwacht. Goed dat jij na terugkomst van jullie reis die vragen hebt geschrapt. We hebben op dit moment nog geen (echte) nieuwe plannen. Op een weekendje naar Schier met de badmintonclub na. Op dit moment ligt de focus op een baan en een huisje (in Groningen) vinden. Maar ik verwacht als de basis weer op orde is de nieuwe plannen wel weer zullen volgen 😉 Hahah. Jullie nog mooie nieuwe plannen? En wat leuk dat je zo meegenoten hebt!!

 2. Zo zo zo leuk om dit te lezen. Ik ben je ooit gaan volgen door Namibië (waar wij deze zomer heen gaan!!!), en we willen erg graag Australië nog doen. Alleen twijfelen we of we dan wel of niet zullen gaan werken. Heb je daar nog over getwijfeld? En wat zijn je voor/tegen argumenten om te werken daar? Want je verdient dan wel geld, maar anderzijds is je reis ook langer omdat je werkt = meer kosten. Toch?

  Anyway. HEEL leuk om dit te lezen!

  Kun je een tutorial schrijven over hoe een band te verwisselen trouwens? Haha. Moet het nog steeds gaan leren…

  1. Post
   Author

   Leuk om te horen Nikita! Wat leuk dat je me al een heel tijd volgt ☺️ Nee heb niet getwijfeld of ik zou werken of niet. Ik wilde graag die buitenlandse werkervaring opdoen. Liefst in een goede baan en dat is gelukt! Daarnaast verdiende ik een goed salaris. Vond het ook erg leuk. Dus voor jou ligt het eraan of je het graag wilt of niet. En wat je eruit wilt halen. Hoef het niet zozeer van jou, ga dan lekker gewoon reizen 😉

   Haha die tutorial ga ik over nadenken ?

 3. Haha heel herkenbaar om te lezen. Ik ben ook een jaar in Australie geweest en kan me in veel dingen die je schrijft vinden maar wat mij betreft staat emigreren nog steeds als optie open (toch jammer dat ik net een huis in Nederland heb gekocht). Je tweede punt is wel geniaal!

  1. Post
   Author

   Grappig dat je je zo herkent in mijn verhaal en je dezelfde dingen hebt ervaren. Haha ja m’n tweede punt is inderdaad erg grappig ?

  1. Post
   Author

   Grappig hè?! Je leert zoveel in zo’n jaar en maakt ook echt heel veel mee. Ik ben ook benieuwd naar jou ervaringen na 3 maanden en of ze hetzelfde zullen zijn. Wat ga je doen in die 3 maanden?

 4. Mooi overzicht. Ik vraag me nu alleen heel erg af waarom je vriend de wacht houdt tijdens het poepen. Ik houd hem meestal op een afstandje….

  1. Post
   Author
 5. Wat ben ik jaloers dat je er een jaar hebt rondgereisd! Ik zou zo willen vertrekken, maar ben al te oud (33). Nu, in principe kan ik wel gewoon mijn laptop meenemen en daar werken, maar ik weet niet hoe soepel ze zijn t.o.v. freelancers daar. 🙂 In ieder geval: lijkt me een topreis die je maakte!

  1. Post
   Author

   Thanks Sarah! Was zeker een geweldig avontuur en kan het iedereen aanraden en als freelancer zou ik lekker voor een toeristenvisum (van 3 maanden) gaan. Kun je ook prima doen waar je zin in hebt ☺️

 6. De wifi valt me nog mee op dit moment. Wandelingen zonder echt hoogtepunt vind ik ook geen zak aan en de wildlife in Australië geweldig. Alleen die spinnen en slangen vind ik niks, maar heb ik tot nu toe nog niet gezien.

  Je punt: Dat wildpoepen in de outback terwijl vriendlief de wacht houdt waarschijnlijk het meest gênante moment in m’n leven was, vind ik vooral een geweldig punt, ging helemaal stuk ?

  1. Post
   Author

   Hahaha ja snap dat je stuk ging om dat punt. Wij achteraf ook hoor ? En lekker genieten van jullie reis. Hopelijk zonder spinnen en slangen!

 7. Wat een leuk artikel! Zo zie je maar hoeveel je leert van reizen. Over jezelf, over anderen en de wereld, maar ook over wat je zelf belangrijk vindt in je leven.

  1. Post
   Author
 8. Wat een leuk overzicht! Ik heb ‘smakelijk’ moeten lachen om je poepincident. Als jullie dat overleeft hebben, kunnen jullie alles aan 😉 Ik snap ook niet dat Nederlanders het zo belangrijk vinden wat je doet in het dagelijkse leven. Dat is echt vraag nr. 1 in Nederland. Wat doe je voor de kost? Who cares! Doe gewoon wat je leuk vindt en laat je kind aub vrij in wat hij/zij later wil worden.

  1. Post
   Author

   Hahah ja begrijp ik. Wij achteraf ook wel hoor. Toen vond ik het vooral gênant ☺️ En helemaal met je eens hoor!

 9. Leuk om te lezen Daphne, wat hebben jullie een geweldig leerzaam jaar gehad! Ik moest wel lachen om het poepen en ik wist niet dat er zoveel soorten kangoeroes zijn. Enne, ik ben ook echt hangry! En hiken naar een bepaald punt vind ik ook leuker, dat onthoud ik ook een stuk beter dan zomaar een bos!

  1. Post
   Author

   Fijn te horen dat je meegenoten hebt. Zeker een leuk en leerzaam jaar. En eens ook dat je wandelingen die ergens naartoe gaan beter onthoud.

 10. Pingback: Inpakken lastig? Met deze roadtrip paklijst ga je goed voorbereid op reis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.